Čakáme tretie dieťa
Pekný večer mamičky. Je tu niekto kto má 2 detičky a čakal ďalšie? Máme doma 4r dcérku a 1,5r synčeka. MS mi mešká už týždeň, dnes som si spravila test pepino a clearblue a obe vyšli pozitívne. Chceli sme časom ešte jedno dieťatko, ale prišlo to skôr ako sme plánovali... Bojím sa či sa to dá zvládnuť v takomto vekovom rozdiele. Blbé poznámky si prosím nechajte. Ďakujem aj za prečítanie.
V drvivej väčšine rodín je to tak, že staršie dieťa musí pomáhať, či chce, či nie, lebo maminka s ocinkom nestíhajú. Treba si uvedomiť, že ono si nevybralo, koľko máte deti, ani že sa bohužiaľ narodilo ako to staršie.. Čiže spoliehať sa na pomoc svojich starsich deti, lebo ty chces xy dalsich deti, nie je vôbec fér..
Máj deti koľko chces, ale komentár "už teraz mi mala pomáha s bracekom" - to absolútne neuznávam, takto zaťažovať staršie deti svojimi povinnostami.. je to tvoje dieťa, nie tvojej staršej dcéry, tak sa staraj...ona sa raz bude tiež starať - ale o svoje..
@rayla presne súhlasím. 👍👍👍
@dvanastka Prosím ťa nepreháňaj .,,kopec malých detíčiek dievčatka alebo chlapci veľmi radi sa zapájajú keď sa môžu postarať o mladšieho súrodenca nie v zmysle že sa musia starať nahradzat rodiča ale pomáha pri obliekaní , nosiť niečo atd dat mliecko. Robia to prirodzene nie že musia
Neboj sa , nemusí ísť štvorročná na rodičovsku alebo materskú miesto matky🙂🙂 presne také ženy čo všetko preháňajú jak ty sú des
@anonym_edf43c mne je úplne jasné, že nemusí ísť dieťa na rodičovskú. Ale zneužívať dieťa na pomáhanie a staranie sa o mladšieho súrodenca je scestné. Dieťa má byť dieťaťom. A za tým si stojím. Nedajbože bude tá 4 ročná prebaľovať, kúpať, nakupovať, upratovať po mladšom. Vonkoncom s takýmto niečím nesúhlasím od toho sú rodičia, ktorí si to dieťa spravili, aby sa o neho postarali a nie prehadzovali svoje povinnosti na staršie deti a za tým si stojím.
@anonym_edf43c nas to tiez miluje sa starat a pomahat. Spieval jej uz ked bola v brusku, bol s nou este v nemocke v posteli a pomahal s nastavenim kojenia. Nenutim ho, on sam chce. Prva vec ked vyjde zo skolky je jeho sestra. Ako sa ma, pomojkat ju. A ked on place, ked sa udrie, tak mala spusti taky alarm, ze az strach. Nas inak surodenca vylozene nechcel, on chcel macku.
@kiki68 ako pomáhal s nastavením kojenia? 🤔
@anonym_autor ani nejdem citat vsetky komentare, stacila prva strana 🙄🤦♀️. Mam 3 deti. Medzi najstarsou a najmladsim su 3 roky a 1 mesiac. Je to narocne, co si budeme klamat. Ano, tie deti su malicke, ziarlia na seba, chcu mamku a ocka pre seba. Prave preto si treba najst aj cas pre nich osobitne. Je mnozstvo veci, s ktorymi sa treba vysporiadat. Ale da sa, postupne clovek riesi co treba. Mozno budes mat uplne spokojne babatko. Moje najmladsie prerevalo cele dni a noci asi prveho polroka. Starsi chodia aj na kruzky, sami si ich vybrali. Najmladsi zacina prejavovat aktualne zaujem tiez o 1 kruzok, ak bude volne, tiez ho prihlasime. Moje deti su dost zive a aj sa pohasteria, ale je pekne sledovat ako si vedia na druhej strane pomoct a ako sa lubia. Ci je medzi detmi vacsi alebo mensi vekovy rozdiel, to ako spolu vychadzaju vela zavisi od povahy a tu si clovek nevyberie. Nemam pocit, ze by mojim detom nieco chybalo. Vlastne ano, prostredny chce letiet do vesmiru 🤔🤣. Poznam vela rodin co maju 3 a viac deti aj s malymu rozdielmi. Je to skor ako si to rodina nastavi. V pripade, ze by si chcela pokecat, kludne napis aj ss.
V drvivej väčšine rodín je to tak, že staršie dieťa musí pomáhať, či chce, či nie, lebo maminka s ocinkom nestíhajú. Treba si uvedomiť, že ono si nevybralo, koľko máte deti, ani že sa bohužiaľ narodilo ako to staršie.. Čiže spoliehať sa na pomoc svojich starsich deti, lebo ty chces xy dalsich deti, nie je vôbec fér..
@rayla súhlasím. 👍👍👍
@kiki68 ako pomáhal s nastavením kojenia? 🤔
@dvanastka nejak postrajchal prso a spustilo sa, odsavacka nic, kvapka za 40 min., masaze nic , dosiel syn, spravil toto, dal malej prso do ust a ficalo to 😂 Hebammen kukali, ze tento moze skolit personal. On bol kojeny do 3,5 roka 😀 Dostal tam za to sladkosti a skakalku 😀 Pozrel na malu a povedal “ vyzera ako anjel “ a vydava zvuky ako macka. Bol deal 😂
@anonym_67c248 no, nie každý má auto..
@dvanastka väčina ľudí s deťmi auto má. To je také zlé predpokladať, že ho majú aj oni? Asi keď plánovali 3 deti tak nežijú v úplnej chudobe. Dala som len obyčajnú radu/ poznámku, ak sa to ich netýka tak nech to autorka odignoruje.
@dvanastka väčina ľudí s deťmi auto má. To je také zlé predpokladať, že ho majú aj oni? Asi keď plánovali 3 deti tak nežijú v úplnej chudobe. Dala som len obyčajnú radu/ poznámku, ak sa to ich netýka tak nech to autorka odignoruje.
@anonym_67c248 aha, takže podľa vás, kto nemá auto=automaticky chudoba? Máte divné zmýšľanie. V dnešnej dobe je auto luxus.
@dvanastka nejak postrajchal prso a spustilo sa, odsavacka nic, kvapka za 40 min., masaze nic , dosiel syn, spravil toto, dal malej prso do ust a ficalo to 😂 Hebammen kukali, ze tento moze skolit personal. On bol kojeny do 3,5 roka 😀 Dostal tam za to sladkosti a skakalku 😀 Pozrel na malu a povedal “ vyzera ako anjel “ a vydava zvuky ako macka. Bol deal 😂
@kiki68 neviem čo je hebammen, ani deal. Divne vám napísalo, či preklep? Nepočula som ešte takéto slová.
@anonym_67c248 aha, takže podľa vás, kto nemá auto=automaticky chudoba? Máte divné zmýšľanie. V dnešnej dobe je auto luxus.
@dvanastka panebože🙈 nie, väčšina slovákov auto má. Je jedno či nové alebo 25 ročné. To sú fakty a nie žiadne dohady. Ja iba predpokladám, že kto má 3 deti má aj auto. To je také strašne zlé?
Nové auto je v dnešnej dobe luxus, ojazdené 20 ročné by som luxusom nenazvala. Tým nepohŕdam 20 ročnými autami. My sme spočiatku tiež auto nemali a neskôr kúpili ojazdené ale rozhodne by som 3 deti nemala bez aspoň nejakeho auta. Úplne zbytočné tieto tvoje komenty naozaj, iba chytanie za slovíčka a zbytočné domnienky čo si o kom myslím.
@dvanastka v dnešnej dobe má auto snáď každý druhý hneď po škole. Nepoznám rodinu kde nie je aspoň jedno, niekde má auto každý člen rodiny. Bez auta rodinu asi ani nepoznám, ak nerátam vyššie ročníky.
@vevesh Naopak. Súrodenec nikdy nebude mať záujem o druhého, ak to ten starší bude vnímať ako krivdu a mladší si bude užívať svoje detstvo bez zodpovednosti.. To, že ich máš samostatne, je super. Ale nie je to dôsledok toho, že si na staršie uvalila to, za čo máš byť zodpovedná Ty - za rovnocennú a spravodlivú výchovu svojich detí..A to nie je, že jeden pomáha, stará sa, lieta a je v strese, aby sa mladšiemu niečo nestalo.. keď pomoc, tak vzájomná. A na to už je potrebný nejaký ten vek detí..
@rayla ale od toho su rodicia, aby ten vztah vyrobili a vytvorili a udrziavali. Ak budes davat komukolvek nieco prikazom bez akejkolvek protihodnoty, samozrejme ze to bude brat ako krivdu. Takisto ak budes detom uberat z komfortu bez protihodnoty (co napriklad 2-xty surodenec je), budu sa citit ukrivdene. A od toho je rodic dospela a svojpravna jednotka, aby toto ukociroval. Deti sa staranim o surodenca ucia zodpovednosti, znizovaniu narokov, prisposobeniu sa rodine, samostatnemu fungovaniu s ohladom na rodiny. Tu nejde len o starost samych za seba, ale aj za druhu osobu a plody tohto budes znat na starost a stare kolena, nie teraz a nie ked su deti male. Hlavne v problematickych udalostiach sa ukaze, ake puto a vztah si medzi surodencami (ne)vytvorila....
Ochrana zlyhala? Ci ziadna nebola, co?
@anonym_8bd8c2 to fakt?hlavne anonymne je každý strašný frajer
@anonym_67c248 tak su mesta ako Wien, kde auto velmi nepotrebujes a je skor na ostaru. A potom je vidiek, kde bez auta nemas sancu. Ale chudoba/ bohatstvo sa tym neda urcit. Nakolko niekto je autickar a kupuje kazde 3 roky ine auto, niekto to ma iba ako pojazdnu vec, co treba. To je moj muz napriklad, ten vobec nema vztah k autam, pre neho to je iba prepravny prostriedok
@anonym_67c248 tak su mesta ako Wien, kde auto velmi nepotrebujes a je skor na ostaru. A potom je vidiek, kde bez auta nemas sancu. Ale chudoba/ bohatstvo sa tym neda urcit. Nakolko niekto je autickar a kupuje kazde 3 roky ine auto, niekto to ma iba ako pojazdnu vec, co treba. To je moj muz napriklad, ten vobec nema vztah k autam, pre neho to je iba prepravny prostriedok
@kiki68 pre nás je to čisto funkčná záležitosť, ktorá ma má dopraviť z bodu a do bodu b. Je mi jasne že na niektorých miestach auto netreba ale pre väčšinu slovenských rodín nejaké auto treba. Jaj strašne zle ma chápete. Čo som také hrozné napísala?
@anonym_8bd8c2 to fakt?hlavne anonymne je každý strašný frajer
@andreakg tak ked ho planovali az niekedy neskor bolo by fajn napisat, ze ako sa to teda stalo ked je z toho taka nestastna!!! Zvladne to, decka od seba budu mat v pohode rozdiel, ale absurdnost celeho prispevku ma nuti sa to opytat a vzhladom na to, ze na to neodpisala je uplne jasne, ze sa nechranili, tak neviem co sa divi a co sa tu pohorsujete mojou padnou otazkou mnohe.
Moznost anonymity tu je, aby sa mohlo konverzovat otvorene.
@andreakg tak ked ho planovali az niekedy neskor bolo by fajn napisat, ze ako sa to teda stalo ked je z toho taka nestastna!!! Zvladne to, decka od seba budu mat v pohode rozdiel, ale absurdnost celeho prispevku ma nuti sa to opytat a vzhladom na to, ze na to neodpisala je uplne jasne, ze sa nechranili, tak neviem co sa divi a co sa tu pohorsujete mojou padnou otazkou mnohe.
Moznost anonymity tu je, aby sa mohlo konverzovat otvorene.
@anonym_8bd8c2 Asi tak. Nechcem dieta momentalne, tak sa chranim. A nie, prerusovana suloz nie je ochrana(ako je na MK bezna tema). Potom my sme tie zle, ze sme jej nenapisali, co chcela pocut.
@anonym_autor syn mal skoro 5 a dcéra o 3 dni dva roky, keď sa narodil najmladší. Teraz majú 7, 4, 2. A sú rozkošni parťáci. Narúša to len adhd najstaršieho, bez toho by to bola idylka. Aj s tandemovym kojenim mladších 2.
@majus2323 ale tak...co chce pocut?.................kazdy sudny clovek zijuci pohlavne bez ochrany musi ratat s tym, ze tehotenstvo je potencialne mozne...naco teraz rozprava, ze planovali? tak asi neplanovali...a ci to zvladne?..jasne, ze zvladne ...bude sice padat na hubu, ale je dospela a musi brat zodpovednost za nasledky svojho konania
@anonym_cce96e Preco by mala padat na hubu? Zvladli 2 - zvladnu aj tretie 😄
@anonym_8bd8c2 Blbá poznámka, ale ja som nenapísala, že nechceme dieťa. Napísala som, že sme chceli trochu neskôr. To je rozdiel.
@anonym_autor prepáč, ale ak chcem dieťa "trochu neskôr", používam ochranu. Ak žiadnu nepoužívam, mám premyslené, čo ak otehotniem hned.. (Ak ochrana zlyhala, je to samozrejme o inom. )
Každopádne, rozumiem, že hľadáš podporu, preto táto tema. Lenže aká je situácia vašej rodiny, to nik nevie. Ako to zvladnete-nezvladnete uvidíš až sama.
Ale hlavu hore, 3.dieta nie je katastrofa, ak nič iné, zvládneš, lebo nebudeš mať na výber.
🥉Udelujem ocenenie primitivi tejto diskusie 🥉
@anonym_8bd8c2
@anonym_dc320a
Autorka jasne že to daš ❤️ hlavne najstaršie dieťa Ti časom bude pomahať . Ešte 9 mesiacov kym porodiš a to bude brutalna zmena u oboch 🥰 držte sa v ZDRAVIČKU
@anonym_edf43c najstaršie diera ti nemá čo pomáhat s mladším súrodencom!
Je to dieťa, nie opatrovateľka.
Už by tie zastaralé praktiky mohli zmiznúť, detský psychológovia poukazujú na to, ako je taký prístup škodlivý pre starsie dieťa.
Teraz myslím vyslovene suplovanie rodiča súrodencom, staranie sa a pravidelne stráženie súrodenca, nie bežné podielanie sa na prácach v domácnosti a príležitostny, občasny dozor (ktorý sa nedá z dlhodobého horizontu brať ako pomoc)
@zoja6913 ďakujem 🙂 dobre ste to napísali. Niektorí sa nevedia zaobísť bez priblblých komentárov, aj keď človek jasne napíše že nech si tie blbé komentáre nechajú. Čo už, aj takí sú ľudia. 🤷♀️
@anonym_autor veľmi agresívne komunikujes..
Blbý komentár sem, blbý komentár tam..
Verím, že je to špecifikum pre soc.siete, nie tvoj bežný spôsob komunikácie..
@anonym_edf43c najstaršie diera ti nemá čo pomáhat s mladším súrodencom!
Je to dieťa, nie opatrovateľka.
Už by tie zastaralé praktiky mohli zmiznúť, detský psychológovia poukazujú na to, ako je taký prístup škodlivý pre starsie dieťa.
Teraz myslím vyslovene suplovanie rodiča súrodencom, staranie sa a pravidelne stráženie súrodenca, nie bežné podielanie sa na prácach v domácnosti a príležitostny, občasny dozor (ktorý sa nedá z dlhodobého horizontu brať ako pomoc)
@beronsche nauc sa v prvom rade pani mudra citat s porozumenim, kde som nižšie tebe podobnej “psychologicke” vysvetlila ze nemam na mysli zastup rodica ale obycajne veci ako dones plienku, dones oblecenie atd . Ty si akurat pekne mimo a labilna . Mozno teba tak vychovavali a teraz mas mindraky.
Zvladla.si 2, zvladnes aj 3.
Babky mali kazda po 6 deti, bez pracky, bez vysavaca,,bez,umyvacky, plienky sa.prali a zvladli to.
So mnou bola.v.porodnici baba,,ktora mala 6.
Jasné, že zvládnete...ľavou zadnou ❤ Ja som rodila 2006-8-10-12 🙂
@anonym_autor - gratulujem ❤. Mám 2 z IVF (podľa lekarov takmer nulova šanca prirodzene počať.). Jasné, že sme sa nikdy nechránili. Pred tým, ako som šla na stimuláciu IVF 2, lekár vravel, že vaječník (áno, po laparotómii ostal len jeden) sa už chystá oddychovať a zanedlho budem v menopauze. A bum, ja 37, dve krpaté deti (4 a necelé 2) a ja tehotná. Mala som takmer 38, keď sa narodila. A to mám ešte aj polyatritídu od detstva a bývam 200km od rodičov a 250km od svokrovcov 🙂 Po pôrode tretej ma chytili zápaly kĺbov, tak som chodila s bolesťou ako starenka. Muž v práci, ja doma s tromi, prostrednú do škôlky nevzali a starší chodil na pol dňa, lebo cez obednú pauzu okolo 12.00 ho vždy muž doviezol domov. Inak by som ho nevedela vyzdvihnúť. Prvé roky ťažké. Ale neľutujem. Zvládnuť sa to dá 🙂
Zvladla.si 2, zvladnes aj 3.
Babky mali kazda po 6 deti, bez pracky, bez vysavaca,,bez,umyvacky, plienky sa.prali a zvladli to.
So mnou bola.v.porodnici baba,,ktora mala 6.
@anonym_405159 tak ale keď boli babky mladé, tak asi nemali k dispozícii žiadnu antikoncepciu, tak preto toľko detí. Dnes majú kŕdeľ detí už iba nejaké náboženské fanatičky, ktoré majú antikoncepciu zakázanú.

@dvanastka Prosím ťa nepreháňaj .,,kopec malých detíčiek dievčatka alebo chlapci veľmi radi sa zapájajú keď sa môžu postarať o mladšieho súrodenca nie v zmysle že sa musia starať nahradzat rodiča ale pomáha pri obliekaní , nosiť niečo atd dat mliecko. Robia to prirodzene nie že musia
Neboj sa , nemusí ísť štvorročná na rodičovsku alebo materskú miesto matky🙂🙂 presne také ženy čo všetko preháňajú jak ty sú des
@anonym_edf43c nas to tiez miluje sa starat a pomahat. Spieval jej uz ked bola v brusku, bol s nou este v nemocke v posteli a pomahal s nastavenim kojenia. Nenutim ho, on sam chce. Prva vec ked vyjde zo skolky je jeho sestra. Ako sa ma, pomojkat ju. A ked on place, ked sa udrie, tak mala spusti taky alarm, ze az strach. Nas inak surodenca vylozene nechcel, on chcel macku.