Má 23 rokov a som neplánovane tehotná
Ahojte.Je mi z toho veľmi smutno a neviem čo mám robiť.Jedno dieťa mám a momentálne nie je vôbec správny čas na druhé.No som tehotná.Ja viem že som pochybila.Je to veľmi skoro od predchádzajúceho pôrodu(ani rok) myslela som si že to ani nie je možné aby som otehotnela.Rozhodla som sa pre UPT.Síce stále si nie som istá.Som neskutočne smutná a praská mi srdce.Rada by som sa nikdy do tejto situácie nedostala.Študujem vysokú školu.S prácou je veľa problémov a navyše moje dieťa ma potrebuje.Potrebuje ma aj muž a moja domácnosť.Vôbec nie je vhodne mať dieťa momentálne.Samozrejme ďalšie dieťa chcem ale priala by som si aspoň o 2-3 roky.Keď nebude taký chaos.Keď sa mu budem môcť venovať.Keď sa nebudeme sťahovať.Keď na to HLAVNE budeme pripravení.Nie sme ani len zobratí a som veľmi mladá.Mám 23 rokov.Neviem čo mám robiť.Neviem či sa s tým vyrovnám alebo si mám malé nechať:(.
@anjelicek26 ja mam tak kolegu po 40 uz maju jedneho syna 13rocného a teraz bum sa im podarilo. Najprv bol z toho v soku ze uz su na dieta stari a uz si chceli uzivat zivot. Teraz ho vidim kazdy den ako chodi s kocikom ako ten najpysnejsi otecko. 🙂
@anjelicek26 uz som to zachytila v inej diskusii. Moc moc gratulujem 😊😊 My mame tri, ale pri nasom tempe sa obavam, ze budu o chvilu 4 🙈😅
Ono UPT so sebou nesie dost rizik. Aby si to rozhodnutie nelutovala. Co ak si o dva roky poviete ze by ste chceli druhe a bohuzial uz to nebude mozne. To dieta prislo teraz a teraz je ta spravna chvilka dat mu lasku. Deti nepotrebuju znackove handry ani milion hraciek. Staci im laska.
Ahoj. Tak ja ti napisem nazor, ked si na neho zvedava. To ,co si vymenovala nie su dovody na UPT( a vlastne ani neviem, ci existuju dovody na UPT- lebo to je zakrok,ktory nikdy nevratis späť), to su len vyhovorky,aby si si odobrila ,to co chces urobit sama pred sebou. A cakas
,ze dostanes podporu k zakroku od druhych( cudzich ludi zo socialnych sieti ! ). Mas 23 rokov. Nie ste zobrati- vezmite sa, ved ak cakate uz druhe dieta,predpokladam,ze si rozumiete, potrebuje ta manzel-venuj sa mu ,potrebuje ta dieta- venuj sa mu. Dalsim dietatom sa laska nezmensuje,ale nasobi. Kym budes tehotna, rob si skolu. Neviem kolko ti este zostava,ale ak nebudes zvladat das si odklad a mozes dokoncit neskor. Ale mozno to das aj popri dvoch detoch(lebo su aj take zeny,co to tak robili, nehovorim,ze je to ľahké). Dobre si precitaj pre ake veci ,to chces urobit. Toto sa uz vratit neda. To nie je auto(predas ho a potom kupis spat).
Ahoj, aj moj komentar bude od veci, so slzami v ociach. Je mi hrozne luto ze mas take myslienky, ale ver ze su tu aj zeny ako ja co uz deticky mat nemozu a hrozne by chceli. A preto si myslim ze by si to nemala spravit, deju sa nam veci len take ake zvladneme a ja si myslim ze ked mas muza tak to zvladnes lavou zadnou. Naozaj to budes lutovat, budes s tym musiet zit cely zivot a nikdy na to nezabudnes. A navyse sa ti moze stat ze uz sa ti to nikdy nepodari. Nie ja som na upt nebola no aj tak sa mi prihodili veci a uz to prirodzene jednoducho nejde. Nejdem sa tu litovat, no skus este popremyslat, isto mas rodicov, milujuceho muza a ked dokazes studovat popri jednom dietati tak to dokazes aj s dvomi. Neboj sa to zvladnes. Drzim ti palce nech sa akokolvek rozhodnes...
Ja si myslim, ze to zvladnes. Si len v soku. Ja som mala deti po sebe a je to dobre riesenie. Chvilku to bolo narocne, ale po case sa vedeli spolu pohrat a boli vyborna partia. Aj tak by si o 2 roky chcela dalsie, to by zas bolo, ze este chceme kupit auto, sedacku, ist na dovolenku, budovat si karieru. Skoro nikdy nie je vhodny cas, ale ver, ze to, ze si teraz tehotna je preto, lebo na to je vhodny cas 🙂 Ako inak by babo vzniklo, keby nebol ten spravny cas? A da sa dostudovat aj s 2 detmi. Ja som mala spoluziacku, ktora rodila v 1. a v 4. rocniku VS a to uz jedno dieta mala predtym.
AKo darmo ti tu budeme pisat, ze to zvladnes - te, ak to teda nechcete. Ako je to bohuzial rozhodnutie len na vas, no sama za seba si myslim, ze aj keb to ako boo, tak by ste to s tym malym zvladli
Nechaj si ho,určite!!! Z vlastnej skúsenosti Ti poviem,že ak to urobíš, bude sa to s tebou ťahať celý život. Ja som pred rokom bola na interupcii z dôvodov, ktoré tu teraz nebudem rozoberať, proste vtedy som myslela, že to bude naj možnosť a teraz to ľutujem každý deň!!!! Každučký jeden deň ma prenasleduje ťažoba a bolesť na duši😪😪 pokial porodis prejde 9 mesiacov, to malé čo máš podrastie,trošku sa potrapite ale budeš šťastná ❤
Ja odvtedy nemôžem otehotnieť, niečo sa pokazilo😔 alebo ma Pán Boh trestá za to,že som vzala život anjelikovi,netuším.....
Ale, nerob to, určite, budeš to veľmi ľutovať...ak chceš, napíš SS....
Aj to dieťa ktoré v tebe rastie tá potrebuje. Máš muža, rodiny, už jedno dieťa a nie je správny čas? A kedy bude? V tvojom rozpoložení tá potrat bude psychicky prenasledovať cely život a nezabudni na to, že keď bude “správy čas” tak už sa ti nemusí vôbec podariť.
Ahoj, je to len a len na tebe v prvom rade 😉 jediny kto ma pravo vyjadrit svoj nazor a nad koho nazorom by si mala porozmyslat je ten s ktorym si tehotna. Nikto iny nikto nebude v tvojej kozi zit tvoj zivot. Ak sa necitis nato v takom veku mat druhe dieta je to tvoja slobodna volba na ktoru mas pravo. Zeny ti budu pisat, ze mali deti aj v mladsom veku, bez pratnera, bez penazi, ine zase co by dali zato keby mohli mat dieta a nemozu - to je vsetko pravda. Ale TY si samostatna bytost TY nie ostatni. Nech je dovod akykolvek a konecne rozhodnutie akekolvek je len tvoje a mas nanho pravo. Jedine na koho ti odporucam sa obratit je psycholog, aby ti pomohol so svojimi aktualnymi pocitmi v tejto narocnej dobe, su aj neziskovky, ktore sa zaoberaju pomocou zenam v podobnych situaciach. Drzim palce a vela sil 💗
Jaja, moja. Dieťa je dar od Boha. A ver mi, že On vie čo robí. Takže keď On povie, že z teba bude mama x detí, tak to hravo zvládneš. Neboj sa! Boh je s tebou!
Nečítala som príspevky ale napíšem moju skúsenosť.Prve dieťa som mala ako 22rocná.Druhe sme plánovali keď malá bude mať 5rokov,no osud to zariadil inak.Otehotnela som keď malá mala rok a pol.Premyslala som nad UPT nechceli sme druhé dieťa.Pytala som sa svokry, kamarátky ako ženy zvládajú UPT na rozhodnutie som mala týždeň nakoľko prvý test mi vyšiel až keď už som bola v 8tt.Nechala som to na osud a povedala že ak má s nami byť tak s nami bude .Dnes mám skoro 10rocneho "nechceného' a je to ten najlepší,najcitiliveší môj milovaný chlapček.Som rada že som sa nerozhodla ísť.Síce bolo to ťažké mala som popôrodnú depresiu ,ale neľutujem že som sa nerozhodla inak.Dnes už mám deti vo veku 10 a 12 rokov a ja 34.Z mužom si začíname plniť naše sny a užívať si život nás dvoch.Nelutujem
Nečítala som všetko, ale ja byť tebou, beriem to tak ako je... Možno o rok dva už nebudeš mať možnosť mať dieťa vôbec... Všetko sa dá odložiť, aj škola 😉 keď budeš mať deti odrastené a budú chodiť do škôlky, môžeš pokračovať v začatom a v 30 uživat si život 🙂 ja mám 39 a deti 4 a 8 ročne, mladší je pravdepodobne autista, ja keby mám na výber určite mám deti oveľa skôr, bohužiaľ ja som takú možnosť nemala..
@diusqqa áno to je pravda ale autorka sa pýtala na názor ostatných žien a každá si vyjadrila názor asi podľa svojej situácie častokrát sa tieto situácie opakujú aj v živote druhých narodenie dieťaťa je príležitosť pri ktorej sa asi každá mama cíti rovnako... Nemyslím tým zažívať rovnaké pocity alebo rovnaké nadšenie ale ide o jednu a tú samu vec... Takže myslím si že častokrát jej nejaké príbehy druhých dokážu otvoriť oči v tom čo by skutočne chcela ona sama že uvidí aj názory žien ktoré napríklad išli na interrupciu alebo nemôžu mať deti a vidí aj názory žien ktoré napríklad nechceli ale rozhodli sa preto aby si ho nechali nikto ju tu nenahováral na nič každá si len vyjadrila svoj názor ktorý jej môže dopomôcť k tomu správnemu rozhodnutiu správne rozhodnutie bude práve to ktoré urobí ona sama po zvážení aj iných veci ktoré by jej nemuseli napadnúť a práve zdieľaním si vzájomných príbehov príde na iné možnosti a iné pohľady na veci...možno potrebuje vidieť aj životy iných aby pochopila že v tom nie je sama a že to nie je také čierne ako sa môže zdať... Myslím že je očividné že väčšina jej tu chce len poradiť a nikto to nemyslel ako presviedčanie...
@acrobaleno keď ich neznášaš načo sem vkladáš komentár? Treba sa povoziť po druhých? Bacha na slová lebo nikdy nevieš ako dopadneš a v akej situácii sa budeš nachádzať aby si sem ešte niekedy nepísala o pomoc a dostane sa ti len takého správania ako si zaslúžiš za tento komentár....nulová enpatia
preco tu zena k tomuto nedostane pomoc? lebo je tu uz xy tem k tomu, rovnakych na vlas? moze byt aj to, ale v prvom rade, rozhodnutie je na tebe, nema ti kto co poradit... ty vies v akej si situacii, ako to zvladnes v oboch moznych scenaroch... netrba sa teda rozculovat nad odpovedami, aj tak na konci diskusie budes stale rozhodnuta 50/50. Aj ked ti tu opise niekto ake je to super mat babatko, ty ho budes mat... nie oni... cize musite si to s oteckom vydiskutovat.
Inak podla man, ci je babo teraz, alebo o 2r je jedno... sice s dvomi krpcami je to tazsie, ale ten vekovy rozdiel je super
Tak, ako si najlepšia mama pre to dieťa, ktoré máš, budeš najlepšia mama pre toto druhé. Máš partnera, rodinu, ideálny vek... Vy ste si možno nevybrali, že práve teraz chcete druhé dieťa, ale ono si vybralo vás. Určite je nejaký dôvod prečo sa to stalo a dieťa prinesie veľa šťastia vám všetkým. Navyše deti si budú vekovo veľmi blízke a keď podrastú budeš ešte stále dosť mladá na plnenie všetkých snov. Držím palce, aby si si vybrala život. Prajem všetko dobré! 😊
Ahoj. V prvom rade - wow, si riadne statočná, dieťa, skola... Druhé dieťa máš. S priateľom len zvažujete, či opustí lono živé alebo mŕtve. Moja rada je - živé. Ak sa do neho v tehotenstve či po pôrode zamiluješ, dá ti to silu prekonať všetky prekážky a zvládneš to aj s ním. Ak sa nezamiluješ, daruješ mu to najdôležitejšie, to, čo môže len matka - 9 mesiacov s tebou. A potom ťa už môže nahradit niekto iný (aj my máme syna v pestúnskej starostlivosti a sme vďační my aj všetci jeho priatelia jeho rodičom za jeho život). Inak, mám kamarátku, už štyridsiatnička. Mala dvoch synov, ešte menší vekový rozdiel, v 18tke prvý, muž tyran, chcela na potrat. Doktor ju podporil, aby si dieťa nechala, teraz mu je za to vďačná. Od muža odišla a s dvomi synmi ostala sama. Hovorí, že to bolo úžasné, že boli dvaja. Veľmi sa podporovali, prehrali sa spolu, kadečo... Teraz sú z nich fakt skvelí mladí muži.
1. Nechaj si dieta! (Poznala som dievca co to lutovalo denne, uz nie sme v kontakte moc)
2. Skola sa da aj v tehotenstve, externe, prerusit... Cokolvek. Treba snimi komunikovat. Studovali aj s 3mi detmi maminky.
3. Svadbu ked chces, tak darcu spermii chyt za gule, nech sa sprava jak chlap.
4. Si mlada a zvladnes viac ako si myslis, len mysli pozitivne 😉.
podľa mňa chybu spravíš, ak sa toho dieťaťa vzdáš. Nikdy na toto dieťa nezabudneš a stále naň budeš myslieť. Dosť to narobí šarapatu so p sychikou. Príp. ho daj na odopciu. Ale daj mu šancu, už keď je na ceste. Myslím, že nepatríš k tým, ktoré by to časom neoľutovali.
Ahoj,ako si sa rozhodla?
Poučenie pre teba, že keď si nie si istá kedy môže žena po pôrode otehotnieť, vygooglim si to a chránim sa, nespolieham sa na to, že rok po pôrode sa podľa mňa otehotnieť nedá. Ako si mohla žiť v takej predstave a naozaj sa na to spoliehať keď dieťatko teraz nechceš? To ťa nesúdim, len nechápem že pri takto dostupnom internete si ľudia nevedia nájsť základné veci, pritom vysedávajú na internete hodiny denne a potom sa tu pýtajú základné veci.
Neviem čo chceš poradiť. Dieťa nechceš a zároveň nechceš urobiť chybu a potrat potom ľutovať. No nikto z nás nevie či budeš raz ľutovať nechcené narodené dieťa alebo jeho potrat, to rozhodnutie je len a len na tebe. V tom ti nikto cudzí nemôže radiť. Nežije tvoj život a nerozhoduje za teba. Zodpovednosť je na tebe, treba sa jej postaviť čelom.

Neboj sa zvladnes aj druhe dieta. A zober si to tak ze vecicky nemusis kupovat ziadne ved mas po prvom. Vela krat si planujeme veci ako by sme chceli a zrazu to tak vobec nieje. Vsetko sa deje vtedy kedy ma. Tak to ber ako dar a uvidis ze to zvladnes. Netrap sa tym. My zeny sme silne a zvladneme vsetko.