icon

Je interrupcia správne rozhodnutie, keď nechceme druhé dieťa?

3. júl 2025

Chcem sa vyrozprávať. Je odomňa hnusné, ak nechcem mať druhé dieta? Mám dvojročné dieťa. Som celkom spokojná, ako to celé takto je. Ani ja ani muž nechcem druhé dieťa. Vždy sme sa bavili o jednom a po ťažkom pôrode sme si povedali, že ani jeden z nás toto nechce zažiť druhýkrát. No jeden deň sa nám stala nehoda a ja som ostala tehotná. Odkedy som sa to dozvedela, nemám žiaden cit k tomu dieťaťu. Nevnímam to vôbec. Nemám vôbec pocit, že by som si ho chcela nechať. Neviem si to predstaviť. Objednala som sa na interupciu. Proste bez nejakých pocitov. Úplne som to zobrala automaticky. Veľmi sa bojím čo má tam čaká, ale to bude, keď uvidím prvé sono a budem počuť srdiečko. Veľmi sa bojím, že neskor časom začnem premýšľať, aké by to bolo, ak by som sa vtedy rozhodla inak. No teraz si to neviem inak predstaviť. Moja rodina o tom nevie, nevedia to ani moje kamarátky. Len manžel a ja. A tak chcem, aby to ostalo. Bojím sa, že ak sa moja rodina o tom dozvie budú má súdiť a budú mi dávať otázky. A bojím sa, že keď toto podstupim budem zas počúvať otázky “a kedy druhé” a budem to psychicky ťažko niesť, aj keď to dieťa nechcem.

kiki68
4. júl 2025

Preco si nepodstupila sterilizaciu? Ako taketo nehody… no nech sa rozhodnes ako chces, budes s tym musiet zit. Neviem si predstavit, ze by som zabila svoje dieta, druhe som porodila pred 2 tyzdnami, je to dokonale stvorenie. Tretie uz nebude, idem do sterilizacie skrz vek, ale keby mam nehodu, tak si tu nehodu nechame. Stale by som to riskla a nezabila zdrave dieta.

bonboniera
4. júl 2025
@marci987

Vacsinou to tak je , ze to nechcene dieta, robi rodine najväcsiu radost. Mozno to dieta co tak nechcete bude dieta,ktore sa o vas v starobe postara. Da vam vacsiu lasku ako to prve. Ked sa vy ako rodicia casom pomyniete, tak to vase prve dieta nebude same, bude mat surodenca. Budu si navzajom v zivote oporou. Kedze si tehotna, tak to tak malo byt, ty a manzel teraz nechcete to druhe, ale ak sa nakoniec rozhodnete mat aj to druhe , tak casom pochopite s manzelom, ze to bolo vase najlepsie rozhodnutie. V opacnom pripade ty ako matka budes cely zivot trpiet, poznam take zeny, co isli na potrat a znicilo ich to. Chceli by vratit cas, ale bohuzial .

@marci987 to co sú za fantasmagorie? Ze väčšinou je to tak? To mas nejaku štatistiku? A ze to bude dieta co sa o vás postará? Ja viem ze tu na koni ste si niektoré robili deti aby vás mal kto zabávať a starať sa o vás na staré kolena ale to vám neni hanba takto na plnú hubu povedať? A ze dieta aspoň nebude samé lebo bude mať súrodenca a parťáka na celý život? To mas tiež odkiaľ? Všetci co majú súrodencov majú celoživotných partakov? Co veta to fantasmagoria … samozrejme klasika prolife “poznám mnoho žien ktoré tým trpia celý život 🥺” je neskutočne koľko ľudí vy poznáte a zrovna vždy sú to ženy co išli na potrat a sú tým neuveriteľne zničené …

chances
4. júl 2025

Ahoj, gratulujem k tehotenstvu a druhému bábätku na ceste. Asi ťa to tehotenstvo zaskočilo, ale nerobila by som žiadne unáhlené rozhodnutia. Aj keď si už žiadne dieťatko nechcela, v skutočnosti už rastie v tvojom tele a myslím, že maminky majú svoje deti predovšetkým chrániť a držať ich v bezpečí. A robiť rozhodnutia, ktoré sú správne nielen pre ne ako matky, ale aj pre ich deti... Skús si asi nájsť pár kľudných chvíľ a začať hľadať na tejto situácii pozitíva, skús porozmýšľať nad tým dobrým, čo druhé dieťatko.do vašej rodiny prinesie. Držím ti palce, všetko dobré!

sara07
4. júl 2025
@bonboniera

@marci987 to co sú za fantasmagorie? Ze väčšinou je to tak? To mas nejaku štatistiku? A ze to bude dieta co sa o vás postará? Ja viem ze tu na koni ste si niektoré robili deti aby vás mal kto zabávať a starať sa o vás na staré kolena ale to vám neni hanba takto na plnú hubu povedať? A ze dieta aspoň nebude samé lebo bude mať súrodenca a parťáka na celý život? To mas tiež odkiaľ? Všetci co majú súrodencov majú celoživotných partakov? Co veta to fantasmagoria … samozrejme klasika prolife “poznám mnoho žien ktoré tým trpia celý život 🥺” je neskutočne koľko ľudí vy poznáte a zrovna vždy sú to ženy co išli na potrat a sú tým neuveriteľne zničené …

@bonboniera presne neviem prečo idealizuju že všetci surodenci spolu vychadzaju maju sa radi a podobne , milujuca rodina zo všetkym ,

kiki68
4. júl 2025
@sara07

@bonboniera presne neviem prečo idealizuju že všetci surodenci spolu vychadzaju maju sa radi a podobne , milujuca rodina zo všetkym ,

@sara07 byt jedinacik tiez nie je sranda, o tom by som mohla hovorit. Nic nie je garantovane, ale ked ma clovek jedno dieta, tak to dieta bude vzdy na urcite rozhodnutia samo. Ako ja mam muza, v podstate je akoby aj moj surodenec, ale nemozem od neho cakat urcite veci.

slavka1988
4. júl 2025

Tvoje pocity sú normálne ,skus prosím vyhľadať psychologicku a porozprávať sa ....ona tvoj názor vyvracat nebude ale dodá ti aj iný pohľad....ale akokoľvek sa rozhodneš bude to správne a nikto iný okrem teba a tvojho muža nemá právo o tom rozhodnúť. ALE všetko sa vždy pre niečo deje

rozkvet1
4. júl 2025

Akokoľvek sa rozhodnes, bude to správne, pretože je to tvoje telo a človek by mal spraviť to čo cíti🙂 bohužiaľ nehody sa stávajú aj keď sa človek chráni, to by musel prestať sexuálne žiť no taky vzťah by asi dlho nevydržal takže moc by som tie interupky neodsudzovala ako niektoré ženy tu...

rozkvet1
4. júl 2025

Alebo si to zober z iného uhla. Máš len jedno dieťa. Vždy je pekné pre dieťa mať súrodenca. Keď rodičia zomrú, súrodenec je jediný najbližší člen rodiny ktorý zostane. Ešte k tomu sú si vekovo blízki. Skús sa zamyslieť nad takýmito vecami. Byt jedinacikom je skvelé ale mať súrodenca je úžasný pocit

zuzi0911
4. júl 2025

Obaja nechcete dieta . To je v úplnom poriadku . Prečo teda ste toto neriešili? Ty podviazať vaječníky ci muz ísť na zákrok?
Nehoda ...tak nechcete a ziadne chránenié? Aj keby je to je len guma ..tak ak dieťa vôbec nechcem tak sa vytiahnem skôr aj napriek gume . Predsa nebudem riskovať...
Co sa tyka porodu ..ten už taký zlý byt nemusí...

Keď už pôjdeš na UPT daj sa rovno podviazat . Až ešte nepríde ďalšia nehoda.

kiki68
4. júl 2025
@rozkvet1

Alebo si to zober z iného uhla. Máš len jedno dieťa. Vždy je pekné pre dieťa mať súrodenca. Keď rodičia zomrú, súrodenec je jediný najbližší člen rodiny ktorý zostane. Ešte k tomu sú si vekovo blízki. Skús sa zamyslieť nad takýmito vecami. Byt jedinacikom je skvelé ale mať súrodenca je úžasný pocit

@rozkvet1 tiez jedno dieta je take, ako na mna strasne davali pozor, lebo sa bali, ze keby nape zomriem ( ano stava sa aj toto ), tak ziadne uz nebude. Cize co potom, pre koho zit. Trosku som zila s tym pocitom, ze proste ja nesmiem robit blbosti, lebo mama a babka sa trasie od strachu. Ja ako nemozem povedat, ze sa o deti nebojim ( uz chapem co sa klepali sem tam), ale som rada, se mame dve. Ako tiez keby mam jedno a nieco sa stane, nechcem to domysliet u seba.

domkakvet
4. júl 2025

Dieta si nechaj, popri jednom uz vychovate aj druhe, nie len ty to mozes lutovat, ale aj tvoj manzel, casom to moze prist aj na neho a nie jedno manzelstvo sa rozpadlo prave kvoli tomu.

sara07
4. júl 2025
@kiki68

@sara07 byt jedinacik tiez nie je sranda, o tom by som mohla hovorit. Nic nie je garantovane, ale ked ma clovek jedno dieta, tak to dieta bude vzdy na urcite rozhodnutia samo. Ako ja mam muza, v podstate je akoby aj moj surodenec, ale nemozem od neho cakat urcite veci.

@kiki68 ja mám bratov ale napr, dvaja ako keby som ani nemala, a manžel má tiež surodencov aj tak je na všetko sám , to uprimne radšej nemat surodencov ako toto, viac to boli , a kolkokrát im človek ustupi, nech je po ich aj na ukor seba

cecilia29
4. júl 2025

Skontaktuj poradňu Alexis. Budeš sa môcť porozprávať s niekym , kto denne prichádza do kontaktu s ľuďmi v podobnej situácie.
Viec co, úplne chápem taky ten stres z toho. Lebo vieš do co ho ideš, máš za sebou pôrod, tie starosti o malé babo,vieš ako vám to naruší nejaký ten režim a už aké také pohodlie. Ale tí druhé babo už tu je ....a keď si sama kladies otázky ci to nebudeš ľutovať, tak zrejme to ľutovať budes. Keď vidíš svoje dieťa aké je úžasné a krásne, to druhe bude iné aké rovnako nadherne. Je to obeta. Ale krásna obeta. Ak si babo necháš, ľutovať nebudeš ....a ak nenechas ....kto vie

Každopádne kontaktuj poradňu , nerozhoduj sa pod vplyvom emócií.

staromodna
4. júl 2025

Veci sa v živote dejú rôzne a neplánované tehotenstvo je jednou z tých vecí, ktoré človeka vyvedu z miery. Máš svoje plány, máš svoj smer a zrazu tehotenstvo. Avšak veci sa dejú pre niečo a v súčasnosti niečo neplánované môže priniesť do života obrovské požehnanie, o ktorom ani nemôžeš snívať. Viem ako ti je, čím si prechadzas, avšak to malinké za to nemôže. Neoberaj ho o možnosť zažiť a byť lubene. Budeš sa na neho neskôr pozerať a ďakovať Bohu za to, že to malinké máš pri sebe. Nepostupuj plánovanú vraždu zabalenú do tohto názvu. Časom sa s tým vysporiadas a na malinké sa budeš tešiť. Ak potrebuješ akúkoľvek pomoc, pýtaj si ju. Život vznikol, neber ho lebo samú ťa to neskôr nie že bude skriet, ale neodpustis si to. Sa

zuzinabila
4. júl 2025
@pribinak

Stala nehoda….vy ste mali haváriu?

Ja ro nechápem, dnes je x možnosti ochrany pred neželaným tehotenstvom, u ženy aj u muža

Na interupciu môžeš ísť aj na opačný koniec Slovenska. Neviem ako by sa to tvoja rodina mohla dozvedieť

@pribinak ziadna ochrana nie je na 100%, poznam zeny ,ktore otehotneli po sterilizacii aj vazektomii. ale mozes si vybrat sexualnu abstinenciu, to je na 500%😀

pribinak
4. júl 2025
@zuzinabila

@pribinak ziadna ochrana nie je na 100%, poznam zeny ,ktore otehotneli po sterilizacii aj vazektomii. ale mozes si vybrat sexualnu abstinenciu, to je na 500%😀

@zuzinabila zaujímavé ….ja poznám kopec žien ale žiadna tehotná za takýchto podmienok nezostala

Zostali tie, ktoré brali atk krížom krážom, nevedeli ako správne použiť prezervativ učivo zs a poznatky o svojom tele boli na minime

Výhovorkám zdar

ikka204
4. júl 2025

Ahoj, vacsinou do takychto tem neprispievam, lebo vysoko ctim princip individuality cloveka, tj ze kazdy sme iny a pokial nezijes zivot druheho, nemozes zanho rozhodovat, ale tvoj prispevok je zvlastny. Vy, co pisete, ze tu nemala pisat, napisala tu z nejakeho dovodu,
pravdepodobne neistoty. A prave toto nastavenie, moze v pripade potratu nastartovat skarede psychicke problemy. Bud to ries s psychologom uz teraz, alebo to nerob. Interrupcia nie je ako vytrhnut zub. Ja si napr. vobec neverim, ze by som tohto bola schopna, cely zivot by ma to tazilo. A to som ja napr. vzdy bola nastavena na bezdetny zivot. Toto si v sebe musis vyriesit. A na zaver, druhe dieta nie je koniec sveta. Odstup mate idealny, o 2 roky nebudes pocitovat, ze deti su dve ako nejaky trest. Vystacia si velakrat sami, tu mame okolo tolko jedinacikov, kde su kazdy den nasackovane cudzie deti, lebo im deti nevedia vydrzat same. Drzim palce

zuzinabila
4. júl 2025
@pribinak

@zuzinabila zaujímavé ….ja poznám kopec žien ale žiadna tehotná za takýchto podmienok nezostala

Zostali tie, ktoré brali atk krížom krážom, nevedeli ako správne použiť prezervativ učivo zs a poznatky o svojom tele boli na minime

Výhovorkám zdar

@pribinak nie je to zaujímavé len tak pre nic za nic. pracujem v odbore, preto hovorím z praxe..

pribinak
4. júl 2025
@zuzinabila

@pribinak nie je to zaujímavé len tak pre nic za nic. pracujem v odbore, preto hovorím z praxe..

@zuzinabila aj ja

omama40
4. júl 2025

aj psychologogicku pomoc si vyberaj na zaklade referencii a tiez do akej miery ma psycholog/psychologicka skusenosti s touto temou. LEBO, poznam aj pripad, kedy psychologicka "pripravila" zenu na interupciu s tym, že je to ok a nic sa nejde diat, jej telo-jej volba , sloboda nadovsetko. ALE, dialo sa potom vela , zena po zákroku prežívala strašné následky. aj tej psychologičke to následne vytmavila...dnes už vieš pohľadať, kto sa tej teme venuje do hlbky, taku radsej hladaj.

zuzinabila
4. júl 2025
@pribinak

@zuzinabila aj ja

lentilka23
4. júl 2025

Toto ked citaju zeny, co nemozu mat deti tak urcite maju slzy v ociach. Je to cisty egoizmus z tvojej strany. Nehambis sa? Mas manzela, jedno dieta… urcite by bolo lepsie dvom surodencom… A ty chces usmrtit dieta co v tebe rastie?

dudos
4. júl 2025
@lentilka23

Toto ked citaju zeny, co nemozu mat deti tak urcite maju slzy v ociach. Je to cisty egoizmus z tvojej strany. Nehambis sa? Mas manzela, jedno dieta… urcite by bolo lepsie dvom surodencom… A ty chces usmrtit dieta co v tebe rastie?

@lentilka23 a čo, že druhé nemôžu mať. To jej môže byť u prdele. Toto sú také kraviny.

talizman1988
4. júl 2025

Môj príspevok vam asi nepomôže,ale ...urobte ako vy uznate za vhodne,ale na margo toho vasho pocitu lahostajnosti k tomu dietatu a tehotenstvu,ja som zostala dva roky do zadu tehotna cez vnutromaternicove teliesko a to sa manzel chranil este zvlast, preto ze som mala za sebou dva pôrody a 5 spontannych potratov hrozila som sa nechceneho tehotenstva,chranili sme sa mozne aj nemozne preto si neviete predstavit ten sok ked som zistila ze som znova tehotna,zrovna som zacinala v podnikani,v horsom case to prist nemohlo,6 mesiacov co mi zostavalo do porodu som plakala,zufala,kricala,hnevala sa,a nemala ziadne pochopenie preco sa mi to muselo stat,ked sa ma niekto pytal na tehotenstvo povedala som len ze pan boh ma zvlastny zmysel pre humor a celkom ho nechapem,nevedela som si predstavit co budem robit,malicka sa narodila a viete co?je to z mojich deti ten najuzasnejsi kus,milujem vsetky svoje deti ale ona bola darcek,je to jedno kludne a uzasne dietatko,,niekedy vie pan boh to co potrebujeme skor ako mi sami...

bonboniera
4. júl 2025
@lentilka23

@lentilka23 čistý egoizmus je akurát tak vyčítať druhej niečo ked sa mne nedarí

alison11
4. júl 2025

Už tým,že to tu píšeš,je tvoje podvedomie a aj svedomie nastavené,že to budeš zle znášať a veru budeš mať otázky po čase aké by to bolo keby... mne prirodzene odišli moji anjelici a raz som musela podstúpiť kyret lebo nebola akcia srdiečka a veru musela som sa liečiť antidepresívami... každá dušička ktorá sa počne je tu preto,lebo tu má byť a žiť a to že si sa dobrovolne prihlásila na zabitie svojho nenarodeného dieťaťa ťa bude mátať do konca života...Ešte máš čas sa rozhodnúť aj keď ste neplánovali nabudúce sa chránte,nech nemusíš toto riešiť.

any_soj
4. júl 2025
@zuzinabila

@zuzinabila hej presne. Kamaráti sú lektori symptotermalnej metódy. Sprevádzali pár, kde sterilizácia - otehotnela, následne vazektomia - zase otehotnela. Tak prišli že už nevedia čo, že teda pôjdu do prirodzenej metódy, sledovať znaky plodnosti, a sex len po ovulácií.

ahhola
4. júl 2025

Chod a zabi ho. 👽 Alebo vies co, zabi to prve.

lenkakamen
4. júl 2025

Už len preto že sa bojíš že budeš mať výčitky a mať ich budeš tomu ver... Dať dieťaťu súrodenca je naozaj dačo prekrásne...ja mám 5rocny rozdiel medzi deťmi a tiež som mala prvý pôrod strašný prestrasny malý je nastatsie zdravý....nechcela som o druhom ani počuť...ale nakoniec starší toľko sníval o súrodencovi že má zlomil a neľutujem nikdy toto rozhodnutie i keď druhé dieťa bolo veľmi náročné dieťa.... Tvoja,,nehoda" sa pre niečo stala, berr to ako osud ako šancu...uvidíš bude to liebling rodiny❤️

sense
4. júl 2025

Toto sú veci ktoré musíš vyriešiť s manželom nie so ženami na modrom koniku. Nevraviac o Tom že následky svojich činov si budeš znášať jedine ty nie ženy na MK nech sa rozhodneš akokoľvek.
A na nehody neverím ani jeden sme nechceli a bum stalo sa , jedine žeby ste sa obaja nechranili.