Čakám na výsledky CVS a bojím sa reakcie rodiny
Ahojte, som v 4. mesiaci tehotenstva a čakáme na výsledky z genetického testovania (CVS – kvôli riziku Downovho syndrómu). Prvé výsledky by mali byť do pár dní, úplné až neskôr.
Cez víkend ideme na rodinnú oslavu, kde sa stretneme prvýkrát po dlhšom čase celá rodina. O tehotenstve zatiaľ nevie nikto – ani súrodenci, ani rodičia. Ale je pravdepodobné, že si to niekto všimne, preto uvažujem, že by som to súrodencom povedala, aj s tým, že ešte čakáme na výsledky a prosím ich o diskrétnosť.
Mám však obavu z reakcie rodičov. V minulosti často prekračovali hranice, majú tendenciu rozprávať veci ďalej bez ohľadu na naše priania, a skôr sa zameriavajú na vlastné predstavy než na podporu. Nechcem sa stresovať, ale zároveň sa mi nechce klamať alebo niečo tajiť.
Máte niektorá skúsenosť s podobnou situáciou? Ako ste to riešili? Rozhodli ste sa počkať na výsledky, alebo ste oznámili tehotenstvo aj napriek neistote?
V tomto pripade, by som nehovorila nic a na podobne otazky odpovedala, ze to vekom s vahou ide dolu kopcom a trosku si pribrala🤷♀️
Tajili sme.
Nie kvôli výsledkom, to sme boli rozhodnutí čo bude ak by bolo zle a nedali by sme si do toho kecať.
Ale preto,že moja svokra je extrémne premúdrelá a proaktívna.
Jej vždy všetko až poslednej.Bohužiaľ.
Sama neviem, ako by som sa zachovala, ak by ste si dietatko v pripade DS nenechali, tak tam ani nechod, lebo ti do pripadneho rozhodnutia nechat-nenechat si ho bude kecat cela rodina a bude si robit "nazor" teraz a uz navzdy... vyhovor sa, chora si, nieco ineho do toho prislo, staci blba crevna chripka...drzim palce, nech je malicke zdrave..
Na úvod, je mi ľúto, že si týmto prechádzaš, viem aké je to náročné. My sme v prvom tehotenstve oznámili tehotenstvo ešte pred skríningom, žiaľ, bábätko malo ťažké vady a prakticky mesiac po skríningu sme len čakali, kedy odíde. Celá rodina o tom vedela, rodičia sa trapili. Celé zle. V druhom tehotenstve som čakal do istoty, že sa to už nebude opakovať. Oznámili sme až potom. Takže ja by som čakala. Vyhnes sa aj prípadnemu ovplyvňovaniu, to si v tehotenstve s down syndrómom zažila moja kamarátka.
@anonym_autor počkať na výsledky znamená, že si dieťa nenecháš ak bude choré? V tom prípade by som nikomu nič nehovorila. Na niečo sa vyhovor. Na veľké brucho sa aj tak pýta len hulvát a takým by mi nevadilo klamať.
Daj si volnejsie oblecenie, vyhovor sa na teplo a nikomu nic nehovor.
@anonym_autor nevrav nič, daj si niečo voľnejšie.
@anonym_autor
Ďakujem za rady. Asi bude najlepšie s oznámením počkať do výsledkov. Na oslavu si zoberiem nejaké voľnejšie oblečenie a snáď nebude veľa poznámok na moju postavu a to že nepijem alkohol.
ved mozes povedat ze si tehotna-o testoch uz vsak nevrav nic.. ak sa rozhodnes dieta si vziat z neakeho dovodu tak povies ze si potratila...tak ci onak budu reci ..
@anonym_autor nie, neoznámila by som, nikomu nič nehovorila. Ak nedokážeš až tak asertívne reagovať, priprav si odpovede napr. Nepijem, lebo som dnes doužívala ATB, nepijem, lebo ma z alkoholu bolí hlava atď. Ak sa niekto ozve na váhu alebo vzhľad brucha... Áno pribrala som a prečo ťa to trápi?
@anonym_autor ja pri najlepšej snahe nerozumiem, čo riešiš. Áno, rozumom viem, že asi riešiš "načo im hovoriť, že mám v bruchu dieťa, ak možno nie je dokonalé, a také nechcem, takže načo im zbytočné hovoriť už teraz, keď možno o mesiac dám jeho život ukončiť" - ale nerozumiem tomu. Veď normálne proste... "Máme dieťa, netušíme aké je ani aké bude. Ale vieme, že je. Máme z neho radosť a chceme sa o ňu podeliť - alebo chceme ju žiť zatiaľ intimčo len v trojici"...

@anonym_autor je to naozaj len na tebe a je to aj tom, čo v prípade zlých výsledkov urobíš a ako sa s tým vedomím vysporiadajú ostatní. My sme povedali po 12 tt rodine, ale ja som nemala dilemu, čo urobím ak bábo bude choré, takže bolo jedno ako dopadnú výsledky. Ani by som si nedala nikoho kecať do mojich rozhodnutí.