icon

Priateľ mi zakazuje epidurál: Ako to zvládnuť?

9. aug 2024

S priateľom sme sa rozprávali a prišla nejak téma na pôrod, deti a tak. Bol veľmi zhrozený z toho, že plánujem epidurál a povedal, že on to nedovolí. Že videl videa ako sa to pichá a že určite si nebudem dávať nejaké umrtvovadlo k mieche, lebo keď sa to nepodarí, tak zostanem ochrnutá. A ide si stále svoje, nechce pochopiť, že aj keby sa na mihalnice postavil tak do toho nemá čo hovoriť. Snažila som sa mu vysvetliť, že keby náhodou došlo k sekcii tak sa dáva tiež podobný typ anestezy alebo idem rovno do celkovej, čo tiež nie je bez rizík. Na to mi povedal, že dúfa, že nechcem rodiť sekciou. Že to si môžem rovno dieťa adoptovať, keď nechcem pre to nič obetovať a že som citlivka, lebo nevydržím trošku bolesti. Dosť sa ma to dotklo, hlavne som to od neho vôbec nečakala. On je inak celkom sčítaný, progresívny, nechápem kde sa stala chyba 😅 je možné, že mu tieto rozumy dal do hlavy niekto iný, možno kolegovia, čo už maju deti alebo už aj vnúčatá…. Proste keď to zvládli iné, musim aj ja. Prosim vás je možné, že by pri pôrode mal nejaké pravo zasiahnuť, pokiaľ by som si vyžiadala epidurál? Ja už normálne premýšľam, že ho tam ani nechcem, ale voči nemu mi to nepríde fér.

Strana
z7
tahomi
10. aug 2024

Ja son anesteziolog a epiduralov k porodu mam napichanych stovky, v kontexte s kolegami cislo netrufam odhadnut.

Zasadna vec je, ze miecha konci na urovni cca hrudneho kosa, takze je nemozne pichnut do miechy v pripade tohto typu epiduralu. Nepoznam jediny pripad ochrnutia zeny po epiduralke.

Tolko medicinska vsuvka.

autor
10. aug 2024

@tahomi ja samozrejme toto všetko viem, tiež som zdravotník aj keď teda nie lekár ani anestéziológ. Ale ono to na tých videách vyzerá strašne, nechápe ako môže anestéziológ vedieť kde má s tou ihlou zastaviť…. Ja síce tiež neviem ako to viete, ale je mi to jedno, viem, že to robíte v nemocniciach aj niekoľko krát denne takže verím, že asi viete kam to pichnúť 😂😂 oni maju aj v rodine nejakú pani, ktorá ochrnula po lumbalnej punkcii, aj keď tam sa tiež nepreukázal súvis, do toho možno prečítal nejaké nedôveryhodne články….

canany
10. aug 2024

Neviem ci to tu niekto pisal, ale existuje pristroj na simulaciu porodu, dala by som mu to vyskusat a potom sa ho soytala na epidural.

andrea2323
10. aug 2024

Nechce sa mi čítať celú 7 stranovú diskusiu ale spomenul tu aspoň raz niekto, že pri epidurale sa nedá ochrnuť? 😁 to nejde do miechy, to je dlhodobo mylná predstava!

andrea2323
10. aug 2024

@tahomi ok ďakujem, že tu to aspoň niekto vysvetlil, lebo už mi mozog zastavoval 🙈😁

tinalia
10. aug 2024

Ked som bola tehotna, isla som s muzom na predporodny kurz k sukromnej porodnej asistentke a ta nam vsetko tak dopodrobna vysvetlila (aj myty, ktore sa traduju), ze moj muz bol vdaka tomu v psychickej pohode a bol mi velkou oporou pocas porodu a ani ho nenapadlo ma nutit alebo odhovarat od epiduralu. Mozno to inak vezme od inej "autority" ako ked sa s nim budes dotahovat a ked vlastne viacerym veciam ani nerozumie (viď sekcia).

autor
10. aug 2024

@andrea2323 ale veď on vie, že to nejde do miechy, ale myslel si, že sa to dáva blízko miechy

autor
10. aug 2024

@tinalia áno, autoritu asi skôr vypočuje. Ako sa volá ta pôrodná asistentka?

tinalia
10. aug 2024

Ono je najlepsie najst si porodnu asistentku vo vašom okoli. My sme boli u pani Mgr. Alexandry Martinčekovej, na instagrame ma profil alexandra_nativitas. V porodniciach tiez robia predporodne kurzy ale s tymi nemam skusenost, ani ako velmi do hlbky idu.

lneviemmeno
10. aug 2024

Nečítala som komentáre, ale k tvojmu príspevku - rodila som 12 hodín s epidurálkou (bez nej neviem ako by som to zvládla), po 12h mi dali oxytocín, nejaké oblbováky, to bola asi najhoršia bolest akú som zažila. Ale žiaľ malý nesiel do pôrodných ciest, pôrod nepostupoval, museli to zakončiť akútnou sekciou. Keby mi môj muž po tom všetkom čo som zažila a čo na vlastné oči aj videl povedal, že som nič neobetovala a syna porodila sekciou, že to som si mohla dieta radšej adoptovať... asi by už nebol môj manžel. Chorá hlava naozaj, to si neuvedomuje, že pôrod môže prebiehať nevyspytateľne a ty neovplyvníš keby pôrod nedajbože skončí sekciou? Milujem takýchto chlapov, nič o tom nevedia a idú poučovať. 👌🏼

autor
10. aug 2024

@tinalia ja by som si radšej našla niekoho súkromného, kto ma dobre referencie. Nechcem zovšeobecňovať, ale zdravotníctvo hlavne v okresných nemocniciach je vieme aké, takže radšej si priplatím za niekoho.

dominikaaa29
10. aug 2024

Nech si priateľ skúsi vytlačiť polmetrové štvorkilové dieťa cez svoju dierku .. ja som také porodila tri .. prirodzene a bez epidurálky.. ale tak aby mi do toho muž kecal ? .. to čo už sú za reči ? .. ja by som od takého utekala preč .. bez srandy ..

janage
10. aug 2024

Skus inak. Nájdi štatistiku poškodení pri epiduralke a štatistiku smrteľných úrazov a trvalých následkov po autonehodach.
Následne mu zober kľúče od auta a zakáž jazdiť 😉
Lebo dnes je väčšia šanca, že ochrnieš po nehode autom ako z epiduralu.
Aj keď samozrejme všetko má svoje riziko.

vesimelonimarsista
10. aug 2024

neviem, ci by som chcela, aby bol taky clovek otcom mojich deti. Co sa tyka porodov, som toho nazoru, ze zena si ma rozhodnut, co chce a co nie. Ked uz teraz drzkuje o veciach, o ktorych nema ani sajnu, co ho este napadne v buducnosti? Ake mate nazory na vychovu deti?

alchemilkazltozelena
10. aug 2024

Že "trošku bolesti" ... Primitiv... Nemam čo viac dodať.. neviem kam chodite na tieto indivíduá...

xsuzannex
10. aug 2024

Ja osobne a hlavne po skusenostiach by som si uz vyberala nemocnicu kde v pripade komplikacii vedia okamzite zakrocit. Dam priklad napr Koch - super proklientska nemocnica ktora dba na pohodlie rodicky ale ak by k niecomu doslo, su v prdeli a dieta alebob zenu musia prevazat inde.. mne sa takto skomplikoval prvy porod a keby som bola inde, uz tu syn nie je.. tu bola o poschodie nizsie jirs, jis kde poskytli okamzitu pomoc..

777januska777
10. aug 2024

Autorka ja verím, že ma dobre názory a ze len jeden sa ti zdá blbý, ono to tak aj môže byť. Ludia co maju svoje názory k nim často prídu z rodiny alebo čisto z vlastných skúseností. Názory co sa ti zdajú ok sú od jeho rodiny? Lebo ak by mala jeho rodina kompletne iné názory a on by mal úplne iné, keďže k nim prišiel na základe vlastných skúseností, tak tam väčšinou prichádza aj pokora a taka ta pochybnosť, že možno sa môžem mýliť.
On podľa mňa reaguje ešte veľmi nezrelo, keďže nemá žiadne skúsenosti a ani vedomosti o danej problematike. Ak su tie dobre prevzate nazory od rodiny tie bývajú problémové, lebo časom ich môže človek nahradiť opačným názormi. Presne toto sa stáva niekedy, že sa nám človek pre očami kompletne zmení a my nechápeme, ze co sa stalo, on iba zmení prevzatý názor co mal a nahradí ho svojim.
Takže časom môže pochopiť a prijať a názor zmeniť alebo sa stane opačný extrém a to, ze názory aké má teraz podla teba dobre časom nahradí hlupostami. Ma k tomu podla mňa sklony, keď tak dramaticky dokáže rozprávať o niečom o com nič nevie.

any_soj
15. aug 2024

@januska12323 😂🤣

Strana
z7