icon

Skúsenosti s potratovou tabletkou: Čo očakávať?

magiiii
24. okt 2024

Ahoj baby som zložitej situácii mam dve dceri a 4 mesačného synčeka ešte som nestihla na danu a po pravde som natom nebola naj bo sme sa museli sťahovať do väčšieho bytu a dnes som zistila ze som tehotná robila som si test a neviem co ďalej mali sme ochranu ale asi nefungovala 🤦‍♀️😭chcela som sa opýtať ci mate niaku skúsenosť s tou tabletkou ru alebo ako sa vlastne vola a ci vám ju doktor predpise. Ďakujem za všetky odpovede 🙏

zobaka
24. okt 2024

aj tak sa kazda rozhodne podla svojich moznosti, autorka uz odpoved, ktoru hladala vie, ze na SR sa neda vykonat interupcia tabletkou

simca06022011
24. okt 2024

@bubuzu vies, kludne moze zomriet aj ta matka tych 3 deti (+1 mozno)... len tak medzi nami.... A komplikacii moze mat kopec aj pocas tehu aj po porode, ak by dobre dopadlo. PRoste kazda zena vie co fyzicka da a neda.. ale na to by niekto musel mat zdravotny problem, aby pochopil, co je to sa nie prave fit straat o tolko deti malych. Ona sa dokaze rozhodnut urcite sama a posudit +/-, este ma cas urcite 🙂 A ako sa tu pise, je to jej slobodne rozhodnutie.
Videla som riskovat zeny, ale zvacsa kvoli prvemu, jedinemu dietata, vytuzenemu... lebo keby daco.. nezostanu po nej polosiroty.. A kopa zien si deti neuzije naozaj, lebo znicene zdravie nedovoli... cize nie, ja to za hrdinstvo nepovazujem. Aj ked je to urcite slachetne. Nepaci sa mi ani pohlad na zivoriace rodiny mnohopocetne, ktore neamju ani na zakladne veci pre deti, ziju v rozpadajucich sa domacnostiach atd, tebe ano? Lebo proste nemaju na to, a ak pridu zdravotne problemy ani nebudu mat, kedze mama ostane napr. doma bez prace.
Tak si mudre reci o tom, ze je to to iste nechaj pre niekoho, nie nie je to to iste. A kludne nech ti to drasa srdce. TO by ti nedrasalo srdce, keby 3, mozno 4, deti ostali bez matky. Ze nie? Proste otrepanu frazu protipotratovych maniacok si vytiahla. A nikomu tym nepomozes.

Zdrava mlada zena, ked chce, a moze, nech ma aj 10 deti.. Ked chce. Rovnako tak sa moze kazda ina rozhodnut, ked nechce/nemoze, ci na to ma vazny dovod alebo nie. NIkto to vobec nema co riesit.

cinky16
24. okt 2024

@sissy27 nie,nestupila si mi na otlak,ale absolutne nema zmysel sa s tebou o nicom bavit, nedokazes akceptovat nazor inych,len "ty" mas svoju pravdu....dobru noc...😘

tianna
24. okt 2024

Nuž ja tomuto tiež absolútne nerozumiem.. keď raz viem že tehotná byť nechcem alebo nemôžem tak sa zariadim tak aby som tehotná nemala takmer žiadnu šancu ostať.. to neznamená len ochranu ale poistiť sa aj sledovaním plodných dní.. ja som tiež momentálne v situácii že otehotnieť nemôžem lebo musím si najprv dať doporiadku zdravotné záležitosti ale jednoducho od 8. do cca 18. dňa skrátka styk nemáme. Inokedy áno no samozrejme výlučne s ochranou. Treba občas používať aj rozum a nenechať sa riadiť len pudmi.

bubuzu
24. okt 2024

@simca06022011 nik z nás nevie, ako v živote dopadne, čiže argumentovať tým, nemá zmysel. Ak by mala také zdravotné komplikácie, že jej tehotenstvom, pôrodom ide o život, tak to tu rovno napíše a každý by to chápal. Ani by sa predsa nad tým nezamýšľala a nemala potrebu to riešiť na fóre. Áno, je mi ľúto viacpočetných chudobných rodín, ale tam predsa často ide o generačnú chudobu a veľké rodiny z dôvodu nedostatočnej vzdelanosti a sexuálnej výchovy. Tu píše mama troch detí, ktorá spomína len nejaké zdravotné problémy, či si svoje rozhodnutie nimi len neospravedlňuje, sa mi už nedozvieme. A je to asi jedno. Očividne však chcela väčšiu rodinu, do ktorej sa zrazu už jednu dieťa akosi nezmestí. Často je to len o predstavách, akoby mal náš ideálny život vyzerať, pritom stále nechápeme, že niekedy to proste môže byť aj inak, to však neznamená, že horšie. Je len na nás ako to prijmeme a popasujeme sa s tým. Nedávno tu písala mama, ktorá sa takto rozhodla mať "nechtiac" počaté dieťaťa a každý jej gratuloval, že to určite zvládnu. V tejto diskusii akoby každý predpokladal, že práve autorka to nezvládne. Pritom to vôbec nemusí byť pravda. Ak sa tak rozhodne, môže z nej byť skvelá mama štyroch detí, vedomá si svojej sily aj napriek okolnostiam. Môže ju to len posilniť. Zato potratom dosiahne čo? Že keď bude stará, spomenie si na všetky dovolenky na ktorých vďaka potratu mohli byť? Alebo na oblečenie, ktoré vďaka nemu mohla deťom kúpiť? Že mohli ísť viac krát do roka do aquaparku?

simca06022011
24. okt 2024

@bubuzu ona sa nezamysla. Pýtala sa na tabletku... nie na to ci ísť neísť na upt. A áno píše, že ma zdravotné problémy tak asi vie koľko a akých. Rozhodnúť sa môže.. ako len chce. Ma čas. To som písala. Určite si to aj s manželom doma preberú.

Inak k tomu počtu detí... ja mam veľkú časť rodiny a veeela deťmi. A tie ženy veru na dôchodku neskacu 20metrov z toho koľko mali deti. Ale práve naopak. Pritom tie deti milujú a tak. Ale už by sa inak rozhodli, resp by bolo radi keby sa mohli rozhodovat alebo zit inak.
A nejde o aquapark a dovolenku.. to je možno tvoja predstava o fungovaní. Na to často ani rodiny a 3 deťmi nemajú a zdravými rodičmi. Ani tie babky v detstve neriešili aquaparky, urcite šťastné žili v 2i bytoch so 4-5timi súrodencami. Riešili základné potreby.

vorkola
24. okt 2024

@la_dolce_vita narocne na psychiku je, ked sa zena matka teda tehotna zbavi dietata krvilacnym sposobom. Potratova tabletka + UPT= vrazda

sissy27
24. okt 2024

@cinky16 normalna nie si ty - autorka sa na nieco pytala a ty ju ides poucovat co PODLA TEBA ma alebo nema robit, ako keby ty si mala niest nasledky jej rozhodnuti 🙄🙄
A nie, nebavime sa o dietati a ludskom zivote - bavime sa o plode, z ktoreho teoreticky moze vzniknut clovek. Ak by sme sa chceli bavit o dietati v tomto stadiu - mozes poberat vyzivne na toto dieta? Mozes uzavriet tomuto dietatu poistenie? A hlavne - moze toto dieta zit samostatne mimo maternicu zeny? Nie? Preco? Ze by preto, ze to este nie je dieta?? Ze v tvojej hlave to je inak nic neznamena… asi tolko. A prestan ma presviedcat o svojej pravde a o tom, ze prave tvoj nazor je spravny - nie je. Nazor a fakty su dve rozlicne zalezitosti.

cinky16
25. okt 2024

@sissy27 mas pravdu 😗

la_dolce_vita
25. okt 2024

@vorkola ako vies? Zazila si? Nehovor za inych, nie kazdy to tak ma.. vrazda je trestny cin a dost silne slovo. Tak ty nevrazdi a do ostatnych sa nestaraj..

bubuzu
25. okt 2024

@simca06022011 to že sa môže rozhodnúť ako len chce tu nikto nespochybňuje. A ja už vôbec. A určite sa nedá porovnávať postavenie ženy a ochrana pred počatím vtedy a dnes. Ja predpokladám za autorka je svojprávna žena, ktorá si vie stáť za svojimi rozhodnutiami a obhájiť aj ich.

oblecenie99
25. okt 2024

Kde ste boli všetky včera, keď som sedela so synom skoro ráno v preplnenom MHD a nastúpili tri otrhané deti do toho autubusu? Ráno, 7 hodín, vonku 4 stupne, oni len v tenkých mikinách a kabátikoch, špinavé, vyziabnuté, strapaté, najstaršie z nich odhadom 5 rokov, bez rodičov samozrejme. Všetci sa nahrnuli do posledného človeka na druhý koniec autobusu, aby nebol kontakt, necítili a nevideli to. Kde sa vtedy podeje tá empatia o deti? Či tieto sú "iné"? Nenarodené majú právo žiť, či sa len narodiť? A potom nech to rieši niekto iný?

tianna
25. okt 2024

@oblecenie99 prepáč ale pochybujem že autorka trpí núdzou keď písala že sa sťahovali do väčšieho bytu 🙄

zobaka
25. okt 2024

@oblecenie99 potom uz nikomu nie je luto, hlavne, ze sa narodili

oblecenie99
25. okt 2024

@tianna Nepísala som na autorku, ale na reči, ktoré tu odzneli o vražde a spol. Že sú všetci hustí v názoroch na ochranu pocateho života, ale keď ide o reálne deti, tak zrazu nevidím, neriešim.

petronela1985
25. okt 2024

@tianna a možno do podnájmu a platia vyšší nájom ako predtým. To by som potom nebrala ako vyšší štandard.

petronela1985
25. okt 2024

@magiiii odhliadnuc od skutočností, zodpovedné to nie je. Máš tri deti, z toho tretie je fakt maličké. Takým veciam ako zlyhanie ochrany neverím, resp. je to naozaj vysoko nepravdepodobné. Antikoncepciu si si nestihla dať nasadiť, ak si mala prerušovaný styk, tak s tým treba rátať, že z toho bude tehotenstvo. Najmä, ak v tejto oblasti nemáš absolútne žiaden problém. Rozhodnite sa s manželom, chce to triezvu úvahu, čo ďalej. Nie si povinná robiť mobilný inkubátor inej žene. Áno, je to šľachetné, ale nie každá žena s tým dokáže žiť, že dieťa odovzdá ďalej.

evcagabi
25. okt 2024

Boze, mne sa po precitani tejto temy snivalo, ze cakam dalsie dieta 😅😅 mala ma len 2m a s takym nepokojom som sa zobudila, ze som to musela predychat 😅😅
Ale keby sa stalo tak by som nespekulovala ako taka blbka a dieta si nechala aj ked by som asi naozaj skolabovala 😅

ptvw
25. okt 2024

@negymama zaujímavá života situácia a to dieťa vie kto sú jeho bio rodicia, alebo ako to je, právne to asi nemajú nijak poriesene keďže je to v podstate neoficiálne, ma to zaujalo tak ak môžeš napísať viac ak máš nejaké info vdaka

negymama
25. okt 2024

@ptvw
V dome zili muz a zena, boli manzelia a s nimi aj svokra, muzova mama. Nnarodila dcerka, ktora bola narocne uplakane dieta, z nejakych dovodov, asi aj kvoli vyzoru ju neznasala ta babka.
Plus ta zena mala bezdetnu sestru, ktora nemohla mat deti. Tak ta ju prosila ci by im to dievcatko nedali, ze su v jednej dedine, ze ju budu vidat.
Tak ked sa im narodil druhy syn, a oni uz vedeli ze bezdetni nebudu, tak im to dievcatko ako dvojrocne dali. Vyrastla u svojej tety , hyckana milovana, dali ju vystudovat.
V tej rodine sa po synovi este narodilo jedno dievca a to uz tiez rozmaznali, akoby zo zleho svedomia.
Ten syn, bol muz mojej kolegyne a hovoril, ze sestre co ju dali k tete bolo lepsie ako im. Lebo oni mali otca alkoholika, bil ich, on ho ako vacsi mladenec nosil z krcmy na furiku, lebo ozran nedokazal prist domov. Samozrejmme z toho mali aj financne problemy, psychicke atd.
Sestra mala u tety luxus. Ale i tak svojim rodicom nezabudla , ze sa jej vzdali.
Takze aj take pribehy zivot pise.

ptvw
25. okt 2024

@negymama ďakujem Ti velmi ze si odpísala, to je ozaj niekedy neuveriteľne co si život pripraví

simca06022011
25. okt 2024

@tianna možno sa presťahovali s 3detmi z jedno izbového do 2i, alebo so troj.. A možno majú s tým vysoké náklady už aj tak... to fakt nemôžeš nazvať luxusom a " netrpí nudzou" .

negymama
25. okt 2024

@ptvw inak aj moj muz bol skoro v tejto situacii, svokra mala dvojcata chlapcov, a bezdetnu sestru v madarsku. a ta ju tiez dlhe roky prosila, ci by im jedno dvojca nedali, a vyhliadla si mojho muza, ze jeho by chcela. Ale svokra ho nedala.
moj muz s rodicmi nema dobre vztahy, zato s tetou, ktora bola jeho krstna mama vzdy dobre vychadazl a kym krstni nezomreli chodili sme tam castejsie ako ku svokrovcom. Mali nas velmi radi, aj nase deti, na rozdiel od svokrovcov.
Muz kolkokrat povedal, ze mohli ho dat tete.

ptvw
25. okt 2024

@negymama veru niekedy je to ozaj pre tie deti vykúpenie, ale aspoň ze ho bio mame od tej tety nejak neodstrihla keď vedela ze mala záujem o neho

negymama
25. okt 2024

@ptvw tak nemohla ho odstrihnut, lebo teta ostala byvat v tej istej dedine ako pochadzala svokra, dokonca to bol dom oproti ich rodicom. A to boli starki, ku ktorym chodili chlapci aj na cele prazdniny a tetu mali oproti cez ulicu.

tianna
25. okt 2024

@simca06022011 áno, v tomto s tebou súhlasím. No pre mňa skrátka neexistuje neplánovane tehotenstvo. Keď nechcem byť tehotná nesexujem v plodnom období a mimo neho používam dvojitú ochranu (prezervatív plus antikoncepcia, prezervatív plus prerušovaná súlož, antikoncepcia plus prerušovaná súlož). Ak by otehotnela pri takomto sexe to by už bolo na úrovni zázraku..

negymama
25. okt 2024

@tianna no my sme to tehotenstvo so 4ltym dietataom mali neplanovane v zmysle, ze ok tri deti nam stacia, dalsie nebude.
ALE...ked som otehotnela, bolo nam jasne ze sme pre to neurobili dost a ako vravis pouzili iba jeden stupen ochrany. TAk sice ja nie som nejaky fanatik, ale brali sme to, je zdrave , je nase, a my mame zodpovednost za to ze sme ho splodili. Tak si zjeme, co sme si navarili.
chapem mat moznost volby, chapem situacie ako su znasilnenie, extremne tazke zivotne pdomienky, prilis mlady vek a nezrelost , tazke vyvojove vady. Nie som v kozi takychto ludi, tak nejdem sudit.
ale zena v plodnom veku, ktora ma 3detmi oskusane, ze veru plodnost jej funguje vyborne, by mala s muzom ist na zaistenejsiu ochranu, lez len - nestihli sme danu, tak podme s prezervativom naostro.
Urcite ako tu niekto spomenul vyskumy, je X zien ktore potrat znesu, a su s tym v pohode. OK...tayko povedat, ci ten vyskum hodnoti aj roky potom, ci to niektore nedobehne v starobe ked sa bilancuje zivot, ktovie.

Moj svagor bol stvrte dieta v rodine, a jeho mama mala za tymi troma detmi dalsie tri tehotenstva, ktore s lahkostou ukoncila potratom, a tak by skoncil aj svagor, keby si nemyslela pri nom ze je uz v prechode /mala 45 rokov/.

magiiii
autor
25. okt 2024

@cinky16 ja nemám fejkovi účet ja som len položila slušne otázku na ktorú mal odpovedať kto stým ma skúsenosť na koľko otom nič neviem a to je všetko
ĎAKUJEM

mareka49
25. okt 2024

@negymama a tak sa švagor narodil, lebo už nestihla interrupciu?
Ako sa cíti ako nechcený a takmer...

negymama
25. okt 2024

@mareka49 neviem ako sa cit kvoli tomu, menej ho vidam, lebo je uz exsvagor.
Ale stal sa z neho alkoholik-