Mám si dieťa nechať? Bojím sa o budúcnosť.
Ahojte, mam 25 rokov. S priatelom som bola dlho, akurat to prestalo fungovat, nevsimal si ma, nic sme spolu nerobili, stale bol oduty, nevedel nic nasetrit. Tak som dlho mala v hlave rozchod a nic ine. Do konca januara sme sa mali odstahovat, a brala som to tak ze sa aj rozideme. Lebo ved samozrejme by sa potom uz ani neozval, ako mava vo zvyku.
Lenze som ostala tehotna.
Byvame uz od seba, ja u starkej on niekde po ubytovniach a kamosoch, na zakrok neda ani 1€, lebo on to dieta chce. Tak velmi ho chce, ze odkedy som odisla z bytu sa ani raz neozval, akurat si stihol popridavat nove „kamosky“ na instagram 🙂 a pochvalit ich ake su krasne, a ako by ich dal.. Tolko k otcovy dietata a teda ako moc by sa bol schopny o nas postarat. I ked on tvrdi ze ma este 7-8 mesiacov na zmenu.
Ja nemam narok na nic, po skole som pracovala v AT na sezony, z ich materskej a pridavkov nedostanem nic pretoze tam nezijem, vratila som sa v oktobri, hladala som si pracu a mala som zdravotne problemy, takze urad prace a maximalne brigady. Ak spravne chapem, patri mi 1. pol rok cca 350€ + 60€ rodicovsky prispevok. A po 6 mesiacoch uz len tych 60€ a mozno nahradne vyzivne(co vychadza 87€, kedze otec dietata je spekulant a robi vsetko na cierno.) ak sa mylim opravte ma.
A teraz k veci, nikdy som nebola za potraty, podla mna vzdy existuje riesenie.. ale v mojej situaci ho nevidim. Nemam byvanie, nemam pracu, starka chce dom predat a musela by som ist do najmu, rodina je za potrat v mojej situaci, uz mi prizvukovali ze ani od nich nemam cakat ani len euro..
Aj ked sa zamestnam este na pol roka, nasetrim si na co? Tak na holy k*k*t, ked obycajny nakup ma stoji 60€ tyzdene a bude to este horsie. To nevravim o tom ze starka ten dom naozaj preda a ja pojdem s dietatom do najmu? A za co.
Vzdy som mala tak dve roboty, prace sa nebojim, robila som kadeco, ale na dieta budem sama, nepripada do uvahy ist pracovat pocas MD pretoze s nim nebude mat kto ostat.
Som smutna, nasrata, clovek zaraba par rokov cez 1800€ -2000€ mesacne, a nakoniec ostane odkazany len na svoje uspory.. a tie odvody co sa roky za mna platili su kde? aha skoncili na ciernych pristahovalcoch po celom rakusku. Parada.
Najradsej by som si to dieta nechala, ale ta financna stranka na nuti len k jednemu. Ja viem ze peniaze nie su vsetko, ale ked nemate dat dietatu co do ust a kde byvat, tak neviem neviem.
Bol niekto v podobnej situacii? Alebo mozno by niekto vedel poradit ako dalej? Lebo ja sama neviem… Trapim sa moc.
Dakujem za precitanie
Za to v akej si situacii si mozes sama. Chapem ze sa hnevas ale nevymyslaj si o ciernych pristahovalcoch.
A nikdy nepochopim ze zeny idu na net s takouto otazkou a pytaju sa ako keby islo o to ci si dat na rozok maslo alebo dzem
Nie je co riesit, chod na potrat, si v hroznej situacii, zbytocne by trpelo za tvoju blbost. Radsej sa trap sama ako trapit aj to dieta. Dieta nemoze za to aku ma matku a otca. Ked budes na tom dobre a schopneho muza budes mat, potom si to dieta spravis, ak osud da.
Dostanes ten nizsi rodicak ako ine zeny, ktore nepracovali.
@cyberk To je dalsia vec, ze dieta uz nemusim mat nikdy. :(
partner tvrdí že má na zmenu ešte 7-8 mesiacov? no len prosím ťa len mu neuver - NIKDY SA NEZMENÍ. dosť možné že bude len tvoje bremeno
popozeraj nejaké centrá kde bývajú matky v nepriaznivej životnej situácii... aj tu na mk je jedna pani čo podchvíľou zháňa niečo pre tie deti ... možno budeš mať šťastie.
Keby si zostala a pracovala 6 mes suvisle v AT, tak mas narok na ich matersku. Proste teraz s tym nic nespravis podla mna. Uz sa musis rozhodnut ako chces.
Na tvojom mieste by som isla na potrat. A to teda ja som si dieta nechala. Ale mala som 34 rokov, pocestovane, byt, auto, zazemie rodicov ku ktorym som sa nasťahovala na 1,5 roka, potom isla do bytu. Dostávala som 270€ v tom case od štátu, vyzivne ziadne. Keby som bola v tvojom veku a nemala nic ziadny majetok a úspory, k tomu by sa otec dietata takto staval, dala by som dietatko prec. Nejde ani o to, ze dieta je financne narocne ale ide aj o urcitu vyzretosť teba ako cely ten stres zvladnes a s akym chlapom sa budes cely cas dotahovat.
Len tak na okraj otázka - kto platil za Teba zdravotné poistenie, kým si bola v Rakúsku? To len pre istotu, aby si nezistila, že máš nedoplatok na zdravotnom poistení, obzvlášť po korekcii v poisťovni, ak nemáš správne ponahadzované kategórie.
@kiki68 Ahoj, odkial vies? Najdlhsie som pracovala toto leto od polovice aprila, do konca oktobra. Na AMS mi povedali ze ked nemam v rakusku pobyt a zijem uz od novembre na slovensku tak nemozem poberat nic. Ale je mozne ze som mala len nestastie na uradnicku.
@tanyan Vzdy som sa nahlasila na urad prace, nemam info o tom ze mam nedoplatky.
Vždy je tu ešte miznost anonymného pôrodu.
Dieťa dostane rodina ktorá naň dlho čaká a ty nebudeš musieť žiť s výčitkou že si zabila dieťa
Anonymný pôrod je že nikde nie si vedená ako matka dieťaťa, nikde tá nejdú uvádzať
No nemozes, nakolko musis priamo pred tehu a pocas mat tych 6 mes dokopy, nez ides ba matersku. Ty si to zial nemala takto, ale bola si medzitym uz na SK a tam nerobila. Zial takto to je, zijem v AT roky
Žiadna interupcia. To ti už len pomôže, mať ešte aj toto na svedomí. Dieťatko donos a cez anonymný pôrod mu nájdu starostlivých rodičov.
@autorka keď si pár rokov zarábala 1800-2000€, kde mas problém? Jaj, ci to bolo na čierno? Holt, tak bolo treba šetriť a nie teraz nadávať na stat. Dieta mas s chlapom, nie so štátom.
A aj to, ze dostaneš peniaze, aj keď si neodviedla do systému jedno jediné euro je sila! Práve kvôli takým ako ty, by narok na davky mali mat len tie, co do systému platili a odvádzali. Ostatne by sa aspoň naučili netrtosit iba tak.
A v tvojej situácii je ten potrat najlepšia cesta. Ak teda nechces dat dieta na adopciu.
dieta porod.daj ho do detskeho domova.najdu mu nahradnu rodinu.udrzuj kontakt.ked sa finance vzchopis,tak si ho zober.alebo ho daj rovno na adopciu.uz ako to citis.
ahoj. par krat si spomenula, ze si dietatko chces nechat. daj dieta radsej na adopciu, darujes zivot, ale nebudes mat neskor vycitky, ze si to babo zabila.
a neber si k srdcu slova niektorych, ze si za to mozes sama a ze si v srackach. moze sa to stat hocikomu. aj v buducnosti napriklad ich dceram. bud silna!
To v akej si situaci si môžeš sama.
Si v dobrých srackach, ale dieťa by som si zobrať nedala.Dieta je dar,prečo by si ho mala utratiť?
Véd sú aj hniezda zachrany.Ved ak si si není istá,že zvládneš vychovávať dieťa, tak daj do hniezda zachrany,alebo niekomu konkrétnemu na adopciu.Vies koľko je ľudí čo túžia po dieťatku a nedarí sa im splodiť?Ver tomu,že keď nebude mať od teba lásku, tak mu ju dá niekto iný, kto túži po tom dieťatku. Ja s manželom tiež túžime po dieťati, no zatiaľ sa rok a pol nedarí. Raz som bola tehotná, len mi ho museli zobrať v 13tyzdni,lebo dieťatku nebilo srdiečko. A odvtedy sa snažíme a zatiaľ nič.
Nerob to,že si ho dáš zobrať, daj ho do rúk ľuďom, ktorí mu dajú plno lásky.
Išla by som na potrat. Niektoré komentáre tu majú peknú predstavu, veď poroď dieta, potom ho šupnú niekde a o pár rokov, keď si spomenieš, tak si poň chod spat.. okay 🤣 dobre vieme však aká je realita a dnes už ledva vyžijú dvaja s dvomi platmi a s jedným dieťaťom.
@ina2405 to nie je dieťa ešte v prvom rade a svinstvo je dovoliť si na drzo povedať niekomu, aby to donosil a porodil..
@nicoletta98 svinský je tvoj názor a drzá si tu ty
A prečo ste išli bývať od seba? Tak mala si v hlave rozchod, on oduty, nič ste nerobili, nemal peniaze. Ale sexovať ti nevadilo. Sorry ale nemohla som si odpustiť 🙈😃
Keby som vedela ze sa o dietatko nedokazem plnohodnotne postarat a som v situacii ako ty, zvolila by som tiez interupciu pretoze byvanie a stabilita su zaklad. Ano su aj ine moznosti, no ty pises o tejto,takze tie su mimo tuto temu .
Drzim palce nech sa rozhodnes spravne
@ina2405 tak som riadna sviňa no, radšej ísť na potrat ako by som nemala zvládnuť starostlivosť po finančnej či inej stránke… hlavne, že žije, aj keď je to na hovno..
@nicoletta98 ja jej nekažem, aby sa oň starala. Ale ušúľala si ho ona sama. Či už žiadna zodpovednosť a bude sa na upt chodiť namiesto antiky? Sa spamätaj. Píšem, že stovky rodín si ho adoptujú. Nie ty.
Pomoc najdes v https://alexisporadna.sk/
Oni ti pomozu s byvanim, neskor s pracou, pomozu ti s vybavickou pre dietatko. Urcite nechod na potrat, uvidis, tvoje dietatko ti svojou laskou vsetko vynahradi
@ina2405 áno, lebo bežne sa na potrat chodí.. každý tretí týždeň, ako na nechty 😃

Máš nárok na 351 + 60 po celé 3 roky od narodenia dieťa
Plus dostaneš kocikove a výživné pre dieťa a za určitých podmienok aj výživné prw teba ako nevydatu matku
Môžeš ísť na nejaký čas do krízového centra. Nemusíš byt doma 3 roky s dieťaťom. Budeš mat plat a aj rodicak
K tomu holemu ko.. aj ty sama si z 50% vínna za situáciu v ktorej sa nachádzaš, to si musíš priznať.
Tehotná si nezostala len tak a za vyber partnera si zodpovedna len a len ty