Depresia z tehotenstva
Ahojte..potrebujem to zo seba dostat von..sme s priatelom spolu 9,5roka.Nikdy sme neboli typy, ze by nase zivotne poslanie bolo mat deti, ale vedeli sme, ze niekedy deti budu..Sme dost aktivny,sami komplet prerabame dom, robime si na zahradke, chodime na aktivnejsie dovolenky, a nase "deti" su nasi psi a kvetinky a toto vsetko nas naplna a vyplna vsetok nas volny cas..ale mame uz 30 a 35r a tak sme si povedali, ze by sa asi patrilo mat dieta, nechali sme to na prirodu, ziadne snazenie, lenze cca rok nic, tak som bola nesvoja, ze asi niesme zdraví..ale potom sa podarilo..som tehu v 4.mesiaci, ale netesim sa, ani priatel to nedava na javo a ja som skor smutna, ze o vsetko pridem, uz teraz nemozem robit to, co do teraz, som pribrata,, zo zaciatku mi bolo dost zle, tak este aj to dalo psychike zabrat, ze som nebola schopná vobec nic robit..a do toho viem, ze uz nas zivot nebude ako pred tym, tak isto mna mata, ze uz nebudem financne nezavisla, kedze rodicovsky je taky priserne maly, ze to nieje ani stvrtina mojej vyplaty a budem zavisla na priatelovi..viem, ze su pary, co sa snazia a nemozu mat deti a ze by mna ludia za toto najradsej vyfackali, ale ja som proste dufala, ze sa to vo mne prebudi, ale ono to este nedorazilo..ja sa o deti starat viem, lebo mame vela deti v rodine o ktore som sa starala, ale skor mna stve to, ze mi to zoberie to moje ja a bude mna to obmedzovať...
@poppy_00 este nemas dieta v ruke a potom sa pocity dost zmenia. Ked uvidis ten progres toho , co si vytvorila. Ja som mala polku tehu silne depky. Ale naozaj ze depresiu. Dieta vytuzene, len hormonom prepinalo. Nastastie porodom to skoncilo a prislo to pekne obdobie. Partnerovi verim a viem, ze sa po mne nevozi za to, ze taham financne za kratsi koniec. Neni to zmetek a predpokladam, ze Tvoj muz tiez neni zmetek. Tohto sa neboj. A vela veci porobis s dietatom. Len to chce trosku cas. Tie prve mesiace tehu su horsie a potom okolo 6 mes to zacne byt take, ze budes lietat ako vevericka a prerobis polku domu ( tru story) , v 9 mes som tu lietala s krovinorezom, bo nemoze dieta prist na svet so serednymi krikmi 😀 neboj pre take ako my su najskor tehu monterky. A tie sa venuj veciam, co vies spravit aj tak nejak z gauca. Citaj knihy, maluj, proste rob veci, co zvladnes. Lebo pri dietati uz zase bude viac prechadzok a zahrady. A o postavu sa neboj. Ja pri malom davam 3 treningy tyzdenne doma a mam ho pri sebe. Postavu mam lepsiu ako pred tehu. Tie dovolenky sa cez covid osekali, lenze pre vsetkych. Predtym sme chodili na 3 dovolenky rocne. No tak proste zmena. Ale dieta by to nejak nezmenilo. Chceli sme ist do Thai alebo Maledivy, lenze sa zhorsila situacia. Tak pockame no. Lebo aj keby nemame mladeho, tak by to mohlo byt komplikovane. Ale na vylety chodime stale. Neboj, bude to super.
@kiki68
Dakujem, ty to vidis pozitivne, ale ja si myslim, ze sa vsetko, lebo sa vsetko bude prisposobovat dietatu a na to ja niesom zvyknuta, nerada sa prisposobujem hocikomu..vidim to na kamoske, ako hovorila, ze dietatom sa zivot nekonci, ale ked porodila, tak to sice neprizna, ale vidim, ze sa jej zivot skoncil..uz len z hladiska financii..ked dava clovek vsetok cas a peniaze do domu a zrazu ma stvrtku svojej vyplaty, tak uz na dovolenky nezostane a budu uz ine priority, co treba kupit..Dojde mi nefer, aby chlap za mna nieco tahal, kazdy sme mali svoje peniaze a teraz ked si predstavim, ze to budeme musiet nejak vymysliet a ze budem musiet byt zavisla na nom, aby som si kupila nieco pre radost, tak mna z toho poraza..a co sa tyka nejakych prac, tak viem robit vsetko, ale tehotenstvo zo mna robi putku domacu, kedy mozem tak upratat a navarit, namiesto toho aby som robila chlapske prace, ktore mna bavili..ja sa obavam, ze moj pripad niesu hormony, ale skor povaha..nikomu sme o tehotenstve este nepovedali, lebo mi pride trapne oznamovat niekomu "radostnu" spravu, z ktorej sa budu vsetci tesit, lebo to od nas necakali, len my nie..
@poppy_00 ja ta chapem, my sme sa snazili tri roky o babo, bolo to tazke ale uvedomila som si (teraz ako som tehotna), ze ma nestvalo to, ze nemam dieta ale ze som bola “chora” a nemohla pocat a to ma ubijalo (ze je nieco na mne “vadne”).
Teraz som tehotna, 8.mesiac, a zacinam mat tie pocity co ty - ze pridem o slobodu, ze o nicom inom nebudem rozpravat len o dietati ako vsetky matky, ze budem nevyspata a zla a pokazi sa mi vztah s mojim muzom, ktoreho milujem viac ako dieta. Peniaze ma az tak netrapia, setrila som si a predsa, s manzelom sme rodina, neberiem to tak, ze som na nom zavisla - nejaky prijem bude (z tych 400eur sa da vyzit a stale platit 1/2nakladov, aby som si tak nepripadala - to je len priklad).
Ale ja som dost racionalny clovek a viem, ze porodom nastupia hormony, ktore sposobia, ze sa zamilujem do dietata a vtedy to budem brat inak. Dufam😊
A neboj, v druhom trimestri ti opat pride energia 🙂
@poppy_00 ono niektoré ženy ani nevedia, že sú tehotné a niektoré to nemajú ľahké a majú nevoľnosti, hormóny lomcuju, mení sa telo atď... Všetko je to bežné a nebudem klamať, ku koncu to bude ešte náročnejšie. To ze si to teraz neužívate, ale neznamená nič. Tiez som sa necítila super keď som bola ako slon a k tomu všetky tie ťažkosti. A teraz pri 2.tehu to už vôbec neriešim. Potom sa dá chudnúť, cvičiť, aj ísť von s kamoškami, aj na výlet, všetko len si to zo začiatku hneď treba zorganizovať a myslieť na seba a psychohygienu... Ak máte partnera, ktorý je vam oporou a bude pomáhať bude to fajn. Je to veľká zmena v živote partnerov, ale spolu to zvládnete. Všetko príde keď začnete kupovať tie male vecičky a keď už budete držať bábätko v rukách 🙂
A peniaze nuž... Žena na MD/RD toho až tak veľa nepotrebuje (dobre tenisky a pohodlné oblečenie), ale dopredu mat niečo odložené určite pomôže. U bábätka je najväčšia položka kočík a ostatné sú také prkotinky. Veľa vecí aj dostanete a keď sa dá treba sa dohodnúť s rodinou aby nenosili všetci povedzme dupačky tej istej veľkosti.... Ja som typ, že si 10x rozmyslím co kúpim, či mi to ozaj treba(nie, nemusím počítať € ale nerada rozhadzuje). Všetko kolo vašej rodinky je na vás ako si zariadite... A to ze to urputne neprezivate je tiež v pohode.
@poppy_00 pockaj kym budes vo vyssom stadiu, ako ta bude kopkat, a vsetko ostatne...
A potom ked ho budes drzat v naruci... nie je to klise, ver mi 😊
A co sa tyka penazi, nikde nie je napisane, ze musis byt doma 3 roky. Ja som sla nadpat do prace hned po MD, doma bol mm. Vedeli sme sa zladit. A nic lepsie sme nemohli urobit. Mala nie je na mna nafixovana ako na modlu, v pohode je s mm ci s babkou alebo dedkom.
Neboj sa, vsetko pride 🤗
Dieťa nieje povinnosť ktorú musíš v živote mat, rodina ste aj ty a tvoj muž.. mali ste si to premyslieť.. Snáď sa to po pôrode zmení a neznicí to vás vzťah.. Držím palce ❤️
@poppy_00 zbytočne to neries dopredu uvidis ako to bude ked sa maličké narodi....nastanú určite zmeny v tvojom živote, ale keď ste aktívni tak budete aj s dieťaťom, keď ti vadí zmena príjmu tak nebudeš doma 3 roky ale dáš male do jasliciek a pôjdeš do prace....dôležité je aby si bola aj ty spokojná a užívala si to, nemusíš tráviť každú sekundu času so svojim dieťaťom to z teba nespraví horšiu mamu ...a možno sa male narodi a tak sa zmeníš, ze budeš maximálna eko,bio,raw,montesorri a pod. mamička co bude chcieť byť doma s dieťaťom do 18tky 🤣.....mne bolo tiež na začiatku riadne zle obe tehotenstva a neraz som si vravela, či mi to bolo treba, ale prišiel 2.trimester a ten je oveľa lepší a hneď to aj ja beriem lepšie 😊
@sunshine_18 ano cakala som reakciu tohto typu, ze sme si to mali premysliet...ano mali, teraz viem, ze to asi nebolo stastne rozhodnutie, ale do vody ho nehodim, ked uz vo mne rastie..
@hederamonstera presne ako pises, a teraz ked som tehotna mi doslo, ze mna stvalo to, ze asi niesme zdravi ked sa nepodarilo..je to tazke priznat, ale bohuzial je to tak 😐 dakujem za tvoju reakciu, ze v tom niesom sama..mne je z toho smutno a je mi to luto voci malemi aj voci ludom, ktorym nebolo dopriate, ale proste to tak je a neviem sa toho pocitu zbavit 😔 ako pises, tiez sa bojim, ze nam to pokazi vztah, lebo tiez priatela milujem nadovsetko a on je pre mna priorita a keby nebolo neho, tak neni ani dieta,resp toto konkretne
@poppy_00 možno by bolo fajn porozprávať sa so psychológom, vôbec to nie je hanba a myslím si, že by Vám mohol pomôcť tieto pocity lepšie spracovať. Je individuálne ako kto prežíva tehotenstvo. Nie je to hanba ale asi s tým bude treba niečo urobiť nech sa to ešte nezhorší. Verím, že to všetko dopadne dobre. Ja by som sa možno aj porozprávala s manželom alebo priateľom o tom ako sa cítite, nech nemáte pocit, že ste v ton úplne sama ❤
@janadj dakujem, vtipne si to zhrhnula 😄 mne bolo na zaciatku fest zle, nemohla som nic robit, vsetko mna bolelo, bolo mi na vracanie zo vsetkeho, bola som totalne neschopna, v noci som nespala a to som si uplne hovotila na co som sa to dala a ci mi to bolo treba 😅🙄teraz mi zle neni ale zas uz rozmyzlam o co vsetko pridem no...uvidime mozno budem fakt eko bio raw matka nalepena na dietati 24/7😄
@poppy_00 ja som to nemyslela v zlom, držím ti palce nech to zvládneš, po pôrode sa zvyknú viac prebudiť tie materinské city tak dúfam ze to bude aj tvoj prípad
@poppy_00 ahoj ja som bola na tom podobne tiez som mala rada svoju nezavistlost, viac dnove tury, behala som chodila som lozit na stenu, milovala som svoju pracu. Tehotenstvo som doslova pretrpela prave kvoli tomu ze ma to dost obmedzovalo aj ked bolo bezproblemove. Mama sa na mne pohorsovala ze to neberiem vsetko ruzovo a stastne. Ale ja som sa na malu tesila len som to asi videla viac pragmaticky a byt tehotna je ozaj otrava ak si bola predtym aktivna. Ako sa mala narodila preslo to a myslim len na nu. Chyba mi praca aj konicky ale zas viem ze sa k tomu vratim a na tury budem chodit s nou. Aj ty sa skus tesit ako budes na zahrade pracovat s nou ako bude nahanat vasich psov atd. Tehotenstvo a babatkovske obdobie raz skonci a potom budes mat partaka
@poppy_00 nikdy sa nepozeraj ako to maju ostatni. Dieta das po 3 mes do jasli alebo aupair z filipin a ides do prace. A mali ste 12 tyzdnov na to toto tehu vyriesit. Nechali ste si to dieta, ono nemoze za to, ze vy ste sa nejak rozhodli. Vet tomu, ze dieta da zivotu iny rozmer. Poznam ludi co s detmi od 1 mesiaca cestuju po svete bez pauzy. Poznam ludi, co napr vedu dalej dost ze narocny zivot a maju dieta. Ono je to o tom sa nevzdat, dieta sa prisposobi. Prezije na Slovensku, prezije v Afghanistanev v Japonsku. Ono je to o Tebe
@sunshine_18 uvidime..nasla som aj stare prispevky od bab co pisali, ze uz davno porodili a nepreslo ich to 🥴
@prvosienka88 dakujem za radu, ja som to s priatelom riesila a prave preto si nemyslim, ze tento moj postoj je vyplod mojich hormonov, ktore su momentalne zbujnene, ale je to skor o povahe a o tom, ze sme tak boli s priatelom nastaveni, je to urcite ine ked je spolu par chvilu a byvaju v byte, kde sa mozu "nudit" a tak si spravia dieta- nemyslim to vobec v zlom..a potom nas pripad kedy sms spolu skoro 10 rokov a naplna nas to tak, ako sme zili do teraz..bohuzial som mala pred tehu take slabe chvilky, ze uz budem mat 30 a mozno ked budeme pripraveni mat dieta, tak budem mat 35 a uz to nepojde, tak sme to nechali na prirode, lebo sami by sme do toho asi nedospeli..len som myslela, ze sa to s tehotenstvom vo mne prebudi a budem taka nadsena ako vsetky ostatne mamicky, ale nestalo sa tak, ani po pozitivnom teste ani po kontrolach..psycholog mozno neni zly napad, ale podla mna by pomohol len v pripade, ze by som mala depky prave k voli hormonom
@kiki68 12 tyzdnov na rozmyslenie? Ja som potratom teda absolutne neuvazovala !ani ze by som ho dala po porode na adopciu, to absolutne..musim sa s tym zmierit, nic ine mi neostava, kedze to uz vratit nemozem ako tovar do obchodu..len som to potrebovala dostat zo seba von, lebo kedze o mojom tehotenstve nevie ani najblizsia rodina, tak to nemam komu povedat...najhorsie je, ze celu dobu do nas nasa rodina "hucala" aby sme uz mali deti a ked im to teraz oznamime tak budu stastni, ale nikto z nich nebude zazivat to, co my..
Najlepsie je pozicat a vratit..tiez si tam poziciavam neter, milujem ju je strasne zlata, ale je super ked sa da zas vratit rodicom 🙂
@poppy_00 urcite nie sme same, sice asi mensina, ale aj tak sa najdu take, co neprezivaju tehotenstvo, materstvo v oblacikoch…kazda sme ina povaha.
Ale co ti mozem za mna povedat je, ze tehotne uz sme a nic s tym neurobime (ani nechceme, ze;)). Tak naco minat cas trapenim sa a neprijat realitu ako je? Tu si totiz tvorime my - tym ako sa na to pozerame (pozitivne, negativne).
Ja som napr.aj velmi zvedavy clovek a tak, ked na mna pridu tie pochmurne myslienky, tak sa skor zameram na to, na co sa tesim (musela som to najprv zistovat, lebo napr.taky argument ako “dieta ti da neuveritelnu lasku” u mna nepochodi, lebo taka laska mne nechyba) - ale teda na co sa tesim je, ze som neskutocne zvedava, co ten moj synator bude za povahu a co ho bude bavit. A myslim, ze ma celkom bude bavit ho v tom podporovat, nech to bude hocico (ja som dost liberalny clovek a nesuhlasim s dirigovanim deti). Alebo uz teraz mi je vtipne, ked si mna a mojho muza predstavim ako sa budeme rehotat z nasej neschopnosti a stratenosti na zaciatku🙈 (lebo mi berieme veci s humorom).
Tak skus si aj ty najst nieco, co by mohlo byt pre teba pozitivne 🙂 a vzdy ked na teba pojde uzkost, tak mysel presmeruj na to pozitivne ;)
@poppy_00 Ja ťa úplne chápem.. My máme s mužom tiež pekný život - máme fajn platy, veľa cestujeme, máme vysnívané auto, svoj vlastný byt, neobmedzujeme sa. Dokážeme si šetriť a pritom si pravidelne doprajeme 2-3 dovolenky/zahraničné výlety za rok, večere v reštaurácii, wellness pobyty, výlety, posedenia v meste, večerné vínko v dobrom podniku, takisto si doprajem oblečenie, aké sa mi páči... No proste som so životom spoko.. Na druhej strane riešime dieťa - nám sa nedarí tretí rok. Môj muž je toho názoru, že dieťa je už len ten posledný dielik, ktorý nám chýba ku šťastiu. Ja, samozrejme, prijmem dieťa všetky desiatimi, no na druhej strane si hovorím, že ak ho nebudeme mať, nezbláznim sa. Máme pekný a aktívny život a s pribúdajúcim vekom mám čoraz radšej svoje pohodlie. Navyše, milujeme cestovanie, tak si hovorím, že budeme svoj život napĺňať zážitkami. Vidím na sebe aj teraz, čím dlhšie trvajú Covid opatrenia, som úplne nesvoja, že sedím doma. Chýba mi spoločnosť ľudí, nové zážitky, ruch mesta, večerná pohoda pri vínku... A tak sa vo mne presne bije rovnaký pocit, ako u teba - ak sa nám zadarí, zmení dieťa môj život? Budem ochotná sedieť doma a riešiť materské povinnosti? Nech ma tu aj všetky matky ukameňujú, no ja sa za to nehanbím, že takto uvažujem. Každý sme nejaký, každý máme inak nastavenú myseľ. Ale myslím si, že narodením dieťaťa sa to u vás zmení. Vidím to vo svojom okolí. Aj kamošky, ktoré tehotenstvo nejako neprežívali, sa narodením detí zmenili o 180 stupňov a stali sa z nich mamičky na plný úväzok...
@7lenka11 dakujem za nazor, ako som pisala vyssie kamoska ked bola tehu hovorila, ze dietatom sa zivot nekonci, ale ja som toho nazoru,ze do istej miery konci..pre tych, co snivaju o dietati a rodine je to ine, ale pre nas, co mame vyplneny zivot niecim inym,zvykli sme si na nejaky standard bez deti, tak nas to urcite obmedzi a zmeni sa nam vsetko, lebo uz na nas bude niekto zavisly, bude mat nejaky rezim, alebo bude chore a narusi nam to plany, alebo cokolvek..tiez si doprajeme co chceme, ci uz dovolenky, oblecenie, veci do domu ale potom uz budu ine priority..asi je to prirodzena vec, ale nie pre nas a preto mna to mata a neviem sa zbavit toho pocitu
@poppy_00 prečítala som si aj ostatné príspevky, a ešte by som dodala niečo. Skúste sa na to pozrieť z tej stránky, že budete mať s partnerom dieťa z lasky, malé babo z vás oboch, budete mu môcť odovzdať všetko čo vy dvaja viete, zdieľať s nim zážitky, výlety, vychovať dobrého človiečika, vyrastie z neho váš parťák koniec koncov 🙂
Vieš čo ono je to asi aj normalne mat taketo pocity myslienky ak mas dieta po 30, si uz dlhsie samostatna,financne nezavisla, zvyknuta cestovat/ist vecerat proste vsetky tie bezne veci. Na mna to chvilkovo prislo po narodeni akokeby ten nahly pocit ze takto to je a uz to nikdy inak nebude. A nebude. Ale ta “sloboda” sa zase navrati, uz ina ale predsa, cim je vacsi tym to viac vidim aj ked cakame teraz druhe 😂
Ako je to tazke, je to proste taky zvlastny pocit ale vazne ti poviem ze napriek tomu ze materstvo je velakrat strasne narocne zazijes veci ktore ti ako-zatial-nemame nedokazem popisat, ale zazijes ich a budes stastna a budes vidiet ze ten zivot predtym bol sice super ale toto je proste niečo uplne ine.
A ja nie som ta typicka mama co lieta na oblaciku a bije sa do hrude ake je materstvo uzasne a dokonale.
@poppy_00 byt matkou je to najkrajsie co sa ti moze v živote stat. To pochopíš az to malinke budes držať v náručí. Prajem ti vserko dobre, hlavne zdravie. Drzim silno moc palce. Ja osobne som si tiez tehotenstvo nevychutnala, mala som prilis vela strachu , ze potratimm kedze sa mi to raz stalo. Takze cele tehu depka a psychoteror. Ale co prislo po tom , to je neopísateľné. To je laska, to je šťastie. Vela sily prajem to zvladnes.
@wonder13 to je krasne, dakujem 😊 z lasky urcite je a ani na chvilu mna nenapadlo, ze by som sa ho chcela vzdat, to nie, len mam taku depku ohladom vsetkeho okolo toho, kolko mi to zoberie zo seba samej..snad to vsetko dopadne dobre a snad sa to vo mne coskoro prebudi a zacnem to brat inak..ja som smutna z toho, ako negativne rozmyslam a ako to cele beriem, len mna tie pocitt nejak premahaju😔
@amelia89 dakujem za nazor..tiez myslim ,ze to, ze budeme mat dieta po takom dlho case spolu s priatelom a zaroven v 30tke je ten kamen urazu, lebo ako pises boli sme zvyknuti na iny zivot, chodili sme kade tade, prerabame si ten dom, nikto nas neobmedzuje a teraz zrazu ked ma prist nieco, co nam.obrati zivot naruby, tak som.z toho na nervy a depkujem...Sama som zvedava ako to budem vidiet napr za rok ked sa vratim k tomuto mojmu prispevku, ci to tak stale budem brat, alebo sa budem chciet vyfackat za to, ako som zmyslala
@marilora dakujem za komentar..vies co, ja si to neuzivam, na jednu stranu pre tie dovody, co som tu spominala a na druhu stranu preto, lebo vidim kolko bab prislo o babatko a ze nic neni samozrejme a iste,tak to na mna este furt nejak nedolahlo nejake stastie alebo nejaky taky pekny pocit..a to som da sa povedat v polke 🤷♀️
@poppy_00 dam ti len jednu radu,nič nerieš ono sa to zmení keď to bábätko uvidíš pomojkas,potom zistis ze tvoj život bol bez deti prázdny 💕skus si tehotenstvo trosku užívať,čo by som ja dala za tehotenstvo bez komplikácií a bez dlhého pobytu v nemocnici kedy som sa o zivot svojho dieťaťa bála viac ako o ten svoj a pri druhom tehu mi v 20tt povedali ze moje dieťa je natoľko postihnuté ze sa nedozije do pôrodu. Dve tehotenstva a obe som preplakala lebo som sa hrozne bála.nie si prvá ani posledna co zostane "závislá "na muzovom príjme a ver mi som doma už 3,5roka a všetko sa dá zvladnut😊

Viem, ze mna asi malokto pochopi a skor si budu ludia hovorit, ze na co sme ai teda robili dieta, ale ja tolerujem ked je niekto sialeny za detmi a bol to ich celozivotny sen, tak snad aj moj postoj budu ludia tolerovat