Nečakané tehotenstvo v 19. rokoch
Ahojte,....
Mám 19 rokov, som len na rodičovskom príspevku..
Mám 7 mesačného syna a stalo sa, že som opäť tehotná. Dieťa som nechcela a nechcela som k nemu ani prísť NASILU, ako sa to stalo. Otec malého sa o neho nezaujímal ani nezaujíma. Je to idiot....absolutne ho nezaujímalo, že som s nim nechcela už nič mať, ajtak spravil po svojom, len aby jemu bolo dobre.
Momentálne som v 9 týždni,on by bol najradšej, keby som šla na potrat. Dieťa by som si rada nechala, ale neviem ako by som ich sama zvládla a kde by som vlastne s nimi bola, keďže nemám kde. U neho byť nechcem, u rodičov sa taktiež nedá byť a určite by sa môjmu ďalšiemu tehotenstvu s ním nepotešil, keďže ho nemajú radi a my dvaja sme mali ísť od seba.
Adopcia/anonymný pôrod určite nie,keďže malé by som si rada nechala, predsa za nič nemôže. O tehotenstve samozrejme rodičia ani nikto nevie, okrem sestry.
autorka - je fajn, ze si chces dieta nechat, ale mas to nejako aj premyslene?
- kde budete byvat?
- budes mat dost penazi na jedlo a zakl.veci?
- ak pojdes do prace (a to budes musiet cim skor, aby si vas uzivila), ma ti kto pomoct s detmi?
Nie je hrdinstvo si dieta urobit, ale sa on aj postarat a vychovat ho.. A ked si na ulici s prazdnym zaludkom, tak je to fakt tazke... Aky zivot pre svoje deti chystas??
@jana005 samozrejme ze aj taketo pripady su. :( A potom su aj pripady kde rodicia podobne ako autorka docasne sa nemozu starat. Ale niektori pestuni maju tie dieti navzdy a uz su ako adoptovane len papierovo nie, ini si vezmu aj 10 deti naraz, kratkodobo, su ako "vysunuty detsky domov." Dostavaju za to aj plat, mozno to niektori robia len pre peniaze a potom chudence deti. Niektori si beru do starostlivosti leziace, postihnute deti....Najdu sa dobri aj zli pestuni, ako dobri a zli rodicia.
Ak dieťatko chces, čo evidentne tak píšeš, na potrat by som nešla len preto že to tu niektoré napíšu. Myslím že by si si to veľmi vyčítala v buducnosti. Keď o Tom nie si vôbec presvedcena tak to nerob.
Nehovorím financie sú dôležité, a nemáš ich veľa. Ale podľa mna vždy sa nájdu spôsoby. Aj tak najviac investícií ide do 1 dieťaťa.
Veľmi držím palce.
@zmrzlinka2021 "Kebyze" niekto svojmu dietatu vobec sebecky povie, ze kvoli "jemu lepsiemu zivotu" si dala vziat druhe dieta, tak sa radsej tym rodicom nikdy ani stat nemal, toto milujuci rodic svojmu dietatu nikdy nespravi. Je to ako keby niekto hadzal vinu na niekoho, kto za to absolutne nemoze. Prist o surodenca s ktorym mas puto a vztah moze byt neskutocne tazke, co ma teda aj velmi mrzi, ze si si niecim takym presla, urcite by som to vsak nikdy neporovnavala s potratom surodenca, pre ktory sa rozhodli vylucne moji rodicia. Bolo to ich rozhodnutie a vplyv na mna by to malo iba v tom pripade, ak mi to otrieskali o hlavu, to vsak normalny rodic nikdy nespravi. Nie som veriaca a nie som ani velmi sentimentalny clovek, som realista a myslim si, ze autorka a jej dietatko ma stale vacssiu sancu k lepsiemu zivotu pri rozhodnuti dalsie dieta si nenechat, nuz a ak adopcia, ako sama pisala neprichadza do uvahy, tak je potrat to najrozumnejsie rieseniem
Ťažká situácia zasa chudák dievča. Ja si myslím že ešte ty si sama dieťa 19 rokov. Mladý robia často chyby ktoré majú následky v tvojom prípade budeš to mať ťažké najbližšie roky. Písať o tom čo je správne alebo nie je ťažko súdiť keďže ta nepoznám tvoju povahu čo všetko zvládneš-nezvládneš.... Dievčatá dobre radia vtom porozprávať sa so starým otcom on ma už čo to odžite a bude ti lepšie vedieť poradiť ako mi tu keďže ťa pozná. Keď sa rozhodneš dieťa si nechať dať partnera na súd aby sa spravili DNA testy a on ti musí platiť alimenty na obe deti. Toto by som riešila ako prvé ďalej sa nepohneš pokiaľ deti nepôjdu do škôlky neskôr môžeš ísť do práce a dedo ti isto môže pomôcť a ty jemu v domácnosti a s účtami za domácnosť
Koľko rokov má partner? Myslím že obaja by ste sa mali dohodnúť natom ako ďalej. Ak on chce silou mocou aby si šla na potrat a ty to nechceš tak nechoď, ľutoval by si... Ak si si nie istá ako to zvládneš máš pochybnosti radšej dieťaťu daj predsa len šancu na život aj keby sa mal o neho starať niekto iný. Si mladučká na tvojom mieste by som si určila priority v živote, otca ktorý sa o dieťa nemá snahu starať a nezaujíma sa o dieťa by som nechala samého neriešila ho , naopak rieš zverenie malého do svojej starostlivosti, výživné, nieje to len tvoje dieťa ale aj jeho, ak sa rozhodneš dieťa si nechať rieš po narodení aj výživné na neho, takisto máš nárok na výživné aj na seba sa mi zdá všetko sa dá dnes dohladať na internete, sústreď sa na seba a na tvoje dieťa, hneď ako to bude možné nájdi si prácu alebo brigádu, ak by nechcel platiť on máš nárok na náhradné výživné po novom roku sa knemu dostaneš ľahšie. A určite by som sa porozprávala aj s dedkom povedala mu co je vo veci, takisto s jeho rodinou ak on je neschopný. Si mladá ale nevidím dôvod nato aby si to nezvládla pokiaľ si zdravá je ti dopriate mať zdravé deti buď šťastná, pretože v tom prípade sa všetko dá len sa treba snažiť, stojí to námahu.
Nechápem ako jej môžete takto nakladať niektoré veď ona píše asi sa chce len poradiť s trápením možno od niekoho kto si takým niečím prešiel. Veď ona dobre vie že má pruser ktorým bude pykať či už sa rozhodne akokoľvek. Niektoré ženy sú buď ešte nedozrete alebo im robí radosť ešte ranu posoliť. Držím ti palce nech sa rozhodneš akokoľvek časom sa všetko zlepší a ešte si mladučká a môžeš mať ešte krásny život v budúcnosti aj s detičkami
Ahoj, určite nechoď na potrat, hlúposť a veľký hriech, ktorý ťa určite časom dobehne,mala by si sa obrátiť aj na Božiu pomoc,na ktorú v dnešnej dobe každý kašle pomalí, určite nie potrat, vieš za tvoje chyby dieťa nemôže a nikdy nevieš čo v budúcnosti ti také dieťa môže priniesť,len dobre,a adopciu určite tiež nie,lebo aj to ťa bude celý život len deptať, vždy budeš mať v sebe pochybnosti a budeš sa sama seba pýtať,proste ťa to zničí, možno nie teraz,ale časom,ak si teraz pri starom otcovi, buď tam,ono sa to nejako vyrieši.Hlavu hore, vieš aké je to šťastie mať deti,niekedy je od nich lepšia podpora a hlavne múdrosť vedia Pánbožko sa postará vždy ti ukáže nejakú možnosť,cestu,len netreba mať zalepene oči a konať hneď,treba sa viesť svojim vlastným pocitom.
A ešte jedna vec už ako sa k tomu rodičia stávajú je veľmi zlé aby zatratili dieťa, všetko sa dá len treba mať dobrý postoj, budú nahnevaný ale ak majú dobré svedomie pomôžu ti.
Sem sa pripnem. 😂
Páčia sa mi tu komenty typu, neboj to zvládneš a uvidíš aká si silná. 😂😂 Baba nemá poriadneho partnera (jej slovami idiot), býva u dedka, nemá nič, ale áno zvládne to. Má vôbec dokončenú školu? 👍 Nech sa nikto na mňa neurazí, ale tieto mentálne gymnastiky čo tu predvádza autorka je také jednoduché a primitívne myslenie, aké som dávno nevidela. Očividne si neuvedomuje dôsledky, tým pádom je ešte decko a decká nemajú čo sexovať.
@andy156 Ona ma pruser?Trapenie?Je super aka si empaticka,ale ja som empaticka najma voci jej detom.Do akeho prostredia chudatka pridu.
V prvom rade to musis povedat starkemu, ked unho byvas, ze co ti na to povie, ale nemyslim sivue ta vyhodi, urcite to zvládnete aj s 2 detickami a sup na polociu nahlasit co sa stalo a drzim ti palce aby vsetko dopadlo co najlepsie
Mas vyzivne na syna? Kolko? Preco byvas u dedka a nie u rodicov? Dedkovi aj rodicom otvorenu pravdu, ze ta ten chudak znasilnil (ak ta naozaj znasilnil), ze si zostala tehotna a ci su ochotni ti podat pomocnu ruku. Az potom zvazuj svoje moznosti. Skus si nejako privyrobit, aby si mala aspon par eur na zvys, napr.mozes zehlit susedom, kym bude maly spat. Alebo s kocikom roznasat letaky. Po porode sup vyzivne na dalsie dieta. A neviem ako to funguje, snad niekto kompetentny napise, mozno mas narok aj na vyzivne od svojich rodicov na seba.
Inak, celkom by ma zaujimalo, kolko dam tu uziva HAK preventivne, keby ich dakto znasilnil 🤔
Na úvod, nechcem ti nakladať ako tie ostatne co sa tu k tomu vyjadrili. Keby sa to im stalo už by takto nevyskakovali. Nič iné ti ale neostáva len ísť k rodičom a počkať kým to prehrmi. Chápem ze žena keď je zamilovana tak je svojím spôsobom slepá aj keď s tým druhým to nieje najlepšie. Tiež som s takým chodila ale chvalabohu nebolo to až také zlé a dieta spolu nemáme. Pozbieraj silu a už sa sním nikdy nestretni a keď ta bude on vyhľadávať podaj na neho trestne oznámenie. Ja mam teraz veľmi dobrého muža a prajem ti aby si aj ty takého našla a aby ta prijal ci už s jedným alebo s dvoma deťmi. Chod prosím k tým rodičom aspoň to skus
@barbora0308 prepáč, ale ako to môžeš tvrdiť? Áno, môže sa to stať, ale píšeš to ako istotu. Mám priateľku, teraz má 40. Má dvoch synov, po roku, s násilníkom (bil ju aj v tehotenstve). Narodili sa keď mala 18 a 19. Chcela potrat, ale doktor ju vtedy podržal, že to zvládne. Dodnes mu je neskutočne vďačná. Od muža vtedy hneď odišla. Často hovorí, že nič lepšie ako brat jej prvému synovi sa jej nemohlo stať. Že boli ako dvojičky, strašne veľa sa spolu hrali, zabavili, a tak. Majú veľmi pekný vzťah aj s ňou ❤️
@autorka: ak chceš reálnu veľmi podobnú skúsenosť, či podporu, napíš mi správu, rada ťa skontaktujem s tou žienkou 🙂 Ak potrebuješ finančnú či ubytovacie pomoc, tak okrem Zachráňme životy, Áno pre život či poradne Alexis aj v https://zazivotarodinu.sk/ vedia pomôcť. Aj veľmi konkrétne, zohnať byť a tak... Poznám osobne 🙂
taka mlada a tak si po..zivot🤦
@any_soj Nepisem to ako istotu, pisem to ako svoj osobny nazor o ktorom som JA presvedcena, ze je to pre autorku rozumnejsie a jednoduchsie rozhodnutie. Pripad, ktory opisujes ty je jedna z mala, ja som skor v mojom okoli zazila tie opacne pripady, kde to zial nedopadlo dobre... Netvrdim, ze je nemozne, aby to autorka zvladla sama, ak je niekto dostatocne odhodlany a zivotaschopny, tak dokaze vela veci aj v 19 rokoch bez pomoci. Budme vsak realisti, podla toho, ako sa autorka vyjadruje, uvazuje a veci zlahcuje, zial ja osobne potencial nevidim. Ona sama je este, ktore musi najpr dospiet.
ozvi sa do Poradne ALEXIS, poskytuju bezplatne a anonymne poradenstvo a pomoc. urcite Ti pomozu
@any_soj Potrat je predčasné ukončenie tehotenstva buď vypudením plodu, alebo jeho odstránením z maternice z dôvodu ochorenia plodu neschopného mimomaternicového života alebo na žiadosť matky. Ak by sme všetky potraty vnímali ako "úmrtie súrodenca", tak ma každý druhý človek minimàlne jedného mŕtveho súrodenca... Ja som mala tiež jeden potrat v 16tt, žiaľ predčasný pôrod, no nikdy svojmu narodenému dieťaťu nepoviem "že mu zomrel súrodenec"...Bol to ešte iba nenarodený plod, nemali žiadny vzťah medzi sebou vybudovaný, tak nebuďme zbytočne sentimentalny a nehľadajme súvislosti, tam kde nie sú.
@beronsche pisem o svojich pocitoch a svojom vnimani
@sparrows embryo je predsa vývinové štádium súrodenca. Potom je plod, novorodenec a následne dojča (to je práve to staršie autorkino dieťa). A teda tá jedna štvrtina... To nie je pravda. Je to okolo desatiny, aj posledné údaje z roku 2020 - necelá desatina tehotenstiev skončila umelým potratom. Mimochodom, spontánne potraty - pokiaľ ide o UPT vysoko liberálna WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) v príručke o spontánnych potratoch hovorí o dieťati, strate dieťaťa, smrti dieťaťa (baby loss...). Podľa želanosti tehotenstva volíme slovník.
@barbora0308 vidíš, a ja to tak vnímam 🙂 aj mnoho iných žien. A psychológovia, ktorí pracujú so ženami po smrti embrya či plodu, majú mnoho skúseností, že pre ženu aj rodinu je prínosom dať dieťaťu meno a priznať mu jeho miesto v rodine. V tej oblasti som sa pohybovala dávno pred naším prvým dietatom. Rozumiem, že pre niekoho je ľahšie obranit sa pred bolesťou tým, že veď to bol ešte len plod, nie moje dieťa, nie tvoj surodenec. Ale ja sa nechcem báť budovať vzťah so svojím dieťaťom od zaciatku, lebo čo ak zomrie. Jasné, že zomrie, všetky moje deti raz zomru. Otázka je, čo urobím s časom, ktorý nám bol spolu darovaný 🙂 Ak zomrie prvé týždne po pôrode, neskryjem sa pred bolesťou tým, že veď to bol len novorodenec. A teda naša rodina sme manžel, ja a naše štyri deti - jedno zomrelo v prvých tt, volá sa Haftaah (Prekvapenie, lebo zatiaľ nevieme pohlavie), potom Tomáško v pestúnskej starostlivosti, Sára ktorá zomrela v 38.tt a teraz Juli. Toto všetko však je samozrejme individuálne, ako to kto prežíva 🙂 Ale biológia, vznik geneticky nového ľudského jedinca nie je individuálna. A keď je tento nový jedinec od rovnakých rodičov, nazýva sa to v našom jazyku súrodenec.
@any_soj Asi tuto diskusie uzavrime tvojou vetou "Toto všetko však je samozrejme individuálne, ako to kto prežíva" 🙂 Moje narodene dieta nikdy moj potrat "ako surodenca" vnimat nebude a nebudem ho tymto smerom ani viest. Prajem pekny zvysok dna 🙋.
@maminkadeticiek to že dnes je natom zle to neznamená že sa bude mať zle celý život a deti už budú toho súčasťou ja som optimista

@danielinaa neviem,mňa len napadlo,ako plno ľudí píše,že plno detí je neadoptovatelnych práve z toho dôvodu,že rodičia ho raz ročne navštívia alebo mu pošlú pohľadnicu.
Také maličké bábätko by išlo hneď do milujúcej rodiny,kde má neho čakajú už plno rokov.
Aj tak to je bezpredmetné,keďže autorka bábätko nechce dať na adopciu.
Tak len držím palce, nech to dopadne čo najlepšie pre to malé stvorenie