icon

Čakám druhé dieťa a mám strach

13. jan 2022

Asi ma vysmejete, ale som tehotná šiesty mesiac. Je to moje druhé dieťa a mám strach ako to zvládnem. Dcéra má 3 roky, trz vo februári bude mať 4, na bábätko sa teší. Zapájame ju do príprav ale aj tak mám strach že bude žiarliť. Bojím sa či to zvládnem s dvoma deťmi, či si malá nebude myslieť že keď ideme do škôlky sa jej zbavujeme 🥺 Do toho muzova sestra malej tlačí do hlavy že teraz sa teší ale počkaj keď sa malý narodí, už nebudeš jedináčik už sa každý bude pýtať len na bábätko. Skončia ti sladké časy. Aj mne neraz povedala že s dvoma deťmi si užijem že nebudem mať nohy vyložené. A z toho asi pramení aj strach. Má 2 deti skoro po sebe neplánovane. Majú 6 a 7.

Manzel vie aká jeho sestra je, neraz sa pohádali muž jej povie svoje ona sa oduje a robí chudatko zo seba. Donedávna som si vravela že to bude fajn, že to dám veď bábätko sme chceli no mám obavy :/

Strana
z2
kikush2000
13. jan 2022

Ahoj, tvoju švagrinú riešiť nejdem a ty sa ňou nedaj vystrašiť. Napíšem ti moju skúsenosť, dcéra mala 3 roky a 2 mesiace keď sa narodil syn a narodil sa na konci augusta a ona od septembra išla do škôlky. Žiarlila, ale nie tym spôsobom že by mu chcela ublížiť, práve naopak, pomáhala mi pri kúpaní, prebalovani, hladkala ho, ale jej žiarlivosť sa prejavila tým, že si viac vyžadovala moju pozornosť, žiaľ aj v noci. Dovtedy sama spávala v izbičke celú noc, ako sa syn narodil, prvé 3 mesiace som skoro vôbec nespala, malý sa budil každé 2 hodiny a keď som ho uložila zasa sa dcéra zobudila že nech idem k nej. Takže prvé mesiace boli v tomto hrozne....navyše manžel vtedy chodil na týždňovky. Každopádne do škôlky by som ju dala, zvykla si rýchlo, len si skús zariadiť čas tak aby si sa mohla sama staršej dcére venovať. Aby ste trávili aj čas samé bez bábätka. A ešte môj postreh, staršie dieťa treba pripraviť aj na to že nebude všetko idealne, že bábätko bude plakať, že ty budeš unavena a nie vždy budeš hľadať sa s ňou hrat.

autor
14. jan 2022

@kikush2000 rozmýšľam že ju dáme doobeda aspoň do škôlky a uvidíme ako to zvládne. Manžel by bol rád, keby mala ostala skrz drobca doma aby nám nenosila domov bacily teda choroby a aby malé nechytilo no uvidíme a keď to bude zlé tak ju odhlasime.

radorendez
15. jan 2022

Prvy mesiac je ohladne imunity dietata kriticky. Sestra to nevedela a casto sa u nich navstevy striedali, lebo chceli vidiet malu. Kazdy bol zdravy, co prisiel, ale doniesol so sebou bacile, ktore sam toleroval, ale dietatu nerobili dobre. Mala skoncila so zapalom pluc este ako 3.tyzdnove babo (bolo to v lete a zima nebola. Sestra je dokonca zimomriva, zimu neznesie). Ja som uz poucena prvy mesiac nevpustila ziadne navstevy. Vsetci v rodine to pochopili, nikto sa nestazoval. Ani jednej dcerke nic nebolo, nastastie. Boli sme doma. Absolvovali sme akurat tak vysetrenie u pediatricky. Mimochodom, treba si davat pozor na herpes. Pre dospelaka neprijemnost, pre babatko smrtelna infekcia.

kikush2000
15. jan 2022

Chápem tie dôvody ohľadom choroby ale nebudeš prvá ani posledná ktora má staršie dieťa v škôlke a malé bábätko doma. Ja som raz aj s psychológom riešila inú vec a popritom mi povedal že staršie dieťa keď ma malého súrodenca, môže ísť do regresu, čiže sa začne správať v niektorých veciach ako malý, takže škôlka je dôležitá aby bol s vrstovnikmi. Navyše treba staršieho učiť samostatnosti, aby bol vidieť rozdiel čo on môže a mladší nie (napr. si sa natrie chlieb, uprace si sám veci do skrine, hračky, utrieť prach,...) . Môj syn mal nanajvýš sople od staršej dcéry čo doniesla zo škôlky a potom v 10 mesiacoch od nej chytil ovčie kiahne, ale aspoň to mali naraz. Jedine tie kiahne ak by sa objavili, tak ju odhlas zo škôlky lebo do 6 mesiacov to môže byť pre bábätko nebezpečné.

autor
15. jan 2022

@radorendez no asi tak by sme to chceli. Malá do škôlky chodí, avšak keď sa bábätko narodí, tak ju necháme asi ten mesiac doma 🤔
@kikush2000 písala som už predtým. Malá chodí do škôlky teraz 😉

Strana
z2