Nie som si istá, či chcem mať ďalšie dieťa
Zdravím baby..Mam 36 rokov,manže 47 rokov a 8 ročnú dcérku. Som tehotná.
Niečom si istá, že chcem ďalšie dieťa.
Vek manžela ma veľmi odraduje,nakoľko sa obávam možných chorôb ktoré vysoký vek môžu spôsobiť.
Dcérka je dosť závislá na mňa aj keď ma 8 rokov. Je jedináčik a všetka naša pozornosť patrí jej.
Neviem ako by reagovala,či by nevolá žiarlivá alebo by sa necítila odsunúť na druhú koľaj.
Proste som z toho úplne mimo a neviem ako sa zachovať.
Čo by ste urobili vy na mojim mieste?
Ja mám priateľa 47 ročného a máme mesačne bábätko ❤️
Ja by som v 36 rokoch dieťa nechcela už, mam 35.
A manžel keby ma 47 rokov.uz vonkoncom nie
Dieta uz je na ceste..neviem,co riesis.
Myslis,ze ked sa ho zbavis, budes stastna?
No...
Neviem
Inak ,na co myslis,strachy...
To si k sebe aj pritahujes
Asi je nacase zacat sa tesit 😉😉
Uvazuj.... prečo by malo byt choré??? Mate už spolu dcéru a ta je zdravá. (Áno?) Takže ty a muž nemáte žiaden problém splodiť zdravé dieta
Ak by prvé dieta boko autista, dawn, alebo čokoľvek, jednoznačne by som ti druhé neodporucala.
Ale povedz si, že ty a muž ste kompatibilní. Môžte mat deti, zdravé deti.
Vek nemá s tým absolútne nič spoločné. Pozri sa okolo seba....
Gott, Kramár, ...kto z nich má choré dieťa? Nechcem robiť pletky ale tuším aj Kramár nie je najzdravši.
Aj my tu na MK mame mnohé deti s mužmi 50+ a sú zdravé.
Opýtaj sa, koľko rokov majú ti co majú postihnuté detičky?
Tak sa upokoj! Dcérka to vezme nakoniec úplne super, sama budeš prekvapená 😘
Všetko je tak, ako má byť a to ze si otehotnela s 2% plodných spermií nie je náhoda.
(Ak to nebol sused 😄)
Ja som porodila tretie v 41 a muz mal tiez, staršie deti uz boli dospelé,dcera sa bude tešiť a vy si to znovu vychutnate,vek nehrá žiadnu rolu,teraz mame 54 a úplne v pohode všetko zvladame,aj puberťačku aj rolu babky a dedka.Smelo dotoho,len neviem ci tebe sa dotoho chce ísť
ja po tom, čo vidím u dvoch kamarátok, ktoré mali manželov o dva roky mladších než je tvoj a majú s nimi dieťa by som do toho nešla... Sú na ne prakticky samé (v oboch prípadoch sú tam aj staršie deti), otcovia v priebehu 5-6 rokov totálne zleniveli. Jeden v dôsledku problémov s chrbticou, ktoré ho dosť obmedzili až na seba rezignoval úplne. Druhý preto, lebo po narodení mimina zistil, že ten kolotoč okolo detí vlastne ubíja... Ten druhý je samozrejme väčší debil, čo si budeme... Iné príklady takto "starých" tatkov v okolí nemám. Tvoj vek mi príde ešte ok. Zváž dobre aj možnosť, že budeš musieť zvládať za oboch. Nemusí to tak byť samozrejme, ale ja by som túto možnosť veľmi reálne brala do úvahy.
Si len v šoku, pretože si s tým už nepočítala, ale v kúte duše sa podľa mňa tešíš, keď ste pred pár rokmi otázku druhého dieťaťa riešili aj u lekárov. Len ti tie myšlienky strieľajú kade tade a bránia ti prijať fakt, ze si tehotná s radosťou.
36 rokov nie je vobec veľa na tehotenstvo a pôrod, ešte k tomu druhý v poradí. Do 40tky za mňa úplne v pohode, po 40tke podľa okolností na zamyslenie. Čo sa týka veku muža, ten nehrá až takú rolu, keďže dieťa chce. A to, že sú unho uz vacsie zdravotné rizika? Toto jeden nikdy nevie zaručiť aj u mladého muža. Teraz sme tu, vsetko ok a v sekunde sa môže všetko zmeniť. Nevidela by som ako prekážku ani dcéru. Musí byť pripravená v živote na to, že nie je jediná pod slnkom. Môže jej to len pomôcť, pokiaľ ju dokážete na súrodenca pripraviť.
To sa teraz fakt tak robí? Chcem, nechcem, nechám, nenechám?
Pre teba, pozor, aby manžel napriek "vysokému" veku nebol zdravší a dlhšie na svete ako ty. A z napísaného usudzujem, že tvojej 8rocnej dcére súrodenec iba prospeje. Nerýpem, ber to ako fakt.
Daj si urobit trisomy testy a budes v klude. A necitaj tu take hluposti, ze jednej baky tetka mala super testy a dieta postihnute. To urcite neboli trisomy testy, ale len obycajny tripple test. Trisomy testy totiz stoja par stoviek a to si kazda mamicka neda urobit. Za podobnej situacie som tiez otehotnela. Je to to najlepsie male blondave, modrooke, co sa nam mohlo stat. Je to tretie dieta, takze ja som to tiez cele tehotenstvo rozdychavala. Priniesol neskutocne slnko a lasku do nasho stereotypu.
Bud rada,ze dcerka bude mat brata, alebo sestricku,, co ja by som dala za to ,keby som mala sestricku.mala som len bratov aj ti uz zomreli
Mne povedali na gynde, ze muzov vek nehra vobec rolu pre zdravie dietata, ide len o vek zeny.
Si mlada baba, tak nevymyslaj.
@3princezne mužov vek ale hrá pomerne zásadnú rolu pre budúcnosť dieťaťa...
Aký vek pre boha? Keď ste sexovali vtedy ste sa nebáli? Len máš výhovorku ved muž je mladý 47 to je nič, v tomto veku chytá chlapov druhá puberta a ty máš málo rokov, poznám baby čo po 40tke mali prvé, dcéra bude nadšená, že bude mať súrodenca tomu verím, tie rady zatrpknutych žien čo radia opak radšej nekomentujem
Tiež mám 36 rokov, manžel 39, tiež mám zatiaľ jedináčika, 9 ročnú dcérku. Druhé bábätko čakáme o pár dní, je vytúžené. Ale toto má kompletnú prenatálnu diagnostiku, vzhľadom na náš vek aj čím sme prešli na ceste k nemu. Absolvovala som genetické testy z krvi Nifty Pro a morfologické soná u Dr. Grochala. Toho veku sa až tak neobávaj, dnes ti vedia veľa vecí takto zistiť a podľa toho sa rozhodneš, ako ďalej. Čo sa týka dcérky, tiež som si ju ako jedináčika užila čo najviac, keby nemôžem mať už druhé, aj tak by som s ňou bola maximálne spokojna, ale keď vidím, ako sa na bračeka teší, to je najviac 😍
No neviem. Mam okolo seba deti ktore maju starych rodicov a nie je to ziadna hitparada. Rodicia nestihaju, deti su rozmaznane. Jednoducho ta sila a kapacita byt fyzicky a informacne v kurze tam uz nie je.
Pre ostatne by som napisala ze byt rozmaznana a naviazana na matku su dve rozne veci. Samozrejme ked ma matka jedno dieta ktoremu sa venuje a ma na neho cas a priestor tak maju spolu pravdepodobne intenzivnejsi vztah ako mamicky ktore maju 2-3 deti a toho casu jednoducho tolko nemaju. Maju viac povinnosti a starosti. Nemaju moc casu nazvys.
Za seba napisem, ze by som druhe dieta nikdy vo vyssom veku ani partnera nemala. Odradza ma to, co vidim v inych rodinach. Dufam, ze budem mat stastie a dostane sa mi niekedy vnucata.
Ked som otehotnela tretikrat, mala som 37 rokov, manzel o 17 viac. Ja zdravotne problemy, najmladsi sme neboli uz ani jeden, penazi navyse tiez nemame a z rodiny z oboch strane mame nulovu pomoc. Ked sa nad tym hlbsie zamyslis, v skutocnosti to su aj tak vsetko take argumenty, no... aj keby to bolo vsetko presne naopak, vsetko su to veci, ktore sa mozu rychlo zmenit (tak zdravie ako aj financna situacia alebo aj ochota ci schopnost rodiny vypomoct). takze stavat na nich rozhodnutie, dosledky ktoreho si budes so sebou nosit po cely zvysok zivota, je velmi vratke.
Ci bude dcera ziarlit... nuz, zozaciatku to pre nu istotne bude velka zmena, ale tu zavisi vela predovsetkym od vasho pristupu k nej, teraz i po narodeni babatka. Odporucam si precitat knihu Surodenci bez rivality, je v nej vela dobrych postrehov pre kazdy vek deti.
Co nam prinieslo 3. dieta? (starsie mali v case jeho narodenia 8 a 6 a konecne sme sa dostali z kolotoca detskych chorob, ja viac-menej v stabilnej praci, pracovna doba kompatibilna s rodinou, slusny prijem...). Odkedy je s nami, je u nas poriadne zivo, od jeho 1 do 3 rokov som ani na wc nemohla ist neplanovane, lebo bol naozaj az nadstandartne zivy a vymyselny (nie ale zly ci neposlusny, len skratka srsal napadmi, ktore zdaleka presahovali jeho vek a v kombinacii s evidentne chybajucim pudom sebazachovy to bolo riadne akcne). Popri materskej s nim sme riesili vaznu, zivot ohrozujucu diagnozu starsej dcerky (a bola som velmi vdacna, ze som mala moznost byt prave vtedy na materskej a moct sa jej venovat intenzivnejsie nez by som mohla popri praci), prezili sme si covid a lockdown (na jednej strane narocne, na druhej dcera online vyucovanie absolutne nezvladala, cize som ju homeschoolingovala, to by som popri praci nebola zvladala vobec)... nuz a coskoro nas najmensi pojde do skoly, vsetko je uz viac-menej stabilne (az na to, ze som prave vo vypovednej lehote, nuz ale... riesime za chodu problemy ako prichadzaju... neda sa ustavicne sa stresovat scenarmi "co ak")...
Stale je to akcne (v jednej - i ked najvacsej - panelakovej izbe dve teenagerky a jeden skolkar je velmi... hm... zaujimave, ale ked sa na to pozriem s odstupom, vidim ako im to vsetkym prospieva, i ked samozrejme neskacu vzdy dva metre od radosti... ale to, ze sa denno-denne ucia spolu vychadzat, brat na seba ohlad, ze denno-denne vidia a zazivaju, ako vnimaju druhi to, co oni vnimaju uplne inak... je nezaplatitelnou lekciou v skole ludskych vztahov a verim, ze to raz zuzitkuju). Ale sme radi za kazde jedno z nasich deti.
...nuz a aj to babatkovske obdobie bolo u tohto najmensieho take intenzivnejsie. Toho som sa bala asi najviac, ako budem zvladat nocne kojenie a tak, ale prave naopak, vobec ma to neunavovalo, bolo to akosi mimoriadne krasne, po intenzivne prezitom dni zrazu to ticho, kedy som si maleho blizkost vychutnavala v tom nocnom pokoji... doteraz na to rada spominam.
A dalsia vec, i tehotenstvo uz dcery vnimali tak inak, velkacsky, mohli sme tak viacere temy prebrat, ktore by im v tom veku este urcite neboli napadli.
A manzel je tiez rad za maleho, ked ho moze ucit take tie "chlapske" veci. Skratka su to partaci.
Vnimam to presne tak, ze tie najkrajsie veci su prave tie neplanovane.
Pripadne sa skus obratit na poradnu Alexis, ich poradenstvo je anonymne a bezplatne a maju s poradenstvom uz dlhorocne skusenosti.
@tiezjedna ja stale hovorim, takymto stuzkovym mudrlantom a unavenym nevladajucim 30- rocnym “tetkam” 1000x lepsie starsi milujuci starostlivy rodic ako chuj na krku, ktory nahana k.rvy alebo beha po krcmach, atd… ale mozog tychto stuzkovych mudrlantov a unavenych mladych “stareniek”!este nenarastol dostatocne, aby sa mohol nad niecim takym zamysliet. PS: Nepochybujem, ze vacsina z tych nevladajucich ma problem zdvihnut vlastny zadok.
Ak nemate ine problemy, babatko by som si v 36r nechala. Manzelovi sprav riadnu poistku ak sa boji, ze by ste to napr. bez neho ak "nieco" nedali.
myslis, ze pri takej naviazanosti na teba, by dcere neprospel surodenec? A ozaj, na zaklade toho by si sa rozhodovala?
@sissi2183 ono to bude prísne individuálne. Ale fakt je ten, že keď sa muž stane otcom ako už takmer päťdesiatnik, tak o 10 rokov bude skoro dôchodca. A to je momentálne napríklad u našich dvoch mladších detí vek, kedy žijeme fakt aktívne - šport, lode, lyže, stále niečo a hlavne niekde. Lenže máme o 20 rokov menej, než bude mať vtedy ten 50 ročný tatko... Vek po určitom míľniku už rozhodne nie je len číslo. Tak to proste je. Výnimky samozrejme existujú, tý🙏m držím palce, aby boli vitálni čo najdlhšie👍
Koľko mal Kája keď splodil dieťa? Mužov vek nie je rozhodujúci faktor. Ty máš toľko rokov, koľko máš a budeš mat samozrejme vyššiu pravdepodobnosť na nejakú vadu dieťatka. Avšak tie testy sa robia vtedy a preto, aby sa to dalo podchytiť. Ja by som sa nebála. Túžila som po štvrtom dieťatku (mam 35) ale už aj toto tretie bol zázrak. Ak by sa však zadarilo, iste by som nepovedala nie. Gynekologicky som sa pýtala, aký ma názor na tehotenstvo vo vyššom veku, povedala mi doslova, že medicína vyzerá inak ako pred 13timi rokmi a bývajú aj podstatne staršie prvorodicky, ktoré majú síce vyššie riziko, avšak so zdravým plodom/dieťatkom.
Raz som podstúpila UPT a zodpovedne môžem povedať, že to nie je vec, ktorú hodíš za hlavu. Tie myšlienky mam dodnes.
este tvoj vek je ok, ani moj muz uz v 48 nechcel pocut o takom niecom
Ako jedináčik, ktorý mal všetku pozornosť aj nadmieru jej bolo z maminej strany, ti poviem, že tvojej dcére súrodenec prospeje. Okrem toho pre mňa bolo vždy ťažké už ako pre dospelú ženu, že som nikdy nemala v blízkom okolí maličké deti. Nikdy som nebola v kontakte s bábätkami, až keď som mala vlastne po 30. A bolo to pre mňa dosť náročné.

Autorka gratulujem 😇 keď ste sa rok snazili a nepodarilo sa, tak teraz to ber ako zazrak 🙂 my tiež plánujeme takto druhe babatko. Keď muž bude mat 45+ teda aby som bola presnejšia. Ja nie. Plánuje iba muž 🙄😅