Sklamanie z pohlavia dieťaťa, mám výčitky
Ahojte,
viem že ma teraz viaceré odsúdite a máte na to právo... Mám doma 9 mesačného chlapca. Keď sme sa rozhodli po šestonedeli a nejakej dobe s manželom znova spolu spávať, nečakala som, že hneď v ten deň znova otehotniem. Moja prvá reakcia bola, že idem na potrat, lebo dve také malé deti nezvládnem. Manžel má utesoval tým, že tentokrát to vyjde a budem mat svoje vysnívané dievčatko. Každú noc sa mi snívalo o dievčati, všetky,, babské metódy " na určenie pohlavia naznačovali, že to bude dievča a ja som sa nechtiac na to tak strašne namotala... Nechcela som si to priznať, stále som si hovorila, že keď to aj bude chlapec, všetko bude OK...ved aj svojho prvorodeneho ľúbim... A dnes na sone som sa dozvedela, že moja princezná ma gule a vtáka. A tak som vyšla von a hovorila som si, že nevadí, veď aspoň budú kamoši... A teraz tu už 4 hodiny plačem a neviem prestať, hnevám sa na seba, že som si nemala nechať to dieťa, keď som to tak cítila už na začiatku, že vlastne už nechcem byť tehotná, nechcem mať znova taky ťažký pôrod, keď si ani nemôžem priviesť na svet svoje dievčatko, nechcem nič... Len aby to bol omyl ale tie gule som videla na vlastné oči a viem, že to dieťa za to nemôže, vlastne mám výčitky ako to prežívam, ved som si hovorila, že to zvládnem a teraz fakt neviem ako sa stým zmieriť. Ako sa mám ukludnit?
@eluveitie31 samé predsudky.Ty si syna neprijala a on to cíti.kde je dané, že dcéra by bola lepšia, starostlivejsia?Vždy som bola v tom, že keď ma niekto dieťa z umelého oplodnenia viac si ten život váži.
@angelsue712 máš vecičky, budú parťáci, synovia vždy viac inklinujú k mamám máš tu denne o tom príspevky😀
@luccija Ja som nepísala, že si nevážim, že mám dieťa. Lúbim ho. Nie je to nikde napísané, ale kým som nezažila na vlastnej koži, tak si myslím svoje. Keby som zažila, možno svoj pohľad celý zmením.
@angelsue712 ja keď som otehotnela tiež som veľmi túžila po dievčati, v rodine je náš viac dievčat. Mam 2 sestry a brata, sestra ma tiež dievča tak som ho chcela aj ja. Viac si rozumiem s dievčatami a bum po amniocenteze my povedali ze chlapec. 3tyzdne som sa zmierovala s tým ze chlapec a občas aj teraz je mi ľúto ze mam chlapca a to ma môj syn už 9mes.
Ja si myslim,ze uplne normálna reakcia ženy,ktora ani nechcela druhe dieta este a ak,tak dievcatko...prejde to,zmieriš sa s tym,zvyknes si...a nakoniec,ked sa narodí, uz druhe chciet nebudes...lebo uz tu bude...ON...nevadi, aj ja mam dvoch chlapcov, vzdy som chcela dievcatko,len dievcatko a mam dvoch chlapcov...a je to fakt zábava, lubime sa velmi...dalsie dieta mat nemozem, takze bud raz budem mat dobr nevesty alebo hold smola no....
@angelsue712 ano,aj u mna to tak bolo...hlavne pri druhom velke sklamanie,ze to nie je dievca...a dúfala som do poslednej chvíle....
@angelsue712 Ahoj,tie pocity prejdú a uvidíš,keď ho už budete mať,budeš najšťastnejšia mamka s dvomi chalanmi ;) Ja som automaticky predpokladala,že budem mať dievčatko,v rodine bol posledný chlapec môj otec,na všetky strany sa rodili dievčatá,nikto ani len nepredpokladal,že by som čakala iné..a hádaj,čo máme? 😄 Ja som bola tiež zaskočená (mňa hneď napadlo,že čo ja s tým tam dole budem robiť,ako sa o to starať,umývať,a pod. keď u nás len dievčatá boli 🤦😅),dokonca doma trošku aj slzy vyšli.Do momentu,kým som to nepovedala našim,v ten istý deň,ako sme sa dozvedeli pohlavie:môj ocko sa potešil (keď mňa a potom moju sestru čakali,a pýtali sa ho,čo by chcel,stále vraj odpovedal,že je to jedno,nech je to len zdravý chlapec 😃 tak pre istotu mal dve dcery) ale moja mama....tak ona zo seba vypotila,že keď to nie je dievča,ona nebude babkou.A táto jej poznámka (treba dodať,že malého ináč zbožňuje) ma "zobudila" že je to naozaj jedno,či budem kupovať ružové alebo modré veci,len nech je zdravé,a radšej mať chalana,akoby som mala mať dievča a nebodaj s ňou mala taký vzťah ako ja s mojou matkou..(táto jej poznámka si myslím že prezrádza viac než dosť o našom vztahu matka vs.dcera,týmto teda vyvrátim tvrdenie,že mamky majú lepší vzťah s dcérami,ono to tak dlho je,u nás aj bolo,kým sme sa so sestrou nedostali pomaly do puberty..neboli sme problémové deti,ani pubertiaci,nerobili excesy,vždy pomáhali,dobre sa učili,skrátka navonok super ukážková rodina,dobrá výchova aj keď ja to časom nazývam výcvik..jednoducho sa nas vzťah s mamou zmenil,až sa pokazil.akoby na nás začala žiarliť..neviem prečo,ale po čase to bolo strasne.Mala nenormálne reakcie,poznámky,excesy,ktoré doteraz bolia ..momentálne je náš vzťah taký,že spolu vydržíme pod jednou strechou a maximálne 12 hodín,odkedy som sama mamou,nedokážem sa s ňou porozprávať ani po telefóne tak,aby som sa netriasla po rozhovore s ňou..toto píšem pre ženy,ktoré sú presvedčené,že s dcérou by mali lepší vzťah.Nemusi to byť pravidlo.) Raz mi kamoška povedala zaujímavú vetu,keď zistila,že aj druhé bude chlapec..že ona nie je sklamaná z toho,že to bude zase chalan,ale z toho,že už nebude mať dievča,neplánovali už totiž ďalšie.Mozno,že si skôr sklamaná z toho aj ty,nie? Ja si myslím,že máš na to právo,je to aj normálne,ľudia sú sklamaní z rôznych veci..prečo nie aj z pohlavia.Ale na druhej strane si myslím,že ťa to prejde.Klisoidne veci a la uvidíš na monitore ako sa hýbe,budeš cítiť,ako kopka a bude fajn ti nebudem písať,lebo nie všetky ženy to automaticky prežívajú dobre,ja som napr.bola celé tehotenstvo veľmi úzkostliva a keď sa malý hýbal,tak som nemala nejaké extra speci nadpozemske pocity,skôr som sa iba ukludnila,že je v poriadku.Vies,často sme zial nútené spamätať sa vtedy ak sa niečo stane resp.sa skoro vstane..stačí choroba,úraz,nejaká nehoda,a bojíme sa o zdravie,život dieťaťa,či už v bruchu alebo už narodeneho a vtedy sú takéto veci (ako napr.spominane pohlavie) tým najmenším problémom,resp.ziadnym.Keby som čakala ďalšie,už by som určite nechcela vedieť pohlavie,nech je prekvapenie 🙂 A viem,že keby to bol ďalší chlapec,bola by som rada,lebo viem,aké to je mať doma chalana a je to úžasné.Je super,že čakáš dieťa,lebo ste to chceli a je to jedna päť či teraz,alebo o pol roka alebo tri mesiace. Viem,že si zaskočená,aj keď ste chceli,ja som tiež trochu bola 😃 lebo sme sa len rozhodli,vyskúšali a hop,na prvý pokus sa zadarilo,a ja som bola hotová že to uuuuz...?? 😄 Treba sa tešiť a byť vďační,že sa podarilo.A uvidíš,je to super,že je to chlapec.Som presvedčená,že o pár dní,týždňov sa budeš cítiť blbo,že si riešila pohlavie.Jednu klisoidnu vetu si predsalen neodpustím:hlavne nech je zdravé!!!To je najdôležitejšie,len nech je zdrave.Nic zle sa nestalo,nie si zlá,iba si sklamaná,je to normálna ľudská reakcia,ak máme očakávania.Neznamena to,že nechceš dieťa,lebo nie je dievča.Lomcuju tebou hormóny a hormóny ako vieme všetky,vedia byť svine.Vsetko je a bude v poriadku.A blahoželám samozrejme 😉😊
@gloria31 Ja som to tiež ťažko niesla, u nás v rodine široko - ďaleko nie je ani jedno dievča okrem teda mňa. Čiže aj tie reakcie okolia boli aké boli.
Ja si myslím (možno to niekto vníma rovnako), že v rannom detstve majú lepší vzťah súrodenci rovnakého pohlavia. Možno to súvisí s rovnakými záujmami a hrami.
Mám brata o 6r mladšieho, teraz sme už parťáci, ale ako menší sme toho až tak spoločného nemali, a už nehovorím o vek. rozdiely a že som ho musela strážievať 😀
Ach bože.... "Chce se mi zvrrrracet!". Keď už nejaké dieťa v tom svojom fajnovom bruchu máš, má ťa najmenej trápiť, či má vagínu, alebo penis. Takú rúru ako ty už na koníkovi nenájdem. Škoda, že je tu cenzúra a pravidlá, povedala by som ti to oveľa drsnejšie, nechci vedieť ako.
Keby moje decko bolo chalan, dievča, alebo aj to aj to (bývajú aj takí ľudia), keby bol chalan ale gay, dievča, ale lesba, keby to bol bárs aj mimozemšťan, tak neriešim, lebo ho budem vždy brať také aké je - ako moje dieťa, ktoré milujem bez podmienok!!!!! Aj keby malo sto pohlaví! Alebo žiadne!!!
@angelsue712 to mi je luto ze to nebude dievcatko. Mam v okoli mamicky ktore tuzili po dievcatach a maju aj troch chlapcov. Tak ako ty dostali nenormalnu kritiku za to, ze prejavili svoje pocity sklamania. Ja nerozumiem preco je vzdy taka vlna nepochopenia. Neviem preco by mala zena brat ohlady na to, ze maju ludia aj ine starosti a mala by byt so vsetkym automaticky spokojna. By som rada videla tie co tu kritizuju, ci su so vsetkym spokojne - pretoze vzdy sa najde niekto v tomto state/na tejto planete kto by za to ruky trhal. Dobra sprava je, ze ked sa chlapcek narodi tak ti zacne robit radost. Zacne sa usmievat, natahovat sa za tebou, mat ta rad, a tieto pocity sklamania odidu. Co si vsak myslim - a co vidim u ostatnych tak sklamanie ze nemas dievcatko ostatne 😕 To sa nevylucuje s tym, ze by si nedokazala milovat svoje vlastne dieta. Dufam, ze v buducnosti pride moznost ako si vybrat pohlavie dietata. To by sa nam celkom hodilo 🙂
Ja som tiež sialeneeee chcela dievčatko...
Aj som bola presvedčená že to bude dievčatko ani som okom nemukla že by mohol byť chlapec...
Na Sone sok vraj chlapček si hovorím no isto to bude omyl ja čakám a chcem dievča...
Neskutočne som bola sklamaná mala som nakúpené aj babské veci tešila som sa ako sa budeme maľovať obliekať cesat vlásky...
A vieš čo? Z môjho pohľadu a mojej skúsenosti a môj názor je ze chlapci si najlepší teda ten co mam doma je moja najväčšia životná láska a keď si na to teraz spomeniem ako som chcela dievča sa smejem že ako som mohla chcieť dievčatko že chlapcekovia sú úžasní.
A keby otehotniem veru dievča by som nechcela...
Chlapci sú topka.
Môžeš počkať ci sa s tým sama vyrovnás ak si netrúfas vyhľadaj pomoc.. Držím ti palc3
@angelsue712 Fúha, ani neviem, ako začať, lebo teda, úprimne, som v šoku. Taký nevinný názov témy, že sklamanie z pohlavia dieťaťa, človek si povie, že to je pochopiteľné, možno aj normálne. Že sa proste stáva, že niekto má vysnívané dievčatko, alebo chlapčeka a potom je trochu sklamaný, keď to je inak. Priznám sa, že sama som veľmi chcela chlapčeka, vymodlila som si ho a aj ho mám a bez pokrytectva priznávam, že by som bola sklamaná, keby som sa dozvedela, že čakám dievčatko (hoci dievčatká milujem, sú rozkošné a určite by som milovala aj tú svoju, chlapca som chcela kvôli vyrovnaniu "síl" v rodine, kde boli ináč samé baby). Ale niečo iné je chvíľkové sklamanie, po ktorom sa človek zmieri s realitou a začne sa tešiť aj na to druhé pohlavie. A niečo úplne iné to, čo píšeš Ty. Prvý šok som zažila, keď si písala, ako si zvažovala potrat, keď si zistila, že si tehotná. A prečo? Lebo dve malé deti nezvládneš? A keby si mala dvojičky? Nakoniec si sa teda nechala ukecať od manžela, aby si na potrat nešla, lebo si dúfala, že to bude dievčatko. No a potom si zistila, že Tvoje "dievčatko" má (citujem) gule a vtáka (šok číslo 2 z Tvojho vyjadrovania o svojom dieťati). Ale úplne si ma dorazila tým, že sa hneváš sama na seba, že si predsa len nešla na ten potrat. Že ľutuješ, že si nešla zabiť svoje vlastné dieťa, len preto, lebo bolo neplánované a preto, lebo má gule a vtáka! Ach, žena, veľmi dúfam, že sa spamätáš, že sú to naozaj len hormóny a že Ťa to ešte do pôrodu prejde. Lebo toto zmýšľanie je trestuhodné a choré!
@eluveitie31 v prvom rade si vy musíte zaslúžiť a správať sa tak aby sa o vás to dieťa s LÁSKOU postaralo
@eluveitie31 Prepac, nezvyknem v tejto teme takto utocne, ale ked si sa bala, ze dieta bude nosit povahove crty Tvojej rodiny, co je 50:50, co je obrovska pravdepodobnost, asi si si mala radsej dieta adoptovat, aby si tuto moznost vylucila.
Z pohladu genetiky je ista pravdepodobnost, ze prvorodena dcera sa bude FYZICKY viac podobat na otca a syn na mamu, no dedenie psychickych crt je cisto nahodne, nezavisle od pohlavia.
Prijmi syna takeho, aky je, mozno sa aj porad so psychologickou, ako k danej povahe pristupit (v hesle rozvijat, prijat, podporovat a nedeptat) a lub ho. On sa na tento svet nepytal a pohlavie si nevybral. Za tento vyber sa podakuj manzelovi (muzska spermia rozhoduje o pohlavi, teda ci je nositelkou chromozomu X, zena, alebo Y, muz).
Prve tehu som hrozne chcela chlapca prihovarali sme sa brusku v muzskom rode atd (mala som 20 rokov ) hned ako mi dr.povedal ze to bude baba plakala som od radosti aj som zabudla ze som chcela chlapa...ked som cakala 2.babo v 28 rokoch hrozne som chcela dcerku aby boli 2 baby kamosky a ked mi dr.oznamila ze cakame chlapca zas som plakala od radosti...mozno vdaka bohu ze som sa tak rychlo vedela prisposobit situacii proste som za nich vdacna...ked sa s tym nebudes vediet popasovat sama mozno by som na tvojom mieste vyhladala psychologa ved to nie je hanba ..nad potratom neuvazuj v zivote si to neodpustis
Viem čo prežívaš a viem(z vlastnej skusenosti) že raz keď naňho budeš pozerať , tak si poplačeš keď si spomenieš na tieto slová čo si sem písala😏
Nerieš to, všetko je to ako má byť. 😊
@angelsue712 aj ja som strašne chcela dievča. Prvy chalan. Druhý chalan. Povedala som si dosť, dve deti stačia. A bum - doteraz nevieme ako a kedy otehotnela som zas a mám tretie dievčatko. Ale je horšia ako tí dvaja chalani dokopy. Neposlušna, tvrdohlavá, hádže sa o zem, bratov bije, jačí po mne že som zlá a že ma nechce (nemá ešte ani 2,5 roka). Zato druhorodeny syn je top dieťa celej rodiny. Je neskutočne zlatý, má perfektné vtipné hlášky a keď sa na mňa pozrie svojimi neskutočne modrými očami a povie mi: "Si najlepšia mama svete!" tak som za neho veľmi, velmi vďačná. A tiež som bola sklamaná, že nieje dievča. Ale je to ten najúžasnejší chlapec na svete a teraz by som ho už za žiadnu babu nevymenila. Za to tu moju tretiu babu mám často chuť posadiť pred dom s tabuľkou "Vezmite si ma" tak ma vie vytočiť. Často mám pocit, že je to verná kópia mojej svokry 😁
@biela_sova Ibaže to nie je 50:50. Každý z manželov má aj matku, aj otca, aj starých rodičov , ujov, tety.....Čiže z hľadiska genetiky xy kombinácií, nielen dve.
@angelsue712 myslim ze tu pochopenie nenajdes, akurat odsudenie bohuzial... ja som mala podobne, prvy bol chlapec, ked som cakala druhe tak ma svokra namotala ze ona citi ze to bude dievcatko, mali sme vybrate uz aj meno, totalne som verila ze bude dievcatko... samozrejme ma lekar hned uzemnil ze je tam pipik 😂 .... a normalne som chvilu citila sklamanie, aj slzy mi vyhrkli... ale nejak som si to spracovala a dnes by som ho nevymenila za ziadne dievca... uz su vo veku ze vedia sa aj zahrat, aj vystrajaju ale je to super ... takze drzim palceky, urcite to bude super a budu partaci na cely zivot
@angelsue712 poplac si a teraz si povedz, super budem mat dvoch chalanov, budu spolu hrat futbal, liezt po strome, hrat sacs autickami.... a? Vyuzijes veci po starsom.
Aj ja som chcela dievcatko, mam dvoch gulkosov. Co uz. Maju sa radi, robia spolocne veci.
@oliali Keby to bolo, ako u Teba, že je sklamaná, alebo si aj poplače, nájde tú pochopenia habadej. Tiež som písala, že som chcela chlapčeka a bola by som sklamaná z dievčatka. Ale sorry, že nemám pochopenie, ak ľutuje a je na seba nahnevaná, že nešla na potrat. Takže nie, nie je to podobný prípad, ako u Teba.
Tiez sa nam narodil druhy syn, a co akoze? Lubime ho rovnako ako prvého. A ze druhy chlapcek? Aj tak je uplne iny ako prvy - vyzorom, povahou, chutami, zaujmami.. Riesis sprostosti. A ked uz boli chalani velki, bum bac, otehotnela som. Nepocitali sme už moc s tym. Pocity boli u mna zmiesane, ale nad UPT som nikdy neuvazovala. A vies co? Narodila sa nam Dorota, ktora ma teraz dvoch osobnych strazcov. Taky je život, vsetko sa pre nieco deje, hlavne sa neruhaj, daj sa dokopy a prijmi svoje dieta ako DAR.
Ja by som povedala, že je to proste prirodzená reakcia ak si tak tak ako si písala namotala. Ale isto to časom zmizne a všetko bude tak ako má byť, neboj sa ty nič
@angelsue712 kamoska pri prvom zistila že je to chlapec, bola nervózna, že to dieťa nechce, hysterčila ... mno bola neznesiteľná ... nakoniec dostala preeklampsiu, maly sa nerodil v prvej polovici 8. mesiaca, mal 1600g, nebol donoseny ani vyvinutý ... kamoska 3 týždne nevidela svoje dieťa ... a teraz je rada, že ho má.... môj názor: toto vsetko sa jej stalo preto, lebo to dieťa nechcela... karma no ... takze ti radím, tes sa z tých gulí, lebo iné ženy ani to nezažijú a ver mi, dali by čokoľvek za to, aby to mohli zažiť 🙂
???????nechapem take zenske ako si ty,robis hanbu nasmu pohlaviu!!!!!! ja som si pohlavie nedala zistit, ked si odbornicka na genetiku mala by si vediet,cim si podmienene sny, tym po com tuzis, co prezivas aktualne a co si prezila +mozog spracova podnet aj okolo seba priamo ked spis.....ty si si to dievca vsugerovala ...preto.o nom sny,pre mna bolo prioritne zdravie a nie pohlavie, ale som aj.muza upozornila,ze aj keby sa stane,ze bude chore,tak si ho necham,som raz mama,mam sestru s downovym syndromom,co brala by si?dievcatko s ds? a teraz odbornicka na genetiku,som mala stresovat,ze moje babo bude mat postihnutie? a je rozdiel medzi dedicnymi chorobami a rozdiel genetickymi t.j.co vystrajaju strukturi chromozonov pocas vnutromaternicoveho vyvinu, a pozor dieta moze byt v tehotnosti zdrave a moze nastat galiba pocas samotnom porode,moja teta zdrave babo,pri porode jej doktor pritlacil uska.co sposobilo .ze je nepocujuca, xy chorob prenasleduju predcasne deti, od lmd az po obrnu a vnutri boli zdrave asi tolko..s tymto som sla do toho a kvoli tomu prve ma byt zdravie, a pohlavie by som si tiez nedavala zistit ani keby sok znovu tehotna. moj syncek je uzasny,lubime ho,robi mi radost, je chalan a taky mojkacik, tuli sa,pusinky dava.hladka ma, a to ma jeden rok, ma len rok a bavi ho vysavat a varit so mnou v kuchyni, rad tancuje a spieva, je to nase zlaticko a teda keby je raz druhe je mi.jedno co.to bude, muz ten bol namotany na chalqna,ale.som mu to vysvetlila a zhodol sa .ze zdrqvie a mam v tom pravdu,tal sa spravaj ako zena!!! ako matka.nerev
Mám syna a dufam že druhe dieťa bude tiež syn.... Sú to skôr preferencie ak bude dievča tak bude nejako to prezijem ... Dúfať môžem, no pohlavie si vybrať neviem... Trochu sa zaráža je niekto jednoducho ide robiť dievčatko takt o tak musí byť.... A babske rady /triky nefungujú.. to by som mala doma 5. mesačné dievča a mám svojho úžasného synčeka
Mám doma dievčatko a keď som čakala druhé bábätko chcela som tiež dievčatko , keď som zistila že to bude chlapec tiež má to zobralo ... teraz je na svete a nevymenila by som ho za nič 🙂
@h2 moj nazor je ze mi neprinalezi nikoho sudit, autorka sem dala svoje aktualne pocity... mozno uz tym ze to dala zo seba von sa jej ulavilo, nevidim dovod na ostre reakcie ktorych je tu habadej... mozno to napisala horsie ako to citi, poznam viac zien ktore zvazovali potrat a teraz su stastne ze tak neurobili...
Možno by sme sa divili, kolke ženy to cítia rovnako ako ty, len sa to boja povedať na hlas. Ja mam dve deti. Ani pri jednom som nechcela vedieť pohlavie, pre mňa to nebolo dôležité. Ani jedno by nebolo sklamaním. Ale to som ja. Ty si túžila po dievčatku, po malej princeznej a budeš mat ďalšieho princa. Ze si sklamaná? Rozumiem, no sú to viac menej hormóny a možno aj tlak tvojho okolia. Ja verím, že keď ten malý zázrak privedies na svet, nedáš ho za nič a budeš ho bezhranicne milovať. A nad svojimi úvahami, ktoré ťa trápia teraz sa už len pousmejes. Dieťa je dar. Je jedno ci je to chlapec alebo dievča. Bud vďačná, že máš tu česť byť jeho matkou. Kazde jedno dieťatko si zaslúži byť milované a viem, že to tvoje určite bude. Držím palce a prajem veľa síl.

Viem si predstaviť čo prežívas,ja som tiež ani za svet nechcela chlapca....chvalabohu mam dievča.