icon

Preháňam kvôli tehotenstvu?

1. feb 2023

Ahojte. Rada by som si vypočula váš názor k danej veci. Sme celkom mladý pár, snúbenci (24-26 r.) . Máme malého 2 ročného syna a ďalšie bábo na ceste. Nedávno sme odišli na niaky čas zarobiť peniaze do Švajčiarska aby sme si našetrili na svadbu a niaky základ pre hypotéku, nech si môžme kúpiť vlastný byt. Doteraz sme žili na Slovensku v podnájme ale rozhodli sme sa to zmeniť. Babatko sa má narodiť na konci augusta. A dostanem sa k pointe. Pôvodný plán bol odísť a kým sa narodí dieťa byt doma a už mať svoj byt aby sa mohlo všetko nachystat a boli sme vo svojom, ale prišla zmena. Snúbencovi povedali v práci ,že v novembri dostane 13-ty plat to znamená 9000€ výplatu, čo je teda parádny peniaz. Keďže rodim v auguste už v júly by som bola rada doma aby som potom v takom vysokom mesiaci na poslednú chvíľu necestovala takú dlhu cestu, neriskovala proste. Snúbenec by si to predstavoval tak,že ja so synom pôjdem domov on ostane tu vo Švajčiarsku..keď sa bude mať narodiť dieťa príde, vezme si aj voľno na cca 2-3 týždne a potom by sa vrátil a odpracoval tu ešte do toho Novembra. Lenže ja nemám dobrý pocit z toho ,že by som ten čas od jula do novembra žila u mojich rodičov v 3 izbovom byte kde je aj malý psík (mala by som svoju izbu), ale proste bez partnera. Príde mi to ľúto ,že by sme tie prvé mesiace neboli poriadne pokope a nezvykli si spolu (predsa to bude trošku iné ako teraz pribudne nám dieťatko). Myslím ,že aj to mimčo si potrebuje naviazať kontakt s ocinkom a najlepšie už v niakom našom byte. Pravda je taká,že aktuálne nemáme našetrené žiadne peniaze, pretože sme museli posplácať niake staré podlžnosti. Tak sa pýtam ako by ste to vzali vy? Či by ste s tým súhlasili alebo nie? Myslím a dúfam ,že o deti by som sa zvládla postarať tej zodpovednosti sa nebojím skôr ide o to ,že mi to je ľúto ak by sme neboli pokope….alebo či to len moc preháňam a som rozcítená teraz keď som tehotná 🙈 Po prvom pôrode mi dobre padla priateľová podpora keďže som bola na sekcii, teraz som na rizikovom, snáď sa mi podarí rodiť normálne ale keď nie..ostanem nato sama s deťmi u rodičov. Ja som dosť kontaktná vo vzťahu alebo ako to nazvať, proste prítomnosť partnera, pripadne jeho slová to mi vie byt veľkou oporou. Taktiež by som rada takúto chvíľu strávila pokope ako rodina. Tak som zvedavá aký máte názor, či to teraz len moc prežívam…neutrálny názor niekedy pomôže otvoriť oči a mať jasnejšie. Ďakujem

Strana
z2
sense
1. feb 2023

Ak si vo svajcisrslu oficialne prihlasena a platis Krankenkasse tak sa poolatky za tehotenstvo neplatia dokonca nejdu ani h franchise . A tyCh 9tis zarobi mesacne alebo je tom novemvrovy plat plus 13 plat? Pretoze ratajtecaj s tym ak je to novembrovy plat pkus 13 tak bude mat vyssie odvody plus dvojnasobnu dan ako ma bezny mesiac, lebo sa mu zvysi percento

autor
1. feb 2023

@sense bude mať dokopy aj s novembrovým platom 9000 v tých 9000 je aj ten 13 plat v takom prípade platí to čo si písala?

jankak50
1. feb 2023

Ale teraz je februar v auguste ste plánovali návrat a príchod nového člena. Nasetrene nemáte ale chcete byt na hypo. Viete vôbec podmienky v banke? Bude pre Vás veľmi ťažké dostať hypotéku. Nie každá banka uzná príjem zo zahraničia. Plus vyzivovacia povinnosť ešte zníži príjem pri posudzovaní. Príde mi to nereálne Vaše plány. Ale k veci na Vašom mieste by som prišla k rodičom a priateľ aby zarobil. A následne sa k Vám vrátil.

autor
1. feb 2023

@jankak50 plán je taký ,že potom v novom roku si nájde prácu na Slovensku

radanna11
1. feb 2023

Mamina je zo zahraničia a preto nevieš pravopis ? A na základnu 9 rokov a strednú 4 roky si chodila kde v zahraničí keď nevieš písať ?

ropucha6
1. feb 2023

No mne by sa to nepacilo, ale zas ak ste doteraz nic nenasetrili, viete si realne v auguste kupit na SVK byt? Ak nie, tak mas odpoved, ci sa ti paci alebo nie…pokial teda partner nezaraba tak, aby vas vsetkych uzivil vo Svajci.

martinka13
1. feb 2023

Ja by som s tým určite súhlasila. Je to pár týždňov a keď peniaze potrebujete, nie je čo riešiť. Dieťa v prvých týždňoch potrebuje najmä matku. Že si nevytvorí kvôli tomu krátkemu času vzťah s otcom, by som sa nebála.

sense
1. feb 2023

Áno musí rátať s tým ze sa mu zvýši aj percento na dani čiže ak platí teraz mesačne napr dan 200 tak potom zaplatí 400, plus samozrejme aj odvody budú vyššie.... Čiže to nebude mať 2x mesačný ale to bude menej ale stále by mal mať cca 8-8,5tis ale stále lepšie ako na svk

autor
1. feb 2023

@radanna11 Nemusíš byť hneď ako zmia. Nemusíš ti vlastne nič vysvetľovať ale urobím to keď už si takým nepekným spôsobom na mňa zaútočila. Chodila som na základnú 9 rokov a na strednú 5 rokov možno aj dlhšie ako ty….avšak rodič doma predsa robí s deťmi keď sa učia základy v prvých ročníkoch úlohy. Aj naša mamina robila ale nepoznala pravopis a niektoré skloňovanie preto sa mi občas stane ,že mi niečo ujde. Ale nevadí mi to nikto nieje dokonalý určite sní ty nie.

autor
1. feb 2023

@ropucha6 zarába, uživili by sme sa tu všetci vo Švajci ale nechceme tu žiť, prišli sme sem našetriť peniaze a potom domov. Takže s ďalším a ešte k tomu malým mimčom s ktorým sa pod chvilkou chodí k doktorke by sme moc neušetrili..práve nemáme momentálne nič odložené aby sme mohli požiadať o hypotéku takže ,že by sa kúpil v auguste byt, to nevidím moc reálne.

mamelka
1. feb 2023

Keď čítam kritiku na pravopis,tak sa bojím čo čaká moje deti keď sa vrátime zóna hraničia na SK a ešte k tomu keď má Melánia dyslexiu. Prosím vás, vždy riešiť danú tému, nie aby ste kopali do druhého, možno pravopis má na prd, ale CHARAKTER je niekedy viac

mamelka
1. feb 2023

Zobrať úver a tak kúpiť byt?nedá sa?no jediná možnosť bude asi tá ktorú navrhol priateľ. Osobne si to neviem predstaviť. Rodičia majú tiež svoj zivot,návštevy, priateľov a ja keď som prišla z porodnice som chcela klud.

ropucha6
1. feb 2023

@autorka, tak potom ale na vyber moc nemate…zatni zuby, snazte sa este nasetrit aspon nieco do toho augusta/novembra a nejako to prezijete vsetci. Nie je to idealne, ale aspon mas cas sa na to aj nejako psychicky pripravit 🙂

maximiliana
1. feb 2023

Vy si tu hypoteku predstavujete ako: hop na kravu a je tela. Ale s prijmom zo zahranicia, dvomi vyzivovacimi povinnostami, s tebou na materskej, bude to, ci mate nieco nasetrene vas najmensi problem. Je skvele mat plany, ale bolo by fajn, keby boli aspon trochu realne. Neviem, kde chcete kupovat byt, no aby si nakoniec nebola prekvapena, ked u rodicov zakotvite na par rokov a priatel bude robit vo Svajci.

martul
1. feb 2023

@mamelka asi ťažko im dajú hypo, nemajú žiadny stabilný príjem a už vôbec nie na Slovensku, navyše úspory ktoré mali tak minuli aby ,,posplacali nejaké podlžnosti", ktovie čo....

mamelka
1. feb 2023

@martul niektore banky akceptujú príjem zo zahraničia.ja to chápem tak,že keď robí vo Švajčiarsku tak tam ma stály príjem

marca12
1. feb 2023

Urcite by som z toho nebola nadsena,bola by som smutna. Ale uvedomila by som si,ze peniaze su potrebne a ak nam ma pomoct tie 4 mesiace,co tam ostane,tak by som to zvladla. Musis si to tak ujasnit. Teraz zarobi pre vas lepsi start do zivota a potom uz bude stale s vami. 4 mesiace ubehnu rychlo ani sa nenazdas a bude doma. Bude to narocne s rodicmi v byte,ale zvladnes to. Skuste sa o tom este porozpravat,ked budete obaja v klude. Vysvetli mu,ze si mala ine predstavy,ale ze uznavas aj jeho nazor.

aurora33
1. feb 2023

Ano podľa mňa veľmi preháňaš. Plus urcite to všetko nebude až tak jednoduché ako si predstavujete.

jankak50
1. feb 2023

Chápem ale predsa nebude aj tak vlastne bývanie kým sa vám malé narodí lebo to ste pisala ako dovod. Ze aby ste uz boli sami vo vlastnom byvani. Museli by ste aj tak niekde bývať a teda asi u rodičov. Na Slovensku musí parner pracovať minimálne 4 mesiace aby dostal hypo.

lavinis
1. feb 2023

"Nejaký"
"Nejakom"

Normálne tu gramatiku neopravujem ale toto sa fakt už nedá

sense
2. feb 2023

Ale zas dieťaťu keď das poistku kt musíš platiť tak ci tak franchise nula tak veľa u lekára neplatíš, zaplatíš max 10perc z faktúry aj to len do výšky 300chf za rok. Ale máš pravdu ak zarobí cca 4500-5000 mesačne netto tak pre 4 clennu rodinu to nie je veľa, aj keď teda tam by boli dané nie moc vysoké a vyšlo by vám zrejme aj pramienverbilligung ale stále si nenapísala ci si aj ty tu so synom oficiálne prihlásená a mate povolenie na pobyt. Keďže pracuje zrejme len priateľ ty nie. Takze ty pekne ostan na svk s on nech tam zarába kým nenasetri na osamostatnenie. Pretože to bude tiež trvať zrejme dlhšie ako do novembra keďže je už februára a keby aj odíde a príde o stály príjem akoby ste hypo splacali

autor
2. feb 2023

@lavinis ďakujem ale nežiadala som o opravu gramatiky o to tu nejde; to nieje pointa. Žiadala som o názor k téme, tak ak nemáš žiadny názor k téme ale ku mojej gramatike tak ťa poprosím nabudúce si ho nechať 🙂 Mňa to nezaujíma fungujem tak celý život, keď neodpovedáš k veci tak nás usmrtení zbytočnými chytráčinami

autor
2. feb 2023

@lavinis *tak nás ušetri zbytočných chytráčin

Strana
z2