icon

Tehotenstvo ako maratón: prečo je fyzicky oveľa náročnejšie, než si myslíme?

modrykonik
8. jan 2026

Možno to znie prehnane, no vedecké štúdie ukazujú, že tehotenstvo patrí medzi fyzicky najnáročnejšie stavy, aké ľudské telo dokáže zvládnuť.

Energetická záťaž, ktorú ženské telo počas tehotenstva dlhodobo nesie, sa prirovnáva k tomu, akoby človek behal maratón každý deň - bez dňa odpočinku - počas niekoľkých mesiacov. Srdce pracuje intenzívnejšie, metabolizmus beží takmer na maximum a celé telo sa neustále prispôsobuje novému životu.

Napriek tomu sa často stretávame s tým, že sa od tehotných žien očakáva „normálny výkon“ - v práci, doma aj v starostlivosti o ostatných.
Tehotenstvo je však sila, nie slabosť. A zaslúži si rešpekt, pochopenie aj podporu.

💬 Ako ste tehotenstvo prežívali vy?
Cítili ste únavu, o ktorej sa málo hovorí?
Mali ste okolo seba dostatok podpory, alebo sa čakalo, že „to predsa zvládnete“?

Tehotenstvo ako maratón: prečo je fyzicky oveľa náročnejšie, než si myslíme?
anonym_f25ea7
8. jan 2026

Ako prosím?Ved v dnešnej dome majú tehotné neskutočne úľavy

simca115
8. jan 2026
@anonym_f25ea7

@anonym_f25ea7 o aké úľavy sa prosím jedná ?

anonym_5c9621
8. jan 2026
@simca115

@anonym_f25ea7 o aké úľavy sa prosím jedná ?

@simca115 zbadajú dve čiarky na teste a vybavujú PN

minenkaa
8. jan 2026

Neviem,či je tehotenstvo namáhavé,ja osobne som ho mala veľmi v pohode a mala som veľa energie
Výhody v práci podľa mňa sú ,zatiaľ v poslednej a predposlednej práci ,vsetky tehotné ostali doma od druhého mesiaca ,žiadny zamestnávateľ si ich nechcel zobrat na krk,dokonca už pred 20rokov bývali v tream leader , všetky šička doma od tretieho mesiaca

anonym_4a0f54
8. jan 2026

Tak si výber:
1. Tehotenstvo pohoda, ano som nevedela, že som tehotná. Bola som týždeň PN, už mi extrémne tvrdo brucho a potom mi normálne začala materská.
2. Pohoda, no aj tak skončili MA.
3. Od začiatku problémy, ešte neboli ani 2 // a už boli problémy, na striedačku u gyn, alebo v nemocnici.

michaela329
8. jan 2026

Chodila som do práce, kde nachodim bežne 14tisic krokov denne, starala sa o domácnosť a keď som už mohla, zacvičila som si jógu. Na PN som išla až keď to bolo v práci rizikové z pohľadu infekcií - mesiac pred nástupom na MD. Tehotenstvo bolo úplne pohodové, len s bežnými malými trampotami. Cítila som sa naozaj dobre - v 39 rokoch. No každé tehotenstvo je iné a každá žena má iné prežívanie, netreba to generalizovať.

sowhat
8. jan 2026

manzelka so mnou zabehla niekolko maratonov a teda pocas tehotenstva dost spochybnovala ten vyssie uvedeny fakt... ano, citila unavu hlavne v prvom trimestri, aj prijem kalorii vzrastol, ale prislo jej to velmi nepravdepodobne spalit kazdy den o 2500 kcal viac, porovnatelne ako spali pri maratone

dalyn
9. jan 2026

Fungovala som normalne ako aj teraz, sportovala do 7m, soferovala, upratovala, umyvala okna, s muzom sexovala … pravdou ale je, ze som obe tehotenstva mala bez akychkolvek komplikacii a problemov

aurora33
9. jan 2026

@modrykonik nemyslim si

anonym_7fcaf1
9. jan 2026

Nasla som udaj, ze vyvoj babatka vyzaduje cca 50 tisic kalorii za cele tehotenstvo. To urcite nie je na (+-) 270 maratonov.

anonym_bfa919
9. jan 2026
@anonym_f25ea7

@anonym_f25ea7 Ako kto. Ja som žiadne úľavy nemala ani pri jednom dieťati (mám 3).