icon

Nesúhlasím s návštevou vlastných rodičov hneď po pôrode

16. máj 2021

Som prvorodička. Mám rada veci dopredu ujasnené a pripravené a tak som rodičom, rodine a kamoškám povedala, že prvý týždeň keď sa vrátim z pôrodnice si neprajem žiadne návštevy. Moji rodičia to ale odmietajú, že ja si môžem rozprávať čo chcem, že oni sa ma pýtať nebudú a prídu aj tak. Samozrejme som si vypočula litanie ako veľmi budem potrebovať polievočky od mamky. Už teraz mám z toho nervy a neviem sa preto upokojiť lebo som tri týždne pred pôrodom a hormony so mnou lomcujú. Chcem sa len opýtať či Vám Vaša vlastná mama naozaj tak strašne pomohla po porode ked k vam doniesla nejake jedlo. Lebo na to bude doma moj mm. A chcem prežiť ten týžden s ním a nie pozerať sa ako mi v čase corony sa rodičia vytešujú z môjho bábätka. Diki za Vaše reakcie ;)

jvasenka
17. máj 2021

@21oktober prepac ak povie ze navstevy nechce a ty prides na 45min (taze ziadna rychlovka, to by sme sa bavili o 5-10min) tak to nutenie je! A sama si protirecis respekt je ze povie nepridte lebo sa na to necitim a vy nepridete a nie ze zacnes prehovarat, presviedcat, vnucovat sa a nakoniec aj tak privoli aby mala pokoj ale uz ste pokazili cely den...🤷
@petamich suhlasim tiez mi to pride hrozne egoisticke a arogantne

21oktober
17. máj 2021

@jvasenka pozri ja som svoj názor povedala. Ako si to zariadiš ty vo svojej rodine je tvoja vec. Ak tebe stačí vidieť vnúča na fotke aj po týždni dvoch troch alebo šestonedelí je zas len tvoja vec. Ja verím že mne nikto zatvárať dvere nebude a ani doteraz nezatvoril . Prečo ? Nuž preto že sa rešpektujeme navzájom, ja rešpektujem dcéru a teda tam nebudem vysedávať a ani zavadzať ale zas nie som poštár aby mi strčila vnúča pod nos medzi dverami a odpočítavala minúty kedy mám vypadnúť. Moje dcéry vedia že som ich mama a že takéto zaobchádzanie si nezaslúžim ani ja ani ich otec. Čiže je to obojstranné . A aké nútenie ? Nás by ani taká že " hlúposť " nenapadla v rodine že uvidíme sa po týždni , dvoch , troch . Preto píšem že som rada že máme také vzťahy v rodine .

kkovacovak
17. máj 2021

@21oktober nie nerešpektujete nič. Pokiaľ vám dcéra povie že chce byť sama s bábätkom prvé týždne ale vy sa urazíte lebo podľa vás máte právo prísť a prídete napriek tomu tak nie, nerešpektujete svoju dcéru. Bodka.

21oktober
17. máj 2021

@kkovacovak a aj si to čítala ? Alebo len niečo prečítala a hneď horúcou hlavou písala ? U nás je rešpekt obojstranný .

trixi12
17. máj 2021

no tu ťažko radiť... polovica žien ti povie, že nikoho nechceli ani nepotrebovali, druhá zasa, že aké je to nefér a ako im to dobre padlo keď im mama/svokra pomohla.... Samozrejme, že chápeme, že starí rodičia sa na dieťatko veľmi tešia, a nielen oni, ale aj okolie.... Lenže sú isté hranice. Ja som pri prvom tiež nechápala čo sa rieši, nechcela som nikoho uraziť, stále niekto chodil resp. my sme chodili, do toho sme sa sťahovali, stále niečo.... no poviem ti na rovinu, bola som sprostá.... miesto toho, čo som si mala vytvárať režim sa riešilo všetko iné ako dieťa.... A stálo ma to kojenie, čo som si aj dlho vyčítala... teraz čakám druhé, a plánujem to spraviť tak, že v pôrodnici nechcem nikoho, domov nech mi kľudne príde najbližšia rodina, na pol hodinu, pozrieť, popestovať a dovidenia, a nikoho iného nechcem ani vidieť aspoň do 3-4 týždňov bábatka. Nech sa cítim akokoľvek, mám doma muža a budem sa to musieť aj tak naučiť zvládať sama. Ale aby sa mi niekto nasačkoval do domu s tým, že mi ide "pomáhať", alebo mi dokonca povedal že ho nezaujíma môj názor, tak to teda pardón ale nie, nech je to ktokoľvek. Môj kľud a deti sú mi prednejšie, než niekoho očakávania. Takže moja rada, rob ako to cítiš ty.

kkovacovak
17. máj 2021

@21oktober u nás tiež. A preto moja mama rešpektuje moje priania. Prianie matky ktorá chce byť sama s dieťaťom je v tomto prípade nadradené prianiu babky ktorá to dieťa neporodila a má potrebu sa vnucovať. Vy ste v tomto príbehu absolútne nepodstatná osoba v tom momente

21oktober
17. máj 2021

@kkovacovak v poriadku , my to tak v rodine nevnímame. U nás sú podstatní všetci a som rada že u nás je materstvo prirodzená vec a nie niečo z čoho sa robí humbuk. U nás sa nikto nikomu nevnucuje, ja vítam svoje deti a oni nás.

21oktober
17. máj 2021

@kkovacovak jednoducho dieťa sa ukáže najbližšej rodine a každý si žije svojim životom , pripravený pomôcť ak bude potreba. My si netrieskame dverami pred nosom a dokonca si dvíhame aj mobil .

jvasenka
17. máj 2021

@kkovacovak uplne zbytocne vysvetlovanie..suhlasim s tym ale vzajomny respekt tu je chapani tak ze dcera musi "respektovat" ze stari rodicia pridu hned pretoze chcu dieta vidiet aj keby ma bolesti,je unavena, mrzuta a chce stravit prve tyzdne so svojou novou rodinou- muzom a dietatom
@21oktober tak samozrejme nech si robi kazdy ako chce...dufam ze moja dcera ma budu chciet vidiet ak nie tak to budem respektovat..vychovu staviam na tom ze sa snazim respektovat jej potreby a pocity (samozrejme su hranice v pripade ochrany zdravia a zivota)..ale nie je to moj panak kt chcem rozkazovat a diktovat co ma robit a co ma citit a kedy ma bude vidiet resp ze musi vidiet a prijat vtedy ked to ja chcem

kkovacovak
17. máj 2021

@21oktober dobre, proste vy vyžadujete aby vás dcéra rešpektovala keď proste chcete vidieť vnúča ale vy už ju rešpektovať nemusíte keď nechce návštevy. V poriadku my to tu už všetci vkastne chápeme

ledgerka
17. máj 2021

my sme v zahranici takze sme boli 3 mesiace sami kym sa niekomu podarilo v case korony pricestovat. Ale poviem ti ze navsteva mojej mamy na 1-2 hodinky by mi vobec nevadila. Ide o to ake mate vztahy, moja neocakava ani poriadok, ani kavu, ani obsluhovanie, rady dava len ked su ziadane. Viem ze by za hodinu na navsteve este aj nieco navarila nech mame :D Pricom muz bol cely mesiac s nami doma a robil vsetko v domacnosti. Svokra a jej familia by mi zase vadila. Su to ludia z uplne ineho cesta a vobec si neviem ich navstevu predstavit. My sme mali prvy tyzden dost narocny s kojenim, bolestami brucha a placom v noci. Takze ak by mi mama prisla na navstevu, sla by som si lahnut a ju nechala starat sa :D Uvidis ako bude tebe. Nerob dopredu vojnu ze ich ani za svet nechcec vidiet, mozno ti aj hodinova navsteva dobre padne.

21oktober
17. máj 2021

@kkovacovak nie nepochopila si nič. My u nás takéto veci ani neriešime , narodí sa dieťa , všetci sa nesmierne tešíme s ich mamou . A ich mama sa teší na to že sa o túto radosť môže podeliť s najbližším úzkym okolím . Je to pre nás prirodzené , že vidíme dieťa ešte v pôrodnici alebo v najbližších dňoch doma na primerane krátku dobu. Je to o vzťahoch v rodine, o dobrých vzťahoch v rodine, nie o zatváraní dverí a nevpustení ..úprimne to si ani neviem predstaviť že by sa takto moje deti ku mne chovali a ani ja som sa takto nechovala voči svojim rodičom a ani svokrovcom ani moja švagriná a ani sestra. A sú to aj vzorce ktoré si to dieťa preberá z tej rodiny.

kkovacovak
17. máj 2021

@21oktober nie to vôbec nie je o dobrých vzťahoch k rodine a ani ničom podobnom. Ja mám tiež výborné vzťahy v rodine. Je to o momentálnom psychickom nastavení matky a tu je jedno či je z rozvrátenej alebo milujúcej rodiny. Už len to že riešite že by sa k vám deti takto nemohli chovať a ak by vás to zakázali tak ste urazená tak to naozaj nevypovedá o dobrých vzťahoch. Je to sebecké.

21oktober
17. máj 2021

@kkovacovak ako myslíte . Som rada že žijem vo svoje sebeckej rodine kde sa každý presadzuje na úkor druhého 🙂 . A som naozaj za takú rodinu vďačná kde nikto nikoho nevyhadzuje a kde sa deti berú ako prirodzená súčasť a kde sú všetci podstatní a kde nikoho prianie nie je nadriadené ostatným a hlavne že všetci sú v našej rodine podstatní . Taká sebeckosť sa mne teda páči a myslím že nielen mojej blízkej rodine ale aj tej širšej .Aj vám prajem pekný deň .

kkovacovak
17. máj 2021

@21oktober tiež som rada za moju milujúcu mamu ktorá je ochotná vždy podať pomocnú ruku zároveň ale rešpekruje svoju dcéru a jej požiadavky a vie kde sú hranice a neoduje sa keď ju požiadam aby sa na chvíľku stiahla. A zároveň viem že príde keď zmením názor a nebude hrať urazenú. Pekný deň aj vám

1gabriela13
17. máj 2021

Ja som s tým problém nemala. Vcase keď som rodila tak síce nebola korona, ale chrípková sezóna a návštevy boli v nemocnici zakázané. No v tom čase moja svokra mala známosť na oddelení a prišla pozrieť na vnučku. Takisto v deň odchodu sme sa u nich zastavili na 15min. Moja mama chodila ku nám od prvého dňa co sme prišli domov z nemocnice. Ja som v tom extra problém nevidela, ale samozrejme ak si to zelas ty, tak by to mal každý rešpektovať. Držím palce a nad takýmito vecami sa netráp, rob vždy tak, ako to cítiš ty sama, čo je najlepšie pre teba, vás a make dieťa.

trixi12
17. máj 2021

@21oktober lenže tu nikto nehovorí o primerane krátkej dobe, aby bábatko videli. autorka svojich rodičov slušne poprosila, aby jej rozhodnutie rešpektovali, ich odpoveď bola, že im je jedno, čo si ona myslí! Myslíš, že po pôrode sa to zmení? predpokladám že ich asi pozná dostatočne dobre na to, aby vedela, že to nebude návšteva na chvíľu, a ako sa asi u nej budú správať, keď ich jej názor ani potreby dieťaťa nezaujímajú. A bude sa to len vliecť ďalej, lebo teraz nerešpektujú jej prianie, potom nebudú rešpektovať jej výchovu, lebo im je jedno, čo si ona myslí, a spravia si po svojom. A ona bude buď držať pusu a krok, alebo sa nakoniec riadne rozhádajú. Je super, že vaša rodina funguje so vzájomným rešpektom a dokážete sa aj v takýchto situáciách chápať, ale bohužiaľ nie vo všetkých rodinách to tak funguje. A inak tiež si nemyslím, že by s tebou tvoje deti či nevesty dobre vychádzali, keby im na rovinu hovoríš, že ti je jedno, čo si myslia a spravíš si aj tak po svojom.

21oktober
17. máj 2021

@trixi12 ja som sa už vyjadrila dostatočne a pre mňa aj uspokojujúco a verím do budúcna že toto ja nikdy riešiť nebudem . Ak je jednej strane v rodine jedno čo si tá druhá myslí alebo čo cíti , či už to je dcéra alebo rodičia , tak tie vzťahy nie sú dobré a ani nikdy nebudú . Takže ešte raz všetko primerane , netreba ísť z extrému do extrému , ani neprimerané vysedávanie a kafranie sa do života druhým a ani to že starí rodičia po týždni a či dokonca ani po šestonedelí nevideli svoje vnúča lebo s prepáčením medveď. V normálnych rodinných vzťahoch každý berie ohľad na toho druhého dcéra na rodičov a rodičia na dcéru , nič nie je jednostranné a vždy treba voliť normálny ľudský kompromis. Matka si nepostaví stan u dcéry a nerozloží kotlík na týždeň a dcéra nezabetónuje dieťa .

rivini
17. máj 2021

@21oktober ono to, ze si autorka nepraje hned dlhsie navstevy predsa neznamena, ze ma v rodine automaticky zle vztahy...ja napriklad nevidim absolutne nic egoisticke na tom, ked chce ubolena, hormonmi zburena zena po porode par dni, resp. tyzdnov pokoj. Muz a ja mame napr. velmi dobre vztahy s rodicmi, aj svokrovcami. Napriek tomu ma predstava, ze by som mala mat hned po porode navstevy, riadne stresuje...a ak budem mat niekedy vnucata, pevne verim, ze si na tieto pocity spomeniem a budem mat porozumenie pre moju buducu dceru/nevestu...ved babatko je zlate aj o 5-6-7 a viac tyzdnov...je dost casu ho vidiet, uzit si ho...clovek sa nemusi trepat cerstvej, este trochu nezabehnutej rodine hned na navstevu, lebo „ja chcem a takto podla mna vyzeraju dobre vztahy“ a pri podobnych prispevkoch by ma zaujimalo, co by na to napisala konkretna dcera matky, ktora je presdvedcena o tom, ze dobre vztahy v rodine musia fungovat len podla toho alebo onoho konkretneho planu🙂.

21oktober
17. máj 2021

@rivini 30-45 minútové jednorazové pozretie bábätka ešte vlastnými rodičmi nie je pre mňa obťažujúca návšteva . Ja sa tu nebavím o kamarátkach , alebo susedkách ale o vlastných rodičoch či už z jednej strany alebo druhej . Hneď po pôrode znamená ešte v nemocnici a to by som nedala ani ja , ale to tak všetci rešpektujeme aj bez slov . Ale príchodom domov na druhý deň bolo a je pre mňa prirodzené že úzka rodina dieťa videli a potom dal každý pokoj .

rivini
17. máj 2021

@21oktober ved to je v poriadku, ze to bolo pre teba takto ok-podla toho si sa zariadila. Autorka clanku prosila rodicov o tyzden pokoja...ja absolutne nechapem, co moze na tom niekomu vadit...kazda rodina je ina a mne by teda moja mama, v stave ked ma nieco boli, liezla na nervy uz po 20 minutach...tu slo o jeden tyzden...proste tu mentalitu, ze najblizsia rodina sa musi hned na navstevu trepat, hlavne ked si to druha strana ocividne nepraje, nepochopim...

zuzana111984
17. máj 2021

V prvom rade bola chyba "dopredu oznámiť, že si NEPRAJEŠ ich navštevu" (veľmi agresívne slovo), ako si im ty komunikovala, tak ti odpovedali. Mohla si to nechať tak, z porodnice napisať, že keď ťa pustia, uvidíš ako sa budeš cítiť a zavoláš, kedy môžu prísť. Asertívne ale slušne. To že máš rada veci ujasnené a naplánované, tak s tým sa pri bábätku rozlúč 🤪
A rady ako zavrieť bránku alebo buchnúť pred nosom dverami...k najbližšim sa vždy správaj, akoby si ich videla naposledy, nikdy nevieš, čo sa môze stať a ver, nechcela by si žiť s tým, že posledné stretnutie si mamine zavrala pred nosom 😔
Ak sa ti tam naozaj nasačkujú, tak pred vstupom rozdaj respiratory a dezinfekciu a po 15 min. ich vyprevaď k dverám, že ti nie je dobre, ideš si lahnúť.
Inak, chápem, že chceš byť s bábätkom a mužom sama, neodsudzujem ťa, ale hodinová návšteva mamy raz za týždeň, ti ten čas nenaruší. No chyba, to riešiť dopredu, sama uvidíš ako to budeš cítiť po pôrode, mala si to riešiť potom a nie sa teraz nervovať.

autor
18. máj 2021

@21oktober v prvom rade som sa pytala na nazor mamiciek tak neviem co sa tu vyjadruje stara mama ktora evidentne bude sekera. Nikdy by som nepraskla dverami alebo sa nejako neuctivo nechovala k rodicom lebo ma vychovali dobre. A ked doteraz mi nepomahali so sprivodom k lekarom a po uradoch ked som bola tehotna neviem preco by som tyzden po tom co pridem domov rozbita z porodu sa nemohla spoliehat na svojho muza ktoreho som si zobrala a ma sa o mna starat. A ked si nebudem vediet predstavit svoj zivot ten tyzden bez mojej rodiny (akoze pomoc) tak ich zavolam a to bude pre mna pomoc. No a ktej druhej veci ze neukaz vnuca. No tak potom o co ide? O pomoc alebo o to ze oni sa chcu kochat? Babicky dost to beriete daktore tak ze ,,a keby mne vtedy dakto pomohol,, ale teraz nejde o pomoc ale vy sa chcete pokochat a dakedy si neuvedomujete ako idete aj vlastnym dceram na nervy ale preto ze vas velmi lubia a vazia si vas tak vam to nedaju najavo. Talze prosim babky nech si najdu skor temu vo forach ako strikovat a tam nech sa vyjadruju.

autor
18. máj 2021

@zuzana111984 asi máš pravdu, zbytocne som to skomplikovala ale len sebe. Velmi dobrý postreh. No nevadi. Sama som zvedava ci mi urobia naschval aby di dokazali ze oni maju pravdu abo ked aj poziadam o pomoc tak mi potom budi vycitat ze ,,vidis sme ti hovorili,, tak ci onak moji rodicia maju nedinecny talent pokazit mi naladu a moje velke udalosti nervozitou a samonasieranim pre debility. Preto som ich pri sebe nechcela aby to neprenasali na mna a moje dieta. Ale mas pravdu. Diki.

21oktober
18. máj 2021

tak ťa sklamem , ja som iba mama . Do starej mamy mám ešte dosť ďaleko . K ostatnému sa nejdem vyjadrovať, už som toho napísala dosť , urob si ako potrebuješ. Maj , nemaj rodičov u seba, tvoja vec, tvoje rodinné vzťahy , môj názor poznáš a aj argumentácie k tomu . Pekný deň ti prajem .

autor
18. máj 2021

@21oktober aj Vám pekný deň. V podstate o to šlo, vypočuť si viacero názorov. Tak ďakujem.

kubkovamama
Autor odpoveď zmazal
hruska91
Autor odpoveď zmazal
raszuz
24. máj 2021

Nechcela, maleho prisli nasi pozriet do porodnice, potom som ja isla k nasim, ked mal asi tri tyzdne, ale nikto mi nepomahal, lebo mamina isla na operaciu a dedko maximalne pokocikoval 🙂. Svokra ho nechcela vidiet, ale to je iny pribeh. Pri malej som v pondelok porodila, v piatok prisla domov a v sobotu, isiel muz s malym a svojim starsim na kupko, som sa tesila ako budem mat veget s malou, horuci august, ja iba v gatkach, v podprde a do toho mi neohlasene muzov brat doziezol svokru na navstevu. Aj to tak vyzeralo, absolutne som si ich nevsimala, tak len sedeli a kukali. Ponukla som im max kavu a vodu, nic ine som nachystane nemala. Hormony so mnou lomcovali, svokra este mala blbe pripomienky na malu ....Mala som toho fakt dost, lebo sme mali na prazdninach muzovho syna, takze ziadne oddychovanie, rovno do kolotocu povinnosti a este aj ten kludny den mi niekto narusil 🙂.

mimi2120
11. jan 2023

Ahoj. Ako to dopadlo? Prišli aj tak nakoniec?