Som na začiatku tehotenstva a nechcem svoje dieťa
Potrebujem sa vyrozprávať.. otehotnela som, na úvod však musím podotknúť, že napriek ochrane. HAK nemôžem brat zo zdravotných dôvodov. Používali sme vždy prezervativy avšak žiaľ, praskol nám. Užila som po dohode s gynekológom tabletku po - avšak .. evidetne neúspešne.
Mám 22 rokov, priateľ 24. Sme vysokoškoláci, popri tom brigádujeme. Bývame v podnájme, v garsónke avšak financie nám vychádzajú natesno. Mali sme plány, vízie. Ja deti ani nechcem, preto sme sa vždy chránili. Nezvratnú sterilizáciu som nechcela, pretože, čo ak raz.. náhodou sa môj názor zmení.
Som asi len v 4-5tt, zatiaľ to nemám presne ani od gynekológa, som len objednaná keďže som to teraz zistila. Ale podľa menzesu posledného to vychádza takto.
Naozaj neviem čo robiť. Som proti interupciám, avšak ja to dieťa nechcem, ani kúskom svôjho srdca. Je mi to príšerne ľúto, ale vždy som - sme robili všetko pre to, aby nebolo.. a predsa sa stalo
Čítala som príbeh ženy, ktorá si chcela budovať svoju kariéru chcela byť úspešná a ako 20 ročná sa vzdala svojho dieťaťa. Keď mala 40 rokov povedala, že by dala všetko na svete za to, aby jej dieťa bolo s ňou. Keby nemala nič, iba nejakú drevenú chalupku a nič by v nej nebolo, ale jej dieťa by bolo pri nej, bola by šťastná.
Preco si proti interupciam? Podla mna lepsie interupcia ako porodit dieta,ktore budem neznasat,nebodaj ho dam na adopciu a umarat sa cely zivot otazkami,ci mu je dobre. Ano aj interupciu mozes olutovat,ale stale mi to vychadza ako najrozumnejsie riesenie
Ty si myslíš,že my tu zerieme seno?si dospela,tak rozmýšľaj co robíš a netrep tu bachorky o prasknutom kondome.Sterilizaciu nechceš, lebo čo akby.skus napísať pravdu ze to chúďa vám teraz nepríde vhod,lebo si chcete užiť...lenže druhu šancu už dostat nemusíš....spýtať sa tých zúfaliek , či tu každú chvíľku dávajú akože pozitívny test...a merajú si teploty.
A môžem sa spýtať že prečo to dieťatko nechceš ? Či ide o to že bývate v prenajme a neostáva vám veľa €?
kontaltuj poradna alexis
Jednu vec, ktoru si treba uvedomit je, ze uz sa stalo. A ci uz sa rozhodnes pre interupciu alebo vzdat sa svojho dietata, tak zivot uz nikdy nebude ako predtym. Uz tam to dieta vzdy bude. Ci uz potratene alebo darovane. Toto nema riesenia, ktore ta raz nebude boliet, okrem moznosti, ze si ho nechas. Mas 22, to zasa nie si az tak extremne mlada aby sisi dieta nemohla nechat. Ak si naozaj sikovna tak pri nom aj dostudujes aj karieru este mozes mat. To neviem kto tu pisal vyssie ze mas zabudnut na karieru a cestovanie, akoby sa nedalo vsetko sklbit. Vsetko sa da zvladnut, to dieta po 3 rokoch pojde do skolky, nebude ti visiet na nohe a branit ti zit a plnit si aj svoje sny. Dokonca existuju aj jasle…. Ja si neviem predstavit ten utajeny porod. Ja by som to dieta chcela vidiet. Po 9 tich mesiacoch tehotenstva…. Ak to dieta porodis a daju ti ho, ja neverim, ze ho budes chciet dat prec…. Mozno su take zeny, ale tych je naozaj velmi malo….Nie ste az taki strasne mladi, ze by ste uz nemohli mat dieta. O to lepsie neskor, budete mat 30 a uz samostane dieta a vy sa mozete plne venovat svojej praci. Jedno dieta by som naozaj ako prekazku nevidela…. Ano jeden dva roky mozno budu narocnejsie, ale uplne zvladnutelne….treba si vsetko dobre zvazit. Porozpravat sa s partnerom… ak mas dobry vztah s rodicmi tak aj s nimi ….drzim palce.
@ritta86 presne,neviem,co tu pisu,ja pri mojom studujem dalej a dost narocny odbor. A aj cestujeme a vyletujeme a chodime aj za rodinou,ktoru mame daleko…dieta nema byt prekazka,proste mu zbalim veci ako aj nam a ideme…pre niekoho je asi dieta obmedzenie,no je to o nastaveni sa v hlave…
@ritta86 mne sa toto "takmer" stalo, mala som 23 a pozitivny test. No ale, my sme si to babo chceli nechat, hoci sme obaja studovali a nemali sme tiez "nic". Ale mali sme jeden druheho a odhodlanie to spolu zvladnut. Nakoniec to bolo biochemicke a odislo s oneskorenou "menstruaciou". Ostali sme nakoniec spolu, dostudovali a zalozili rodinu, mame uz 3 deti a sme spolu 19 rokov celkovo. Ked som porodila prve dieta, potom druhe a nakoniec tretie, tak som si povedala, ze aka skoda, ze sme nezacali skor, vzdy myslim na to, kolko by to nase prve malo rokov, ake by bolo, ci dievca, ci chlapec. A ze este jedno by som chcela. Len uz mam 39 a zdravotne problemy, uz to bude len sen.
Ked sa mi narodil syn a nedovolili mi bonding, vzali ho "len" na prevazenie, vysetrenie atd...a mne ostalo prazdne brucho. Zrazu nebol so mnou, nehybal sa vo mne, v tom momente, akoby som prisla o kus seba. Potom som ho chcela mat stale pri sebe. Bolo to ciste biologicke a nasledne na to nadviazala psychika, hormony, strach o neho...isty cas musel byt na JIS-ke. Neviem si predstavit, ze by som ho dala "prec" a nikdy nevidela. Dopredu zena vobec nemoze vediet, ze ho nechce, ze nema a nebude mat k nemu vztah. Na zaciatku tehotenstva je to len pozitivny test, dieta ani nevidiet, ale casom sa to zmeni. U vacsiny zien sa vytvori to puto.
Ale samozrejme, ta adopcia je tiez moznost, ak to puto nenabehne, v rodine mame aj adoptovane deticky a maju sa naozaj velmi dobre, dostavaju kopu lasky a rodicov urobili velmi stastnymi.
@any_soj ja chapem co je to utajeny porod - ale to si ako predstavujes, ze bude behat 9 mesiacov s bruchom a hovorit, ze to dieta ide niekomu dat, lebo nema dokoncenu skolu? Alebo ako si to predstavujes? Pretoze dufam, ze ti je nad slnko jasne, ze hovorit priatelovi, rodicom, kamaratkam a okoliu, ze je tehotna, ale ze sa ide dietata vzdat - je uplne sialene. A velmi dobre viem, co je to utajeny porod. Len nejako nechapem ten koncept v praxi. Ale kedze si mudra ako radio, tak mi to mozes vysvetlit - ako sa autorka realne vysporiada s otazkami okolia na bezne otazky okolo tehotenstva a kde bude dieta po porode, kedze ho neplanuje doniest domov. Ako si myslis, ze sa k nej asi to okolie bude chovat. Pravda je, ze potrat je v tomto pripade psychicky mensia zataz pre zenu ako vas navrhovany cirkus s anonym. porodom.
@akbara77 Zabiť sa nerovná interupcia…
Za mňa anonymný pôrod. Interrupcia je nezvratný proces.
Kdezto pri AP máš možnosť si to do poslednej chvíle rozmyslieť, ak by sa v tebe dačo zmenilo
Ono počítaj s tým, že nikdy tvoj život už nebude ako predtým,nevh už bude rozhodnutie akékoľvek. Máloktora žena je taka "tvrdá" že po UPT si bude žiť akoby sa nechumelilo, veď nijake dieťa nikdy nebolo
Rovnako ako po anonymnom pôrode, budeš vedieť ze dieťa niekde s niekym žije.
Ale minimálne dáš mu šancu na lepší život. S ľuďmi, akí budú šťastní, že ho majú
Mám takých priateľov, majú dieťa z utajeného pôrodu a stále vravia, že sú veľmi vďační tej dotyčnej žene, že im dopriala také šťastie, byt rodičmi
@marca12 plne detské domovy je veľmi nepresné vyjadrenie. Presnejšie - drvivá väčšina detí v detských domovoch nie je voľná na adopciu, rodičia sa ich nezriekli (čiže sú voľne na pestúnsku starostlivosť, na ktorú je málo žiadateľov, lebo je povinnosť komunikovať s rodičmi a je aj právna možnosť musieť dieťa odovzdať do ich starostlivosti). Sú to väčšinou deti, ktoré sa do domova dostali neskôr, boli chcené, ale odňaté z rodiny socialkou, lebo rodičia sa nevedeli starať. Alebo/a súrodenecké skupiny, čiže 2 a viac detí, pre ktoré je výhodnejšie zostať spolu a v domove, ako každý zvlášť v novej rodine. V prípade autorky - malé právne voľné dieťa bude umiestnené okamžite. Dokonca aj Rómske ak by bolo. Ak nerómske, tak na 100% rovno z pôrodnice.
Autorka a hlavne tebe držím palce a vyjadrujem podporu, nech sa už rozhodneš akokoľvek. Je to tvoja vec. Ale partner a rodina súhlasia ? S adopciou?
Ináč, osobne sa vcítim do tvojej kože , poviem na rovinu, urobila by som to iste. Bez zázemia, bez peňazí sa dieťa nedá vychovať. Ja by som bola radšej spokojnejšia, keby moje dieťa malo rodinu, ktorá by mu zabezpečila dôstojný život, neskôr dobre vzdelanie atd. Sto razy lepšie, ako v rodine, kde nieje vlastne bývanie a nedostatok peňazí.
@kittykat22 úplne súhlasím
@kittykat22 skôr si myslím že by to uhrali že budú mať dieťa, no pôrod sa skomplikuje a dieťa neprežije. 😐 Myslím že takéto klamstvo by ľahšie zvládla ako pohľady ľudí a výčitky okolia.
@akbara77 veď autorka sa netají tým, že jej dieťa nepríde teraz vhod a nechce ho. Ty tam čítaš niečo iné? Podľa mňa to napísala úplne jasne. A prečo bachorka o prasknutom kondome? Veď je úplne jedno, ako k nechcenému tehotenstvu doslo. Mozno to tam spomenula len preto, aby nedostávala debilné otázky. A čo sa týka sterilizácie, to je tak radikálne riešenie, že by to príčetná zdrava žena v tak mladom veku neurobila, aj keby bola na 100% presvedčená, že deti nechce. To len na margo toho, žeby aj toto mala byť bachorka.
A autorka, daj tomu chvíľu čas, ako to tu už niektoré písali, teraz je to pre teba len pozitívny test, nečakaná prekážka, ale postupne sa s tebou možno "budú diať veci"🙂 a s predstavou dieťaťa sa zžiješ a nakoniec zistíš, že sa ti vlastne dobre stalo.
@jaroe ďakujem ..
na Slovensku mame nastavene zakony tak, ze ked dieta zveris do tzv. nahradnej osobnej starostlivosti, sud uprednostni pribuzneho alebo inu tvoju blizku osobu.(hlada sa postupne najprv stari rodicia, tety, ujovia,atd,atd)matka ma vtedy pravo stykat sa so svojim dietatom.ked sa nenajde nikto v rodine, hlada sa medzi pestunmi (osoby zapisane v zozname na UPSVaRe), dieta mozes navstevovat, aj ti ho sud moze neskor znova vratit do starostlivosti,ak budes chciet , to sa vola pestunska starostlivost. konkretne na tvoju otazku odpoved, ci si mozes vybrat pestunsku rodinu alebo rodinu,ktora adoptuje tvoje dieta je nie, nemozes. v niektorych krajinach ano, ale u nas nie.ide sa podla poradnovnika, komu tvoje dieta zveria.samozrejme, pri tej prvej moznosti-nahradna osobna starostlivost, s tebou samozrejme UPSVaR prebera moznosti z tvojho okolia-vtedy mas dosah na vyber clena rodiny, ktory sa o tvoje dieta postara (samozrejme, on musi suhlasit), je to o dohode.ale pestunska starostlivost, adopcia, utajeny porod, tam uz nemas dosah koho vyberu.
skus napisat do Poradne ALEXIS, tak ti vsetko vysvetlia podrobne, aj postup, aj blizsie o moznostiach ake mas.
Ženy ďakujem vám všetkým za pomoc.. avšak príroda to vyriešila za mňa, potratila som.. momentálne podstupujem rozne vyšetrenia, lebo gynekológovi sa to nezdalo, že aký dôvod to môže mať.. je to smutné a cítim sa veľmi zvláštne kvôli tomu, veľmi negatívna skúsenosť.. avšak zároveň zo mňa opadlo tolko strachu a obáv..
Ahoj napiš mi správu prosím 🙂

Zeny, utajeny porod predsa neznamena, ze tehotenstvo bude tajit 9 mesiacov... Akurat nebudu v RL uvedeni pravi rodiacia a rodicia nebudu vediet co sa s dietatom bude diat dalej.