icon

Je interrupcia správne rozhodnutie, keď nechceme druhé dieťa?

3. júl 2025

Chcem sa vyrozprávať. Je odomňa hnusné, ak nechcem mať druhé dieta? Mám dvojročné dieťa. Som celkom spokojná, ako to celé takto je. Ani ja ani muž nechcem druhé dieťa. Vždy sme sa bavili o jednom a po ťažkom pôrode sme si povedali, že ani jeden z nás toto nechce zažiť druhýkrát. No jeden deň sa nám stala nehoda a ja som ostala tehotná. Odkedy som sa to dozvedela, nemám žiaden cit k tomu dieťaťu. Nevnímam to vôbec. Nemám vôbec pocit, že by som si ho chcela nechať. Neviem si to predstaviť. Objednala som sa na interupciu. Proste bez nejakých pocitov. Úplne som to zobrala automaticky. Veľmi sa bojím čo má tam čaká, ale to bude, keď uvidím prvé sono a budem počuť srdiečko. Veľmi sa bojím, že neskor časom začnem premýšľať, aké by to bolo, ak by som sa vtedy rozhodla inak. No teraz si to neviem inak predstaviť. Moja rodina o tom nevie, nevedia to ani moje kamarátky. Len manžel a ja. A tak chcem, aby to ostalo. Bojím sa, že ak sa moja rodina o tom dozvie budú má súdiť a budú mi dávať otázky. A bojím sa, že keď toto podstupim budem zas počúvať otázky “a kedy druhé” a budem to psychicky ťažko niesť, aj keď to dieťa nechcem.

Strana
z3
pribinak
3. júl 2025

Stala nehoda….vy ste mali haváriu?

Ja ro nechápem, dnes je x možnosti ochrany pred neželaným tehotenstvom, u ženy aj u muža

Na interupciu môžeš ísť aj na opačný koniec Slovenska. Neviem ako by sa to tvoja rodina mohla dozvedieť

ankare
3. júl 2025

Keďže takto zmyslas, je to jasné. Dietatko si nechaj. Už teraz ho lubis. ❤️
Všetko je tak, ako má byť. Vypýtala sa k Vám nová dušička, tak ju prijmite s láskou. Oni sa to všetko deje pre nieco a Ty to pochopíš neskôr.
Držím palce!

vero2802
3. júl 2025
@pribinak

Stala nehoda….vy ste mali haváriu?

Ja ro nechápem, dnes je x možnosti ochrany pred neželaným tehotenstvom, u ženy aj u muža

Na interupciu môžeš ísť aj na opačný koniec Slovenska. Neviem ako by sa to tvoja rodina mohla dozvedieť

@pribinak ja som napríklad otehotnela počas antikoncepcie (brala som poctivo denne v rovnaký čas) a tak sme si povedali, že kašleme na lieky a použili sme kondóm, ktorý ale praskol ako sme zistili tak som kúpila tabletku po, ktorá očividne nezabrala aj keď to bolo na druhý deň hneď ráno 🤦🏼‍♀️ takže veci sa dejú kadejaké..
síce som mala prvý pôrod extrémny a keď som sa dozvedela o druhom som týždeň revala ale ten druhý bol nakoniec 1/2 hodinový krásny zážitok 😍 a teraz po rokoch sa snažíme o tretie ňuňu 😂😂😂

janinah
3. júl 2025

Nechceš druhe dieťa,ale už ho maš,aj ked má len par milimetrov.
Velmi sa bojis nasledkov....a co my s tým? Ty sa rozhodnes,ty s tym budes musieť žiť do konca zivota.

hederamonstera
3. júl 2025

Toto je velmi narocna tema. Naozaj dokazes ist na interupciu?

vorkola
3. júl 2025

Ved si si sama uz aj v druhej casti tvojho prispevku odpovedala,velmi sa bojim atd.Jasne ,ze budes mat z toho traumy dokonca zivota,..Kto ta potesi, No nikto.UPT je vr...da nenarodeneho.My ta nesudime, ale zastavat sa takehoto pocinu. by bolnas hriech.Vsak preto tu aj pises ze nie si stotoznena s nasledkami potom,, DAJ to na adopciu..A v er tomu, ked sa narodi, tak ani to neurobis, aby si sa vlastneho dietata zriekla,.Ja mam 4 ri po roznych chorobach,a nikdy by som na upt nesla.Ked pridu domov uz dospelaci s rodinami,,,mame akoby furt vianoce..Ked sa na moje deti pozriem neviem pochopit a ani nikdy nepochopim,,tento ukon ako to mozu dokatat matky aj mudr urobit Ak sa rozhodnes ,pocitaj s tym ze,pocas zakroku, bude tvoja dusa strááááásne trpiet...To nie je z päty trn vybrat

vero2802
3. júl 2025

Autorka, mimochodom, je pravdepodobné, že psychicky ťa ten potrat dostane na úplné dno... keď si každý rok spomenieš v tomto období, keď si uvedomíš, že to dieťa nedostalo šancu iba kvôli tvojmu rozhodnutiu, položí ťa to zakaždým...a kedzsa tvoje prvorodené bude pýtať prečo nemá bračeka alebo sestričku tak to ani nehovorím... skús si ten život potom predstaviť so všetkými takými situáciami, ktoré ťa napadnú a uvidíš aké z toho budeš mať pocity...
Veď čo je jeden ťažký pôrod proti celému životu (keď môžeš sledovať ako spolu rastú, ako sa podporujú a ako sa stretávajú a rozumejú si navzájom so svojimi rodinami)?

marci987
3. júl 2025

Vacsinou to tak je , ze to nechcene dieta, robi rodine najväcsiu radost. Mozno to dieta co tak nechcete bude dieta,ktore sa o vas v starobe postara. Da vam vacsiu lasku ako to prve. Ked sa vy ako rodicia casom pomyniete, tak to vase prve dieta nebude same, bude mat surodenca. Budu si navzajom v zivote oporou. Kedze si tehotna, tak to tak malo byt, ty a manzel teraz nechcete to druhe, ale ak sa nakoniec rozhodnete mat aj to druhe , tak casom pochopite s manzelom, ze to bolo vase najlepsie rozhodnutie. V opacnom pripade ty ako matka budes cely zivot trpiet, poznam take zeny, co isli na potrat a znicilo ich to. Chceli by vratit cas, ale bohuzial .

januska12323
3. júl 2025

Rozhodnúť sa musíš sama a nikomu z okolia to nemusíš vešať na nos.

luccija
3. júl 2025

Je to tvoje rozhodnutie ste dospeli a musíte prijať zodpovednosť či sa rozhodnete tak či tak.

martyzpp
3. júl 2025

Je to Tvoje rozhodnutie, ale myslim si, ze viac Ta psychicky znici potrat, nez mat druhe dieta…ako mama dvoch chlapcov s dvojrocnym rozdielom musim povedat, ze som nekonecne stastna ze ich mame oboch. Su neskutocni partaci, dokazu sa hrat cele dni. Ano, je to tazke a prve dva roky boli masaker ale je to velmi vesele. Ked som zistila, ze som tehotna, bola som v soku ale nic lepsie sa nam nemohlo stat….drzim Ti palce aby si sa spravne rozhodla.

klara546
3. júl 2025

Nechala by som si. Kym porodis, to prvé bude mať tri roky a bude viac nez pol dna v škôlke. V pohode to zvládneš. Predstav si, ze si uz po zákroku,ze si ho podstupila dnes ráno. Je po všetkom. Ako ti je?... Sama si odpovedz.

any_soj
4. júl 2025

Ahoj. Ja som k žiadnemu z našich detí necítila nič počas tehotenstva. Nič pocitové, že nejakú lásku, alebo radosť, alebo že teším sa na , kedy ho uvidím.
Úplne rozumiem, že nechcete ďalšie dieťa. Ale ono už je. Už nikdy to nebude že nechceme druhé dieťa, tak naše druhé dieťa neexistuje. Buď to bude naše druhé už nežije, alebo naše druhé sme nechali žiť.

veronikakos
4. júl 2025

Nerob to. Je to človiečik. Vieš si predstaviť, že necháš dobrovoľne zabiť tvoje prvé dieťa? Tak to nerob vášmu vlastnemu druhému. Neboj, prvý pôrod je vždy ťažší, ďalší bude ani nebudeš vedieť ako. Veď len kukni diskusie tu. A mať súrodenca je na nezaplatenie.
Moje sestra má jednu dcéru lebo ďalšie mať nemôže a ona vždy tak závidí ako sa moji štyria chalani majú radi a ako fungujú ako súrodenci.
Všetko bude ok. Teraz si len v šoku.

mine123
4. júl 2025
@veronikakos

Nerob to. Je to človiečik. Vieš si predstaviť, že necháš dobrovoľne zabiť tvoje prvé dieťa? Tak to nerob vášmu vlastnemu druhému. Neboj, prvý pôrod je vždy ťažší, ďalší bude ani nebudeš vedieť ako. Veď len kukni diskusie tu. A mať súrodenca je na nezaplatenie.
Moje sestra má jednu dcéru lebo ďalšie mať nemôže a ona vždy tak závidí ako sa moji štyria chalani majú radi a ako fungujú ako súrodenci.

@veronikakos to som si aj ja myslela, že prvý pôrod je ťažší. Prvý pôrod bol hrôza a druhý horor.

vero2802
4. júl 2025
@veronikakos

@veronikakos ja som tiež jedináčik a vždy som závidela súrodencov veru... Aj teraz by som bola šťastná keby nejakého mám, komu sa môžem vykecat, s kým na seba môžem nakričať 😂 mamina neskutočne ľutuje že šla na potrat, kvôli nemu už ani nemohla mať ďalšie deti...preto vyššie píšem že to rozhodnutie ju môže psychicky totálne položiť, videla som to z prvej rady...

andreakotesova
4. júl 2025
@mine123

@veronikakos to som si aj ja myslela, že prvý pôrod je ťažší. Prvý pôrod bol hrôza a druhý horor.

@mine123 aj u mňa tak 😅

martinka13
4. júl 2025

Áno, je to zle rozhodnutie. Obzvlášť, ak je bez akejkoľvek vážnej príčiny. A áno, bude Ťa to trápiť celý život.

mdse
4. júl 2025

Nie, nie je to dobré rozhodnutie ísť na UPT.

beataxxx
4. júl 2025

Ja nechapem,ako niekto moze dat tuto temu na MK….je uplne jasne, ze ak si rozhodnuta pre potrat, tak Ta tu ukamenuju…..ak dieta nechces, daj si to zobrat, ak sa rozhodnes opacne, nechaj si ho….ale necakaj objektivne rady od ludi, ktori Ta nepoznaju,iba tu prezentuju svoje nazory….skoro kazdy prispevok je proti…..pomohlo Ti to pri rozhodovani? Ja nemam nic proti potratom, ale kedze som jedinacik, tak by som si druhe dieta nechala🙂🙂🙂

balerina2025
4. júl 2025

prepac, mate sa chranit. ci praskol kondom ked pises o nehode?
jeden porod moze byt tazky druhy vobec.
a moj nazor je ze nie je nic krajsie ako mat surodenca.
lenze podla všetkého ani ty nie si uplne presvedcena, porad sa so lekarom/psycholog/psychiater.
lebo potom to mozes lutovat cely zivot, a to je strasne dlha doba.

a inac skor ako to co by si mysleli o mne druhy, by ma skor TRAPILO VLASTNE SVEDOMIE ze som vedome zabila zivot. obrazne a prehnane napisane.
ale chapoem, tvoje telo tvoje rozhodnutie my ta nepozname. nechap nas zle.

drzim palce.

miadi
4. júl 2025

Teraz nic necitis ale casom budes citit vselico, Tomu sa neubranis a bude to cena za tvoje rozhodnutie . Su zeny ktore upt upt beru ako navstevu zubara a nic si z toho nerobia ked to zaziju x krat. Ale na to musi byt extra povaha a asi ty k nim nepatris. Kazdy porod je iny tiez som mala traumu po prvom trval 37h a druhe dieta len 4.5h a total bez bolesti tak by som vedela rodit kazdy den 😁 Nikdy nevies ake to bude . Nech sa rozhodnes ako chces stoj si za tym a nelutuj.

negymama
4. júl 2025

aj my sme posledne nechceli. Nechceli sme dalsie dieta, nechcela som byt opat tehotna, opat rodit. vycitali sme si, ze sme neurobili viac, aby dalsie tehotenstvo nebolo. Aj niektori clenovia rodiny mi nukali toto riesenie, myslim potrat.
S muzom sme si povedali, ze sme dospeli ludia, treba vediet znasat dosledky svojich cinov. Maleho som porodila, nasla k nemu lasku, je nas, ked bol maly bol na mna velmi upnuty a aj teraz ako coskoro 14rocny sa lubi potulit.
Porod bol ok, nebol uplne easy ale dalo sa to prezit. Pre nedostatok miesta v porodnici, som bola prve dni na izbe gynekologie, moje spolubyvajuce boli po zakrokoch, - vselijake osudy, v tej chvili som si uvedomila, ze ja som z tych stastnych, co moze navstivit svoje babetko.

misicka31
4. júl 2025

Chceš to ty alebo to chce tvoj muž?

dudos
4. júl 2025

Každé svoje tehotenstvo som brala ako nutnú jazdu. Pre mňa je to jeden neprirodzeným stav, je pre mňa ťažké pochopiť, že vo mne žije druhý človek, ktorý si zo mňa berie všetko. Kojenie neznášam, mám k nemu odpor. Tak som nekojila.
Mám dve deti s odstupom 6 rokov. Práve pre tieto pocity a pre kuwa ťažký prvý pôrod a následnej PD. Šitá som bola skoro hodinu 2 lekármi, dnu aj von. Syn to tiež ledva dal. Druhý pôrod bol super zážitok. Bolestivý ale super. Bez epi a jeden steh. Tým, že ma rodili ženy som priamo komunikovala, že mám za sebou PD, veľmi ťažkú, pri prvom. Personál bol super.
Nemôžem rozhodovať v tvojej situácii. Len mne by to nedalo, nedať život keď už raz vo mne rastie a keď mám na to aj vybudované zázemie. Viac by ma položilo dať si ho zobrať ako porodiť a vychovávať, so všetkým, pekným aj ťažkým.

spenat9
4. júl 2025

Ak nechces druhe dieta hlavne kvoli porodu tak si vybav cs, psychiater ti napise spravu ze mas neprekonatelny strach z porodu a vopred sa informuj v nemocnici ci tam s tym nemaju problem a akceptuju takuto indikaciu a potom nebude problem.. spravia ti cs za pol hodku a nebudes mat ziadnu traumu

maminkadeticiek
4. júl 2025

Vies co sa stane?Tvoj manzel to nebude absooutne riesit,akoby nikdy ziadne tehotenstvo nebolo.Teba to psychicky polozi,lebo ti dojde co sa stalo a nevylucujem ani vazny dopad na vase manzelstvo.Alevies co,potom nam povies akonto dopadlo.

sara07
4. júl 2025

tak toto si skutočne musíš sama rozhodnut a bola uplna blbost sa sem ist radit
v prvom rade budeš ty rodit , ty to dieta vychovavat nie baby na mk
pripadne psycholog a antikoncepcia ..
interupcia ako prebieha si najdeš na nete , pripadne smer rakusko alebo česko na tabletu si najdi kliniku ,rozhodne si žiadnu neobjednavaj z netu nevieš čo ti dôjde

alienkami
4. júl 2025

K dieťaťu vraj nič necítiš, s manželom ste sa zhodli, že ďalšie dieťa nechcete, objednala si sa na interrupciu, rodine ani kamarátkam si nič nepovedala lebo sa bojíš, že sa budú vypytovať a budú ťa prehovárať...
A potom sa na mamičkovskom fóre spýtaš na názor!? 🤦🏻‍♀️
Sorry, toto mi fakt nedáva zmysel.

beata_k
4. júl 2025

Ak nechces, tak nechces. Bola velka chyba pisat to sem. Co si od stranky pre rodicov cakala?
Nie, nie vzdy je dieta dar. Niekedy to tu rodinu moze aj polozit. Bude to zle, tak ci tak. Drzim prst v rozhodovani.

Strana
z3