icon

Priviedli by ste dobrovoľne na svet postihnuté dieťa?

2. okt 2024

Zamýšľam sa, či môže mať človek úprimnú radosť z postihnutého dieťaťa. Je vôbec fér voči tomu dieťaťu priviesť ho na svet. A hlavne keď jeden z partnerov chce to dieťa a druhý nie,čo je správne? Ak reálne hrozí rozpad vzťahu v prípade,že žena podstúpi interupciu. No ale žena to postihnuté dieťa nechce priniesť na svet.

cyberk
3. okt 2024

@tianna to ze prajes ostatnym postihnute deti, je tvoja karma a vizitka, aspon vidis preco ich mas. Ja to neprajem nikomu. Za svojim nazorom si stojim, nie kazda matka sa vyziva v tom, ze vidi svoje dieta trpiet, gratulujem ti.

tianna
3. okt 2024

@cyberk a to som prosím ťa kde napísala??? Nikomu to rozhodne neprajem, nauč sa čítať s porozumením.. napísala som keby NEDAJBOŽE zdravé dieťa tvoje či kohokoľvek iného zostane postihnuté tak čo potom?.. a mimochodom nie každé postihnuté dieťa musí trpieť.. je veľa detí či už s autizmom alebo downom či inak postihnutých ktorí netrpia, dokonca si možno život vychutnávajú viac než mnoho zdravých ľudí. Je to uhol pohľadu..

zuzanita1609
3. okt 2024

Je to každého osobná vec,ako sa rozhodnú rodičia. Toto by mal mať každý pár však už pred počatím vydiskutované. A je veľký rozdiel,keď žena má potvrdené postihnuté dieťatko ešte v prvých týždňoch tehotenstva,ako keď sa niečo stane po narodení. V prvom prípade sa rozhodnem tak,že aj keď s ťažkým ❤️ ho neporodim. V druhom prípade to prijmem a budem sa snažiť nazbierať síl a trpezlivosti do života kde sa len dá. Sú veci, ktoré sa dajú ovplyvniť ešte skôr a podľa mňa,rozhodnutie neporodiť postihnuté dieťa je nie len pre matku vykúpením.

top_manazerka
3. okt 2024

Mala som kolegu - on aj jeho žena bigotní až fanatickí katolíci. Tri deti mali na cintoríne, dve ťažko postihnuté, ďalšie dve slepé. Keď som ho spoznala akurát mu zomrelo ďalšie dieťa - ani nie mesiac starý chlapček.. 8 pôrodov, ani jedno zdravé dieťa. Mali zlé výsledky z genetiky, lekári im už silno neodporúčali mať ďalšie deti.. načo je toto dobré? To je nejaká forma masochizmu???

hopsas
3. okt 2024

@top_manazerka vzhľadom na to že očividne neveríš v Boha a ľudia o ktorých píšeš ano, tak za mňa ako veriacu katolícku je to niečo čo zrejme ty nepochopíš. Boh im dal dar, oni ho prijali. Dieťa žilo a išlo do neba. Žiaden masochizmus. Skrátka sa vzali a chceli deti so všetkým čo k tomu patrí. Bola len jedna civilizácia na zemi ktorá hádzala postihnuté deti z útesu do mora a z dejepisu vieme ako skončili.

maciatkolulu
3. okt 2024

@hopsas aj jeden režim....dosť nedávno.

top_manazerka
3. okt 2024

@hopsas počkaj, počkaj.. oni nemali jedno postihnuté dieťa.. čítaj s porozumením. Boh nám predsa dal rozum s slobodnú vôľu. To je nejaké hrdinstvo privádzať na svet jedno postihnuté dieťa za druhým?? A ešte všetkým naokolo rozprávať o tom, ako to stojí za to, ako im Boh dal krásny dar? To je ten najhorší fanatizmus aký poznám - nie zdravá viera.

maciatkolulu
3. okt 2024

@top_manazerka nepoznáš,nesúd....

Inak prečo tak matky bojujú pri predčasne narodených deťoch o ich zivot? Je to tiež veľakrát hop ,alebo trop. Prečo,keď vedia,že to minibaby bude proste "iné" nevyonu stroje? Alebo by ste dali dieťa,čo sa mu niečo stalo po chorobe,nehode,niečo vážne,súhlasili by ste s eutanáziou?

@top_manazerka naozaj neodsudzuj niekoho,keď nenosis jeho topánky.

maciatkolulu
3. okt 2024

@zuzanita1609 neviem,ale taký 7-8mesiac,dieťa sa hýbe,cítiš ho,vidíš...neviem si to predstaviť,ani neviem dokedy to je povolené.

zuzanita1609
3. okt 2024

@maciatkolulu píšeš,že neodsudzuj keď nechodíš v jeho topánkach,tak ty tiež nesúd,keď sa ženy rozhodnú ináč a vidia to inak. Keď žena vie,ma to od rôznych doktorov,testov potvrdené,že sa nenarodí zdravé dieťa, má právo sa rozhodnúť. V našom štáte je "vidieť" ,ako sa "pomáha" týmto matkám. A ešte keď vie,že s partnerom majú predispozíciu nesplodit zdravé dieťa,ani by som to už neskúšala,nerozmýšľala skúšať a radšej by sme adoptovali opustené dieťa.

hopsas
3. okt 2024

@top_manazerka ja som pochopila veľmi dobre koľko bolo tých detí ale v Biblii sa jasne píše že isté veci a podľa mňa toto je jedna z nich pochopí len ten, komu je to dané . Za mňa sú tí rodičia hrdinovia. Prijali deti nech boli akékoľvek a určite sa o ne starali ako najlepšie vedeli.

marsmykkok
3. okt 2024

@hopsas Len jedno je Boh alebo pre mňa príroda, druhé je medicína. Ja teda verím, že príroda si vyberie sama. Ak má byť jedinec chorý napríklad nepôjde dieťa splodiť alebo umrie pri pôrode, lebo pôrod bude komplikovaný-keby bol pôrod doma. Len máme tu medicínu, žena je sledovaná, rodí v nemocnici a teda prídu na svet aj deti čo by nemali alebo sa cez asistovanú reprodukciu spoja vajíčka a spermie čo by nemali alebo prežije do dospelosti osoba, čo by keby nie je medicína neprežije a nemnoží sa dalej. A tak potom vznikajú podľa mňa čoraz viac tie genetické ochorenia a geneticky podmienené-že nie je prirodzená selekcia, ale máme tu medicínu. A teda za mňa medicína je super určite. Nezrušíme lekárov a za mňa ani nebudeme rodiť deti čo sa celý život budú trápiť. Za mňa najrozumnejšie riešenie v tomto je využiť tú medicínu a ak sa dá včasne zachytiť riziko a voliť potrat.

maciatkolulu
3. okt 2024

@zuzanita1609 a ty čítaš? Asi nie,tak skús😉,pomôžem ti...

Na druhej strane neodsudzujem nikoho a za nič. Nenosím jeho topánky....a tiež viem,že to tieto rodiny majú extra ťažké,ale extra. Takže keď sa niekto rozhodne,že nie,tak proste nie

zuzanita1609
3. okt 2024

@maciatkolulu čítam,ale začala si písať,keď človek vidí a cíti ako sa hýbe atď(už si hrala na city). Som ale rada že sme sa pochopili 😏.

maciatkolulu
3. okt 2024

@marsmykkok asi si si všimol ,že mne,teda môjmu dieťaťu diagnostikovali v 34.tyzdni hydrocephalus. Bola operovana,tak ako bývajú operované deti aj po úrazoch,je zdravá, ma maturitu,nikto by si nevšimol,že si prešla prvý rok, operáciami,ma zdravý dcéru. A teraz čo? Mala som si ju dať zobrať? Lekári nevedia stále posúdiť v akom stave je dané ochorenie,či poškodilo/nepoškodilo mozog. Nie vždy to zachytia. My sme mali šťastie. A je šťastie,že sa teraz robí povinný utz mozgu po narodení. Si predstav,že má tvoje dieťa úraz,následok je hydrocephalus. Teraz by si mal možnosť eutanázie. Uspal by si si dieťa? Či bojoval,aj keď s nejasnym výsledkom? Ja viem,že každý jeden má hrdinské slová,len kebyže sa dostane do tej situácie....keď je jednoznačne nejaké postihnutie,tak podľa mňa samozrejme,niet o čom. Ale stále je tu ta možnosť rozhodnutia. A za mňa je absolútne scestné takúto matku obviňovať z toho,že trápi dieťa,keď ho nechá žiť. Priam mi to príde nechutne. V tej-danej chvíli ,robí rozhodnutie,aká by žiadna z nás nechcela v živote robiť. A verte tomu,že ho robí v najlepšom úmysle. Ono nechat vedome umrieť vlastné dieťa je nepredstaviteľne bolestivé.

maciatkolulu
3. okt 2024

@zuzanita1609 v tomto prípade sa nedá hrať na city.... Ty si nevnímala svoje dieťa,keď vystrcilo ruku? Išla by si do nemocnice v kľude s tým,že ho ideš dať usmrtiť? Je rozdiel 10 týždeň a takto,myslela som to takto.

180207
3. okt 2024

Nechcem brať ilúzie, ale väčšinou chlapi zdupkaju, keď nemajú zdravé dieťa.XY príkladov z okolia. Do plaču. A keď to muž nezvládne, žena ostane sama aj s chorým dieťaťom.Česť výnimkám, ale z toho, čo poznám, už neverím....

sindla
3. okt 2024

Pánovi manželovi by som dala prečítať celú túto diskusiu, možno si vstúpi do svedomia a nebude od teba niečo také vyžadovať. Ak by som ostala tehotná a viem o tom, že je dieťatko postihnuté, určite by som šla na potrat či by sa mu to páčilo alebo nie, aj na úkor manželstva. Vedome porodiť dieťa, ktoré je postihnuté a bude sa trápiť po celý zvyšok života. Jednoznačne nie.

gulicka277
3. okt 2024

Pozri sú ľudia ktorí si ten život nevážia ani to že sú zdraví a ešte dokonca pijú a berú drogy. Povedzme že by si ale videla do buducnosti čo by bolo pre teba horšie dieťa s postihnutím o ktoré sa musíš starať alebo dieťa ktoré si sami ukončí život len pretože ho to na tomto svete nebaví... Každý rodič nechce po A) aby sa musel starať doživotne o to dieta alebo aby po B) to dieťa prežil? Zamysli sa nad tým tie deti ešte stále vo svete môžu niečo dokázať ale čo spraví dieťa ktoré napríklad je zvedavé a siahne po drogách. A teraz momentálne ma napadla ďalšia myšlienka čo ak by to zdravé dieťa vážne ochorelo leukémia napr. to by si sa ho tiež vzdala len pretože sa o to dieťa musíš starať a hádzať do toho financie? V tom prípade nevidím dôvod aby boli akékoľvek deti či zdravé alebo nie. Dôvod prečo to píšem je ten že mám brata s retardáciou a v živote som nepočula od mami že by toho ľutovala alebo že keby to vedela dopredu tak by sa ho zbavila a popritom je to momentálne samostatný a šikovný chlapec a vidím aj deti ktoré sú zdravé ale rodičia im furt stoja za zadkom

hopsas
3. okt 2024

@marsmykkok presne tak ako ty, hovorili "mudrci" v starej Sparte. Načo nám sú chorí.ludia? Zhodiť z útesu, len sa budú trápiť! .....Nedávno som čítala jeden článok kde sa jeden chlapec naštval na doktorov v Kanade lebo mu odporúčali eutanáziu. On doktorom jasne povedal že on žije rád a aj žiť chce ďalej... Kto sme my aby sme určovali kto žiť môže a kto nie?

any_soj
3. okt 2024

@betulinka1 tvoja znama ako pises ma "dcéru iba na vozíku. Dcéra je múdra a kopec vecí si obriadi aj sama. Ale to aj tak zmenilo životy celej rodine a aj starším detom.". A ze by si spatne vybrala potrat. Aj tu, ako aj v mnohych dalsich prispevkoch tu, sa opat raz ukazuje, ze su rozne formy postihnutia. Jedina skutocne nebezpecna je byt bez srdca.

322sima123
3. okt 2024

No a nerozmyslali ste nad tym ze ist na potrat ked zisti zena ze bude mat postihnute dieta je tazky, smrtelny hriech a vlastne ho da zabit, hrozi za to peklo po smrti atd.. ? Nieje to pre kazdu zenu ,,len,, potat, zbavut sa ptitaze a tak keby to bolo take jednoduche a bez nssledkov ze.. obdivujem vsak tie zeny co si nechali aj take deti, ja by som to nezvladla celkom urcite, potratu by som sa ale bala, z dôvodu vysie pisaneho

betulinka1
3. okt 2024

@any_soj ale to nie je pripad matiek, ktore sa o tie deti staraju a ani tie, ktore si tie deti daju zobrat. Obe maju srdce na správnom mieste. Len tie, ktore si tie deti daju zobrat, tak myslia aj na tie deti, ktore raz budu velke a ostanu tie deti same. Kto sa o nich dobre postara???? Štát???? 🤣🤣🤣🤣 na to zabudni…jedna vec je zit a jedna vec je prežívať, kazdy ma hranicu inde. Nie kazda zena ma moznost sa rozhodnut ale ak sa dozvedia, ze to dietatko bude vazne postihnute je naozaj len ich volba co dalej. A neznamena, ze nemaju dobre srdce.

vevapeto
3. okt 2024

@322sima123 ja by som sa zas viac bála, kto sa postará o to dieťa, keď sa stane niečo mne. Vtedy mi je ťažký smrteľný hriech totálne u riti…

zuzanita1609
3. okt 2024

@vevapeto moje slová,len ja by som zvolila možno aj horšie slová okolo toho pekla a hriechu 😏. Viera je jedna vec,ale slepá viera je niečo úplne iné.

hopsas
3. okt 2024

@vevapeto vždy ma až zamrazí keď čítam také veci ako píšeš ty....ospravedlňuje ta len tvoja nevedomosť. Ťažký hriech privedie človeka na celú večnosť do pekla a toto nikto určite zažiť nechce. Nikomu by som to neželala. Ani tebe.

vevapeto
3. okt 2024

@hopsas tak daj za mna jeden ruženec a vybavené.Díkes👌

mia018
3. okt 2024

Mám dve deti s 12 ročným vekovým rozdielom. Pre syna sa život s príchodom bábätka zmenil a to sú chvalabohu obaja zdravý. Neviem si predstaviť vedome priviesť na svet postihnuté dieťa a jedno to staršie úplne odsunúť na druhú koľaj však to druhé ma potrebuje viac. Som sebecká som, ale svoj život chcem žiť nielen prežívať a hlavne by som nikdy nechcela, aby zdravé dieťa obetovalo svoj život voči postihnutému súrodencovi kebyže sa my rodičia pominieme. Deti som chcela s vedomím aby mali krásne detstvo a život si zariadili podľa seba.Viem, že by ma psychicky a fyzicky položilo na dno starať sa o také dieťa a každá jedna matka či otec má môj obdiv, nesúdim nikoho ale ak sa niekto rozhodne mať také bábätko nesmie očakávať od svojich detí, že sú potom povinný sa o svojho súrodenca postarať. Nie sú. Je to iba povinnosť rodičov ktorý išli do toho.Každá jedna matka sa sama za seba musí rozhodnúť keď je tehotná či dokáže uniesť bremeno ktoré postihnuté dieťatko znamená a rozhodnúť sa podľa toho. Kresťanstvo sem neplaťte, pretože keď sa aj niekomu narodí také dieťa, finančne to vie človeka položiť na dno a tá cirkev vám na to dieťa nijak neprispeje ani nekúpi auto aby sa vám žilo ľahšie je to len a len na vás

maciatkolulu
4. okt 2024

@mia018 svätá pravda,ale choroba dieťaťa,aj postihnutie ťa vie postihnúť aj po narodení relatívne zdravého dieťaťa. A niekedy naozaj nevedia lekári odhadnúť presne závažnosť postihnutia.

saxana000
4. okt 2024

Nie nespravila by som to ani sebe ani muzovi ani starsej dcere ani starym rodicom.velmi to ovplyvni zivot vsetkych..peniaze vztah vsetko ide do haja.matka otrokom dietata 24/7 a to dieta to ani nevnima ani z toho zivota nic nema.. v pripade ze by sa to stalo a nevedela by som o tom dopredu umiestnila by som dieta do specializovaneho zariadenia a zila svoj zivot dalej.