icon

Budem rodiť ako 37-ročná

6. jan 2026

Ahojte. V prvom rade, plánovali sme to, chceli sme to. Dala som si 2 roky, aby som otehotnela a podarilo sa v podstate hneď za čo sme neskutočne vďační. Som na začiatku 3.mesiaca, narozdiel od prvého tehu to zvládam veľmi dobre a užívam si to. Ale dnes má nejako chytila panika. Ako to zvládnem? Tie prvé roky ok, ale aj ja budem starnúť. (Áno, viem, mala som nad tým rozmýšľať predtým...). Mám skvelého muža. O moju dcéru sa stará ako o vlastnú, o netere tiež a viem, že bude dobrý ocko. Máme bývanie, máme finančné zabezpečenie a preto nemám obavy. Len vzhľadom na vek. Rodili ste niektorá v tomto veku? A ako to zvládate časom?

inaemre
6. jan 2026

Len tak na pobavenie. Moja dcera chodila do skolky s dcerou mojho ucitela zo strednej 😆
Uz vtedy ked ma ucil som myslela ze ma 100 rokov. Ja som ju mala v 26tke cize davno po strednej.
Chvilu sme sa na tom doma pobavili a koniec. Nikto na neho na rodicku divne nepozeral 🙂

anonym_ffae2d
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_ffae2d mala som 20 ked som porodila dcéru,vyštudovala som ,mám vlastné bývanie bez hypotéky aj keď iba dvojizbak v BA ale mám.Velmi dobre platenú prácu,našporene peniaze na účte,nemusíme živorit ani obracať každé euro a onedlho vlastnu firmu.Všetko sa dá a v mladom veku skor človek vládze.Dnes už by som to asi tak ľahko nedala.

@anonym_eefe5a Bolo to plánované či si sa “musela” vydávať? Nechcem rovno písať, ako sa také ženy nazývajú

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_eefe5a už tu prosím nereaguj. Zjavne máš nejaký komplex, možno starších rodičov. Ja len toľko. Možno sa nedožijem stužkovej svojich detí, ale to možno ani ty. Lebo toto nevieš žiaľ nikdy. A ja nechodím domov zbitá životom, muž je mladší a tiež nie. Od 20tky som precestovala pol sveta, zabezpečovala som sa, študovala. Teraz tiež nemakam manuálne, už sme vo fáze že keď sa nám do práce nechce, nemusíme ísť, pretože firma si ide svoje. So svojou staršou sme každý víkend niekde na výlete. A áno, o chvíľu mám 40. A?
Odhliadnuc od toho. Ak by som bola citlivejšia, alebo nemala doma takú podporu, na čo sú tvoje komentáre dobre? Hľadám tu podporu a ty si schopná tehotnej žene napísať, že sa nedožije stužkovej.

Užívaj si 2izbak a nech sa firme darí. A prosím, nauč svoje dieťa, že vek naozaj nehovorí o charaktere ľudí a nie je to hodnota ;) krásny večer

@anonym_autor moji rodicia ma mali v 27 ,takže nie starých rodičov som nemala a nemám mať z čoho komplex.Dceru vychovávam dobre,nemajte obavy.To,že ma svoj rozum a povie si,že je rada,že ma mladu mamu na tom nie je nič zlé.Vám prajem pevné nervy a hlavne zdravie,pretože o nič iné nejde 🙂.

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@anonym_ffae2d

@anonym_eefe5a Bolo to plánované či si sa “musela” vydávať? Nechcem rovno písať, ako sa také ženy nazývajú

@anonym_ffae2d vydatá nie som do dnes,to som nestihla🤣

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@anonym_ffae2d

@anonym_ffae2d plánované,chcela som deti skoro

marca12
6. jan 2026
@anonym_f47d61

@anonym_autor ale no tak, veď dnes bežne rodia ženy po 40. V našej rodine dve, jedna mala prvé dieťa v 41 rokoch a to sa snažili o druhé, ale nepodarilo sa. Druhá prvé v 39 a druhé v 42, zvládajä v pohode, jedna už má cez 50.

@anonym_f47d61 Ma cez 50 a dieta este ani v puberte. Az tak v pohode to nie je.

marianarem
6. jan 2026

@anonym_autor Ja som rodila prve v 41. Ano, na tele citit, ze je uz starsie. Ale oproti obdobiu spred 20 rokov usetrim energiu na stresovani, rozhodi ma menej veci ako kedysi. Takze celkovo je bilancia vyrovnana 🙂

anonym_f47d61
6. jan 2026
@marca12

@anonym_f47d61 Ma cez 50 a dieta este ani v puberte. Az tak v pohode to nie je.

@marca12 prečo si to myslíš? Bola som s ňou pred mesiacom, vyzerá veľmi šťastná. Finančne sú za vodou, kariéru si vybudovala, kým sa deti narodili, užívajú si, cestujú.

janinah
6. jan 2026
@anonym_f47d61

@marca12 prečo si to myslíš? Bola som s ňou pred mesiacom, vyzerá veľmi šťastná. Finančne sú za vodou, kariéru si vybudovala, kým sa deti narodili, užívajú si, cestujú.

@anonym_f47d61 ale prosim ťa,ona to nezažila,tak vie prd o tom čo je v pohode a čo nie

anonym_703691
6. jan 2026

@anonym_autor Presne v takomto veku som otehotnela a rodila pred dovŕšením 38.roku.Velku časť života nášho syna som sa o neho starala ja.Prv pracoval manžel v zahraničí a potom zomrel.Syn má 22.Budte optimistka.Dieta Vám nedovolí starnúť a rozmýšľať ako skôr narodení ani keď budete mať 50 a viac

rivini
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@zitaje že sa nemusí hanbiť ked prídem do školy,že som zbitá životom lebo som si dieta urobila v 40tke som večne nervózna a uhundrana a dcéra sa nehanbí,že nedošla mama ale "babka" 🤣ale chápem doba je taka,že už to je norma

@anonym_eefe5a ze „zbita zivotom“😂😂😂😂. No do nam tu teraz nalozila😂🤦🏼‍♀️. Prve dieta som mala v 36-ke, druhe v 39-ke. Aktualne mam doma skolkarov. Teraz pred Vianocami, ked som nakupovala vino, som pri predajni musela ukazat obciansky. Aj som sa potesila, aj som sa cudovala. No nie kazda 40-nicka chodi so sivymi vlasmi a nie kazda vyzera ako babka. A aj keby, myslim, ze pre deti su dolezitejsie ine hodnoty ako to, ci mamka vyzera ako pubertiacka😂

anonym_ffae2d
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_ffae2d vydatá nie som do dnes,to som nestihla🤣

@anonym_eefe5a na tvojom mieste by som nebola velmi hrdá, že deti majú “mladú” mamu…

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@anonym_ffae2d

@anonym_eefe5a na tvojom mieste by som nebola velmi hrdá, že deti majú “mladú” mamu…

@anonym_ffae2d dôvod?

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@rivini

@anonym_eefe5a ze „zbita zivotom“😂😂😂😂. No do nam tu teraz nalozila😂🤦🏼‍♀️. Prve dieta som mala v 36-ke, druhe v 39-ke. Aktualne mam doma skolkarov. Teraz pred Vianocami, ked som nakupovala vino, som pri predajni musela ukazat obciansky. Aj som sa potesila, aj som sa cudovala. No nie kazda 40-nicka chodi so sivymi vlasmi a nie kazda vyzera ako babka. A aj keby, myslim, ze pre deti su dolezitejsie ine hodnoty ako to, ci mamka vyzera ako pubertiacka😂

@rivini jasne ,že ine hodnoty sú dôležité ale ťahá vám na 50 a ste v pohode s tým,že máte školákov?Čo ja viem....už ste sa na vnúčatá mali tešiť.

rivini
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@rivini jasne ,že ine hodnoty sú dôležité ale ťahá vám na 50 a ste v pohode s tým,že máte školákov?Čo ja viem....už ste sa na vnúčatá mali tešiť.

@anonym_eefe5a Asi si predsa len uz kupim nejaky protivraskovy krem…ked mi uz taha na tu 50-ku. Nastastie, deti si vsimaju aj kadeco ine. Mne nedavno to moje povedalo, ze je velmi rado, ze som za ocka vydata, ze nosime obrucky a ze mame vsetci rovnake priezvisko. Cize rozhodovat sa pre dieta v mladom veku len preto, aby malo „mladu mamu“ moze dopadnut tak, ze bude mat naozaj iba mladu mamu bez pridanej hodnoty...
Autorke prispevku som dufam odpovedala tiez. Mat deti vo vyssom veku je to najlepsie, co sa mi mohlo stat. Ironicke P.S.: udrziavam sa, aby sa za mna nedajboze na stuzkovej nehanbili😂. ..

anonym_703691
6. jan 2026

Možno k diskusii o veku matky:Pre dieťa je podstatné,sby malo milujúcu, starostlivú matku, ktorá ho vychováva,pripravuje na život a vštepuje mu morálne hodnoty.Vek je pre plnenie týchto úloh irelevantný.V prípade , že dieťa v spojitosti s matkou povie, že je dobrá, milá, super,povie to ako prvé, tak je všetko ok

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@rivini

@anonym_eefe5a Asi si predsa len uz kupim nejaky protivraskovy krem…ked mi uz taha na tu 50-ku. Nastastie, deti si vsimaju aj kadeco ine. Mne nedavno to moje povedalo, ze je velmi rado, ze som za ocka vydata, ze nosime obrucky a ze mame vsetci rovnake priezvisko. Cize rozhodovat sa pre dieta v mladom veku len preto, aby malo „mladu mamu“ moze dopadnut tak, ze bude mat naozaj iba mladu mamu bez pridanej hodnoty...
Autorke prispevku som dufam odpovedala tiez. Mat deti vo vyssom veku je to najlepsie, co sa mi mohlo stat. Ironicke P.S.: udrziavam sa, aby sa za mna nedajboze na stuzkovej nehanbili😂. ..

@rivini pridaná hodnota je akože čo? Nejaký zdrap papiera?My sme šťastná rodina aj bez toho aby nič nám nechýba.Len sa udržujte,deti to ocenia,keď prídete na stužkovú 🙂a ak by niekto povedal,že mám koplex znova,tak moji rodicia boli zobratí celý život ale ja som to nikdy nepotrebovala a ani nechcem.Nie je to u mňa žiadna pridaná hodnota.

bomba36
6. jan 2026

Ta panika ti nijak nepomôže, tak či tak to dieťa budeš mať a starnúť budeš tiež 🤷 a hlava robí strašne veľa, takže sa skús nastaviť tak, že to bude ok a potom to aj bude ok.

anonym_ca0305
6. jan 2026

Ja som mala prvé dieťa v 28 a druhé v 39. Dcéra má 16 a ja 55. Som síce v dobrej kondícii a vyzerám ešte celkom dobre, ale chýba mi tá ľahkosť vo výchove. Všade vidím strašidlá a neprimerane sa o dcéru bojím. Najradšej by som mala obe deti do max. do 33 rokov, ale život to zariadil tak ako to je. Som však veľmi rada, že dcérku mám.🙂

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@anonym_ca0305

Ja som mala prvé dieťa v 28 a druhé v 39. Dcéra má 16 a ja 55. Som síce v dobrej kondícii a vyzerám ešte celkom dobre, ale chýba mi tá ľahkosť vo výchove. Všade vidím strašidlá a neprimerane sa o dcéru bojím. Najradšej by som mala obe deti do max. do 33 rokov, ale život to zariadil tak ako to je. Som však veľmi rada, že dcérku mám.🙂

@anonym_ca0305 pekne ste to napísali,jasne ze už je to rozdiel.Ja som tiež názoru ze do max 32 deti.

lilope
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@zitaje že sa nemusí hanbiť ked prídem do školy,že som zbitá životom lebo som si dieta urobila v 40tke som večne nervózna a uhundrana a dcéra sa nehanbí,že nedošla mama ale "babka" 🤣ale chápem doba je taka,že už to je norma

@anonym_eefe5a mne sa páči ako tu každý má bývanie bez hypotéky a vlastnú firmu 😀 presne toto isté totiž napísala žena pred tebou a príde mi, že si to len odpísala, aby si nevyzerala zle. A ja mám vilku pri kaštieli s okrasnou záhradou a bez hypotéky a nechválim sa 😄

rivini
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@rivini pridaná hodnota je akože čo? Nejaký zdrap papiera?My sme šťastná rodina aj bez toho aby nič nám nechýba.Len sa udržujte,deti to ocenia,keď prídete na stužkovú 🙂a ak by niekto povedal,že mám koplex znova,tak moji rodicia boli zobratí celý život ale ja som to nikdy nepotrebovala a ani nechcem.Nie je to u mňa žiadna pridaná hodnota.

@anonym_eefe5a pridana hodnota spociva v tom, ze sa clovek snazi dietatu vstepit dolezitejsie veci ako to, ci niekto vyzera mlado, staro, pekne, skaredo, bohato, nebohato…ale neboj, ono mozno to pochopis s vekom😂. Len snad to pride dostatocne skoro na to, aby tvoja dcerka mohla z toho este profitovat. A vidis, ty si stastna bez papiera, moje dieta je stastne, ze papier mame a s nim aj rovnake priezvisko. Povedalo mi to nedavno, ked si v skolke vsimlo, ze nie vsetky deti maju s oboma rodicmi rovnake priezvisko. Tym som chcela povedat len to, ze deti si vsimaju nielen to, ci si mlada, vnimaju aj uplne ine a casto este dolezitejsie veci. Ty si si dnes „kopla“ do zien, ktore maju dieta co vyssom veku. Zajtra si vsak moze niekto „kopnut“ do teba-staci ak najde nieco, cim „nezapadas“ do systemu…

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@lilope

@anonym_eefe5a mne sa páči ako tu každý má bývanie bez hypotéky a vlastnú firmu 😀 presne toto isté totiž napísala žena pred tebou a príde mi, že si to len odpísala, aby si nevyzerala zle. A ja mám vilku pri kaštieli s okrasnou záhradou a bez hypotéky a nechválim sa 😄

@lilope to bol môj komentár napisany dva krát,treba lepšie čítať🙂ano mam byt bez hypoteky a aj firmu ale doteraz som musela rukami nohami makať 14 hodín denne aby som ju mala a to všetko pri dieťati.To vy asi nepoznáte čo?

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@rivini

@anonym_eefe5a pridana hodnota spociva v tom, ze sa clovek snazi dietatu vstepit dolezitejsie veci ako to, ci niekto vyzera mlado, staro, pekne, skaredo, bohato, nebohato…ale neboj, ono mozno to pochopis s vekom😂. Len snad to pride dostatocne skoro na to, aby tvoja dcerka mohla z toho este profitovat. A vidis, ty si stastna bez papiera, moje dieta je stastne, ze papier mame a s nim aj rovnake priezvisko. Povedalo mi to nedavno, ked si v skolke vsimlo, ze nie vsetky deti maju s oboma rodicmi rovnake priezvisko. Tym som chcela povedat len to, ze deti si vsimaju nielen to, ci si mlada, vnimaju aj uplne ine a casto este dolezitejsie veci. Ty si si dnes „kopla“ do zien, ktore maju dieta co vyssom veku. Zajtra si vsak moze niekto „kopnut“ do teba-staci ak najde nieco, cim „nezapadas“ do systemu…

@rivini oki beriem a vôbec si nerobim z toho hlavu,dcéra má moje priezvisko ale ajtak sme rodina a ak sa raz vezmeme,budeme mať všetci rovnaké.Nezakladam si na tom.Pokial sa autorka cíti ok,že druhé dieťa bude mať v 37 tak v pohode,vyjadrila som svoj názor,že pre mňa je to proste neskoro a už aj riziko ale je to môj názor a pre mňa za mňa si dieťa urobte aj v 50tke ak sa ešte bude dať 🤣

lilope
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@lilope to bol môj komentár napisany dva krát,treba lepšie čítať🙂ano mam byt bez hypoteky a aj firmu ale doteraz som musela rukami nohami makať 14 hodín denne aby som ju mala a to všetko pri dieťati.To vy asi nepoznáte čo?

@anonym_eefe5a to bol komentár autorky 20:21 a následne tvoj 20:25 s tými istými informáciami. Ja čítam dobre.

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@lilope

@anonym_eefe5a to bol komentár autorky 20:21 a následne tvoj 20:25 s tými istými informáciami. Ja čítam dobre.

@lilope ja som iba reagovala na jej komentár že taktiež mám vychodenu školu a bývanie bez hypotéky a aj firmu a čo je na tom neuveriteľne,že to niekto stihne do 30tky a s dieťaťom? Všetko sa dá ak máte dobrého človeka pri sebe a dnes mam 30 a za sebou veľa veci,ktoré niektorí ľudia riešia až v 40🤣a do konca života maju všetko na dlh

vilma7
6. jan 2026

Ja keby rodim v 37 tak som happy...žiaľ dlhodobo som.nevedela nájsť dobrého otca pre moje deti, takze som rodila v 40 a v 43. Tento rok mame s manželom 50 a deti maju 9 a 6.5 roka. Venujeme sa.im aktívne a oni nas pri našom aktívnom živote aj udržiavajú ;).
Ja som hlavne rada, že tie deti aktuálne máme a ine neriešim. Mne tiez zomrel otec ked som mala 16...to su žiaľ situácie ktore človek neovplyvní.
Tak si to vychutnaj a tešte sa

lilope
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@lilope ja som iba reagovala na jej komentár že taktiež mám vychodenu školu a bývanie bez hypotéky a aj firmu a čo je na tom neuveriteľne,že to niekto stihne do 30tky a s dieťaťom? Všetko sa dá ak máte dobrého človeka pri sebe a dnes mam 30 a za sebou veľa veci,ktoré niektorí ľudia riešia až v 40🤣a do konca života maju všetko na dlh

@anonym_eefe5a samozrejme a náhodou si dosiahla presne to isté ako autorka, ešte za sťažených podmienok materskej, len oveľa skôr. Vôbec to nevyzerá ako výmysel. Na dôveryhodnosti ti ešte ,,pridáva" to, že si anonym. Všetko sa dá, ale nie s dieťaťom popri štúdiu predpokladám vysokej školy, bez príjmu niekoľko rokov a ešte so zvýšenými nákladmi na školu. Predpokladám, že si na materskej/rodičovskej a ešte počas štúdia nepracovala, či aj to si zvládala? A ešte aj zakladať firmu?
Ale ak máš dobrého človeka pri sebe, ktorý to zafinancoval, vzal hypotéku a založil firmu, tak samozrejme, že sa to dá stihnúť do 30ky, dokonca aj do 25ky. Kto vie akú váhu mal na ,,tvojom úspechu" partner. Neviem si predstaviť ako by si dva roky po strednej škole na materskej popri štúdiu vôbec mohla vziať hypotéku na byt a ak aj áno, ako by si ho dokázala splatiť za 7 rokov celý plus zakladať firmu, čo sú ešte opäť náklady navyše. Nemysliteľné ak sa nepohybuješ v horných 10%ách populácie.

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@lilope

@anonym_eefe5a samozrejme a náhodou si dosiahla presne to isté ako autorka, ešte za sťažených podmienok materskej, len oveľa skôr. Vôbec to nevyzerá ako výmysel. Na dôveryhodnosti ti ešte ,,pridáva" to, že si anonym. Všetko sa dá, ale nie s dieťaťom popri štúdiu predpokladám vysokej školy, bez príjmu niekoľko rokov a ešte so zvýšenými nákladmi na školu. Predpokladám, že si na materskej/rodičovskej a ešte počas štúdia nepracovala, či aj to si zvládala? A ešte aj zakladať firmu?
Ale ak máš dobrého človeka pri sebe, ktorý to zafinancoval, vzal hypotéku a založil firmu, tak samozrejme, že sa to dá stihnúť do 30ky, dokonca aj do 25ky. Kto vie akú váhu mal na ,,tvojom úspechu" partner. Neviem si predstaviť ako by si dva roky po strednej škole na materskej popri štúdiu vôbec mohla vziať hypotéku na byt a ak aj áno, ako by si ho dokázala splatiť za 7 rokov celý plus zakladať firmu, čo sú ešte opäť náklady navyše. Nemysliteľné ak sa nepohybuješ v horných 10%ách populácie.

@lilope mňa vôbec nezaujíma váš názor a ani vaše dedukcie,ja viem čo žijem a ako žijem a ako sa nám to podarilo a kašlem na vašu "dôveryhodnosť"🤣hypotéku sme nemuseli brať ale však sa nebavime o ville v hodnote 2 miliony

anonym_f4352b
7. jan 2026

Tiez som mala 37,muz 47 ked k nam pribudol nas najkrajsi 5ty poklad,je to zlaticko vsetkych a uz vo stvrtok ho caka jeho prvy velky den,prvy den v skolke.Tesime sa na to vsetcia,dcera si uz vybavila,ze bude pre neho chodit zo skolky,rano isto budu chciet aj ostatne deti ist s nami,ho odprevadit.Ak by sa nam nieco stalo,starsie deti by sa o maleho postarali.Uz teraz mi 14r povie,mama ja si ho budem bravat na prazdniny.Ked si obeha vsetkych bude aj koniec prazdnin.
Neboj,uzivaj si to,ubehne to velmi rychlo