Nechápanie rodiny
Ahojte chcem sa spytat... Pri prvom tehotenstve sa kazdy tesil a zaujimal sa ako sa babetko citi a teraz ked cakam druhe mam pocit ako keby to bolo celej rodine jedno. Ako ste boli natom vy???
@sardinka335 u nás v rodine - moja prateta (v súčasnosti 76r.pani) sa "zosťahovala" pred 40rokmi s vdovcom s dvomi malými deťmi . Pán zomrel a napriek tomu, že 20r.žili ako druh a družka a on nemal závet, ona dedila rovnakým podielom ako deti (t.j.menej ako manželka), na vdovský samozrejme nárok nemala....
Ďalší prípad z okolia, chalan a baba spolu žili, ona sa nasťahovala k nemu do jeho bytu, po 7-8 rokoch sa on zabil na aute. Jeho rodina ju po jeho smrti dala vysťahovať z jeho bytu, ona sa súdila a vysúdila 1/2 sumy bytu....(nie je to žiadna mediálna hviezda ani frajerka právnikov...)....takže ono na to právny systém aj myslí, len je to fakt nadlho a pre ženu s deťmi úplne na hovno....
Dalsia vec je, ze sme ako zeny zatial bez vacsieho mnozstva realnych prikladov. Dnesne starsie zeny su v drvivej vacsine vydate, alebo vdovy, ktore vydate boli alebo v mensej miere take, ktore toho partnera nemali vobec dlhodobo. Zeny, ktore uz zastihla tato moda spoluzitia bez papiera su este v relativne mladom veku a prakticke problemy, ktore su s tym spojene ich v hlavnej miere este len cakaju. Som celkom zvedava, co sa bude diat, ked zostarneme my... Zeny ziju dlhsie, dochodky ak budu, tak mizernejsie a zeny bez vdovskeho to nebudu mat lahke. Ked im umrie partner a im sa BSM nezohladni, ako druzky zdedia menej, pri dnesnom životnom style čast dedicstva zdedia deti z predchadzajucich vztahov muza, takze ani to nebude tak, ze aspon to ostane v jej rodine (jej detom)... Ale aby som sa vratila k teme, ak rodicia prijmu do domu osobku, ktoru si ich syn neceni dost na to, aby ju zabezpecil aj sobasom, može ocakavat, ze ani oni so ju nebudu cenit.
@evittam ahoj, súhlasím s tebou. U mňa to bolo tak, že som sa s priateľom rozhodla bývať " na skúšku" aby sme sa lepšie spoznali ale "šmyklo sa" a prišlo dieťa. Takže zo skúšky zostalo na stálo 😀 Bože každý sa do mňa navážal za svadbu, hlavne staré mamy ....ak som odpovedala, že svadba tak skoro nebude, normálne sa na tom smiali a dokonca sa pýtali na detaily na termín svadby, už si ani nepamätám ako som na toto reagovala, len viem, že som sa nebabrala každému som povedala svadba nebude a bodka, nakoniec to všetci vzdali. Minimálne pol roka sa ma na to už nikto nepýta. Svokra je pre mňa svokra 😀 AJ keď o priateľovi všade hovorím ako o priateľovi každý ho nazýva mojim mužom, dokonca decká doktorka ma stále nazýva jeho priezviskom, niekedy mi nedôjde, že volá mňa a neotočím sa ale proste pre mňa je to sranda 😀 Zdravia sa mi ľudia, ktorých absolutne nepoznám, všetci sú ku mne strašne zlatí lebo poznajú môjho priateľa takže sa necítim byť menejcenná :D Mňa vždy každý chválil za to aká som šikovná a nie za to, že som manželka 😀 Dcérke je ukradnuté a ešte aj dlho bude či sme svoji alebo nie. S priateľom sme sa bavili aj o tom, čo by bolo ak by sme sa rozišli, chce zabezpečiť dcérku a ak by k tomu došlo chce aby sme si nechali jeho byt, on má kam ísť, malá by bola so mnou a s ním keď má voľno , lebo je viac v práci ako doma, tak mu je jasné, že on by s ňou byť nemohol. Som z rozvedenej rodiny, rodičia sa rozviedli po 24 rokoch a na súde to bola hrôza, aspoň tomuto sa vyhnem. No a to, že bola moja mama vydatá jje dalo akurát tak to, že bola 24 rokov za nulu, teraz je nula môj otec a moja mama je niekto. Po rozvode si našla skvelého priateľa, sú spolu už zopár rokov a nechystajú sa vziať, svadba nič nezaručuje, je to len svadba. Pre mňa je to len smiešna a drahá ceremónia ...až sa budem ozaj nudiť a budem mať peniaze na vyhadzovanie možno si ju raz spravím 😀
@kuceravasue12 mne sa tvoj prispevok pači, vidno ze zijete pekne...prečo nie, ja stale hovorím ze vynimky potvrzduju pravidlo. Maš aj negativnu skusenost z vlastnej rodiny takze veriť v manzelstvo jasne ze pre teba nema zmysel - pride mi to normalne u detí z rozvedených a tda nefunkčných rodin, ze nechceš opakovat tento model. Kazdopadne na rečiach o tom ze ,,priatel nam necha byt, ked sa rozideme,, sa len usmievam...od lasky k nenavisti je maly krok a vela bude zavisiet od dovodu rozchodu. Len čo v tom bude niekto tretí...a nedaj boze zena, tak na hepyend zabudni. ja vieeeeem...teraz si hovoríš ,,nám sa tento scenar nestane,,. Kiežby....čo nie je na papieri - neexistuje.
@kuceravasue12 naivita, prajem ti aby si nikdy neprisla na to, kde v tvojom prispevku je naivita
@kuceravasue12 Ja nechapem prečo sa tí nezosobašení toľko oháňajú tým že svadba je drahý špas a vyhadzovanie peňazí. Prosím Vas pekne, kto vám káže mať svadbu, so šľahačkovými tortami, dlhou limuzínou a 200 hosťami.... ved sa stači zosobašiť! Sobaš a svadba sú 2 rozdielne veci. Sobáš je uradný úkon, a svadba je len hostina za par tisic €. K sobašu sú potrebný len 2 svedkovia a doklady. Ja osobne som sa tak vydávala a dodnes neľutujem, bol to môj druhý sobaš,... Rodina sa o sobaši dozvedela až o týždeň, ver že všetci sú spokojní. Už len slovo ,,manželka ma v spoločnosti inú váhu ako oslovenie ,,družka,,.
Každý si môže hovoriť čo chce ale ja som si stale myslela a aj si myslím že kto sa nezosobáši ma na to svoj dôvod ktorý nechce vyrieknuť na plné usta pred ostatnými. Presvedčila ma aj jedna udalosť asi spred 2 mesiacov. Môj manžel ma už dospelu dcéru a čaka už druhe dieťa s priateľom, na otázku svojho otca či sa nechce už zosobášiť kedže je už na ceste druhé dieťa odpovedala ,, nie lebo ja neviem či budem s XY žiť celý život. 😠 A aj celá rodina niekdy len tak nam medzi rečou povie že asi preto sa nesobašia lebo nesú presvedčení že chcu byť spolu. Samozrejme že mi im nemôžeme povedať že majú pravdu a že sa nemýlia... 😖
@kuceravasue12 Presne tak. A niektoré príspevky tuná od tých žien, ktoré doslova urážajú niektorých mužov, že sú to len nezodpovední trpáci, hajzli, nechcú sa starať o rodinu, bijú svoje partnerky lebo nie sú ich manželkami a podobne...Fakt otrasné a hlavne smiešne. My tiež žijeme perfektní a šťastní život už 15 rokov - milujeme sa , vážime si jeden druhého, a všetko ostatné čo len k vzťahu patrí a nemusíme byť manželia. 😉 Ale ono to niekto nepochopí, že aj to je možné.....Naozaj, neviem prečo by mi malo manželstvo zaručiť, že môj chlap nebude chrapúň, biť ma a podobne - po prvé s takým by som si nikdy ani nezačala a po druhé ak je raz taký, tak už iný nebude - či bude manželom, otcom.......
@evittam To všetko je pekné. Nebudem ti oponovať... Napišem ti jednu skúsenosť mojej sestry... Pracuje na lôžkovom oddelení, ťažké oddelenie kde umrtí je dosť... Mala tam už viacej takych že na otázku že vy ste manželka?... odpovedala... nie ja som družka, žijeme spolu už 25 rokov... a ejha ked zistila aky je zdravotný stav jej druha, o niekoľko dní sa už sobášili v nemocnici...on na nemocničnom lôžku.... Prečo asi? Ved ked ,,ten,, papier nepotrebovali 25 rokov? Odpovedz si sama....
@jana_eyre nie len svadbou sa formuje charakter... Charakter sa prejavuje az ked pride k rozchodu a ked ste taky stastny tak ten papier bemoze byt az taky problem...
@kuceravasue12 prajem, nech sa naďalej ľúbite 😊 a ak to tak je, skús riešiť s priateľom, aby 1/2 bytu prepísal na teba alebo vaše dieťatko 😉
(ak ťa ľúbi a je presvedčený, že spolu budete do smrti, resp.aj v prípade rozchodu ti byt nechá, tak by to nemal byť problém)...
...btw u nás bola svadba intímnym vyslovenim lásky, dôvery a priateľstva a se vším všudy nás stála 1000€ 😉 (nemusí to byť drahá okázalá záležitosť so stovkou hostí 😉)
@sue aj nas vysla svafba 1000€ jej tak niesme jedini...
@robodracica To sa bohužiaľ nepýtaj mňa - ale toho páru čo bol v tej nemocnici....... 😉
@nelinka2009 1/2 bytu nemusím prepisovať na svoje dieťa - ak by sa mi niečo stalo,tak automaticky byt dedia moje deti a partner je ich zákonným zástupcom do plnoletosti - už keď len o majetok ide. 😉
@nelinka2009 my ten papier mame 😉 ale ja som si vybrala muza s charakterom, takze aj viem akoby sme sa zachovali, keby sme sa rozchadzali bez papiera..
dokonca aj teraz mame jasno v tom, akoby sme sa zachovali v pripade rozvodu.. totiz, mojho partnera poznam od puberty, bol to moj najlepsi kamarat a asi nie je iny clovek, ktory by poznal lepsie mna a ja jeho.. tak isto poznam charakter jeho rodiny a on pozna charakter rodiny mojej..
mne je len luto, ze tu kazdy tak zovseobecnuje - pozna par ludi, ktori nie su stastni, spokojni alebo mali nejake problemy a uz predpokladaju, ze take problemy musi mat nutne kazdy, kto nie je zosobaseny.. /dokonca ani nepoznaju, iba citaju na MK/ ale je to akoby som ja teraz tvrdila, ze zato, ze napr. mojim rodicom manzelstvo dopadlo katastrofalne, tak dopadne kazde manzelstvo na sklonku zivota..
@evittam ok. A ak ťa nechá? A trebárs byt je na jeho meno? Ver že v prípade rozchodu platí väčšinou ,, Kto z koho,, Zvlášť v prípade trojuholníku.
@kuceravasue12
som v podobnej situaci s mnohymi vecami ako ty v zivote, takze vacsinu veci poznam a budem k tebe uprimna, ides v slapajach toho, co si si odniesla zo svojej povodnej rodiny. Myslis si, ze vo vztahu bez manzelstva si zabezpecujes urcitu slobodu, a aj to tu deklarujes, ale robis podobne chyby, ake boli v tvojej povodnej rodine. Pači sa ti, že ťa s priatelom nespaja nic viac, iba dieťa, citis sa tym neviazana vo vztahu k nemu, pre pripad keby niečo... a budem uprimna s tym bytom... ak to tak ma byt..porieste to teraz, ale predpokladam, ze byt na teba na 100 % neprepise, ze su to len jeho kecy, čo ti necha keby dačo... Vyskusaj si to zabezpečiť teraz a uvidis jeho realny umysel.
Sobas ani pohostenie nemusi stat velke peniaze, ja som sa nikdy na svoj slub nepozerala cez peniaze... je to slub na cely zivot, slub pred Bohom, deklarovanie, ze uz nie sme ja a on, ale sme my dvaja, sme rodina, bez ohladu, ci budeme alebo nebudeme mat deti a sme tym viazani do konca zivota... ziadne "a uz ma to s tebou nebavi"...a mozno to je rozdiel medzi manzelstvom tak ako bolo povodne myslene a stvorene a fungovanim "na divoko", kedy ludia su spolu len ked im to vyhovuje.
@jana_eyre uprimne, nepoznam ziadny par, co ma deti nad 10 rokov a su spolu "na divoko". Mozno to je tym, ze sa pohybujem v spolocnosti vysokoskolsky vzdelanych ludi...neviem, ale kazdopadne, aj ked sa to tu nebude ludom pacit, zivot "druh a druzka" je skor typicky pre ludi s nizsim vzdelanim, jednoduchsich... napr. v takych romskych osadach je to asi rovno 100 %.
Mozno sa v tomto mylim, ale v mojom okoli kazdy sa najprv zosobasi, a az potom ma deti.
A ake vyhody ma partnerstvo na ' divoko'? Proti manzelstvu? Lebo vyhod manzelstva uz je tu dost... Tak sa pytam teraz opacne...
Tak kedze mi nikto nedpovedal.. Googlila som...
@mima4 moj brat a jeho druzka su obaja vysokoskolsky vzdelani, su spolu 17rokov, maju spolu 4r. syna a jeho priatelka ma este 19r syna z prveho manzelstva.. neuveris, ale aj ja sa pohybujem medzi vysokoskolsky zdelanymi ludmi a nema to s tym NIC spolocne.. 😉 /aj nasi najlepsi kamarati maju obaja VS a nie su zobrati, maju dvoch synov a su spolu asi 15r/
a taktiez dufam, ze mna nepovazujes za jednoduchsiu len preto, lebo nemam vysoku skolu.. lebo take tvrdenie je podla mna dost.. ako to povedat - hlupe?
@jana_eyre no tak to len podlavtlakom okolia takto pises...
@nelinka2009 nerozumiem..
@jana_eyre pockat! nenahovaraj si nezmysli! urcite nezovseobecnujem! Pisem uprimne tak ako to je v mojom okoli, to vsak nemusi platit striktne na vsetkych, a ani NEPLATI.
No tvoj brat ma po 13 rocnom chodeni s priatelkou 4 rocneho syna...teda uz su spolu 17 rokov..áno, takéto vztahy sú, ale bud sa ludia vezmu alebo rozidu, proste so starsimi detmi (nad 10 rokov) ja osobne nepoznam vztah....
@jana_eyre no to, ze tak vehementne odmietas manzelstvo... Je podla mna v tvojom pripade len tlak okolia... Keby si teraz tvoj partner klakol a poziadal ta o ruku, ze za 2 tyzdne je svadba? Co by si mu povedala? Mas okolo seba vela nezosobasenych, tak to povazyjes za normalne... Vyhody spoluzitia na divoko nevies realne uviest ziadne... Co uz mas robit, ked on sa k tomu nema... Jedine, ze by si sa spytala ry jeho a to je pre teba ako zenu velmi ponozujuce, tak to radsej nechavas takto...
Nooooooooooooo boze ako tak vas citam aj tak je mi najlepsie ako single 😀 😀
@mima4 reagujem len na to, co si napisala: "neviem, ale kazdopadne, aj ked sa to tu nebude ludom pacit, zivot "druh a druzka" je skor typicky pre ludi s nizsim vzdelanim, jednoduchsich..."
neviem, odkial beries taku statistiku, pre ktorych ludi je take spoluzitie typicke.. tiez mozem len oponovat svojim okolim, ktore je asi podobne vzdelane ako tvoje, len sa medzi nimi nachadza viac ateistov, alebo agnostikov - co v tvojom okoli je predpokladam zas viac krestanov..
a nemusis sa rozculovat, myslela som, ze normalne diskutujeme..

@nelinka2009 nooo takze mi asi ostava ten 99 rocny dedo 😅 😅