icon

Sklamanie z pohlavia dieťaťa, mám výčitky

angelsue712
3. aug 2020

Ahojte,
viem že ma teraz viaceré odsúdite a máte na to právo... Mám doma 9 mesačného chlapca. Keď sme sa rozhodli po šestonedeli a nejakej dobe s manželom znova spolu spávať, nečakala som, že hneď v ten deň znova otehotniem. Moja prvá reakcia bola, že idem na potrat, lebo dve také malé deti nezvládnem. Manžel má utesoval tým, že tentokrát to vyjde a budem mat svoje vysnívané dievčatko. Každú noc sa mi snívalo o dievčati, všetky,, babské metódy " na určenie pohlavia naznačovali, že to bude dievča a ja som sa nechtiac na to tak strašne namotala... Nechcela som si to priznať, stále som si hovorila, že keď to aj bude chlapec, všetko bude OK...ved aj svojho prvorodeneho ľúbim... A dnes na sone som sa dozvedela, že moja princezná ma gule a vtáka. A tak som vyšla von a hovorila som si, že nevadí, veď aspoň budú kamoši... A teraz tu už 4 hodiny plačem a neviem prestať, hnevám sa na seba, že som si nemala nechať to dieťa, keď som to tak cítila už na začiatku, že vlastne už nechcem byť tehotná, nechcem mať znova taky ťažký pôrod, keď si ani nemôžem priviesť na svet svoje dievčatko, nechcem nič... Len aby to bol omyl ale tie gule som videla na vlastné oči a viem, že to dieťa za to nemôže, vlastne mám výčitky ako to prežívam, ved som si hovorila, že to zvládnem a teraz fakt neviem ako sa stým zmieriť. Ako sa mám ukludnit?

biela_sova
4. aug 2020

@eluveitie31 Ano, ale 50:50 znamena, ze matka aj otec su nositelmi celeho vejaru, celej skaly znakov (= alel toho isteho genu, napr farba oci, krvna skupina a pod), kde je pravdepodobnost najmenej 50%, ze u dietata sa prejavi ako dominantna "nezelana" alela daneho genu (u Vas prespokladam to bude asi vybusna povaha, silny temperament).
Uz po kom z Vasej strany to je, ci po dedovi, ci strykovi, je jedno, lebo nositelkou genetickej informacie ste Vy. Takze minimalne 50%. 🙂
V ramci Vasej rodiny su potom rozne pravdesopobnosti roejavenia sa danej alely genu. Su alely dominintne (tmave oci pred svetlymi, temperamentnejsia povaha pred pokojnou, atd), co znamena, ze je vyssia prevdepodobnost, ze z genotypu dietata sa preklopia do fenotypu (toho, ako potomok fyzicky a psychicky naozaj realne vyzera). To znamena, ze ked mate vacsinu rodiny tmavovlasej a "tmavokozej", napriklad tak je iste ze Vasa polovica (tych 50%) DNA informacie bude dominantne tmava... ale stale je tam aj druha polovica DNA, od partnera.
Su aj take pary, ktore sa preventivne rozhodnu nemat vlastne potomstvo, ak sa v rodine jedneho z nich prejavili silno psychopaticke crty. Lebo je tam ta sanca vyssia ze aj spolocny potomok bude nositelom tychto crt.

kikaa22
6. aug 2020

Ani neviem či to patrí sem ale aj ja od kedy viem že to bude chlapec si akosi prestávam to užívať :( ..áno chcem ho,chcem aby bol zdraví hlavne ale ten pocit vo mne vyvoláva 3rocna dcéra ,ktorá zachováva k tomu cloviecikovi negatívny postoj . Od kedy vieme že to bude braček tak chce bit brucho ,nechce bračeka lebo sa s ňou n bude hrať a podobne . Snažíme sa jej to vysvetliť ale stále trvá na svojom . Som z toho sklamaná neskutočne lebo chcela bábätko a od kedy vie že to bábätko bude chlapček tak ho nechce .

veronika1234512345
13. aug 2020

Úplne sebecké.
Nerozumiem ženám, ktoré pre toto dokážu plakať.
Fakt je to od teba hnusné.
V com sú dievčatka lepšie ako chlapci?
Každe dieťa je výnimočné ci ma vajka alebo nie. A ze jedného chlapca máš? Noaco.
Možno viac lásky dostaneš od 2 chlapcov ako od jednej "vysnívanej" dcéry.
Co by iné ženy zato dali. A ty tu riešiš somariny úplne somariny.

mimibb
13. aug 2020

Jaj Bože... Moja svokra túžila po dcére, keď porodila tretieho syna, na sále hovorila doktorom, že ho nechce, že mal byť dievča 😀 a teda až tretie vnúča v poradí (naša prvá) bolo dievcatko...

Na druhej strane som zas ja vždy túžila po synovi, mame 3 dokonale dievcatka, tretie tehotenstvo bolo komplikovane a úprimne bolo mi jedno, akého je pohlavia, modlila som sa, aby to bábo zvládlo, narodilo sa živé a zdravé.... Mala je na šťastie bojovníčka a viem, že raz budem mat ešte predsa 3 synov-zaťov (teda dúfam 😀)

benit
17. aug 2020

Nebud smutna, znama ma 5 chalanov. Povedala, ze uz stacilo. Su od 21 do 7 rokov. Neboj ked sa narodi, zamilujes sa tak ako aj do prveho. Aj druha kamoska si druheho chlapa odrevala a urcite by nemenila. Nech je len babatko zdrave. 😊

jany149
17. aug 2020

@scila ani nevieš ako ti rozumiem... Mám chalana a babu...chalan ako ,na chlieb natrieť, .....baba vzdorovita....hádže sa o zem...vonku hysterické výstupy raz aj hádam 40minutovy....vrieskala ako o život,tak ju to vyčerpalo že po príchode domov spala 3h a ja 2 h čo som sa vyčerpala . ,,😠Ale ja mám takú hystericku starú mamu má už 88 a bola taká celý život..tiež si myslím že to má po nej...

kristina100
18. aug 2020

My ale sa snažili v roku 2016 otehotnela som hned chceli ale chlapca mame chlapca...
V roku 2019 sme sa snazili otehotnela som hned a chceli sme babu mame babu...
Nezalezi na tom co to je preboha ... ale hlavne ze je to zdraveeeee....
Toto zmyslanie nepochochopim:( :(
To je jesno co to je zdrave je prvorade a nie pohlavie achhhh

moonikajan
28. aug 2020

@angelsue712 ja mam tiez prveho syna a ked sme cakali druhe, tak som si hovorila, ze by bolo fajn ak by to bola baba. No a ked som zistila, ze to bude baba, tak som sa najprv velmi potesila a hned v zapeti rozplakala, ze to nebude chalan. Vobec som necakala u seba taku reakciu, prekvapilo ma to. Nevadi ze mas take emocie, prijmi ich a pusti, nedrz sa ich. Je fajn o nich vediet, ale nechat ich ist aby otvorili miesto tym novym pozitivnym emociam voci tvojmu druhemu synovi.

nevenka
17. sep 2020

@eluveitie31 wau...ja som mala prveho syna, po porode som trpela aj poporodnou depresiou, je to krasny, citlivy chlapcek. Ale bude mat 7 rokov a uz sa meni na takeho chalaniska, rozprava mi take veci, ze im nerozumiem, sniva o motorkach, motoroch, o tom, co a ako funguje, je to proste uz taky chlap a meni sa aj povahovo, zacina byt taky intorovert. Tehotenstvo s dcerkou bolo ine, ziadne depresie po porode, aj ked som padala na hubu, bola velmi narocna, do roka sme lietali po doktoroch s nou, nastastie je zdrava (teda nic take, co hrozilo) a ma len ekzem. Ked ostaneme samy doma, je to taky babinec, kresli si, pomaha mi v kuchyni, rozpravame sa. Ma 5 rokov. Je to mojkacik velky a proste si rozumieme. Cakame tretie babo a povedali by ste si, ze vsak mate chlapca aj dievca, tak je to jedno. A predstav si, ze nie. Cakame chlapca a ja pocitujem velmi zvlastne pocity, navyse, ked v mojom okoli blizkom minimalne 2 baby cakaju dievcatka. Pri synovi som mala vela veci pozicanych, takze kupovaniu sa nevyhnem, ale vobec ma to netesi, nechce sa mi. Vidim ruzove v obchode a je mi do revu, ze ja idem kupovat modre a autickove. Riesim este aj ine veci a toto ma teda samu prekvapilo. Snazim sa to racionalizovat, dohovarat sama sebe. A este, ked mi dcerka povie, ze ona chcela sestricku a skoda, ze sa to uz neda zmenit. No je mi z toho cudne. Mozno prave preto, ze viem porovnat, ake to je mat syna a dceru a ze mi je blizsia dcera, tak sa na chlapceka tak nejak specialne netesim. A mozno je to priznak nejakej depresie a nemala by som to nechat na nahodu. Lebo ak to po porode nejak hormony neprepnu, tak sa psychiatrovi tak ci tak nevyhnem. A hovorila som si, ze si musim toto tehotenstvo uzit, lebo je velmi pravdepodobne, ze je posledne, vzhladom na vek a okolnosti a este si aj vycitam, ze to tak necitim a zavidim babam, co sa tesia. Vlastne mi nic nie je a je...Takze, dakujem aj Tebe za uprimnost a mozno nejaky ten odbornik nam predsa obom treba. Hoci euforiu prezivat asi nebudeme, no...🤔

nevenka
17. sep 2020

@kikaa22 moja, viem, co to je. Ja mam chlapca a dievca, dcerka ma 5 a odkedy vie, ze budeme mat dalsie babatko, tak vsade rozpravala, ze budeme mat "to a to dievcenske meno", ked sa na sone dozvedela, ze to bude chlapec, tak mala slzy v ociach a vcera mi povedala, ze ona sa tesi, ze budeme mat babatko, ale netesi sa, ze to bude chlapcek a skoda, ze sa to uz neda zmenit. Takze ja som tak nejak podvedome bola nastavena na dievcatko a tiez som nebola 2x nadsena, ked som videla na sone gulky. A do toho reakcia dcerky, no hotovo. A v okoli minimalne 2 blizke osoby cakaju dievcatko. Tak sa obavam, ake to bude. A netesim sa ani ja nejak, a to som si hovorila, ze si toto tehotenstvo musim uzit, lebo je posledne. A kde nic, tu nic...

lubiss
17. sep 2020

moja princezna ma gule a vtaka.....:D :D co ti mece :D :D

emiliamilka
17. sep 2020
hadecka39
17. sep 2020

Podľa mňa ťa to prejde. Ako ak si až tak moc chcela dievčatko, tak si myslím, že takéto sklamanie je normálne, no prejde to. Vôbec by som sa nebála, že druhého chlapčeka nebudeš ľúbi a nemáš sa podľa mňa ani prečo cítiť previnilo. To proste prejde

simca06022011
17. sep 2020

@angelsue712 nebojto prejde... my sme mali 3 dni tichu domacnost a z cesty zo sona som revala ako pavian 😂 lebo chcela som chalana 🙂

terezia323
17. sep 2020

@nevenka môj manžel je presne to “menej obľúbené dieťa” pre mamu.

nevenka
17. sep 2020

@terezia323 tu nejde o "menej oblubene", mam ich rovnako rada, len s jednym si rozumies viac, s druhym menej. U mna a sestry to bolo podobne, lasku sme mali rovnaku, ale ja som mala blizsie k mamine a sestra k otcovi. Tu ani o pohlavie neslo, ale sestra bola viac taky ten chalan, praktickejsia, technickejsia, ja som bola totalne nemehlo v muzsych pracach. Sestru bavil aj sport, mna tak maximalne tanec, literatura, mala som proste aj zaujmami blizsie k mame. Tak automaticky sme to mali podelene. V manzelovej rodine su vsetci vnuci, babca ma len jednu vnucku a ked sa narodila nasa mala, tak vsetci boli mimo z toho. Nie ze by sa z chlapca netesili, ale uprimne, bolo to "ine". A teraz bude dalsie dievca v rodine a ten nas treti, samozrejmejsi chlapcek, tak vsetci sa potesia, ze "jeeeeej"...a prave oni chceli skor chlapceka a my dievcatko, to si samozrejme, nevyberies...ale toto su vsetko veci v emocionalnej rovine, ktore sa rozumny clovek snazi racionalizovat, ale niekedy su pocity nevyspytatelne. Neviem, ako sa ma clovek "donutit" citit veci inak. Parkrat v zivote som sa snazila veci takto riesit, ale akurat tak to potlacis a skor ci neskor si Ta to najde. Ja obdivujem kazdu jednu mamku, ktora si prizna aj nie velmi popularne pocity. Prva faza vyrovnavania sa s vecami moze byt aj sok, snaha vratit cas, zmenit to, rozhodnut sa inak, popriet. U kazdeho trva roznu dobu. Uz potom, ak to pretrvava, tak je to patologicke a na to su odbornici. Tak ako byva chore telo, moze ochoriet aj dusa. Nevidim na tom nic odsudeniahodne. Len v dnesnej dobe este stale ludia neveria, ze dusevne choroby, poruchy, su realne a nielen taky rozmar rozmaznanych ludi. Rovnako realne ako zlomena ruka. Depresia napriklad, je taka rakovina duse. Poznam ludi, co sa aj liecili, snazili sa a okolie si myslelo, ze je to s nimi ok, ze nemaju dovod "byt depresivni" a zrazu...jedneho dna si vezmu svoj zivot. Hej, to uz hovorim o extremoch...Ja som si presla poorodnou depresiou, nic prijemne. No s laskou k dietatu to nic nema. Dieta lubis, len pod vplyvom istych veci, aj hormonalnej nerovnovahy, to proste niekedy nevidis. Nevidis nic dobre, nic svetle, netesi Ta usmev dietata...Nevidis v nicom zmysel a jedine, co chces, je necitit tu dusevnu bolest. Vdaka Bohu, preslo to a deti milujem a budem aj to tretie. Ale pripustit si, ze citime sklamanie, nie je nic, co by bolo nenormalne. Ale treba sa mat na pozore, lebo mozno prave to moze byt prvym znakom, ze nieco sa v tej dusi deje, nie dobre...Ale ked matka bude od okolia pocuvat, ze je nenormalna, tak sa uzavrie do seba a tam to len zacina byt nebezpecne...

eluveitie31
20. sep 2020

@emiliamilka môj má problém s emocionalitou - má to diagnost. Dokonca ani zo šteniatka chlpatého sa netešil.

dilino
20. sep 2020

Ty vole nie aby si bola rada že bude zdravé.Prepáč som veľmi nahnevana vytočená, s pohľadu mamy ktorej dieťa už kryje čierna zem.Ja by som dala aj diamanty za dieťa prečo si sa tak k tomu postavila, reveš prečo pre zdravé dieťa no a čo že to bude chlapec teraz čo nedáš mu jesť či neprebališ ho či ako.Keby si revala jak kostolny orgán že bude postihnute ešte pochopim je to šok ale zdravé a nechcene och bože kde si podela rozum. Tu nepišem len za seba ale za mnoho žien a mladých čo nemajú ani jedno dieťa samovoľne potraty, umele oplodnenia, nikoľko pokusov o otehotnenie, z vysledkom 0.Ktore prežili hory bolesti smútku, beznadeji a ty napišeš som sklamana nikdy by som nemala ani odvahu pisať do fora že čakam dieťa a že to nebude dievča ale chlapec ja som si myslela že u každej normálnej ženy a mamy je najdôležitejšie že je zdravé aspoň ja to tak berie.A reveš začo aký je na to dôvod nijaký len si si vsugerovala že to bude dcéra no je to chlapček a teraz čo dáš ho na adopciu či do domova, či ako nechápem čo by si robila ak by si chodila od dveri k dveram a nikto by ti nedokazal pomôcť tak čo neprosila by si aj za chlapčeka ja vydim problém v tom že si nevieš vážiť čo máš.Nechápem chovanie jednej dospelej ženy.Nechcem mať pôrod ťažky ako pišeš páne bože a keby si čakala dcéru tak čo fuknu ti do zadku a vyjde ti predkom och páne bože nechápem, nechápem. Každý pôrod je ťažky takže s toho mi vychádza teraz to bude chlapček tak nechceš prežiť bolesti zbytočné ale keby to bola dcéra tak aj keby si steny škriabala tak to vydržiš. Ešte sa nenarodil a ty ho už nechceš už privolávaš naňho zlé rozmyšľala si o potrate nehnevaj sa na mňa ale toto je už cez čiaru.Nevieš že dieťa je dar od boha len preto že to nieje dcéra ak by to bola dcéra o by si ju uprednostnovala pred synom a toho si už pomaly ani nevšimala.Nerev vzchop sa a bud rada za dve zdrave deti tu veľa žien nema ani jedno alebo maju čakajú vymodlene ale sú ešte len na začiatku tehotenstva a nevedia ešte ako to dopadné.Ja som dcérku navždy stratila ale take ženy čo nevedia a niesú vdačne za zdrave dieťa a ešte si vyberajú a majú myšlienky na potrat prepáč take ženy by viac deti mať nemali som úprimna málo ma nikedy niečo rozčuli ale toto fakt nie.Jasné že dostaneš aj negatívne odpovede ved tu sú aj ženy ktore sa roky bezvýsledne snažia a aj mňe to prišlo ľúto vzchop sa.A neprivolavaj na seba nič nikdy nikomu by som nič zle nepriala ale čo ked sa stane nedaj boh že ho potratiš nebudeš mať výčitky lebo ty ho teraz v tuto chviľu nechceš nieje u teba prijate z láskou ale iba ako náhrada zamysli sa nad sebou čo ak by nedajbože bolo chore tak čo nechápem ako jedna matka ktora má dať život dieťatu ho odmieta lebo je to ine pohlavie z môjho hľadiska ak by si nemohla deti mať tešila by si sa aj s chlapčeka.Niektore si ešte budu vyberať nie aby boli radi že aspoň jedno majú.Ked si spomeniem na moju sestru čo 7 rokov chodili a nikde im nevedeli pomôcť tak mi je do plaču a ty namiesto slzy radosti máš slzy žiaľu a smútku čo ak by dcéra v dospelosti bola horšia ako ten syn.Prijmi ho ako dar a nie ako trest že je to chlapček.Nieje to tovar v obchode že ty chceš červený obal a budeš mať obal modrý za mysli sa nad sebou nad tvojim chovanim.Tvoj muž vie čo preživáš ved to všetko môže dôjsť do depresie aby si s pôrodu nemala tu popôrodnu depresiu.Teš sa s toho čo ti Boh doprial a nie čo chceš ty veľa žien a ľudi by chcelo veľa veci podľa seba ale nedá sa vzchop sa hore hlavu a teš sa.

dada0902
5. okt 2020

Uplne mi je do placu co tu pises je jedno ci chlapcek alebo dievca hlavne nech je zdrave to je najviac co si mozes priat ja mam.chlapca a tiez som chcela dievca ale bolo.mi to jedno som.rada za neho ze mi robi radost a ak sa nam.podari druhe tiez mi bude jedno ci to bude chlapec alebo dievca predca len su to nase poklady nemozes to tak brat a byt s toho nestasta ani nevies aku radost ti bude robit v zivote a ako mu bude s braskom dobre este ta mozno tato reakcia bude mrziet ked sa narodi a pozre na teba tymi ockami

11iva11
13. nov 2020

@angelsue712 "A dnes na sone som sa dozvedela, že moja princezná ma gule a vtáka."
To ako vážne?
Preboha, to sú matky... ☹

11iva11
Autor odpoveď zmazal
marvin1234
13. nov 2020

@angelsue712 nehnevaj sa, ale ja mam syna, 2,5. Je autista. Vaz si co mas, nechovaj sa uboho a bud vďačná za zdrave dieta.

1katyka1
Autor odpoveď zmazal
alienkami
25. jan 2021

@1katyka1 modrá farba je v pohode aj pre dievčatko. Moja Mimi bola zaťažená na ružovú, teraz (5r.) ju už nechce, len modrú chce. 😂

kikulienkadd
25. jan 2021

@angelsue712 ahoj,ako sa máš?

angelsue712
autor
9. jún 2021

@kikulienkadd ďakujem za otázku, mám sa dobre. Mám dvoch chalanov a aj tak ich ľúbim 😍😂

kikulienkadd
10. jún 2021

@angelsue712 ahoj, teším sa! Pekný deň 🌞

atinkaa
29. aug 2022

@emiliamilka nechcela som sa zapajat, no neda mi. Myslim, ze s malymi dievcatami to bude rovnake ako s chlapcami.😉

1katyka1
30. aug 2022

@angelsue712 boze zienky ja ked si predstavim ako som strasne chcela ine pohlavie a rozmyslala nad tym a teraz ma moja laska 1 rok a ja ju lubim najviac na svete som nekonecne stastna🙂 su to iba pocity tehotnych zienok nebojte kazde pohlavie ma nieco do seba a budete najstastnejsie ked sa dietatko narodi a bude rast🙂)

arasidka123
30. aug 2022

@angelsue712 možno ďalšie bude baba 😉