Cítili ste sklamanie, keď ste sa dozvedeli pohlavie dieťaťa?
Ahojte,
píšem text o tom, že v tehotenstve môžu ženy zažívať tzv. Gender Dissapointment, teda rodové sklamanie - keď sa dozvedia, aké pohlavie bude mať ich bábätko a oni túžili po tom opačnom. Aj keď si mnohí ľudia nepripúšťajú pocity sklamania, môže to byť úplne normálna reakcia, ktorá je oveľa bežnejšia, ako by sa mohlo zdať. Ak sa tu nájde nejaká z vás, ktorá si týmto prešla a rada by sa o to podelila, napíšte mi, prosím 🙂 budem mať pár otázok.
Monika
@momomama22 nebola som sklamana, ja som vzdy vedela, co to bude este skor ako som mala pozitivny tehu test 😂
@momomama22 keď 5 rokov partneri čakajú na dve čiarky ako na spasenie, ver mi, bolo mi to úplne jedno... A aj celej širokej rodine 😁.
@momomama22 absolútne nie, pri prvom mi to bolo jedno,ale veľmi skoro sa mi sníval sen, že to bude chlapček, takže na morfo som išla na istotu- tak aj bolo🙏a pri druhom som tiež veľmi skoro tušila, že to bude tiež chlapček, tiež som išla na uzv na istotu a tak aj bolo🙏My sme ani jeden po dcére nikdy extra netúžili, ale ak by to bolo dievča, tešila by som sa úplne rovnako ako pri chlapcoch, lebo by bola moja. Nikdy som nepochopila, ako môže byť niekto sklamaný z pohlavia, pokial ide o jeho vlastné a najmä zdravé dieťa- nejako nedokážem toto pochopiť a s istotou môžem povedať, že ak by som niekedy neplánovane otehotnela 3.x. a znovu by to bol chlapec, bola by som šťastná..rovnako ako pri dievčati.
@momomama22 ja som šalela pred pôrodom lebo suseda mala dievčatko asi 2 mesiace predomnou...Túžila som po dievčatku až chorobne.Cez okno som obzerala jej kočík uprene som sa na ňu dívala ak bola na prechádzke,a panikarila som ze bude chlapček.Jedneho som už mala 4 ročného.Mala som dievčatko...Ktovie ako by som niesla keby bol chlapcek
@momomama22 aj ja to zažívam. Nepripúšťam si to. Po dvoch chlapcoch ze baba by bola Fajn...
Ani sme nad. Tretim chlapcom neuvažovali. Pri druhom som tiez chcela. Dievča ale povedal chalan bola. Som dva dni sklamaná, ale. Ma to rýchlo preslo. Ale. Terazm tehotenstvo hroznr, krcovr zily. Zvracala som dlho, isla som bar prevrátiť za sladké, a na 3d v 20tt ze chlapec.
Šťastná ze je zdravý, ale ja necítim ze nosim pod ❤️chlapceka, vsetko moznr skusam aby som vyvrátila doktorove tvrdenia. Cikala som do. Sody, krutim prstenom, atd.. Všetko mi. Vychádza na dievcatko, este aj manzel ma bohove podporil. Ja verim tvojmi. Materinskému citu ze to bude dievca ze mu je jedno co celý zivot ale teraz aninon nevrri ze chlapec a minto tak ide hlavou cely cas hladam co moze mat medzi nohami ked nie pipik a stale. Sa Boha pýtam preco mi nedal v zivote jedno co. Som chcela. Nechcem dievca kvoli ruzovym cackam mackam ale ked zomrie moja mamina nech sa mam s kym porozpravat,...ako sa hovori ked si na svet privedies dcéru vychovas si dalsiu kamarátku. 🙈 Čakám uz len kým porodim. O dva mesiace mam termin aby som nemala take pocity neskutočne ma ubijaju...
ako viem pochopit take to prvotne sklamanie aj partneri tuzia bud po dievcatku alebo chlapcovi a narodi sa im opak, no zvacsa to proste opadne este pred porodom. to je nieco co sa neda proste ovplyvnit a hlavne je aby bolo dietatko zdrave
Nebola som sklamaná. Nemali sme vysnívané pohlavie. Napokon máme dievčatko aj chlapčeka a oboch ľúbime rovnako.
Toto je výborna téma. Kto nezažil nepochopí. A nie je to ani o Tom, že sa človek má príliš dobre, ani o Tom, že by svoje dieťa nelubil.
Ja som 2x potratila, potom som s liečbou donosila dcérku a veľmi sme chceli čím skôr súrodenca, aby sa spolu vedeli vyhrať a mali pekný vzťah. Ale toho súrodenca som proste brala, že bude mať sestričku 🙈 No a má bračeka. Keď som sa dozvedela pohlavie, poplakala som si a veľmi som s tými pocitmi bojovala. Vážim si, že mám zdravé deti, že som ich mohla donosit a som veľmi vďačná, že ich mám. Len som to sklamanie napriek tomu nevedela ovplyvniť, hnevala som sa sama na seba za tie pocity a veľmi som sa bála, že sa bábo v brušku nejakým spôsobom môže cítiť neprijate 🙁
Keď som hľadala pochopenie, medzi iným som sa so svojimi pocitmi zverila tu na modrom koni v skupine o vzťahovej výchove -lebo ludia, ktorí učia deti prijať sa a akceptovať aj hnev a iné emócie vnímané ako negatívne - ma určite pochopia. A dostala som toľko hejtu, že som sa cítila ešte 10x horšie...
Obe svoje deti ľúbim, som za ne vďačná, nerobím medzi nimi rozdiely. Ale dodnes mám pocit, že sa musím ospravedlňovať za ten šok.
@bejkidielko ach tak toto sa zle cita...dokazem pochopit mierne sklamanie, ale toto co popisujes, z toho mi az tazko na dusi ostalo...akoby si odmietala prijat to dietatko, ktore nosis pod srdcom, len preto, ze nie je dievcatko...a pritom si uvedomujes, ze mozno so synom si budes lepsie rozumiet ako s dcerou ? Ja mam synov aj dcery...syn 18r je skvely partak na rozhovor, uzasny, citlivy chlapec, kdezto dcera 17r je doslova divozienka, vzdy a vo vsetkom musi mat pravdu a je narocne s nou vychadzat, tazka povaha...je smutne, ze si na zaklade nejakych falosnych predstav kazis vztah s dietatom...vzdaj sa tych predstav, tes sa aj na syna, prospejes tym sebe aj jemu😊
@momomama22 po rokoch čakania som bola šťastná ze som tehotná a jedine co som chcela, bolo zdravé dieťa
Pri prvom stale - urcite to bude dievca. Na sone, chlapec.. Prve 3 sekundy, ze cozee? A hned na to sme sa s muzom rozplakali v dobrom od dojatia 🙂
Akurat, ze mesiac trvalo, kym som si odvykla obzerat nausnicky 😄
Pri druhom som dufala v chlapca.. Vyslo to 😀
Tiez toto nepochopim. A hlavne, ze ked tu raz bola tema, aky je otec sklamany, lebo tuzil po synovi, tak vsetky boli rozhorcene, ci sa zasekol v minulom storoci. A zeny tu bezne pisu, ze zas placu od sklamania, ked sa dozvedia, ze budu mat chlapca... Tak v ktorom storoci sa zasekli tie zeny a o co su lepsie od chlapov, ktori oduju gamby, ze nemaju pokracovatela rodu? Ohavne cele jedno aj druhe...
@momomama22 u mna to bolo tak, ze pri druhom, ked mi doktor povedal chlapcek, tak ma chytili obavy, "co ja s nim budem robit?", "je to ine ako dievca ...", potom prisli pochybnosti, ci ho budem lubit, ci budem dobra mama, ... no strasne. Muz neriesil velmi pohlavia u oboch, akurat pri starsej dcerke sa spytal po oznameni pohlavia, "ved aj baby sa hraju s bagrami, vsak?", no a o 14 mesiacov sa nam narodil syncek, takze problem sa vyriesil 😀. Cele tehotenstvo som sa vsak s detmi rozpravala, na rovinu som im hovorila o mojich pocitoch (hlavne dobrych), ale aj obavach, ale stale som im vravela, ze ich lubim najviac ako len viem. Velmi mi to pomahalo. Ked sa maly narodil, pochopila som, ze moje obavy boli uplne zbytocne, kedze u mna hned na sale prisiel ten pocit, ze ved je to moje dieta, a je uplne jedno, ci chalan/baba, ze ich oboch budem chranit ako len viem. Takze u mna to naskocilo. Mam kamosku, ktora ma 2 synov, pri prvom bola nazvime to "sklamana", muz skakal od radosti, ale po kratkom case sa "spamatala" a uz sa tesia z 2 chlapcov. Ono ak ma clovek silne predstavy, musi sa od nich oslobit, na zaciatku staci, ze svoje babo budes lubit, a potom to pride, verim tomu.❤️
@bejkidielko toto nemozes mysliet vazne. Chudak dieta.
Vies, ze ja si ovela lepsie pokecam so svokrou, ako s mojou mamou ?
Neuveritelne, aki ste ludia rozmaznani. Ze Boh ti nedal to jedno, co si chcela🤦♀️ neverim...akoby syn bol o nieco menej hodny ako dcera. Len preto, ze matka sa nevie vpratat do koze a je rozmaznana jak male decko - nema hracku aku chce, tak narieka. Ver tomu, ze s tymto pristupom si naozaj mozno nebudes mat s kym pokecat. Aj keby si mala 10 dcer.
@marylynn ono to je tak, že dospelí učia deti kadečo a pritom sami tak nefungujú. či ide o neslušné otázky, posudzovanie, neschopnosť empatie... to máš ako pri popôrodnej depresii - najviac súdia paradoxne matky, ktoré mali to šťastie, že ju neprežili. kto si tým neprešiel, nepochopí.
ja aj chápem ten pohľad, že niekto dlho čaká na bábo a potom takéto veci nerieši. je to prirodzené a presne takto by to malo byť vždy. ale na druhej strane majú rodičia-čakatelia veľmi často zas skúsenosť s obrovskou neempatiou, s akou sa stretávajú vo svojom okolí, keď ich pocity "nenaplnenia" okolie proste nechápe. a keď rodičia-čakatelia nedokážu často iné malé bábätko v rodine prijať, pretože majú sami v sebe bolesť z vlastného nenaplneného sna. a tí, čo to nezažili, to nechápu... a tak je to aj v tomto prípade a netýka sa to len rodičov, ktorí nevedia, čo od nudy so sebou. v blízkom okolí mám rodinu, ktorá čakala na dieťatko niekoľko rokov. keď sa to konečne podarilo, mamička mala smútok, čo ak to bude chlapec a ona nebude vedieť, čo s ním... nikdy predtým to naozaj neriešila, obaja túžili po bábätku a oni sú ozaj príkladom, že urobili možné aj nemožné. ale proste mala to z nejakého dôvodu v sebe.
často to nie je o rozmare, ale o tom, že mamy majú v sebe niečo nevysporiadané, obvykle vo vzťahu s rodičmi alebo potom ešte, čo vnímam z nášho regiónu, najmä staršie okolie veľmi často rieši, kedy dieťa, kedy druhé, syna, dcéru, párik, do tretice iné pohlavie, ak máš vnuka, nie si babka, ak máš vnučku, nie si dedko... už len toto vnímanie je na hlavu a ide to z generácie na generáciu. ono to znie povrchne, že chce mama syna alebo dcéru. ale vždy je za tým niečo viac, obvykle niečo, čo majú nevysporiadané vo svojej hlave. a už je na každom, ako sa k tomu postaví. či sa z toho poučí alebo sa v tom bude máčať.
@walteaa ono babacho som chcela, velmi ho lubim, tesim sa ked a narodi. ale s tymito pocitmi jednoduho boojujem, nievzdy len niekedy ma to chyti mozno sa bojim niečoho naoiswala som to uprimne, uz dve deticky mam, dokonca chlapcov a neskutocne su moj zivot a nedam ich za nic na svete a uz prveho som chcela aby boo dievca. vobec nie som rozmaznana, ani nie som panicka, asi to naozaj nepochopi niekto kto nezazil
@momomama22 ja som čakala prvého chlapca aj som si to želala lebo muž chchel chlapca 🥰 volá sa po mne Denis ...potom som otehotnela a vedela som že je to dievča ...vnútorný pocit mi to hovoril aj pri prvom som.vedela že to bude chlapec ..ale potratila som v 10 tt 😪...potom som opäť otehotnela opäť som mala tušenie že dievča opäť potrat v 12 tt...potom som znova otehotnela a jediné moje želanie je donosit zdravého bábo a bude to chlapček ❤️ a tešíme sa na neho .. hlavne nech je zdravý ..áno vždy som túžila po malej vlasatej slečne ale ja verím že raz budem mať takú vnučku 🥰🙏🍀...ja som nebola sklamaná z pohlavia keď mi to oznámili ..ale skôr som bola sklamaná z reakcii okolia že chlapec no nevadí ..reku aké nevadí ja som.rada že je to chlapec 🙏 nech je to čo chche hlavne nech je zdravý 🙏 a podarí sa mi ho konečne donosit ...ale chápem tvoje pocity ..len po takýchto skúsenostiach ako mám ja ti poviem že naozaj ti stačí len zdravé bábo 🙏🍀❤️
Áno mám jedno dievča a 3 chalanov strašne sme chceli dievčatko
@momomama22 od zistenia ze som tehu bola myslienka len aby sme boli zdravy. Potom som dostala pocit, ktory ma dlho drzal ze to bude chlapec bola som o tom presvedcena, lenze prislo morfo sono a tam mi povedal doktor ze dievcatko. Prve myslienky boli ako to poviem manzelovi a ci nas ako baby bude mat rad. Ked som prisla do auta hned som sa rozplakala a opytala sa manzela ci bude mat rad nase dievcatko. Bola som sklamana z mojej intuicie. Ale teraz mam nakupene vsetko dievcenske a tesime sa, len sa bojim ze pri porode nastane zmena ako sa to stalo viacerim. A to neviem ako by som rozdychala, lebo s manzelom sme nastaveny na nasu malu princeznu. Ale hlavne aby sme boli obe zdrave, aby som sa o nu vedela postarat po porode. Rodina a v podstate nikto nevie co cakame nepovedali sme to nikomu.

Ja som pohlavie nechcela ani vedieť, lebo mi bolo úplne jedno, či by to bol chlapec alebo dievča. Ale manžel chcel, tak sme si teda dali povedať. A nie, sklamaná som nebola veľmi som sa tešila na syna
Druhá mala byť dcérka, ale ja som bola stále v tom, že na istotu to bude známe, až keď sa narodí. A to som aj každému vravela, keď všetci, jeeej bude párik.
A zaujímavé je, že môj bratranec, sesternica a sestra a aj ja máme prvého chlapca a druhé dievča 🤪🤪🤪.