Priviedli by ste dobrovoľne na svet postihnuté dieťa?
Zamýšľam sa, či môže mať človek úprimnú radosť z postihnutého dieťaťa. Je vôbec fér voči tomu dieťaťu priviesť ho na svet. A hlavne keď jeden z partnerov chce to dieťa a druhý nie,čo je správne? Ak reálne hrozí rozpad vzťahu v prípade,že žena podstúpi interupciu. No ale žena to postihnuté dieťa nechce priniesť na svet.
@maciatkolulu akeho starsieho otazka je jasne polozena ci by som priviedla na svet keby sa to dozviem ako tehotna.nie nepriviedla.keby sa stalo nieco pri porode alebo neskor je to ine nepredvidane.ale moct sa rozhodnut dopredu odpoved je jednoznacna a moj muz zdiela rovnaky nazor preto som dala 600eur za trisomy test aby som mala sto percentnu istotu ze nase deti budu v poriadku..
@saxana000 ale 100%istotu ste nemali ani po Tom teste,to asi vieš. Viem čo je v téme,ale ty si napísala toto
v pripade ze by sa to stalo a nevedela by som o tom dopredu umiestnila by som dieta do specializovaneho zariadenia a zila svoj zivot dalej.
Takze moja otázka znie,či by si aj staršie dieťa dala do ústavu,kebyže sa stane niečo a život by išiel ďalej? Nehody,choroby,nešťastie nechodí po horách....
@maciatkolulu zbytočne to hrotiš.
@saxana000 Odpovedala na otázku autorke. Tvoja otázka je úplne odveci. A úplne mimo tému.
@lenkasarka ja nič nehrotim,len ma to zaujalo,lebo odpoved bola aj k narodnému dieťaťu a postihom,pretože trisomny testy ani zďaleka neukážu všetky postihnutia....plus teda,že by išiel život ďalej a dieťa v ústave. Tak,či by postupovala rovnako aj pri prípadnej nehode staršieho dieťaťa. Za mňa je narodené dieťa už tiež dieťa,čo potrebuje mamu. Tobôž choré dieťa. 🤷
@maciatkolulu zalezalo by to urcite od situacie miery postihnutia a miery ovplyvnennia nasho zivota..
Je ine mat moznost volby alebo nepredvidatelnu situaciu.. ale anosom si tym takmer ista bola by som ta bezcitna hyena ktora by neobetovala vlastne pohodlie a zivotny standart dobro svojho druheho dietata a zachovanie vztahu s manzelom a vlastnneho osobneho zivota.pretoze s postihnutym dietatom o toto vsetko prides.99,9% chlapov to neda.financne vieme ako je ohodnotena opatera.choreho cloveka o osobnom zivote mozes len snivat stanes sa otrokom 24/7 az ti z toho hrabne.vid priklad ta mamicka nedavno s dievcatkom co sa hodila pod vlak.
@marsmykkok presne tak
@maciatkolulu veru tak katastrofa.Mám známu na úrade zťp a ta hovorila že ked sa rozdavaju nejake príspevky na postihnutých chorýcha deti sa myslí v poslednom rade.
@cyberk mohla by si prestať utočiť na ženu o ktorej vieš veľke hovno aj s cestou.Ak máš deti tak sa teš že sú zdrave lebo jedneho dňa byť zdravý nemusia.A neutoč zbytočne chováš sa ako 15 ročna kurník si dopela žena tak sa tak chovaj.Je každej ženy vec či si necha chore alebo nie TY jej jej chore deti stražiť nebudeš nič od teba nepýta žiadne príspevky tak čo sa staš nech má postihnute deti nie každa žena chce robiť karieru sú ženy čo sa chcu venovať deťom.Nikdy si jej život nežila nevieš ake je to s postihnutým žiť tak zbytočne agresivne vyjadruješ svoj názor.Jej to môže byť jedno nepozna ťa a to TI píšem ako matka ktora mala ťažko choru dcéru.Nie vždy zistia že bude postihnute u mna lekár urobil chybu pri pôrode tak sa chovaj ako dospela žena nikdy nevieš aka tragédia môže postihnuť teba alebo nedajbože tvoje deti.
Aj zdravemu sa môže zle príhodiť.Nedávny prípad zdrave deti o ktore ich prípavil psychopat zo Zochovej ulice tie rodiny už nikdy nepocitia radosť.Pre rodiny ako keby život skončil.Takže je dieťa zdrave a o chviľu to tak byť už nemusi.
Nie nepriviedla, čakala som tretie v 40 tke,ak by tak bolo isla by som na potrat a mozte si myslieť čo chcete,
Tak ja by som chcela len zdrave dieta, na druhej strane o mne cely svet rozkrikuje ze mam pero miesto klitorisu a mam mat dievca so zvacsenym. Bojujem sama s androgenmi a viem ze to nie je sranda ale aj tak mi kazdy hovori ze si za to mozem sama, ze je to z nezdravej stravy. Tak neviem, asi je to osud. Myslela som ze ked si za to mozem sama tak moje dieta musi byt zdrave tak neviem. Kazdy mi len nadava na veci ktore akoze mozem zmenit ze som si to vlastne cele vyrobila svojou blbostou tak asi to nie je postihnutie.
ja mam dcéru autistku,podľa lekárov nemala nikdy chodiť a už vôbec rozprávať,aj chodi aj rozpráva,aj medicína sa niekedy pomýli,bude mať za pár dni 18,ona ma nučila čo je pokora,láska,trpezlivosť,obetavosť,nie vždy je to ľahké,ale dá sa to zvládnuť,a je to slniečko celej rodiny
@adka176 ak su si rodicia isti, ze by takuto situaciu neustali, musia investovat max do prenatalnych vysetreni..kvalitne usg / Nifty testy a podobne aby mali cas sa rozhodnut. Mam v mojom okoli vela pripadov kedy na SK uz bolo neskoro na prerusenie tehotenstva vo vyssom stadiu..rodiny teraz zivoria s tazko postihnutymi detmi. My sme dostali sancu sa rozhodnut..zijeme vo FR a tu je v pripade vaznych a nevyliecitelnych pripadoch mozne prerusit techotenstvo kedykolvek. A tak by to malo byt vsade. Nikto iny s tym nebude musiet zit, iba dotknuta rodina. Tak preco tlacit ludi na okraj chudoby, lebo sa vcas neprislo na to ze dieta bude leziak? To nie je zivot pre nikoho..
@maciatkolulu chory nazor..co tu motas potvrdene vyvojove vady plodu v tehotenstve s tym, ze sa v zivote moze nieco zvrtnut. Kazda ktora ma trocha rozumu sa da maxinalne vysetrit v tehotensve a neprivedie na svet dieta ktore bude iba leziak. Ale ak ti niekto z rodiny zostane na voziku, tak sa postaras..lebo to nebolo nikoho vedome rozhodnutie!
presne tak, tu nie je miesto na moralizovanie, treba si polozit otazku, ktora by chcela zit na tomto svete, keby nemohla robit nic so zavaznym postihnutim ani jedna
@marclo0222 ano? Tak je choré zachraňovať predčasniatka,lebo vsak žiaden lekár nevie dopredu čo sa z "polkiloveho" telíčka vyvinie. Možno ak ležiak,tak čo ho trápiť,no nie? To už neriešit,že možno by bolo bez následkov. Akože nechápeš? Diagnóza môjho dieťa je Hydrocephalus. Vygoogli si čo to obnáša a žiaden lekár mi nevedel povedať čo bude a nebude. Že sme mali šťastie a moje dieťa,je nádherná zdravá slečna,matka nádherného dievčatka,zdravého -hold šťastie. Iní ho nemali a dúfali. Takže mala som ísť s davom a teda nepriviest ju na svet.... Dobré👍 to nie je chorý názor. ia som vďačná,že mne na výber v 32.tyzdni nedali. Zabila by som si krásne dieťa,ktoré síce malo operácie. Ale tie mu dali šancu plnohodnotný život ,maturitu,vlastnú rodinu. 🤷. A ten "chorý názor" ,ktorý mi tu nukas. Mi posunula sama prednostka neonatológie po pôrode. Je každého vec ako žije a s akým svedomím. Lebo živoriť môže (logicky) aj rodina,kde k postihnutiu príde aj neskôr po uraze,chorobe a teraz čo? Poďme riešiť eutanáziu. Veď načo by tu mali byť niečo také ležiace,už to je k ničomu, Stojí to peniaze a vedome ho nechávame trápiť na prístrojoch. Idú na to peniaze daňových poplatníkov a neostáva na tých,ktorým by to dalo zdravie.... Hmmm. Pozor na to čo a ako píšeš.
@marclo0222 ale mať choré dieťa nie je nikdy nikoho vedome rozhodnutie. Bez ohľadu na to, či je choré v maternici, alebo až po pôrode. Žena, ktorá toto rieši, to choré dieťa má, len sa rozhoduje, či ho nechať žiť. V tejto logike vôbec nie je samozrejmé postarať sa o dieťa, ak ochorie pár rokov neskôr. Prečo by to malo byť samozrejmé? Veď predsa nepôjdeme dobrovoľne na hranicu chudoby, to není život pre nikoho (citujem ťa), tak by malo byť logickým následkom vyžiadať pre dieťa eutanáziu....
"Lebo dieťa bude ležiak." A tak to má byť všade podľa teba, že dieťaťu, ktoré bude ležiak, možno ukončiť život až do pôrodu. To nie je už trochu moc? Keby tvoj zdravý 4 ročný syn zrazu zostal ležiakom, tak už by vzťah s ním, už by milovať ho a nechať sa ním milovať nemalo zmysel? A čo má prosím ťa na svete väčší zmysel a väčšiu cenu, než skutočný hlboký láskyplný vzťah?
Nehovoriac o tom, že žiješ vo Francúzsku. Veď na západe už roky operujú bábätká Sloveniek v maternici práve s razstepom chrbtice, a tie potom žijú normálny život. Preto na západe, lebo na Slovensku nie je u väčšiny "odborníkov" (ako napríklad Záhumenský) ochota a vôľa, radšej pošlú na potrat, než by sa mali snažiť toto priniesť na Slovensko. Vďaka Bohu za Drába, ktorý to vníma zo skutočne lekárskeho pohľadu, a nehľadá pre seba jednoduchšie cesty, ale vybavuje ženám operácie vo Svajciarsku a už tam aj školí seba a svoj tím, aby to bolo dostupné aj tu. A ty na západe žiješ, vo Francúzsku od roku 2014 robia úspešne tieto operácie (v iných krajinách už 1997 začali, hoci prvych pár rokov bola úspešnosť samozrejme ovela nizsia), nebolo by pre teba vôbec tak náročné podstúpiť to, ako to je pre ženy na Slovensku, a napriek tomu obhajuješ možnosť potratu až do pôrodu. Je to tak nekonečne smutné.
@oslo1 hydrocefalus.... no mam kamaratku ktora ma dieta s nim a bol mu zisteny v cca 3-4 mesiacoch(odmietla dedicne vysetrenia a ostatne gen. testy.)Chlapec funguje ako uplne normalne deti ma spraveny vyvod asi do zaludka s hadickou pod kozou ale je extremne sikovny a viac menej bez obmedzeni.
@katrina12345 a mojebyesty a celé tehotenstvo bolo dokonalé,mlada20.ricna baba,nefajčiarske,alkohol som nepoznala....a 32.t t a koniec. 4komorovy Hydrocephalus. Nuž....bola to skúška veľká a vydržala som aj ja a aj "mala" Bohu vďaka. Raz som bola na stretnutí rodín spina bifida a Hydrocephalus. Viac som to nedala. Ďakovala som naozaj Bohu. Že my sme skončili tiež len s výborom,ktorý sa 4x za jeden rok uochal,praskol atď. Ale teraz je všetko ok klopklop,dokonca vývod už po poslednom CT,nepotrebuje,presne ako na povedali,od možností,že sa narodí mŕtva,ťažko postihnutá,až po to,že sa zooperuje a bude žiť bežný život,až po to,že sa jej aquaduct "spojazdni sám". Nuž,neviem....desivá predstava,že by som ju nemala. A nemala by som aj krásnu vnučku. V 32.tt to bolo moje dieťa,rovnaké ako to neskôr ležiace v postieľke. Áno,sú diagnózy ktoré sú nezlučiteľné so životom. Ale už to slovo nezlučiteľné so životom,niečo napovedá a to nie som žiaden zarytý odporca potratov. Za žiadnych okolností.
Nie, nenechala by som si žiadne postihnuté dieťa, ani len “lahko postihnute” s DS a ani by ma to psychicky nezložilo. Som racionálny typ a tie náboženské kecy ze Boh to tak chcel a treba to prijať ma nijak neovplyvnuju. Sú to len prázdne reči.
Asi nie, ale nie som v tvojej kozi.

@saxana000 aj v prípade starsieho dietata?