Mám rodine prezradiť tehotenstvo na Vianoce?
Žienky moje, povedzte mi prosím svoj názor na moju situáciu - najprv ju teda opíšem : Som v 11 týždni tehotenstva po IVF, mám veľmi rizikové tehotenstvo - hroziaci potrat, už som 2x krvácala a bola na pohotovosti. Nechcem o svojom tehotenstve zatiaľ hovoriť nikomu z rodiny a priateľov, lebo som v minulosti viackrát o bábätko počas tehotenstva prišla a je mi to nepríjemné potom vysvetľovať ľuďom situáciu. 31.12. budem na konci 12 týždňa, budem mať po mesiaci znova kontrolu u svojho gyn a keď vtedy bude bábätko stále živé, tak až potom by som sa cítila komfortne so zdieľaním tejto novinky. Teraz k veci : na Vianoce budeme s manželovou rodinou, na mne je už trošku bruško vidieť, keďže predtým bolo "ploché" a odrazu už nie je. Čiže to pravdepodobne všetkým dôjde a možno sa objaví aj niekto, kto sa bude priamo na to pýtať. Čo by ste robili na mojom mieste? Vyšli s pravdou von, povedali im,že ešte nevieme či sa môžeme tešiť, že mám komplikácie? Alebo by ste sa s tým nejako zmierili a sami začali s tou témou? Ja sa hrozne bojím sklamania, tak preto takto opatrne reagujem, lebo proste do tej kontroly nemám pocit istoty. Ďakujem za pochopenie a Vaše názory. 🙂
Nechápem prečo treba tajiť v rodine, a pred rodičmi...hmmm divné
@sisska96 zrejme si nezazila ziadny potrat. Ja mam za sebou uz 5 takychto skusenosti a ver ze mi vôbec nie je prijemne zdielat to s kymkolvek z rodiny,citim sa ako nejaky divotvor ktory nevie donosit,ked v celej rodine sa rodia deti ako nic. Ten kto to nezazil sa vobec nevie vcitit do takejto osoby a moze sa snazit ako chce,kazdy len hadze tie lutostive frazy najskor ste mladi este sa podari, nič si z toho nerob,radsej teraz ako neskor,netlacte na to tolko..a ked uz to zazijes tolko krat a akosi neprichadza to neskor tak pocuvas reci typu nechajte to uz tak,uz to nerieste a ine chutovky....niekde staci len vypocut a objat,ale mnoho ludi ma pocit ze musia vsetko komentovat a to je potom este horsie. Takze za mna je lepsie byt ticho.
Vraj divne, kokos fakt ,jak si niekto opovazuje vobec hodnotit tuto situaciu ked si nou ci inou velmi podobnou nepresiel. Grc
Hahahaa teraz som si vsimla kto to pisal, takze uz chapem 🤣
To je na zvazenie, my sme povedali vcera v 13tt, vsetci to videli. Takze moc prekvapko to nebolo.
@sunny9 tazko radit, lebo rozhodnut sa musis ty podla toho, aka situacia je pre teba komfortnejsia. Je uplne v pohode, oznamit rodine tehotenstvo po ocikanom teste😊 a tiez uplne v pohode, oznamit to v 6. mesiaci. Tu nejde o zamestnavatela, alebo o susedku, ale o rodinu. A zalezi aj na tom, ake vztahy mate. Ja som typ, ktory najblizsim oznamil tehotenstvo vtedy, ked som mala tesne pred 12.tt. Ale povedala by som im aj o pripadnom potrate a mala podporu a nemusela sa s tym vyrovnavat sama s muzom. Nase najblizsie rodiny vedeli o tehu vzdy tak okolo 11.-12. tyzdna. Aby na nas mohli mysliet, drzat nam palce a aby som sa v pripade, ze to nedopadne dobre, mala s kym porozpravat. Ale mame v oboch rodinach dobre vztahy a podporujeme sa. S zdielame spolu dobre, ale aj tie zle veci… Rozhodni sa podla toho, ako ti to dovoluje tvoja komfortna zona. Zakryt brusko v dnesnej dobe a este k tomu v zime nie je velke umenie…
@sunny9 ja neviem klamať, pretvarovať sa, zahmlievať a pod, toto by som nedokázala. A po tvojich skúsenostiach by som to tajiť musela. Ja by som v tom prípade proste ostala doma na Vianoce s manželom. Spoločne sviatky a hotovo, ak to niekoho trápi, tak nejaká výhovorka po telefóne. Hlavne keď si vysoko riziková a pod, neviem ako to máte ďaleko, ale nejak veľa by som necestovala zbytočne.
ja by som nielenže nepovedala, ja by som ani nikde nešla.. stresovala by som z toho ako to zatajiť, alebo žeby som znova krvácala a museli by ma niesť na pohotovosť.. ale zase ja mám také vzťahy so svokrovcami, že viem, že by to bol stres byť u nich na vianoce.. My sme o tehotenstve povedali v 13.-tom týždni rodičom aj svokrovcom naraz, popri oslavách narodenín, menín a zásnub. Výsledky z morfologického sona nám vyšli veľmi zlé, aj z testov, nič sme nikomu nepovedali. Sestra prišla o prvé bábo v prvom trimestri, ona hneď povedala každému.. Ja by som to psychicky nedala, aby som bola ľutovaná a aby mi to bolo pripomínané stále tým, ako by okolo mňa chodili ľudia na špičkách. Inak ak je to potrebné, tak s malých klamstiev by som si nič nerobila (vymyslený dôvod prečo nepiješ a prečo si nafúknutejšia)... pre vlastnú psychickú pohodu urob ako uznáš za vhodné, vyhnúť sa stresu a byť v kľude je teraz najdôležitejšie... Držím palce aby všetko vyšlo a boli ste v poriadku aj s bábom 🙂
určite nehovoriť.. a nech si myslia čo chcú...
Nie, nie a nie... Nepovedat. 🌷
Vy ste fakt super ženy, úplne cítim, ako držíme spolu a ďakujem za podporu, zdieľanie Vašich skúseností aj príbehov a že ste mi poradili. Urobím to tak, ako ste väčšina z Vás písali a ak toto tehotenstvo bude pokračovať dobre, tak sa nájde neskôr inokedy vhodná chvíľa to osláviť a zdieľať s ostatnými. Som za Vás vďačná. ❤️
Uplne ta chapem, tiez som po IVF a aj po strate, u nas bola ta vyhoda, ze sme komunikovali o tom v rodine otvorene, a vedeli vsetko aj ze podstupujeme ivf a tym padom vedeli hned aj o tehotenstve, vzdy sme vraveli s tym ze este je to zaciatok a dlha cesta pred nami. Mne nahodou dost pomohlo, ze som mohla vzdy otvorene o tom hovorit a ze to nebola tabuizovana tema a ani som sa nestretla s tym ze to chcel niekto riesit a rozoberat ked sme o babo prisli.(asi mam stastie ze mam taku rodinu) O to viac teraz vsetci vsetko s nami prezivaju a o to viac sa tesia na prirastok, ked vedia cim sme si presli a zazili. Drzim prsty nech vam fazulka rastie a nech v rodine prezijete pekne chvile cakania.
Záleží aké máte vzťahy. Ja som pri prvom čakala, a keď som v 11 ty potratila, tak už nebolo čo oznamovať. Len potom mi došlo, že mi chýba podpora okolia, lebo nik o tom nevedel. Takže pri druhom sme to povedali hneď, ak by sa to zas opakovalo,aby chápali nás smútok.
Nik mi nieje blizsi ako moji a muzovi rodicia.
Povedala by som im.pravdu. nepacilo by sa mi keby mne moje deti klamali.
Ak by som mala zle vztahy v tak blizkej rodine, netravim s nimi sviatky.
Povedala bY som a tesila sa. Urcite teraz ti viac pomoze tesit sa ako sa bat a byt uzkostliva 🤗
Nehovorila by som.
Ja nemám za sebou potrat,ale my sme minulý rok chceli oznámiť tehotenstvo na Vianoce. A teda mám takú všímavú rodinu ,že si to všimli ešte skôr. Ale to je tak keď sa zíde veľa ľudí ,bolo mi veľmi teplo,potila som sa ,bledá som bola,musela som okno otvárať čo som predtým nerobila,zo všetkého ma napínalo,keď behali deti tak som si automaticky chytala bruško aby mi doňho nenarazili,atď. Podľa mňa je to tažké utajiť v blízkej rodine. A samozrejme som neklamala už keď im to bolo naozaj jasné. Bolo by mi divné klamať. Ale viem,že nie každej býva tak zle. Každopádne ti veľmi silno držím palce nech je všetko v poriadku ❤️
No, ja by som sa postavila na druhu stranu, u nas vyslo az, treti KET, vsetci vedeli cim prechadzame, niektori boli empatickejsi ini menej, ale to uz bola ich vec, my sme oznamili po srdiecku, stat sa moze kedykolvek nieco, ked sa niekto spyta, narovinu by som povedala ano, ale mame problemy, este nie sme za vodou, este nas caka dolezita kontrola dovtedy sa nechceme este o tom moc bavit...
Kto je normalny pochopi, kto nie nepochopi a bude sa spravat ako debil aj v 8tt aj v 24tt aj na konci tehu 😉
Kazdopadne drzim pasticky 😘

@ella1234 toto vravela na oslave švagriná a ja vravím mužovi, že toto by som povedala v prípade tehotenstva. A bola fakt tehotná😆