icon

Ako sa rozhodnúť?

23. sep 2023

Ahojte,ani neviem kde začať. Tak mame dve deti a zistila som že som tehotná aj napriek užívaniu antikoncepcie.Mame byt s dvoma spálňami a menšie auto . Manžel povedal že nechať si ho nebude dobrý nápad ale nechá to na mne. Lebo že keby že zostalo tak musíme nájsť väčší byt a tým aj viac platiť mesačne nájom a nové auto . A teraz nám to mesačne vychadza akurat a potom by sme museli davat pozor kde čo kúpime minieme… a tiež že on ma 43 rokov tak už ani ten vek neni dobrý keby že to boli pred 4-5 rokmi tak v pohode. V pondelok mám termín u doktora a mám sa rozhodnúť dovtedy a ja neviem čo robit , v týchto veciach ma pravdu len neviem či by som to zvládla dať ho preč…

pribinak
23. sep 2023

@sasa1310 dobre napísané !

poppy22
23. sep 2023

nie dieta je problem,skor niekto iny...kedze na pocatie treba dvoch-a ked niekto ma sex,musi ratat s dosledkami a nie sa tvarit,ze sa ho to netyka...ja som otehotnela napriek kondomu...otazku potratu si musis iba ty sama vysporiadat v sebe-tvoje telo,ten plod uz teraz zije z teba-to je ine puto a zavazok nez muz-dieta...zvazujes vobec potrat naozaj?...este na dieta stari nie ste,aj socialne veci sa daju zariadit-ak sa chce...dokonca aj bez tej sialenosti,ze pojdes po mesiaci do roboty...ak by si on nasiel dalsiu robotu,brigadu alebo fusky-tak by sa zachoval ako chlap...radila by som ti dieta si nechat-ale ak citis,ze chlap to dieta nechce a narobi to zlobu vo vztahoch,ze naozaj ste na tom zle a si dost odolna,aby si potom na potrat nemyslela-tak nan chod...a neodsudzuj sa za to...ale muz nech ide,ako bolo vyssie spomenute na vazektomiu...pretoze ty uz tym,ze uzivas antikoncepciu si zatazujes organizmus a potrat bude tiez vazny zasah-tak muz by mal urobit aspon to,ak vobec chce mat este niekedy sex s tebou..ak odmietne,pouvazuj,ci nestoji za zvazenie ze aj tvoj muz sa stane len potratom pre teba...

palicka
23. sep 2023

Pozri, ja by som na potrat nikdy nesla, no presviedcat ta o tozhodnuti neidem. Zaraza ma postoj tvojho manzela- ad1- konecne rozhodnutoe je na tebe samej, teda vobec sa nebudem cudovat, ak opacne rozhodnutie bude po case obhajovat- ved rozhodla si sa ty! Ad2- preco by si musela po mesiaci do prace? Ved materska sa rata z hrubeho vymeriavacieho zakladu a teda mpzno vyjde rovnako ako tvoj prijem, ked je 50%, resp. nebude to taky velky rozdiel.ad3- s bytom sa teda ponahlat nemusite, ved babo minimalne 2 roky bude s vami v spalni. A auto prr mna nie je dovod...

miadi
23. sep 2023

Je mi smutno z toho mas to tazke uz takto s 2 detmi v noci makas.. Tvoj muz z toho urobil len Tvoj problem. A nech sa rozhodnes akokolvek najviac na to doplatis ty lebo v nom nemas oporu, Neviem ci by som dokazala mat sex s muzom co ma poslal na potrat ty ano ? A ked si dieta nechate bude sa chovat Akoby bolo len tvoje ? Lebo on chcel upt. Alebo bude dobry otec a partner? Si si ista ze je dobry napad mat snim 3 deti? Nieco mi hovori ze to snim mas uz aj tak dost tazke. Je to na tebe. No nepobezis od novorodenca v noci do prace. Pekne bud doma a uzi si ho zotavuj sa .Take babo vas zas vela $ nevyde akurat plienky no mozes latkovat kojit oblecko po detoch Alebo znamych.

anketkarka
23. sep 2023

Nepýtala by som sa na také rozhodnutie tu kadejakých ľudí. Je to čisto vaša spoločná vec. Muž ako živiteľ Ti povedal presne to čo ako živiteľ vníma za problém. Ja ho celkom aj chápem, že má obavu. To nie je na pár mesiacov, ale celoživotná zmena. Keď ste mali antikoncepciu, tak ste to asi neplánovali. Neberiem to ako zbavenie sa zodpovednosti. Nie je to nikoho chyba a zodpovedne starať sa bude aj on, nepovedal, že od vás odíde, keď sa rozhodneš si ho nechať. Každopádne neverím na náhody. Možno to tak malo byť. Ak to nezvládate a malo by to následky na celú rodinu, tak aspoň ho nechajte žiť a urobte dobrý skutok bezdetnému páru. Budete vedieť, že sa má fajn a je ľúbené. Veľa síl želám

autor
23. sep 2023

Do prace musim lebo nežijeme na Slovensku a tu sa nepoberá materská ,a rôzne bonusy na dieta…A už teraz je v spálni s nami jedno dieta a starší ma sám izbu ale je mala a nezmestí sa tam ďalšia posteľ.tak by sme mali v spálni potom dve deti.Ja sa bojím aj toho že keď si ho necháme a nebude nám to vychádzať tak manžel to bude mne vyčítať..

domkakvet
23. sep 2023

Urcite budes lutovat, ved uz teraz ho nechces zabit, bude vam robit radost.

doriiis
23. sep 2023

Autorka.....v tvojom prípade by som do ďalšieho dieťaťa nešla ani omylom

iv007
23. sep 2023

Zijete v zahranici a vychadza vam to financne LTT ? Sorry, potom ste hlupaci🤦‍♀️ 43 rocny chlap ma byt davno zabezpeceny, mat pomaly splatenu hypoteku a uzivat si zivot a nie preratavat peniaze ci uzivi hladne krky.Smutne, velmi smutne.

pribinak
23. sep 2023

Však tvrdíš že muž dobre zarobí, ale asi nie, tak nech hľadá inú prácu aby naozaj dobre zarobil !!!!

Ak máte menší byt, tak riešením sú poschodové postele

Čo ti má čo muž vyčítať? Bol pri spoločného dieťaťa? Bol! Tak nech sa k tomu postaví ako chlap

A pre budúcnosť, keďže je to pekný smrad - navrhni mu vazektómiu

trojnasobnamama
23. sep 2023

Je to smutne ked 2 deti mali šancu sa narodiť a boli ľubené od začiatku a tretie tuto možnosť možno nedostane.😔

valeria_h
23. sep 2023

@iv007 Nie každý zarába tisíce euro 🤦‍♀️

lapalma
23. sep 2023

Veľmi pekne ťa prosím, nezabíjaj bábo 😇

subartic
23. sep 2023

to tu znamená že tam sa nepoberá materská vôbec ? Nejaká ochranná lehota na matky v šestonedelí nie je ? Siv uvedomuješ že budeš nastupovať do nočnej ešte možno s vložkou medzi nohami a o novorodenca sa kto bude starať ? Muž alebo kto ?
Tvoj muž by mal predovšetkým zabezpečiť aby ti vytvoril priestor na to aby si mohla byť primeraný čas doma s deťmi a nie od mesačného utekala do nočnej . Tak nech si vezme brigádu na rok a je .

lucka1999
23. sep 2023

Všetko sa pre niečo deje a to ze čakáte bábätko určite má nejaký význam.... Možno to teraz vnímate ako niečo hrozné ale určite by bolo horšie keby ste mu život vzali... Dieťa je dar... Nerob niečo čo by si mohla celý život ľutovať... Vsetko sa dá zvládnuť 💓

tamitamitami
23. sep 2023

Ja mám troška iný postoj. V prvom rade si myslím že tvoj manžel nič zlé nespravil ani nepovedal. Len triezvo opísal situáciu ako veci budú ak si dieťa necháte, vyjadril svoj postoj ako by sa rozhodol on a dal priestor rozhodnúť sa autorke (samozrejme s tým že sa postará). Za mňa normálna reakcia keďže tehotenstvo neplánovali, chránili sa aby sa tejto situácii vyhli.

Autorka to či si dieťa nechať alebo nie je veľmi ťažká voľba.....keď si ho necháš budete mať ťažké obdobie pravdepodobne vo vašom prípade dlhšie ale NIKDY nebudeš ľutovať že si si dieťa nechala, všetko sa dá zvládnuť ❤️. Ak sa rozhodneš pre druhú možnosť budeš to mať pred "očami celý život".
Ale ja som človek ktorý sa na veci pozerá reálne a nerád žije v neistote, ja by som do ďalšieho dieťaťa nešla ak by som vedela že to môže položiť na kolená celú rodinu. A však ty najlepšie poznáš vašu situáciu a vieš či je reálne normálne zvládnuť ďalšie dieťa vo vašej situácii.

Zase ženy aj otec je pre deti dôležitý a tak isto je rodič, tak isto má právo normálne fungovať a žiť normálny život. Tu chlap nie je žiadny flákač čo sa nechce postarať o rodinu.

Skúste si sadnúť s manželom ešte raz aké máte reálne možnosti a rozhodnite sa spolu (vždy všetko ide lepšie keď ste na to dvaja).

mira0611
23. sep 2023

Ahoj autorka, mate s manzelom 2 deti on ma 43 ty 38. Keby ste nemali dieta povedala by som chod do toho, ked mate uz dve a pripocitam dobu tehotnosti a kym dieta ukonci VS, je to vela.
Vidim, na tych detoch, ktore sa narodili ako surodenci starsim rodicom, ked ide dieta do puberty, uz nema silu-energiu-naladu, ten rodic to riesit a dieta si na 90% robi co chce, resp.ak ma starsieho surodenca, tak ho vychovava on.
Prepac, toto su moje skusenosti.
Rob, co citis za vhodne. Ja by som dotoho nesla.
Ja to nevidim, tak ze manzel nechal rozhodnutie na teba. Ja to vidim tak, ze on povedal svoj nazor, ale nechce ta nutit, do potratu, ani tlacit na to, aby ste si dieta nechali. Je to tvoje telo a ty sa musis rozhodnut.
Ja si myslim, tvoj manzel ta lubi a respektuje tvoje rozhodnutie.

iv007
23. sep 2023

@valeria_h v zahranici? Tak na kieho oneho su tam?! Tu by zarobili mozno rovnako a mala by aspon matersku a rodicak do 3r. pripadne pomoc rodiny.

mira0611
23. sep 2023

Dop.ce, ze tu nie je dislike. Nerobte autorke vycitky svedomia, ak sa rozhodne pre potrat.
Prispevky typu: ... nezabijajte vase dieta, nezavradi dieta.... jej teraz nepomozu!!!
Ked potom bude s 3.dietatom na dne, tak jej tu kazdy bude mudrovat načo porodila 3.dieta, ked to psychicky a materialne nezvladaju!

valeria_h
23. sep 2023

@iv007 Keď robia nekvalifikované práce tak čomu sa divíš? Nie každý je boháč, kto pracuje v zahraničí.

lauriik
23. sep 2023

Je to strasne tazke rozhodnutie. Priklanam sa k nazoru, ze manzel nespravil nic zle. Vyjadril nazor a konecne rozhodnutie nechal na teba. A dufam, ze sa k tomu postavi ako chlap, nech uz sa rozhodnes akokolvek. Tym, ze si brala antikoncepciu a nebola to len nezodpovedna prerusovana suloz by ma asi priklanalo k potratu. Nemate peniaze na vyse, nemate priestor na dalsie deti, musela by si po nociach pracovat s novorodencom a aj ten vek uz je taky hranicny. Nechapem miestne mudrlantky co tvrdia, ze 43 neni vek. To decko je zavazok minimalne na 20 rokov ked mas stastie. Takze ked pojde z domu tak muz bude mat 63. No dakujem pekne. Rozhodnutie z rozumu je potrat. Ale nie kazdy toto psychicky unese...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maminkadeticiek
23. sep 2023

Ked si to dieta nechas,tak nech bude doma alebo medzi tebou a manzelom akokolvek,nikdy neolutujes,ze si si dietatko nechala.Raz sme matky,tak to je.
Ak si das dieta zobrat,tak budes kazdy den na to dieta mysliet,do konca zivota sa trapit myslienkou ze si si ho zabila a tvoj vztah s muzom sa znici,lebo mu to budes davat za vinu,kedze ako si sama povedala,bojis sa jeho reakcie ak by vam to nevychadzalo,ze ti to bude davat on za vinu.On bude v tvojich ociach zodpovedny ze si sa rozhodla pre potrat.Akokolvek mi z toho vychadza prva volba.V opacnom pripade sa ti rodina a manzelstvo rozpadne tak ci tak.

anketkarka
23. sep 2023

Nedaj sa tu psychicky deptať. Takto je aj antikoncepcia zabíjanie deti a ešte cez odpadové vody nie len ľudských detí. Vy sa budete starať. Keď si brala antikoncepciu a aj vekom môže mať dieťa zdravotné problémy. Môžete mať aj vy zdravotné problémy, keď sa budete snažiť zabezpečiť tri deti, keď to je pre vás ťažke. Koľko párov má len z pohodlnosti jedno dieťa a im nikto nehučí do hlavy, že nedali život ďaľšiemu dieťaťu. Je to určite ťažká voľba, ale je to len vaša voľba, váš život a tie herečky tu si 🙏🙏🙏 nevšímaj. Tak či tak budete potrebovať veľa síl. Buďte si oporou a rozhodnite sa podľa seba.

panonia
23. sep 2023

Je hrozné že máte 2 izbový byt, bývate v podnajme, pracujete a ako tak vam to vychadza...ano manžel je na vine, že je uplny neschopak nemožný a nevie sa postarať o rodinu.

nene_mamina
23. sep 2023

Ahoj. Za mňa, vieš, že by si to nevedela dať preč a chceš si ho nechať, len hľadáš argumenty pre muža. Asi odpoveď poznáš, len muž nechal zodpovednosť na Teba. Len mu pekne povedz, ako to cítiš Ty. Sú ženy ktoré to ľutujú, že si dieťatko nenechali. A stretla som sa s jednou, ktorá mala už 3 deti doma a po 9 rokoch nečakane otehotnela, chcela ho dať po pôrode na adopciu no nakoniec sa rozhodla nechať si ho. A to si dala po pôrode pichnuť injekciu na zastavenie laktacie, a až potom sa rozhodla, že predsalen si ho nechá. Takže nemala potom ani mlieko, žiadne veci pre novorodeniatko doma, ale neľutuje. A argument, že veci sú drahé, u mňa neodstojí. Kupovať budeš musieť plienky, kozmetiku, jedlo. Všetko ostatné sa dá zohnať aj lacno a potom to môžeš zase predať, ak Ti nemá kto posunúť.
Ja mám 43 a 9 mesačné bábätko a muž má 46 a zvládame to a to máme doma ešte pubertiaka. Až teraz sme sa presťahovali z 1 izbového do trojizboveho, ale dôvod pre stahovanie bol pre neprispôsobivých susedov (nie rómov). Nechceli sme riskovat zdravie nas a nasich detí. Ak ste sa pomestili doteraz, jedna postieľka sa ešte niekam zmestí.
Nepišeš svoj vek, len mužov. Sa mi zdá, že ty si si muža vypočula a berieš jeho argumenty, možno važnejšie než svoje. Teraz by si mal on vypočuť Teba. Neviem ako sa tešil z 1., 2. dieťaťa, ale skús mu povedať, že kedy sa jeho rodičia rozhodli nemať jeho, nebol by, neboli by ani vaše deti.
Držím Ti palce, nech to všetko dobre dopadne a napiš ako si sa rozhodla.

ahhola
23. sep 2023

@maranco to je vhodné pre nejakú 17.tku,nie pre ženu s 3.deckom,ako by sa asi na ňu pozerali deti, mama nas si si nechala, nás nedáš preč, ako babo?

nene_mamina
23. sep 2023

Ak sa toho bojiš, že ti to bude vyčitať, tak nemaš veľkú podporu, ale mu razne povedz, že je to aj jeho zodpovednosť.Ty si uzivala antikoncepciu a on čo urobil preto, aby si neotehotnela? Skor sa mi zda, že sa ma pri tebe velmi dobre a teraz sa bojí, že by bolo treba pridať pomocnú ruku a asi sa nechce vzdať svojho pohodlia. A zabudni, že budeš pracovať po nociach, tak si môžeš privodiť zdravotne problémy a až potrat. A on nemože pracovať v noci? Veď keď to žiada od Teba, snaď to dá. Dúfam, že ked ty pracuješ v noci, on sa cez deň pistara o deti nech si Ty oddychneš, či?

jaond19
23. sep 2023

Uprimne si odpovedz na otazku ci by si uz ako mama dvoch deti, vedela dat tretie prec. Ine je to mozno pre nejaku zatial bezdetnu, ktora materinsku lasku zatial nepocitila... ze "to" vie "dat prec"..... Myslim ze blbu situaciu uz mate aj s tymi dvomi detmi, takze skor ci neskor by ste to museli nejak riesit, sadnite si s muzom, prehodnotte ci by nevedel fin.situaciu zlepsit nateraz on inou pracou, pripadne zobrat na cas este nieco....

jj298
23. sep 2023

@sasa1310 ale prosim ta. Nie sme v romantickom filme kde muzi hovoria slovami ktore zeny chcu pocut. Prave tym ze na autorku nijak netlaci mi pride ze jej dal podporu nech sa rozhodne akokolvek. Muzi su pragmatickejsi. Zase sa tu ide niekto odsudzovat lebo to a hento nepovedal tak a tak….vazne pozerate moc telenovely kde pisu zeny scenare…a navyse ak pouzivali antikoncepciu pride mi pochopitelne ze neskace od radosti…

Mimochodom zase je tu krasny dvojaky meter. Inokedy Zena ma byt schopna a samostatna natolko aby sa uzivila keby nedajboze ostala sama ale tu sa idete vozit po chlapovi aky je tutmak lebo ma 43 a nie je pomaly riaditel zemegule. Akoze smutno smiesne tieto niektore reakcie. Za to ze niekto nema ambicie stupat po kariernom rebricku nie je potreba ho odsudzovat. Neviete ake mal vzdelanie ani aku mal startovaciu poziciu ked odisli do zahranicia. Ale tu sa zas vyjadruje asi len elita slovenska.