Mám 5 mesačné dieťa a som znovu tehotná. Rozmýšľam nad potratom
Ahojte mám otázku pre ženy ktoré otehotneli po deťoch ktoré mali okolo 5 mesiacov ešte nie ani rok.
Ako ste to znášali? Lebo mne už mešká 8 dní už som si robila dnes dva testy jeden ráno a o dve hodiny neskôr ďalší a boli pozitívne. Uvidím čo ráno ale myslím že ani to nezmení...😟😟😟 Po pravde nechcem to dieťa ktoré u mňa je pravdepodobné len neviem čo mám robiť 😭😭 už som zúfalá 😞 už rozmýšľam nad potratom a v pondelok som bola u gynekológa a chcela som si dať DANU ale už po svojich dňoch mi ho dať ale mi mešká 8 dní bohužiaľ.
Viem že mi budete písať aj negatívne správy v pohode poniektoré ale čo už nech mne je to už jedno.
A ešte koľko stojí cca potrat? Tú cenu pri pani Karnišovi by som veľmi rada chcela vedieť. Budem vám vďačná za každú odpoveď na moje otázky.
Baby som veľmi zúfalá 😞
Ja mám dcéru 2r9m a syn 1r8m, druhé dieťa sme chceli, ale až za pár rokov, no pošťastilo sa nejako (zlyhala antikoncepcia) ,zo začiatku sme sa báli, čo a ako bude... potom som ostala na rizikovom a od toho momentu sme sa tak začali báť čo bude z nasim drobcom, že všetky pochybnosti pominuli. Je náročné mať 2 tehu a 2 deti tak krátko po sebe, aspoň pre mňa. Musíš zvážiť, či to s mužom zvládnete, či si ty na rovnaký kolobeh pripravená... ale je to nádherné, milujem svojich drobcov, a čím skôr vyrastú, tým lepšie, ja sa teším na rolu mladej babičky 😀 držím palce,nech sa už rozhodneš akokoľvek.
Mám dve deti, dievčatá s 14 mesačným rozdielom. Staršia málo spala, bola som často unavená, občas som mala aj ja obavy. Všetko sa nejak utriaslo. Keď mala staršia 9 mes začala chodiť, odmietala kočík, tak ani súrodenecký kočík nepotrebovala. Neskôr to už bolo oveľa ľahšie, pri odplienkovani staršej sa menšia tiež pýtala na nočník, tak bola odplienkovaná ako 19-20mes. Zahrali sa spolu celé hodiny. Už sú v puberte.
Medzi mužom a švagrom je rozdiel 364 dní. Občas som si opakovala, že keď to svokra zvládla tak zvládnem aj ja.
Hlavne klud,dychaj....moj starsi syn mal 6 mes ked som zistila,ze som znovu tehotna😅 poplakala som si asi 10 minut,ze ved syn este ani nesedi 😅potom som sa poriadne nadychla a zacali sme s muzom rozmyslat ako to zvladnut. Ano prvy rok bol tazky,hlavne ked som bola sama a muz na sluzobkach ale nemenila by som. Kamoska mala po roku 2 a 3 cakala ked mala ta stredna 5 mesiacov. A tiez to zvladla....je to na tebe...ale podla mna ta teraz biju emocie,stres,strach....ja by som to nedokazala ked viem co vo mne rastie,hlavne ked som uz mala 1 dieta doma...keby som bola bezdetna a nevedela by som o co pridem asi by som ti neriesila a sla....nechaj si par dni na premyslenie,hlavne klud, zvladnut sa to da...pohovor si s manzelom.
Len pre info baby, trosku vas opravim, potratova tabletka uz na Slovensku je, len asi nie je az tak medializovana....v decembri ked som mala MA, moja gyn mi dala moznost, ci chcem kyretaz alebo potratovu tabletku, vybrala som si kyretaz. Kyretaz som absolvovala v BA Antolska - poldnovka, potratovu tabletku podavaju v BA Ruzinovskej nemocnici a hospitalizacia cca 2 dni.....
@denisa9724 🍀🍀🍀 drzim palce, aby si sa spravne rozhodla
@denisa9724 Ahoj, ja som otehotnela keď mal malý 7 mesiacov, doma som ešte mala aj 6 ročnú dcéru. A hlavne bola som po dvoch sekciách. Malého som si nechala, dnes má 2,5 roka, prostredný bude mať 4 roky. áno začiatky boli ťažké, ako sa najmladší narodil, dcéra bola prváčka, do toho prišiel covid, ale zvládli sme to všetko, aj to že muž tretie dieťa nechcel. Dnes si nevieme predstaviť že by sme ho nemali. Je to naše slniečko. Držím palce, nech sa rozhodneš akokoľvek.
@denisa9724 nebud zúfalá... Ja mam presne taky rozdiel medzi 1.a 2.synom 🙂 nechaj si to prejst hlavou... Nic nie je take tazke ako sa na 1.pohlad zda... 🙂
@svetlana16 Presnejšie, nechať si ho prejsť pôrodnými cestami o 9 mesiacov. 🙂
@petra_bororo potratova tabletka v zmysle upt na ziadost pacientky u nas legalna este nie je, pri MA tipujem, ze podavaju prostaglandinovu tabletku (misoprostol?) na spustenie kontrakcii maternice a vypudenie mrtveho plodu..to je rozdiel
@denisa9724 a teraz sa pozri na svoje malinké 5 mesačne bábo. Predstav si ako sa na teba ráno z lásky usmeje 🙂 Dokázala by si sa ho teraz vzdať? Myslim že nie, tak porozmýšľaj nad tým že más v sebe ešte jedno menšie, ktoré tá potrebuje
Medzi mnou a sestrou je 11 mesiacov, takže si to mama odskákala naraz a potom mala pokoj. Zvládnuť sa to dá...
Prvy rok bude zahul a potom uz budu partaci... ja by som nikdy nesla na potrat zato, ze je maly rozdiel. Proste pre nejaky dovod ten maly rozdiel ti vysiel... budu super partaci na cely zivot s takym malym rozdielom... ja by som bola zato rada. Ono to tehotenstvo povacsine neni o tom,ze naplanujem si ho, kedy mi bude pasovat... dieta si vyberie teba. Drzim palce, nech sa dobre rozhodnes
@denisa9724 kamoska mala tak. Ano narocne to bolo prvy rok. Pomohlo jej nosenie,ale neskor sa zahrali aj si porobila pri nich. 😁 Jej sa zadarilo este asi v 6-nedeli.
@denisa9724 Dá sa to zvládnuť, aj keď to nie je ľahké, ale materstvo nikdy nie je ľahké.
Ja mám deti vo veku: 10,5 a 9 - chlapci, 6, 5, 4, a 2 - dievčatá. Medzi prvou a druhou dcérkou mám rozdiel 15 mesiacov, medzi druhou a treťou už len 11 mesiacov. Plánovaná dcérka bola až tá posledná a teraz, s odstupom času môžem zhodnotiť, že oveľa jednoduchšie pre mňa boli menšie vekové rozdiely ako ten 2 ročný rozdiel. Všetko to šlo akosi prirodzene, v pohode. Pri poslednej dcérke už nastala žiarlivosť, staršia mala silný vzdor, a pod. Oveľa lepšie sme zvládali ten 11 mesačný rozdiel. Dcérky boli ako dvojičky, lepšie sme zladili spánok, dojčenie, aktivity, proste všetko.
@denisa9724 ja mam deti po roku,vyborne to je. Teraz maju 11 a 10rokov,nemenila by som. Zahraju sa,boli ako dvojicky. Mam aj 1rocneho synceka a zachvilku rodim. Rozmysli si to. Zvladnes to a budes rada,ved je to dar a malinky cloviecik🥰
@mb2021 sorry, to bolo autorke, ale označilo to teba, nevšimla som si. Každopádne ale aj tebe som rozmýšľala zareagovať, potom som si vravela, že to nechám tak. Ale keď už - akceptoval by si, aj keby sa rozhodla si ho nechať? Lebo podľa mňa (aj podľa ľudí, čo pracujú so ženami v takej situácii) žena viac než možnosť "slobodnej" voľby v štýle je to tvoja vec rozhodni sa ako chces potrebuje muža, otca dieťaťa, ktorý povie "je to naša vec. A vlastne nie je to vec. Je to naše dieťa a my to zvládneme a ja urobím všetko pre to, aby som sa oň postaral. Nie si na to sama a nemusíš sa nijako rozhodovať. Som hrdý otec."
Slobodnú voľbu som dala do uvodzoviek, lebo v strese či depresii (a dupľom pod vplyvom naloze hormónov, ako to v tehotenstve je) nemá človek robiť vážne rozhodnutia - to povie každý psychológ. Lebo tie rozhodnutia nie sú slobodné, ale ovplyvnené strachom, stresom, ...
A otázka na teba - ak by tvoja žena chcela dať 4.dieta, ako píšeš, na adopciu - naozaj je to podľa teba jej vec a jej rozhodnutie? Ty ako otec nemáš do toho nič povedať? A keby sa rozhodla čojaviem druhé, ktoré už pár rokov výchovavate, dať na adopciu, tiež by to bolo len jej rozhodnutie?
Takto - ja som jednoznačne za to, že adopcia je dobrá moznost. Mama je nenahraditeľná len prvé mesiace, kým sa dieťa narodí. Tehotenstvom a pôrodom mu dá najväčší dar, aký nikto iný nemôže, a potom ju môže kľudne zastúpiť niekto iný.
Predpokladám, že svojim postojom si myslíš, že žene pomôžeš, že to je to, čo ženy potrebujú. Len je na zamyslenie, či nepotrebujeme skôr mužov a otcov našich detí, ktorí budú za nás bojovať. Nie preto, lebo sme slabé, ale preto, že je to rovnako dieťa oboch rodičov. Chápeš... Otcovstvo a tak...
Ja som otehotnela ked mal syn 8 mesiacov. Zaciatky boli tazke, ked mala zacala chodit, tak to bolo este tazsie. (Pomahala mi babka moja, samozrejme manzel) Jedno dieta este neposluchalo a uz babatko co objavuje svet. Teraz su uz 3 a 1,5 rocny a teraz si to uzivam. Pekne sa hraju. Ucia sa spolu nove veci, spolu papaju. Spia.
Samozrejme ak si sa rozhodla pre ukoncenie, je to tvoje rozhodnutie. Nikdy by som ta nesudila, neodvrhla. Ako sa rozhodnes, je to na tebe. Nie na tvojom partnerovi. Na tebe. Drzim ti palce
@iwuanka Ale môj manžel mi nepomáha ani teraz nie ešte teraz to je ten problém on je v Nemecku ja niekedy mám dosť pri malej čo je jedna a nie ešte pri dvoch deťoch
@denisa9724 ja ťa podporím. Mám skoro 7mes., druhé nechceme. Na tom sme sa zhodli, ja si chcem užiť ju, venovať sa jej, dať jej maximum, ale chcem aj žiť, nielen lietať medzi plienkami, mliekom, hračkami a práčkou, mám rada svoju prácu, svoje hobby, svoj čas, dieťa milujem, ale neurobím si ich viac než chcem a môžem zaobstarať do života len preto, že pri dajakej 6minútovej rýchlovke na gauči sa chlap neudržal. Malá je vytúžená, dva roky čakaná, takže nie je náhoda alebo neplánovaná. Riešili sme spolu, čo by sme urobili, keby, riešili sme, ako zabránime, aby som neotehotnela, obidvaja sme sa zhodli. Držím prsty.
@denisa9724 syn 10 ročný, dcéra 4 r, dcéra 3r, dcéra 2r, dcéra 1r. Boli chcene a vydarili sa všetky na prvý sup po 600nedeli. Nemenila by som. Jedine, co ma hneva- sú kg ktoré som pribrala a ťažšie sa ich zhadzuje dole.
Skus ešte popremyslat- držím palce
@katarinka89 moja mama nás mala 9.
Šiestich po roku. Potom 13 rokov pauza a zase tri po roku.
🙈
Kiežby všetky tehotné ženy mali podporu u svojich chlapov- hneď by bolo pomenej potratov.
@tosomja 🤣🤣🤣 a mate sa radi
@denisa9724 zle si sa opytala...mala si sa spytat kolko stoji zabitie mojho dietataa?
@katarinka89 tak radi sa máme, ale nestretávame sa veľmi.
@denisa9724 Veď máš svätý pokoj potom bez neho. Iné sa tu sťažujú, že ich muž sekíruje, čo robí celý deň, že je neporiadok, príde domov opitý, kričí a pod. Ty si zariadiš ako chceš, zavolaj si pomoc ak potrebuješ. Muž zarába, čo má ešte robiť?
@petra_bororo chemicky potrat je u nas nelegalny. to, co popisujes je tabletka prostaglandinu, ktora sa niekedy pouziva po spontannom potrate.teda principialne dve odlisne veci.

@tosomja presne toto ma napadlo a uplne s Tebou suhlasim. Ja by som sa strasne sklamala v chlapovi, keby mi povie, ze rob si "s tym" 😭 co chces, akceptujem to. Vsak bol pri tom. Ked sa lubime, tak v dobrom aj v zlom, vsetko spolu zvladneme, spolu sme to dieta splodili. Neviem si predstavit, ze by mi povedal, ze dajme na adopciu, alebo ak chces, chod na potrat...fuuu...Presne, kym nema zena spolahlivu antikoncepciu po porode, ma sa chranit muz, ked nechcu hned dalsie babo. Ale ked sa stane, tak by som ocakavala, ze to budeme riesit spolu.