icon

Nikto sa neteší z môjho tehotenstva. Ako to zvládnuť?

Dnes o 14:12

Ahojte. No mozno si poviete aj Vy tu, ze no a co. Ale mna to nejak vzalo. Kedze uz to nie je prve, ani druhe dieta, a vek uz nemam najnizsi, tak som to asi mohla cakat. Preto som ani nic neoznamovala prilis skoro. Manzel to oznamil trickom bratom a bratrancom, poslal im fotku. Nasi to nepochopili z triciek, svokrovci detto. Ich reakcia bola, ze ci to naozaj? No nie, robime si srandu 🫣. A ze ako sa oni uz tesili, ze v lete pojdeme spolu znova na dovolenku, ako sme boli vlani. Drobec sa ma narodit v lete. No a mama mi pripomina, ako sme si skomplikovali zivot, ze sme az prilis nabozni a ze ci neviem, ake mam zdravotne problemy. No nie, neviem, som uplne blba. Ani len na termin sa nespytali, nic. Segra tiez len nieco v zmysle, ze u nas sa to dalo cakat...(kedze sme nabozni)...
No a teda, manzelovi bratia aj tak svojsky zagratulovali.
Ale ja som nejak neriesila, do skupiny, co mame na messengeri, taku zensku z celej rodiny, tak som uz teda nepisala, kedze kazdy to vzal nejak po svojom a cakala som, ze svagrovia to povedia. A mozno som cakala, ze mi svagrine aspon napisu, ze gratuluju. A nic.
No a dnes oznamila sesternica, ze cakaju, asi 2 tyzdne po nas, aj oni, prve, vymodlene babatko a tam sa sypu gratulacie jedna radost. Mna sa nikto ani len na termin nespyta, nie este, ako sa citim. Joj a tam komentare, z eako im az slzicky vyhrkli, ako sa tesia. Ja viem, prve je prve. Chapem. Nase je uz take samozrejme. Nejak ma to vzalo, najradsej by som bola, keby som mohla vratit cas a nikomu nic nijak neoznamila, nech si vsimnu len rastuce brucho. Svokra sa nakoniec spytala na termin a tak, ale osobne sme este spolu odvtedy ani neboli. Este so sesternicou to mozem rozoberat, ta ma vypocuje, povzbudi. Len je dost daleko.
Ja viem, asi so mnou plieskaju hormony, beriem lieky, co ma utlmuju, som z nich unavena, depresivna, uz to poznam, ze maju na mna taky vplyv. Ale povedzte mi, ze to prejde. Aj som rozmyslala, ze im daco napisem do tej skupiny, ale ako keby nic nikto nevedel, tak aby som nevyzerala, ze teraz sa tam idem ako blba pripominat. Ved uz vedia. Furt pisem ako prva ja, ked nieco. Snazim sa kazdeho povzbudit. Ale naopak to nie je nikdy. Som taka rozlozena z toho.

autor
Dnes o 15:38

Je to stvrte, ked ste take zvedave.

anonym_db5992
Dnes o 15:40
@anonym_autor

@anonym_autor nevidim kediny dovod aby ti niekto gratuloval k stvrtemu tehotenstvu, gratuluje sa k narodeniu dietata

lia2022
Dnes o 15:42
@anonym_autor

@lauriik no my to mame tak s chlapcami, takze mozno, ak bude toto chlapcek, tak este duplom to bude take rozpacite...

Ja od nikoho necakam skakanie meter dvadsat. Ale aspon suche gratulujem napisat, to mohli.

Dakujem za mnohe povzbudive slova a tie ostre, tie si radsej nejdem vsimat, lebo mi to nerobi dobre.

Ono, racionalita je jedna vec, som pricetna a uvedomujem si vsetko, aj rizika a tak, ale emocionalita niekedy ide mimo tento rozum a kazdy niekedy potrebuje podporit. Tie, ktore ste to pochopili, velmi Vam dakujem.
V konecnom dosledku, mozno manzelovi aj napisali a on to nejak extra neriesi, podakoval sa a riesili tam vacsie auto, ze asi bude treba treba. Vecer sa ho spytam.

@anonym_autor Myslím si ako sa cítiš.
My čakáme druhé , taktiež letné. Tiež som mala pocit, že keď sme to povedali najbližším , že sa so mnou nikto nejako nepotešil..ale tak čo už budú na tom tak prežívať. Budú sa tešiť keď sa malé narodí.
Dokonca keď sa ľudia spýtajú na pohlavie a poviem teda že to je také isté ako prvé, tak sa mi často dostáva že nevadí 🙄😬..veď mne nie 🤣.
Chápem ťa ale ako písali ženy vyššie nič si z toho nerob, hlavné že sa tešíte vy s mužom.

autor
Dnes o 15:43
@anonym_cb76b0
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_cb76b0 a este k tomuto, ze inzinierka a 4 deti. Pocula som o lekarovi, co maju tusim 13 detis manzelkou. Ale chlapovi, lekarovi, to asi nikto na plnu hubu nepovie, ze si ma dat podviazat vajcia. To si skor zazila jeho manzelka. Za mna osobne je to uz naozaj vysoky pocet, ale ak to oni zvladaju a ocividne ano, tak je to ich vec a zo slusnosti, keby som si aj myslela, ze je to je moc, tak nic nepoviem a kebyze som v rodine a oznamia mi to, tak apson suche gratulujem poviem a poprajem im vela zdravia. Nech sa narodi zdeave babatko.

wolf_
Dnes o 15:45

(Všetkým) ľuďom sa vyhovieť nedá - nemáš deti - zle je. Máš/chceš len jedno - chúďa nemá súrodenca. Máš dve dievčatá/chlapcov - och, škoda, že nečakáš to druhé pohlavie. Máš tri a viac - už je zas veľa. Kto chce, nájde si vždy čosi 🙂
A áno, chápem, že to zamrzí. Úplne tomu rozumiem, je to pochopiteľné. Na druhú stranu ak sú tam zdravotné problémy, aj vyšší vek, aj .. Dá sa trochu pochopiť aj okolie. Možno majú aj o teba strach. Ktovie, čo sa im odohráva v hlave... Nehovoriac o tom, že tak ako ty si mala očakávania ako by ne/mali zareagovať na tvoje tehotenstvo. Tak aj oni mali očakávania, napr. s tým letom. A každý sa s nenaplnenými očakávaniami vyrovnáva inak.
V každom prípade ja som sa vekom naučila, že nad ostatnými nemám moc. Tú moc mám len nad sebou a nad tým do akej miery ne/dovolím druhým ovplyvňovať moje emócie/pokoj/radosť/tešenie sa. Takže by som odporučila sústrediť sa hlavne na seba, tešiť sa spolu s mužom, a verím, že keď sa dieťa narodí tak sa z neho bude tešiť aj okolie.

anonym_965e16
Dnes o 15:45

tak ono je to take prirodzene, ze ludia inak vnimaju, ak ide o prve a vytuzene ako o stvrte v poradi,
mozno skor to ries v ramci svojej primarnej rodine ty muz a deti u nas sa sesterniciam a bratrancom tehotemstvo ani neoznamuje az ked sa babo narodi.
Nebud zatrpknuta voci inym, je to vase dieta dolezite je aby ste sa tesili ty tvoj muz a vase deti

anonym_e67aa0
Dnes o 15:52
@anonym_autor

@anonym_autor ja ti to takto napíšem. Ako mama by som nebola nadšená, keby mi dcéra so zdravotnými problémami zadrela, že čaká štvrte. Ide o tvoje zdravie, o tvoje deti. Keby sa ti niečo stalo tak aj rodičia by sa museli zjavne obracať. Ja chápem, že chce niekto viac detí, ale nechápem ženy, ktoré rodia len preto, aby nemuseli do roboty ísť.

autor
Dnes o 15:59
@anonym_db5992

@anonym_autor nevidim kediny dovod aby ti niekto gratuloval k stvrtemu tehotenstvu, gratuluje sa k narodeniu dietata

@anonym_db5992 preco nie? Akoze oznamis tehotenstvo rodicom a oni co? Nic nepovedia? Ze potom Ti zagratulujeme? U nas je zvykom aspon nieco povedat.
A preco by sa nemalo gratulovat k stvrtemu tehotenstvu? To je ako menej hodnotne to dieta? Tak toto mne je cudzie, taketo vnimanie, ale tak potom chapem, ako dokazu zeny ist na potrat, vsak co, uz mam dve, tretie, stvrte, nemusi ani byt...☹

autor
Dnes o 16:03
@anonym_e67aa0

@anonym_autor ja ti to takto napíšem. Ako mama by som nebola nadšená, keby mi dcéra so zdravotnými problémami zadrela, že čaká štvrte. Ide o tvoje zdravie, o tvoje deti. Keby sa ti niečo stalo tak aj rodičia by sa museli zjavne obracať. Ja chápem, že chce niekto viac detí, ale nechápem ženy, ktoré rodia len preto, aby nemuseli do roboty ísť.

@anonym_e67aa0 no to vobec takto nie je, ze ho mame preto, aby som nemusela ist do roboty, to odkial mas?
A zas, nie su to take problemy, co by automaticky znamenalo, ze zomriem.
Moja mama prve dieta potratila, dalsie tehotenstvo prelezala takmer cele, museli ju zasivat. A ked cakala dalsie dieta, tak jej mali tiez povedat, ze naco riskuje? No hadajte, ako to dopadlo, tiez cele prelezala.
Ja zatial normalne fungujem, sice s liekmi, ale ide to.

anonym_567983
Dnes o 16:04
@anonym_autor

@anonym_cb76b0 a este k tomuto, ze inzinierka a 4 deti. Pocula som o lekarovi, co maju tusim 13 detis manzelkou. Ale chlapovi, lekarovi, to asi nikto na plnu hubu nepovie, ze si ma dat podviazat vajcia. To si skor zazila jeho manzelka. Za mna osobne je to uz naozaj vysoky pocet, ale ak to oni zvladaju a ocividne ano, tak je to ich vec a zo slusnosti, keby som si aj myslela, ze je to je moc, tak nic nepoviem a kebyze som v rodine a oznamia mi to, tak apson suche gratulujem poviem a poprajem im vela zdravia. Nech sa narodi zdeave babatko.

@anonym_autor 13 deti maju osadnici, je tu taka osada, kde sa tak mnozia

anonym_567983
Dnes o 16:06
@anonym_e67aa0

@anonym_e67aa0 vacsinou sa to stane veriacim co sa boja, ze pojdu pre antikoncepciu do pekla, tam chlap ani nevytahuje, to by som si sex ani nevedela uzit, kebyze viem, ze zase mozem byt tehotna, ale urcite su aj rodiny, ktore chceli viac deti

anonym_643770
Dnes o 16:09

Prečo si myslím že si nepovedala celú pravdu? Aj vek v tomto pripade hra ulohu. Kedze ti nikto nedokazal zagratulovat kde je ozajstny problem? Chcela by som vediet co vsetko na to hovori druha strana.
Kazdopadne ale gratulujem.

anonym_e67aa0
Dnes o 16:29
@anonym_autor

@anonym_e67aa0 no to vobec takto nie je, ze ho mame preto, aby som nemusela ist do roboty, to odkial mas?
A zas, nie su to take problemy, co by automaticky znamenalo, ze zomriem.
Moja mama prve dieta potratila, dalsie tehotenstvo prelezala takmer cele, museli ju zasivat. A ked cakala dalsie dieta, tak jej mali tiez povedat, ze naco riskuje? No hadajte, ako to dopadlo, tiez cele prelezala.
Ja zatial normalne fungujem, sice s liekmi, ale ide to.

@anonym_autor ja som nikde nepísala, že to ty tak mas. Som to písala všeobecne. No s liekmi v tehotenstve, keď už tri deti mas. Za mňa zbytočný risk

anonym_af5c5b
Dnes o 17:19

@anonym_autor mne to celkové príde také čudné, blahoželať k tehotenstvu. Keď skončíš školu, máš promóciu, tak si sa nadrel, obmedzoval, makal, skrátka kus práce za sebou máš, keď porodíš, tak tiež je to kus práce za tebou, veľa obmedzení, vynosiť dieťa, usporiadanie vecí, príprava, a hlavne pôrod a všetko. No a keď si tehotná, ako k čomu ti majú blahoželať? Ku sexu? Veď si nemusela ako nič špeciálne robiť, skrátka príroda to zariadila. Fakt nechápem, dajaké ovácie kvôli sexu. Keď budeš mať bábätko v rukách, tak chápem nadšenie, ale takto?

anonym_f7d51f
Dnes o 17:22

@anonym_autor Tak stači že sa vy tešite, nie? Všetkym ostatným to je jedno len majú vtipne poznamky....ludia sú už taký🤷🏼‍♀️.

anonym_38ea4c
Dnes o 17:24
@anonym_af5c5b

@anonym_autor mne to celkové príde také čudné, blahoželať k tehotenstvu. Keď skončíš školu, máš promóciu, tak si sa nadrel, obmedzoval, makal, skrátka kus práce za sebou máš, keď porodíš, tak tiež je to kus práce za tebou, veľa obmedzení, vynosiť dieťa, usporiadanie vecí, príprava, a hlavne pôrod a všetko. No a keď si tehotná, ako k čomu ti majú blahoželať? Ku sexu? Veď si nemusela ako nič špeciálne robiť, skrátka príroda to zariadila. Fakt nechápem, dajaké ovácie kvôli sexu. Keď budeš mať bábätko v rukách, tak chápem nadšenie, ale takto?

@anonym_autor gratulujem 🍀 nič si z toho nerob, mne sú väčšie rodinky veľmi sympatické a obdivujem mamičky ako si to vedia super organizovať, materstvo je krásne aj keď vyčerpávajúce, ale stojí to za to. ❤
@anonym_af5c5b žiadne ovácie autorka nepotrebuje, stačí len prejav potešenia, že im to okolie praje ❤

anonym_af5c5b
Dnes o 17:27
@anonym_38ea4c

@anonym_autor gratulujem 🍀 nič si z toho nerob, mne sú väčšie rodinky veľmi sympatické a obdivujem mamičky ako si to vedia super organizovať, materstvo je krásne aj keď vyčerpávajúce, ale stojí to za to. ❤
@anonym_af5c5b žiadne ovácie autorka nepotrebuje, stačí len prejav potešenia, že im to okolie praje ❤

@anonym_38ea4c veď to, že možno nepraje.😔

anonym_6cffa8
Dnes o 17:32

@anonym_autor s tym trickom to muselo byt trapne. Neries ostatnyvh, Vy ste chceli dieta, Vy sa tesite, to je hlavne. Narodi sa, bude najmesie, bude milacikom sirokej rodiny.

anonym_834477
Dnes o 17:35

Ja blahozelam k tehotenstvu, aj tvojmu aj celkovo okolo seba. Myslim ze je to namieste - radost z noveho zivota. A na poradi nezalezi. Rovnake dieta sa narodi ako prve, aj ako stvrte. My mame 4 a paci sa nam velka rodina. Rozumiem tvojim pocitom zranitelnosti. Aj tej lutosti. Si nositelkou zivota a to ke vzdy dar.

michaela329
Dnes o 17:44

A nebude problém skôr v Tvojich očakávaniach? Lebo tričká dať urobiť...to podľa mňa dosť kričí, že chceš pozornosť. Na druhej strane Ty sa tešíš zo svojho dieťaťa a Tvoji rodičia sa o to svoje boja - skúsila si sa na to pozrieť z ich strany? A koniec koncov, radosť z tehotenstva by ste mali mať hlavne vy piati doma. Ostatní vám budú gratulovať,. keď sa malé narodí 🤷 A sosesternicou sa vôbec neporovnavaj, je prirodzené, že niekomu, komu sa dlho nedarilo, ľudia gratuluju viac ako niekomu, kto nemá taký problém. To vôbec neber nejako osobne.

anonym_aa7a8a
Dnes o 17:54

Ahoj, moja mila 😊, nic si z teho nerob. Ked sme cakali tretie, pamatam si najmilsiu reakciu od svokry. Ked som bola u mojich rodicov a povedala som im, ze stvrtemu sa nebranime, moja mamka mi vynadala, ze som sa az rozplakala. Teraz o mesiac, mozno skorej porodim stvrte, mam 39 rokov, mamka sa netesila zo zaciatku, ale uz sa aj tesi a kupuje oblecenie pre maleho. Ked sme oznamovali, ze cakame 3., boli vseci prekvapeni a jedna kamaratka mala az zdesenie v ociach ako udiv. Ked zistila, ze aj 4. cakame, asi na minutu jej dosli slova. Nie kazdy to chape preco, chapat to nemusi, je to nas "problem", nas zivot a nase rozhodnutie. Ak chces, kludne mi napis 😊

maryve
Dnes o 18:00
@anonym_aa7a8a

Ahoj, moja mila 😊, nic si z teho nerob. Ked sme cakali tretie, pamatam si najmilsiu reakciu od svokry. Ked som bola u mojich rodicov a povedala som im, ze stvrtemu sa nebranime, moja mamka mi vynadala, ze som sa az rozplakala. Teraz o mesiac, mozno skorej porodim stvrte, mam 39 rokov, mamka sa netesila zo zaciatku, ale uz sa aj tesi a kupuje oblecenie pre maleho. Ked sme oznamovali, ze cakame 3., boli vseci prekvapeni a jedna kamaratka mala az zdesenie v ociach ako udiv. Ked zistila, ze aj 4. cakame, asi na minutu jej dosli slova. Nie kazdy to chape preco, chapat to nemusi, je to nas "problem", nas zivot a nase rozhodnutie. Ak chces, kludne mi napis 😊

@anonym_aa7a8a nechcela som anonymne, moj nick je maryve

anonym_eb9fe4
Dnes o 18:03
@anonym_686b54

Keby si nenapísala že už máš svoj vek aj by som si povedala, že viem kto toto píše.
Tiež mám takú v rodine - zdravotné problémy, každým tehotenstvom je bližšie k tomu že z deti budú polosiroty. Aj napriek tomu každý rok rodí - keď minulý mesiac oznámili 5 tehotenstvo tiež na to boli rozpačité reakcie.

@anonym_686b54 teraz si mi jednu takú pripomenula a dúfam, ze nemyslíme rovnaku. Deticky rodi sekciami a maju rozdiel ledva rok medzi sebou. Tiež ich má 4.

nataliik
Dnes o 18:20
@unicornlady

@anonym_e67aa0 Tiež si myslím, že to číslo bude vyššie, inak by napísala narovinu, že čaká tretie dieťa.

Každopádne, u nás sa gratuluje tiež až pri narodení dieťaťa, nie vopred k tehotenstvu.
A aj rozumiem, že sesternici, keďže je to vytúžené dieťatko, tak proste tá radosť je tam väčšia.

Sústreď sa na svoj pokoj, nech máš dobré tehotenstvo. A nech je bábo zdravé.

@anonym_autor gratulujem 😊 teste sa vy doma, ostatných nepotrebujete. Hlavne nech ste zdraví.
Keď sme oznamovali druhe, radosť bola z mojej strany rodiny, z mužovej len jedna švagriná. Druhá švagriná aj so svokrou sa ofucali a svokra to okomentovala, ze ci to bola nehoda 🫣. Tretie tehotenstvo som teda radšej neoznamovala, iba mamine, ta sa tešila a kamoške, ktorá tiež práve čakala tretie. keď sa potom podozvedali ostatni tak to neboli pozitívne reakcie. Kaslala som na nich. Potom reakcie, ze zase bude dievcatko, co už. Keď sa mala narodila, to sa uz tisli vsetci na navstevu. Uz nevadilo, ze je tretie, ze je dievcatko.
Takže nevšímaj si ich a tes sa smanzelom.

anonym_7c4e57
Dnes o 18:29

@anonym_autor prepáč ak som príliš priama, no ty sa na to bábätko tešíš a tak to aj naradostene prezentujete celej rodine? Aj keď bude štvrté, ale je vytúžené tak ako tie predošlé? Alebo príde na svet predovšetkým preto, že ako zdôrazňuješ “ste pobožní”? Lebo rozpísala si sa tu síce celkom dosť, no ani z jednej vety som nevyčítala radosť … zablahoželať samozrejme mohli, no možno aj oni vnímajú tú vašu “radosť” úplne ináč ako radosť tej tvojej sesternice. Možno si to naozaj nechávajú na čas keď sa dieťatko narodí a potom ťa zasypú blahoželaniami.

any_soj
Dnes o 18:30
@anonym_autor

@anonym_autor počula som doktora s viacerými deťmi hovoriť, že pri jednom z pôrodov mu povedal pôrodník - už by aj stačilo pán kolega, nie? Tak mu pekne asertivne vysvetlil, že do toho ho nič...

tetapetra
Dnes o 18:31

@anonym_autor ja sa s tebou teším a to ťa nepoznám ❤️

any_soj
Dnes o 18:33
@anonym_567983

@anonym_e67aa0 vacsinou sa to stane veriacim co sa boja, ze pojdu pre antikoncepciu do pekla, tam chlap ani nevytahuje, to by som si sex ani nevedela uzit, kebyze viem, ze zase mozem byt tehotna, ale urcite su aj rodiny, ktore chceli viac deti

@anonym_567983 vidíš, a ja si neviem sex užiť, keď ako vravíš chlap by vyťahoval. Lebo najintímnejšia chvíľa, najväčšia blízkosť, fyzická, psychická, duchovná, a ja ho mám odstrčiť, že stop, toto neprijímam...? To radšej sex v tie dni nemáme, aby sme ho mohli mať s naozajstným odovzdaním sa o pár dní neskôr, a nekazili si ho neprijatim.

anonym_18269f
Dnes o 18:36

@anonym_autor musíš sa od toho odosobniť, ľudom nikdy nevyhovies. Ako písali vyššie , tak hlavne je že sa tešíte vy s manželom. Verím že tá to mrzí, že sa rodina neteší s tebou. Keď sa dieťa narodí, tam určite sa budú tešiť s vami( možno som naivná, ale dúfam v to) mne mamina povedala po 2 pôrode , že na čo som mala tak skoro druhé dieťa ( rozdiel 2,5 roka medzi deťmi)s deti obe si skvele, kľudne . Ale teraz malého zbožňuje❤️ niekedy by si mali ľudia zahryznúť do jazyka. Ľudia sme proste rôzni. Prajem dobre tehotenstvo a veľa zdravia tebe a bábätku ❤️

anonym_cfe123
Dnes o 18:37

@anonym_autor pre teba tretie tehotenstvo, už vieš čo ta čaká, už si mama. Sesternica sa ňou stane prvý krat tak jasne že je to niečo iné.