icon

Som tehotná a neviem čo ďalej

22. aug 2022

Ahojte.
Ťažko sa mi píše tento príspevok. Zistila som, čerstvo, že som tehotná. S manželom sme sa chránili, napriek tomu sa zadarilo. Už máme dve školopovinné deti a ďalšie dieťa sme nechceli.
Interupcia je niečo čo sa mi ťažko derie na jazyk. Dať dieťa na adopciu by som nikdy nedokázala. Napriek tomu som aktuálne hlavný živiteľ rodiny a nedokážem si predstaviť čo by bolo keby môj príjem vypadne. Hlavne teraz, keď ide všetko šialene hore a svet sa celý nejako zbláznil.
Je tu niekto kto tiež riešil túto dilemu, nebol v najlepšej finančnej situácii a aj tak sa rozhodol pre dieťa ? Prípadne dá sa vyrovnať s potratom? Cítim sa hrozne že o tom vôbec premýšľam. Mám úžasné manželstvo, máme kde bývať ale s jedným príjmom by to bolo peklo a ja som vyše roka SZČO takže aj na nejakú materskú by som mohla zabudnúť..

Asi to vyznieva že si pýtam povolenie na interupciu, no práveže som zúfalá ... A nechcem učiniť rozhodnutie, ktoré ma bude matat v snoch až do smrti.

derdia
26. aug 2022

@omama40 ako vies ze uz nie je tehotna?

dellfi
26. aug 2022

A čo tak manžel na materskej dovolenke? Aj ja mám väčší príjem ako môj mužíček a veľa krát sme sa spolu o tom rozprávali, že kebyže máme dieťa číslo tri išiel by na materskú on.

omama40
26. aug 2022

@derdia niekde tu v diskusii pisala, ze mala spontanny potrat

derdia
26. aug 2022

@omama40 no aspon sa to same vyriesilo snad si da podviazat vajecniky a nebude zase o rok pisat to iste.

dorotkovata
26. aug 2022

@drahomirrra a ja som teraz šťastná z Teba a Tvojho dieťatka 🤍🤍🤍

efka_k
26. aug 2022

@omama40 aha, to som nevedela. Ďakujem 😊

petinka22
27. aug 2022

@rohypnol1 toto je krasne vyjadrenie a niet co dodat...az ma to dojalo ☺️

nechtilka
27. aug 2022

Ja len za seba, sú bezdetní manželia, ktoré čakajú na adopciu dieťaťa. Akí by boli šťastní a dobrí títo rodičia, ak by sa mohli postarať o takéto dieťa. Pouvažujte aj nad touto možnosťou, vy nebudete mať také výčitky a zároveň dáte šancu iným.

janaanna
Autor odpoveď zmazal
anna222222
27. aug 2022

Krasne, ze si sa s nami podelila. Ako poznam zivot, ak cokolvek nieco taketo necakane, logicky nezapadajuce pripravi, ma to svoj dovod. Dieta je dar. A ked sa rozhodnes pre spravnu vec, vsetko sa pospaja do toho aby to fungovalo, navyse budes dakovat, ze si sa v tedy tak rozhodla a pride to fascinujuce az ze si takto vahala, lebo po takom rozhodnuti spoznas zivot z celkom inej perspektivy a dodatocne pochopis preco sa to prave tak malo stat. Je to velky rozdiel.

Ja som mala jedno dieta rocne a s muzom dohodnuty rozvod v dobrom ked sme zistli ze cakam babatko, dali sme si viac casu na rozchod a prospelo to nasej vuducnosti ako rozvedeny rodicia. A mat druhu dceru nikdy nelutujem. Bolo viac plienok, ale bolo to neporovnatelne s tym co mi dala ona a co si davame vsetci nadalej.

Moja mama bola v rovnakom rozhodnuti so mnou a som rada, ze nedala na rady ostatnych.

Prajem nech sa citis spravne tam kde prave si a prijimas zivot nie ako ulohu ale ako moznost vnimat veci skutocne take akymi su.

hajnihanka
27. aug 2022

Dobry den, nasa 1.r tretia dcerka bola tiez neplanovana, tiez som rozmyslala ale uz ked bola tam, tak by som ju nevedela dat prec.Tiez sme si davali pozor a predsa sa k nam vypìtala.Teraz si to uz neviem predstavit,ze by sme ju nemali🥰 a co sa materskej tyka da sa aj to ak to stihnete dobrovolne nemocensky poistit, a stihnete 26. tyz byt poistena kym nastupite na matersku tak mate narok.

aurora33
27. aug 2022

Mne len príde zvláštne ako tu stále musíš obhajovať manžela. Aký je super úžasný a neviem aký. Kebyže taký je tak zrejme nemusíš takto rozmýšľať. Áno viem už sa to ,,vyriešilo samé " ale aj tak mi tá obhajoba príde zvláštna. Zrejme bude fajn sa dať sterilizovať aby si nabudúce nemusela zakladať podobnú tému.

evelin1002
27. aug 2022

Dieta je Bozi dar, ja osobne som bola na kyrete po spontanom potrate a spolu so mnou cakala aj druha zena na interupciu, isla celkom kludna, ale ked jej zakrok spravili, neprestavala plakat, neviem ake mala dovody, nechcela som ju sudit, podla vsetkeho manzel na nu kaslal, ale ten plac hovoril za vsetko. Interupcia je vrazda, lebo uz od 6 tt zacina bit srdce, zabili by ste niekoho komu bije srdce? Osobne si myslim ze je lepsie zit skromnejsie, ako s pocitom ze som bola zabit svoje dieta. Moja babka je z 9 deti a nikdy nezila v luxuse, no ked sa dokazali postarat ine zeny o 9 deti a vychovat z nich slusnych ludi, preco sa to dnes neda? Tym nechcem povedat ze mate mat 9 deti, ale to ze kde je vola tam je cesta. Mozno ma odsudite,.ze je to takto tvrdo napisane, ale vcitte sa do toho dietata, aj vasa mama sa rozhodla pre vas, ale co ak by sa rozhodla inac? Dnes by ste tu neboli

mandolienka2
Autor odpoveď zmazal
niki78281
27. aug 2022

Viem že to máš ťažké, no je tu ešte jedna možnosť a podľa mňa je najpriatelnejsia. Keďže pracujem v deckom domove tak môžem ti poradiť len to že keď nechceš ísť na interupciu ani dať dieťa na adopciu tak ho môžeš dať do deckeho domova no nevzdať sa rodičovských práv. Tým pádom dieťa nejde na adopciu. Pôjde do profesionálnej rodiny a môžeš sa s ním stretávať , vidieť ako rastie budeš proste mať tu istotu že je o neho postarané...

mariafeci
28. aug 2022

Ahoj mamička. Veľmi by som ti chcela napísať slová, ktoré by ťa povzbudili si dieťatko nechať. Som si istá, že to zvládnete. A buď si aj ty istá, že ak sa rozhodneš pre život, tak sa ti to mnohonásobne vráti láskou, aj finančne a aj štastím. Skús sa prosím obrátiť na www.alexisporadna.sk - určite ti poradia, ak naozaj nevieš východisko zo situácie. Nad životom, ktorý už žije pod tvojím srdcom, ani len nepremýšľaj či áno, či nie. Bude ti najväčším darom. Poraď sa radšej s mamičkami, ktoré prežívali to isté, čo ty, lebo nikto iný ťa lepšie nepochopí - a tie nájdeš práve na spomínanej stránke Alexis poradňa. Veľmi Vám celej rodinke fandím ❤

adina1992
28. aug 2022

@banderaska29 žiaľ práve pri takomto myslení "všetky emócie bokom" si žena neuvedomuje, že chtiac nechtiac sa tie emócie neskôr dostavia, a to vo veľkom.. dieťatko, ktoré malo žiť totiž tak ľahko z mysle matky neodíde. Naopak, v mysli už ostane navždy.
Smutné je, ak ten najbrezbrannejší ostáva v rukách "racionálneho rozmýšľania", aj keď na zabití dieťatka nikdy nič racionálne nebude.
Pani autorka, Vaše dieťatko teraz najviac zo všetkých potrebuje práve vás. Kto iný tu na zemi ho má ochrániť, ak nie Vy?
Život s dieťatkom, i keď nebolo plánované a hoci by sa matka nachádzala v tej najzložitejšej situácii.. život s dieťatkom, ktoré už existuje, je vždy lepší a krajší ako život bez neho.

elizabet173
28. aug 2022

@adina1992
@mariafeci
@niki78281 autorka témy potratila

andrea2667
28. aug 2022

Určite volaj Alexis 0911350200. Majú bohaté skúsenosti a aj možnosti konkrétnej pomoci. Prajem ti krásne zdravé bábätko.

anos18
28. aug 2022

@elizabet173 písala,že jej meškal menzes a dostala ho

autor
29. aug 2022

@aurora33 a čo je na tom čudné že hájim muža ktorého milujem ? Toho čo sa o nás staral 6 rokov kým som bola na materskej s deťmi a vždy ma vo všetkom podporil? Ktorý chlap by radšej šiel do zle platenej práce len aby vyhovel pracovnej dobe a podnikaniu manželky? Mám úžasného muža a túto tému som založila lebo je to fórum, bola som zúfalá, plná emócií. Všetko sa vyriešilo, rozhodli sme sa bábätko si nechať ale osud to zariadil inak. To je život. Ale keďže väčšina žien vidí kvalitu partnera vo výplate ktorú prinesie, nemôžem sa čudovať že mi nerozumiete 🙂

autor
29. aug 2022

@derdia bohužiaľ nijak. Dostala som silný menzes a testy už mám negatívne. Ale, ak by som bola naďalej tehotná, dieťa by sme si nechali. Keď si to tak vezmem, ani jeden z nás nebol stotožnený s iným verdiktom ako nechať si. Nuž, stalo sa

aurora33
29. aug 2022

Opakujem, z diskusie čo som čítala mi prišla tá obhajoba prehnaná. Nič viac nič menej.

derdia
29. aug 2022

Tak to malo byt, aspon sa to vyriesilo same. Drzte sa.

adina1992
29. aug 2022

@zemiakovysalat Žiaľ zmýšľanie dnešného sveta častokrát prichádza od lichotivého našepkávania Zlého.
Žena nečakane otehotnie. Objavil sa tu niekto, kto môže "narušiť" tvoj životný štandard.. Kto nám radí dať ho preč? Hlas svedomia určite nie.

Nosíš ho kúsok pod srdcom. Jediný človek na zemi, ktorý ho môže ochrániť si práve ty, mama. Ale silný, hlučný a presvedčivý hlas sveta radí:
„Mysli racionálne, nie srdcom. Ak ti to nevyhovuje tak... Máš na to právo! ”
Pravda, tu málo zmôže hlas toho najtichšieho a najbezbrannejšieho zo vsetkých. Toho, ktorý je k svojej mame najbližšie a nepotrebuje nič iné, iba aby ho prijala.
Povedzme si úprimne. Počuli ste už niekoho povedať: „Mami, som ti vďačný, za to, že si toho môjho súrodenca kým bol ešte v brušku dala zabiť.. Aspoň sa viac venuješ mne, aspoň máme viac peňazí, je nám lepšie..” Smutné, že aj takéto a podobné zmýšľanie sa vie použiť ako dôvod k interrupcii.
Pochybujem, že by niektoré dieťa mohlo byť vďačné za smrť súrodenca. A pochybujem, že by bola žena po interrupcii spokojná s takýmto činom. Naopak.. pred druhými možno dokáže pôsobiť spokojne, no sama v tichu dozaista vyroní nejednu slzu..

Každým zabitím nenarodeného dieťatka diabol silnie.. prečo sa dnes vražda dieťatka nazýva iba prerušenie tehotenstva? Myslím, že každému dôjde, že to nie je prerušenie, ale usmrtenie, vražda vysatím, potrhaním či vybratím a nechaním zomrieť. Ibaže slovo "prerušenie", hoc vôbec nie je pravdivé, sa lepšie počúva..

Sú samozrejme i ženy, ktoré sú k podobnému činu tlačené vplyvom blízkych či vplyvom nesmierne náročnej situácie.. tie čo takýto čin už spravili, samozrejme môžu nájsť nádej v úprimnej spovedi..

Ale ak niektorá žena o tom ešte len uvažuje..
Aj keby si už teraz bola tesne pred zákrokom, neurob to! Nenechaj zabiť toho, ktorý tak veľmi potrebuje práve Teba.
Verte, život s dieťatkom, ktoré už existuje v lone matky, hoc len pár minút, keby sa aj nachádzala v tej najzložitejšej životnej situácii, bude vždy pokojnejší ako život po jeho usmrtení.

@zemiakovysalat možno mi vytkneš, že som tvoj príspevok využila na moralizovanie.. Ok. Možno sa ale v niektorej matke zastávajúcej takéto ukrutné "právo" ženy na zabitie dieťatka.. možno sa do jej srdca vráti aspoň kúsok lásky matky, ktorá chce byť matkou každému svojmu dieťatku. Nie iba tomu, ktoré jej viac vyhovuje.

adina1992
Autor odpoveď zmazal
adina1992
29. aug 2022

Tiež sa zastávam toho názoru, že manžela si treba vedieť obhájiť.. koniec koncov aj na tom sa zakladá šťastná rodina 🙂
Prečítala som si až dnes, ako to s tehotenstvom dopadlo.. je mi to ľúto, budem na Vás myslieť v modlitbách

zemiakovysalat
29. aug 2022

@adina1992 toto ani neprečitam, nikoho pod srdcom nenosim, a moj život, moje rozhodnutie kolko krkov zavesim na seba.

autor
29. aug 2022

@adina1992 ďakujeme, mne to príde tiež prirodzené a nemám potrebu hanbiť sa za lásku ktorú cítim po toľkých rokoch. Kiež by každá žena bola taká spokojná v manželstve ako ja

aurora33
29. aug 2022

Mne to príde také ako na instagrame, alebo fb. Čím viac zamilovaných fotiek a statusov pridáva tým viac vo vzťahu niečo nie je v poriadku. A ty v pomaly každom jednom príspevku tu točis stále o tom istom. Preto mi to nesedí. Akokeby si sa sami seba snažila presvedčiť o tom že je to tak. Ja tiež ľúbim svojho manžela, ale nepotrebujem to takto roztrubovat do sveta. Ale je to vaša vec, len píšem ako to na mňa pôsobí. Pekný večer prajem