icon

Čakáme tretie dieťa

23. nov 2025

Pekný večer mamičky. Je tu niekto kto má 2 detičky a čakal ďalšie? Máme doma 4r dcérku a 1,5r synčeka. MS mi mešká už týždeň, dnes som si spravila test pepino a clearblue a obe vyšli pozitívne. Chceli sme časom ešte jedno dieťatko, ale prišlo to skôr ako sme plánovali... Bojím sa či sa to dá zvládnuť v takomto vekovom rozdiele. Blbé poznámky si prosím nechajte. Ďakujem aj za prečítanie.

Strana
z6
beronsche
5. dec 2025
@anonym_edf43c

@beronsche nauc sa v prvom rade pani mudra citat s porozumenim, kde som nižšie tebe podobnej “psychologicke” vysvetlila ze nemam na mysli zastup rodica ale obycajne veci ako dones plienku, dones oblecenie atd . Ty si akurat pekne mimo a labilna . Mozno teba tak vychovavali a teraz mas mindraky.

@anonym_edf43c ty si útočná bez dôvodu.
Urážas, neargumentujes(možno to ani nevieš).
A ešte si asi zbabela napisat mi všetky tie útočné drísty pod vlastným nickom.
Je ti teraz lepšie? 🙂

Inak veľmi veľa to cele o tebe, ako osobe, vypovedá..

anonym_405159
5. dec 2025
@belllinka

@anonym_405159 tak ale keď boli babky mladé, tak asi nemali k dispozícii žiadnu antikoncepciu, tak preto toľko detí. Dnes majú kŕdeľ detí už iba nejaké náboženské fanatičky, ktoré majú antikoncepciu zakázanú.

@belllinka ced ano, pocitat s tehorenstvom musi kazda, ktora sa nechrani. Ked sa nechrani, nechtiac planuje. 🙂
Ja mam v papieroch od lekara, ze neplodna, tak sme si 10 rokov nedavali pozor, ved na co....a otehotnela som 🙂 🙂

pieksamaki
5. dec 2025

@anonym_autor ja mam 5 deti za obdobie 7 rokov...v prvom rade gratulujem, prisposobite sa.da sa to zvladnut

anonym_edf43c
Včera o 15:59
@beronsche

@anonym_edf43c ty si útočná bez dôvodu.
Urážas, neargumentujes(možno to ani nevieš).
A ešte si asi zbabela napisat mi všetky tie útočné drísty pod vlastným nickom.
Je ti teraz lepšie? 🙂

Inak veľmi veľa to cele o tebe, ako osobe, vypovedá..

@beronsche ty ani nevies co je slovo argument , potvrdzujes svoje iq dreveneho konika ze nevies v obycajnej diskusii citat s porozumenim , tolko o tebe . Sranda ze si sa nevyjadrila k svojim mindrakom z detstva . Či kto mlči ten svedci?🤗 .
Smer psychoterapeut mojko.
A btw - nezapajaj sa do diskusii do ktorych vies hov.no povedat 🙂)) merry christmas

beronsche
Včera o 16:49
@anonym_edf43c

@beronsche ty ani nevies co je slovo argument , potvrdzujes svoje iq dreveneho konika ze nevies v obycajnej diskusii citat s porozumenim , tolko o tebe . Sranda ze si sa nevyjadrila k svojim mindrakom z detstva . Či kto mlči ten svedci?🤗 .
Smer psychoterapeut mojko.
A btw - nezapajaj sa do diskusii do ktorych vies hov.no povedat 🙂)) merry christmas

@anonym_edf43c hlavne, že ty vies..
Píšeš, že jej staršie dieťa pomôže. Potom, že môže priniesť plienky, podať niečo..
No, to mi je pomoc.. áno, to ju (aj hocikoho iného) spasí..

A je to síce dojemné, ako sa akože zaujímas o moje neexistujuce mindraky, milá zbabela anomymka, ale účel tvojich slov je jasný, uraziť, zneistiť.
Žiaľ, sklamem ťa, mi je jasné o čo ti ide, taký človek, ktorý namiesto diskusie v prípade nesúhlasu uráža a sklza do pasívnej agresie, ma nijako nerozhodi.
.. len rozmýšľam, čo asi môže byť tvoj problém, keď nedokážeš útočiť ani pod svojím nickom.
Ale tak, anonymita dáva krídla, však?

any_soj
Dnes o 03:46
@beronsche

@anonym_edf43c najstaršie diera ti nemá čo pomáhat s mladším súrodencom!
Je to dieťa, nie opatrovateľka.
Už by tie zastaralé praktiky mohli zmiznúť, detský psychológovia poukazujú na to, ako je taký prístup škodlivý pre starsie dieťa.
Teraz myslím vyslovene suplovanie rodiča súrodencom, staranie sa a pravidelne stráženie súrodenca, nie bežné podielanie sa na prácach v domácnosti a príležitostny, občasny dozor (ktorý sa nedá z dlhodobého horizontu brať ako pomoc)

@beronsche tak ja absolutne nesúhlasím s tým, že staršie dieťa nemá čo pomáhať s mladším súrodencom. Ja ako jedináčik, kde aj sesternice bratranci boli moji rovesníci prípadne starší, by som neskutočne ocenila, kebyže je to tak ako kedysi - že proste staršie deti sa plynulo učili fungovať s malými deťmi, a áno aj pomáhať s nimi. Pre mňa bolo veľké mínus, že kým sme nemali vlastné dieťa, tak som nikdy nemala vzťah so žiadnym malým dieťaťom či bábätkom. Psychické mínus. Prebaliť samozrejme viem, to nie je problém. Konkrétne v prípade autorky - samozrejme 5 ročná najstaršia nebude strážiť bábätko hodinu, kým mama pôjde do fitka. Ale môže postupne dozrieť pár minút, kým si mama dá v kľude sprchu a kávu. Každý deň. Napríklad. A to je veľká pomoc. Neviem čo presne si predstavuješ pod tým, v čom staršie dieťa absolútne nemá pomáhať s mladším... Samozrejme nemá mu dávať lieky, byť nútené variť prikrmy, či umývať špinavý zadok. Ale je kopa spôsobov, ako mame reálne pomôže primerane veku. A keď bude mať 11 a súrodenec 6, môže ho vodiť do školy a domov, čo je veľká časová pomoc. Napríklad. Úplne normálna vec.

jana_eyre_2
Dnes o 05:19

jasné že sa to dá zvládnuť - ja mám 1,5r medzi prvými dvoma deťmi a tretie sa narodilo keď mali staršie deti 4r a 2,5r.. boli to pekné časy, síce náročné ale pekne.. dnes sú starší už pubertaci a najmladší čo nevidieť do puberty vstupi.. to už sú iné starosti, hoci áno človek je pri malých deťoch vyčerpaný, ale pri starších to je o inom.....

jasné že to zvládnes.. 🙂

natalienka12
Dnes o 07:15

Ja ti poviem inak, my mame len jedno, druhe som uz nemohla mat. Casto myslim na to, ake by to bolo, keby…moje dieta ma uplne vsetko, ale vzdy bude sama. Tri deti je 3x viac starosti, ale ovela viac lasky. Tvoje deti sa budu musiet o vsetko delit, urcite nebudu mat materialne tolko ako jedinacikovia, ale zivot nie je len o peniazoch. Uvidis, aka stastna rodina budete, ked o 30 rokov vsetky deti pridu aj s vnucatami. A ci to zvladnes teraz? Jasne, ze ano, lebo jednoducho musis a chces. A vies ako sa hovori, ked musis tak musis.

anonym_01b880
Dnes o 09:19
@any_soj

@beronsche tak ja absolutne nesúhlasím s tým, že staršie dieťa nemá čo pomáhať s mladším súrodencom. Ja ako jedináčik, kde aj sesternice bratranci boli moji rovesníci prípadne starší, by som neskutočne ocenila, kebyže je to tak ako kedysi - že proste staršie deti sa plynulo učili fungovať s malými deťmi, a áno aj pomáhať s nimi. Pre mňa bolo veľké mínus, že kým sme nemali vlastné dieťa, tak som nikdy nemala vzťah so žiadnym malým dieťaťom či bábätkom. Psychické mínus. Prebaliť samozrejme viem, to nie je problém. Konkrétne v prípade autorky - samozrejme 5 ročná najstaršia nebude strážiť bábätko hodinu, kým mama pôjde do fitka. Ale môže postupne dozrieť pár minút, kým si mama dá v kľude sprchu a kávu. Každý deň. Napríklad. A to je veľká pomoc. Neviem čo presne si predstavuješ pod tým, v čom staršie dieťa absolútne nemá pomáhať s mladším... Samozrejme nemá mu dávať lieky, byť nútené variť prikrmy, či umývať špinavý zadok. Ale je kopa spôsobov, ako mame reálne pomôže primerane veku. A keď bude mať 11 a súrodenec 6, môže ho vodiť do školy a domov, čo je veľká časová pomoc. Napríklad. Úplne normálna vec.

@any_soj v prvom príspevku som písala ako to myslím - staršie dieťa nemá čo suplovať rodica. Príležitostne (!) dozrieť, to áno. Pomáhať s drobnosťami, ak chce, tiež ok.
Ale žiadna plnohodnotná pomoc, či neplatena opatrovateľka.
Toto nie je vyjadrenie psychológa, ale presne takto to detský psychológovia zdôvodňujú:
https://najmama.aktuality.sk/clanok/276140/prec...

Či sa týka tvojho príkladu, nerozumiem celkom, ako by ti to psychicky pomohlo mat mladsieho súrodenca.

Strana
z6