Psychicky otrasný 9. mesiac tehotenstva😞
Čavinko 🙂 skúšam gúgliť všetky možné i nemožné kombinácie, ale nejako nenachádzam odpoveď šitú mne na mieru. Prosím, povedzte mi, ako ste prežívali 9. mesiac? Už začínam 37. týždeň a v podstate skoro do konca 8. mesiaca by ma ani nenapadlo, že sa budem cítiť takto hrozne 😥 Ide najmä o moje pocity, manžel mi pomáha a veľmi sa tešíme na naše prvé ľaľko, milujem ich oboch, a samozrejme, naše babatulienko je požehnanie. Ale zrazu sa cítim ako slonica, iba za pár týzdňov som pribrala cca 5 kíl, teraz už mám celkový prírastok okolo 18 kíl, nohy mám jak žralok, stále mám chute, tvár mám celú spuchnutú, zlú a strhanú pleť, som brutálne lenivá, už dva mesiace som na péenke, lebo mám nonstop bolesti a nemôžem poriadne ani chodiť, takže aj taký prd z toho, čo zjem, spálim. Najradšej by som len preležala celé dni, no väčšinou sa prinútim aspoň navariť, spratať v kuchyni a poprať, potom potrebujem polku dňa preležať, akoby som celý deň robila na poli. Vôbec sa necítim žensky a keď sa tak na seba dívam, až mi je do plaču, že ako zrazu vyzerám. Má prísť sestra na návštevu, trochu pomôcť (žijeme v zahraničí), ale až sa hanbím, keď ma uvidí. Len sa modlím, že sa po pôrode dám do normálu, lebo takto niekde chodiť a cítiť sa nepríjemne vo svojej koži..... no.. to už som zažila a nechcela by som sa k takým pocitom menejcennosti (a porovnávania) už v živote vrátiť. Tiež pocit totálneho obmedzenia, že som absolútne finančne odkázaná na manžela a nemôžem zarobiť a kúpiť si, čo ja chcem. Tak ma prosím za to, ako som sa momentálne začala cítiť, neukrižujte. Prežíva, alebo prežívala, niektorá z vás ten "čarovný" 9. mesiac azda podobne?? Naozaj verím, že som to doteraz zvládala super a bola šťastná, zrazu sa cítim ako maximálne anti-príťažlivý kúsok zdepkarčenej veľrybky. Ďakujem za názory 🙂
Ahoj, to čo cítiš je úplne prirodzené. Moc sa o tom nehovorí, ale vôbec nemusíš mať výčitky. Pre ženy je tehotenstvo, pôrod a starostlivosť o dieťa obrovská životná zmena. Jednak fyzicky a jednak psychicky. Nemaj výčitky, že nevládzes, v 9. mesiaci je to normálne. Je práve super, že pocuvas svoje telo a oddychujes.
Čo sa týka váhy, veľkú časť necháš v pôrodnici a časť pôjde dole kojenim. Naopak, vaz si svoje telo, že zvláda tak náročné zmeny a stará sa o Tvoje dieťatko. Priberas, aby Tvoje dieťa mohlo rásť a byť zdravé.
Držím palce, nech tie posledné týždne prejdú rýchlo a nech sa tešíte z krásneho bábätka.
bola som podobná... o pol roka sa mm so mnou vadil že prečo sa nenajem, že som kosť a koža...
Ano, akoby si opisovala mňa. Pôrod bol vykúpením. Pribrala som 30 kg. Som späť v normále, aj keď to chcelo a stále chce sebazaprenie 🙂. Nech to máš rýchlo za sebou
ano to su hormony. ja som mala brusko uz v polke 7m take, ako ine maju pred porodom. prd porodom som savyslovene gulala a v nemocke na gynde sa ma pytali, ci cakam dvojicky 😀 a teda ja som mala zly nielen posledny mesiac. od zaciatku tehu bolesti v podbrusku. neskov spinenie a aj trochu krvacanie. bola som na PN, cize moc som nemohla von,a le ked ma vypustili z klietky 😀 tak som pobehala vsetky mozne obchody a ja truba som raz vliekla 12kg domov, co som dokopy nakupila. v 5m zacali bolesti bedrovych klbov, nedalo sa mi ani dobre lezat, ale neboli este vlemi intenzivne. tiez ma stale bolievalo brucho v roznych castiach,a le skor hore, z toho, ako sa mi natahovala koza. neskor ma bolela lonova spona a nemohla som sa dpbre hybat, resp. stale som sa hybala dost, ale bolo to s bolestou. tiez sa pridalo palenie zahy. a doteraz sa smejem, ako som sa vygulavala zo spajzy, ked som si musela zobrat nieco v spodnych policiach, spajzu sme mali dost uzku a nedokazala som sa postavit, tak som sa nejak vysukala do kuchyne a chytila stolicky, aby som sa podvihla 😀 akoze keby ma niekto pooruje, tka sa dobre pozabava :D niekedy ma aj mm dvihal zo zeme. zaviazat topanky, to bolo tiez super,a le vies co, zvladli sme to. teraz som na tom o kusok lepsie, ale fakt len o kusok, lebo mam vahu vyssiu ako pred porodom. tento rok som si nedala predsavzatie, ze schudnem a kupodivo to vypalilo tak, ze sme partia 4 chudnucich bab a vyzera to, ze sa nam zatial dari 🙂
skus sa premoct a urob kazdy den nieco za co sa mozes na sklonku dna pochvalit aby si sa citila spokojnejsia, precitaj si dobru knihu, priprav muzovi dobre jedlo, oper vecicky pre male, vsetko na co uz nebudes mat po porode cas, trebars si navar par jedal ktore das do mraziaka a prvy mesiac sa nebudes musiet trapit kedy a ci vobec stihas uvarit, zamestnaj svoju hlavu pripravou a nebudes mat cas sa pozorovat a byt zo seba znechutena, 18kg je este nic, niektore zeny priberu 2x tolko, uvidis, ze po porode bude tvoja tvar a postava to posledne co budes stihat riesit, mozno tak po mesiaci zistis ze si vlastne schudla vsetko co si nabrala.....a uzivaj si polihovanie a oddych, mas na to pravo...
Pozri, takto som sa cítila aj ja. V 36+6 som upadla, polámala som si členok a už to išlo - operácia, sekcia, niekolko týždnov v nemocke .....všestko ok, Peter 11+, v cajku, aj ja. Ale ver tomu, že toto bude o mesiac lepšie, všetko bude ináč, bábetko bude...🙂)). Hlavu hore.
@ivanizna neboj pride este urcite aspon jedna vlna takychto pocitov- ked sa ti babo narodi
@ivanizna ja som rodila kazdy den od konca siesteho mesiaca 😀 😀 😀, je to narocne obdobie a vyzaduje si jedine, uvedomit si ze "JE TO LEN OBDOBIE" 😀 😀 😀 a tuto vetu si zapamataj, toto sa ti bude najblizsich 18 rokov totiz opakovat. Tehotenstvo, porod a starostlivost o dieta vytvori vo fazach obrovskeho vycerpania momenty, ktorym ani verit nebudes ;) Su to vsetko prirodzene pocity, uplne normalne pre vycerpanu zenu plnu novych situacii, emocii a miestami nezvladnutelnych podob vlastneho ja.
Opakuj si, ze si uplne normalna zena a prave v tom uplne vynimocna. Vaha pojde dolu, ked pre to nieco spravis, stravu si vieds regulovat aj teraz, ked sa na to zamerias a nastuduje, co ti chyba a sposobuje to vykyvy. Ja som v prvom tehotenstve robila mesiac do porodu a potom zariadovala byvanie, vybavovala papierovacky a lenosila. Citala som velmi vela literatury o vychove deti, lebo, presne ako som si myslela, potom toho casu bude menej. Drz sa.
Myslim ze toto su uplne normalne.pocity takmer kazdej zeny v 9.mesiaci :P akurat ja som. Bola zavreta na pnke bez 5 dni cely rok.... Najskor mi praskla platnicka, a tym na pn som sa vydavala a ked aom dokoncila rehabky tak som hned po svadbe otehotnela, bola 10 dni v praci a potom sup na rizikove lebo krvacaniw do. 17tt a hematom... Nevies si predstavit tu moju ponorkovu nemoc.... A rodila som v januari akutnou sekviou a to proste nevezmes nabo do takej zimy hned na druhy den a samotnu sekciu som rozchadzala dobre 3-4 tyzdne takze realne som sa zacala citit aspon trochu ako clovek niekedy zaciatkom marca (mne zacali bujniet hormony az v sestonedeli :D co bolo pre mna ojromne narocne obdobie) takze neboj, tie pocity su normalne a ked porodis, vsetko sa. Da postupne do poriadku 🙂 oddychuj a neries a tes sa na babatko 🙂 ja som napriklad aby som. Uplne doma nescvokla zacala sit 🙂 (kuk na fb Veronice handmade ked chces 🙂) takze mozno skus si najst nejaky konicek pri ktorom sa dokazes rozptylit, to mne osobne velmi pomahalo 🙂
@marion09 veľké množstvo pribinakov jogurtov, jogurt.napoje....nanuky zmrzliny...koláče buchty...😂😂čo sa týka jedla ako obedy a tak o som vôbec nemala zle ani mastné vyprážané vôbec len veľa mliečnych výrobkov ktoré obsahujú veľa cukru tuku a to ostatne sladke narobilo svoje....😂😂ale cca 7 mesiacov a dostala som sa na váhu 58... chvalabohu
@ivanizna ano je to normalne, mne bolo tak isto. tieto posledne kila co naberies pojdu dole ako nic. ja som pribrala 22 kg a teraz som necele 3m po porode a uz mam len 5kg navyse ako predtym. tehotenstvo bolo pre mna utrpenim, tiez som bola uplne hnusna, napuchnuta, nohy ako 120 kilova, uz som zufala ze to sa predsa nikdy nemoze dat dokopy. proste som bola nervozna sama zo seba a nevedela kedy to pride. vsetci vravia pockaj kym sa to babo narodi, to bude makacka. ale poviem ti, ze je to uplna pohodicka. to iste vravel aj moj muz, lebo ma pozna ze pre mna bude urcite len to tehotenstvo najvacsim utrpenim a starat sa o babo ok. este ten prvy mesiac som sa citila tucna, ale ako to zacalo ist dolu a moje telo sa vracat do bormalu to bolo uz len lepsie a lepsie. teraz uz mi je fakt super od toho 2.mesiaca po porode. takze nezufaj, oddychuj uz nemas dlho do konca. podla toho co pises ti zalezi na tom ako vyzeras, tak len trocha upravis stravu, pridas viac pohybu a budes rychlo fit 🙂 ale teraz kasli fakt na to, vylihuj cely den ked sa ti to ziada.
Ahojky,presne viem co momentalne prezivas,tiez som 37tt,+20kg,posledny tyzden vidim uz na tvari opuch,nohy tiez uz zacali,samozrejme uz aj okolie mi nezabuda pripominat,ze som ako valec,takze tiez ,,potesujuce" a ,,povzbudzujuce" pre zenu pred porodom 😀 ja som zatial dost akcna,az ma okolie upozornuje,ze by som uz mala spomalit,ale ked lahnem tak sa mi uz tazko do niecoho pusta potom,este mam aj skoro 5 rocnu dceru,takze sa snazim byt stale v pohybe 😊 treba vsak pocuvat svoje telo,ak mas ozaj pocit,ze nevladzes,oddychuj 😊 pri prvorodenej som pribrala 30kg a vtedy to bolo este horsie co sa psychiky tyka,neboj sa,casom vsetko zhodis,das sa do fyzickej aj psychickej pohody,hlavne sa snaz nestresovat a nezaoberat sa tolko vyzorom,ja viem,je to tazke,v buducnosti sa len nad tym pousmejes a budes sa s laskou divat na svoje dietatko a povies si,ze vsetky tie kila,opuchy,palenie zahy,hormonalne vykyvy a pod. stali za ten poklad 😊
Žienky, ďakujem vám za všetky vaše názory a pochopenie, a tiež, že ste tu zdieľali so mnou vaše pocity, ako to tu bolo už spomenuté, o ktorých sa možno až tak veľmi nehovorí ❤ Je to pre mňa veľké povzbudenie, že nie som nejaká čudná podivínska fuchtľovská opuchnutá quasimodka, ale aj také niečo je normálne 😃 Aj som sa pri vašich príspevkoch dosť pobavila, som rada za vašu úprimnosť a láskavý pohľad na také chúlostivejšie záležitosti. A aj ja vám prajem, aby sa vám všetky vecičky a plániky šťastlivo naplnili!
@ptmt1011 No veru, presne i ja to tak mám, na nohách nevydržím, zaraz som totálne bez energie, stojí ma to veľa námahy niečo robiť fyzicky. Ale už sa trošku inakšie na to dívam, po všetkých názoroch 🙂 Ach, kiežby som sa aj ja vedela na všetko tak vyprdnúť, ale hlavne sa zrazu cítim inak vo svojom tele, lebo prešlo takými zmenami, že už nevyzerá mať absolútne nič spoločné s mojím telom pred tehotenstvom. Ale snažím sa brať to prirodzene, už mám viacej optimizmu a verím, že dám sa naspäť dokopy 😉
No u mňa to bolo úplne iné, ja som sa cítila veľmi dobre a príťažlivo až do konca, ale ja som sa o seba veľmi starala a dávala si na to pozor. Snažila som sa jesť maximálne zdravo, hybala som sa, chodili sme s mužom ešte do wellness a kúpať sa (bola som tehotná v lete). Možno vlastne aj tým, že bolo slnko tak som bola pozitívne naladená, v tomto počasí by som mala asi viac depku. Ale je to asi aj normálne, mala som veľa kamosiek co to takto prežívali, pre mňa bolo tehotenstvo super obdobie.
@katarinka289 to ma mrzí, že si mala také nepríjemné skúsenosti 🙁 Na mňa to už asi doľahlo až teraz, keď by som potrebovala viac podpory, ale s mužom žijeme v zahraničí a to je izolácia. No a tak ďalšie veci, ktoré sa pridružili, to mi asi na celkovej pohode nepridalo.. Nevadí.. Ale slová žienok tu sú veľmi povzbudivé 🙂
Úplne viem ako sa cítiš cítila som sa tak pri prvom aj druhom.. pri prvej som pribrala 35kg... ostalo mk 7... teraz mám +20... o 6tt pôrod už nech to je za mnou 🙏 odratavam každý deň..hovorí sa že tehotenstvo je najkrajšie obdobie ženy.... nezdieľam tento názor 🙈
3670....rodila som druhý deň 36 TT....takže na ten daný týždeň pekne...☺️
@monika92
@sonnenshein Oooj dievčatá, tak to vám veľmi držím palce!!!! A ste zlaté 🥰
Ja sa cítim hrozne už asi od 25tt 😂a ešte mam co so sebou robiť do 23.marca kedy mam termín 😂

Kým nemáš zdravotné problémy....to sú len hormóny....po pôrode budeš kočíca ja som priprala za tehotenstvo 45 kíl....šla som rodiť ako 100 kg obrík😂😂😂 ( mám 160 CM)
Aj plet som mala zlú aj vlasy a čakala som chlapca....nohy ak sa to tak dá nazvať som mala ako váľky ani kolená členky nebolo vidieť😂....ruky ako ružičková😂nos opuchnutý aj tvar nevládala som nič ale mala som zdravotné problémy povolená panva obrovitanske brucho som mala preeklampsia od 35 tt v nemocke už som musela a ako náhle som bola 36 TT bola nutná sekcia....takže zovňajšok je jedna vec to sa napraví.... dôležité je aby si bola po zdravotnej stránke v pohode....držím palce nechnuz to máš za sebou 🤗🤗🤗🤗