icon

Priateľ mi zakazuje epidurál: Ako to zvládnuť?

9. aug 2024

S priateľom sme sa rozprávali a prišla nejak téma na pôrod, deti a tak. Bol veľmi zhrozený z toho, že plánujem epidurál a povedal, že on to nedovolí. Že videl videa ako sa to pichá a že určite si nebudem dávať nejaké umrtvovadlo k mieche, lebo keď sa to nepodarí, tak zostanem ochrnutá. A ide si stále svoje, nechce pochopiť, že aj keby sa na mihalnice postavil tak do toho nemá čo hovoriť. Snažila som sa mu vysvetliť, že keby náhodou došlo k sekcii tak sa dáva tiež podobný typ anestezy alebo idem rovno do celkovej, čo tiež nie je bez rizík. Na to mi povedal, že dúfa, že nechcem rodiť sekciou. Že to si môžem rovno dieťa adoptovať, keď nechcem pre to nič obetovať a že som citlivka, lebo nevydržím trošku bolesti. Dosť sa ma to dotklo, hlavne som to od neho vôbec nečakala. On je inak celkom sčítaný, progresívny, nechápem kde sa stala chyba 😅 je možné, že mu tieto rozumy dal do hlavy niekto iný, možno kolegovia, čo už maju deti alebo už aj vnúčatá…. Proste keď to zvládli iné, musim aj ja. Prosim vás je možné, že by pri pôrode mal nejaké pravo zasiahnuť, pokiaľ by som si vyžiadala epidurál? Ja už normálne premýšľam, že ho tam ani nechcem, ale voči nemu mi to nepríde fér.

autor
9. aug 2024

@h2 nezdá sa mi to normálne, ani sa nesnažím samu seba presvedčiť, že je to dokonalý chlap. Ostatne jeho nedostatky mi nevadia, veď aj ja nejaké mám. A hej, fakt mame vo väčšine vecí podobné názory a nie je nejaký hlupák, čo uverí každej dezinformácii. Preto píšem, že ma to prekvapilo a mala som potrebu založiť tému. Keby sa správa ako imbecil na pravidelnej báze, asi by ma to tak nezaskočilo

viestta
9. aug 2024

@really8 ja reagujem na tento tvoj komentar

really8
9. aug 2024

@h2 toto je ale chytanie za slovicka. Zaroven verim tomu ze je lepsie hovorit o tom ako vsetko dobre dopadne nez sa pripravovat na to co vsetko sa moze pokaslat.
To ze sa ta to dotklo s tym nic nespravim ale nehovor mi ze to co tu niektore pisu za fabulacie je normalne.

mamutka
9. aug 2024

Sú len tri životne istoty. Dane, smrť a že sa ženy na MK pohádajú v každej téme 😅

zuzinka888
9. aug 2024

@kosicanka2018 presne a kazdych pat minut opakovat a intervaly skracovat. Tak s takym by som deti ani neplanovala. A urcite je to ten geroj co pri sopliku umiera.

jaass
9. aug 2024

Utekaj od takeho debila preč. Keď budú deti tak čo, zbaví ťa svojprávnosti? Lebo on si nebude priať aby si ich vychovávala? Primitív a riadny 🤮

autor
9. aug 2024

@really8 podľa mňa je dobre rátať aj s tým, že niečo nedopadne podľa našich predstáv. A zmieriť sa s tým, pripadne si pripraviť nejaký plán B. Záleží čoho sa to týka. Nevedela by som žiť v tom, že všetko dobre dopadne, to je podľa mňa toxická pozitivita, nepripustiť si a nepripraviť sa aj na to, že sa to nemusí stať podľa našich predstáv. A to platí pre všetko, nie len pre pôrod. Áno, radšej sa vyhnem bolesti, lebo môžem aj keby som to zvládla v pohode bez epiny. Tak isto si radšej kúpim monitor dychu, aj keď ho možno nikdy nebude potrebovať, tak ako si dám pás v aute… atď atď

autor
9. aug 2024

@mamutka MILUJEM😂

really8
9. aug 2024

Jasne ale je tu mnozstvo pribehov zien ktore pri porode mysleli na vsetky nastrahy a uplne sa zablokovali. Mimochodom ono sa mozno zbavis bolesti ale moze to mat aj za nasledok ze nebudes poriadne tlacit. Nebudu ta tak hnat tie kontrakcie. Vsetko ma svoje pre a proti. Ja len hovorim za seba ze som vdacna ze obe sli pekne aj bez epi. (Ano viem ze kazdy porod je iny)

uhnakova
9. aug 2024

Dvakrát som rodila, zakaždým s epidurálom. Zakaždým so mnou bola na vzdychárni žena, ktorá nemala vybavené poučenie o epi a doprosovala sa epidurálu až tam, keď došlo na pôrod. Ja na jednej posteli vysmiata, telefonovala som s mamkou aj s mužom a na vedľajšej posteli šialene trpiaca žena, ktorej prineskoro došlo, že sa precenila. Inak vždy im vyšli v pôrodnici v ústrety a nakoniec epidurál dostali. Za mňa určite si treba vybaviť poučenie o epidurále a rozhodnuť sa potom podľa skutočnej situácie v pôrodnici, či ho chcem alebo nie.

kosicanka2018
9. aug 2024

@leonie35 hej rajsky plyn dali aj mne, alebo co to bolo a aj tak to nepomohlo, aj nejake vyluhovane bylinky odspodu. Nakoniec oxytocin a islo ma rozdrapit a maly aj tak nechcel ist von a tiez som rodila po termine. Ale v nasej nemocnici stala epiduralka tusim okolo 200eur, takze keby som to zaplatila a este by nezabrala tak by ma asi slahlo 😁

kosicanka2018
9. aug 2024

@zuzana76 presne tak. Aspon dve hodiny vkuse

linkapaulinka
9. aug 2024

Ja som epidural nemala , rodila som prirodzene ...ale nemala som inu moznost epidural nebol pre mna vhodny. Dalo sa to zvladnut ale ked nemusis sa tak trapit tak naco. Pracujem na anesteze , a pichaju sa epiduraly denne , spinaly tiez... NIKDY clovek nevie co sa moze stat ale zatial teda za moju posobnost na anesteze sa nam nestala vdakabohu takato komplikacia a ked je moznost odporucime to aby sa pomohlo rodičke. Je tvoja volba ci ho tam chces ci nie. Toto by sa ma dotklo tiez, takyto necitlivy pristup niesme v stredoveku predsa. Medicina napreduje vdakabohu vpred...drzim palce,dobre sa rozhodni. Ide o tvoje telo a len a len ty to budes musiet vydrzat nie on.

janage
9. aug 2024

Napíšem reálnu skúsenosť. Muž ani na jedinú predporodnu prípravu nešiel. K pôrodu sa dohodli, že si žena vezme kamošku, zdravotnícku, čo vedie kurzy prípravy na pôrod a on dôjde až na koniec. A realita, extra rýchly pôrod doma, kým prišla záchranka. Dieťa musel zachytiť, odmotat mu pupocnu šnúru,....všetko sa udialo rýchlo. A tiež všetko naplánované dopredu. Niektoré veci proste idú po svojom.
Takže povedz mu, že riešiť to budete až keď budeš tehotná a ako svojpravnej, kým budeš pri vedomí sa budú pýtať teba, čo áno čo nie. Keď nebudeš pri vedomí, Potom bude rozhodovať on ako tvoj manžel. A týmto túto tému uzatváraš.
Pôrod je vždy rizikom. Pre ženu, pre dieťa. Ak ide všetko OK, žena porodí aj sama. Ak nie, potom je potrebné mať po ruke odborníka.
Ak je sčítaníý kúp mu knihu. Daj prečítať nejaký článok odborný o rizikách prirodzeného pôrodu, cisárskeho rezu o možných komplikaciach. Že niekedy je na výber a inokedy nie.Ale to až budeš tehotná, aby sa nevystrasil a nerozhodol, že dieťa nechce😉

simca06022011
9. aug 2024

velmi rychlo by bol byvaly. Lebo nie je tak progresivny, aby v tomto bral ohlad na moj nazor. On ked bude rodit, moze si svoje podmienky diktovat. Inak bude "drzat hubu a krok" a bude rad, ak mu vobec dovolim tam byt pri porode :DD
By ma zaujimalo do coho dalsiebo by v pripade choroby, zdravotnych problemov atd takto autoritativne chcel zasahovat... v prvom rade je hadam dohoda tvoja a lekarova (a mimochodom jeho sa ani pytat nebudu :DDD)

autor
9. aug 2024

@really8 o rizikách viem, napriek tomu som rozhodnutá. Pôrod je pre mňa dosť veľký strašiak, až by som povedala, že mám z toho úzkosť a viem, že by som pri prvej kontrakcii aj tak driapala epidural

ada309
9. aug 2024

Nuž, ak bude treba sekciu, tak budeš musieť porodiť bez anestezy...
Chlapovi potom strč lofasa do zveraka a potom kutáčom podkuj, bez anestezy samozrejme... véd predsa nie je žiadna padavka... alebo mu ho rovno radšej ufakli, až sa ďalej nerozmnozuje

autor
9. aug 2024

@kosicanka2018 ja som si myslela, že to normálne prepláca poisťovňa. To keď mu poviem, že ti ešte aj zaplatí, veľmi si užijem jeho výraz 😂

walentina7
Odpoveď bola odstránená
autor
9. aug 2024

@walentina7 iba že by nezvládli. Úmrtnosť novorodencov a rodičiek bola výrazne vyššia.

autor
9. aug 2024

@walentina7 inak teda ja neťaham manžela respektíve nebudem ťahať manžela k pôrodu lebo by som potrebovala psychickú podporu. Rodí sa mu dieťa, bolo by zvláštne keby pri tom nechcel byť si myslím.

simca06022011
9. aug 2024

@walentina7 dokazali by to aj same, ale je ina doba :D uz ni eje zena jablon, co sa otrasie pri praci v poli, dieta zavesi do satky, ale aj otec ma zaujem byt pri tom, s dietatom atd... a vzdy bola taka moznost. Moj otec bol tiez pri mojom porode a to je 40rokov. Casto doprovod musi urgentne zasahovat, kedze personal je kadejaky... a ako pise autorka, umrtnost bola o mnoho vyssia

janage
9. aug 2024

@walentina7 pozri úmrtnosť žien, novorodencov, poškodenia pri pôrodoch doma a potom niečo na tému ťažké úniky moču po ťažkých či mnohých pôrodoch a nakoniec priemer dožitia v tej dobe. O tom, že v 40 boli tie ženy zrobene a vyzorovo 70.
Aj svojej dcére by si odporučila rodiť v poli a potom ísť okopávať?

walentina7
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
9. aug 2024

@walentina7 jedne clovek chodi ako doprovod pokial viem ;)

ns994
9. aug 2024

@walentina7 ale no. To bezne je vacsinou len otec dietata. Ved tu mozme mat vacsinou len 1 sprevadzajucu osobu pri porode. Niekde byvaju 2. Ale vacsinou je len zena a partner. A doktori a sestricky 😃

autor
9. aug 2024

@walentina7 to som nezaregistrovala, že by toto bolo moderné a ani si neviem predstaviť ako by mi muselo j*bať aby som potrebovala pri pôrode pozornosť. Podľa mňa je to celkom intímna záležitosť, pri ktorej tá ženy vyzerá kadejako, vychádza z nej kadečo a sústredí sa sama na seba a nerobi zo seba zvieratko v cirkuse na ktoré sa prišiel niekto pozerať. Máš divnych ľudí okolo seba, keď toto pokladáš za štandard v dnešnej dobe. Podľa mňa väčšina tam mám jedného človeka čo je manžel, matka, sestra ale nie všetkých naraz. Niekto privedie ešte dulu, to je tak všetko. A okej, jasné, dá sa rodiť bez duly, sama. Ale to môžeme rovno povedať, že dnes ľudia nemajú čo na práci, tak pozerajú telku, kedysi to ľudia nepotrebovali. Alebo používajú internet, lebo sú leniví ísť do knižnice…. Moja stará mama napísala diplomovú prácu na písacom stroji, takže je niečo viac ako moja písaná na počítači?

janage
9. aug 2024

@walentina7 vtedy žiť s niekym do smrti znamenalo rádovo menej rokov ako dnes.
zatiaľ čo v Európe v roku 1850 bola priemerná dĺžka dožitia 36 rokov, v roku 2019 to bolo takmer 79
@walentina7 celý ansabel okolo? No neviem o jedinej nemocnici v SK, kde je toto možné
A pred tými 100 rokmi, keď všetci 15 žili v jednej chyzi si myslíš ze sex, rodenie a smrť boli na dvore mimo tej izby? Ešte v lete ten sex možno.
Takto. Ak je všetko v poriadku žena porodí aj sama. Ale stačí 5 sekúnd a všetko je inak A áno bohužiaľ je častý jav, že inak sa správa personál ak žena má doprovod a inak ak nie.
Vieš niekedy aj malé deti boli v nemocnici či kúpeľoch samé bez rodiča. A myslím tým skolkarsky vek a menej.
Som jedno z takých deti, v podstate sa mi nič zlé nestalo, napriek tomu ma to poznačilo. Podľa teba som asi bola precitlivele malo odolné decko. Lebo veď všetky tam vtedy tak boli- samé.
To, že niekedy niečo ženy znášali lebo nemali na výber, neznamená, že to bolo v poriadku.
Naopak je v poriadku ak žena má podporu a niečo na riešenie bolesti.
Taka Kráľovná Viktória rozhodne nebola slabá žena a predsa pri pôrodoch požiadala lekára a podanie chloroformu.
Tieto reči, že žena to má vydržať a pretrpieť pochádzajú z viery minulosti, že ide o Božiu vôľu. Akýsi trest za kusnutie do jablka😉
Myslím, že pokiaľ žene niečo uľaví a je to v súlade s odporúčaním lekára, kľudne to žena môže bez výčitiek použiť. Či už krik, 5 ľudí pri posteli alebo epidural.

janage
9. aug 2024

@walentina7 a stoja akurát tak medici okolo. Aj to sa už chvalabohu dnes musia rodičky spýtať či jej to nevadí. Ale v minulosti bežná prax počas školského roka.

domkakvet
9. aug 2024

Co sa tyka epiduralky aj z mojho pohladu je to nebezpecne, preto mu rozumiem, ze sa o teba boji, ta druha cast je od veci, sposob porodu si nevyberas a ked raz nastanu komplikacie, tak co