icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

silverrko
24. nov 2017

😀

rheia27
24. nov 2017

NIE

ankasek
24. nov 2017

Bolek Polívka v 1 filme sa pýtal iného herca: veríš že pani čo sedí pri Tebe má p**u, a ten odpovedal, že verí. Na to sa ho pýtal, že či ju videl a on odpovedal, že nie. Je to sprosté, čo som napísala, ale viera je preto viera, lebo verím. Sú aj iné svetové kapacity, vedci so spústom titulov pred menom a za menom a sú tiež veriaci. Kto sa nechce zmieriť s tým, že veriaci veria, je to ich problém. Je zaujímavé v tejto diskusii, že veriace dievčatá odpovedajú pokojne a neveriace útočia☹

montemotherone
24. nov 2017

@ankastevko ja som vyrastala v rodine kde sa (ako sa hovorí) kresťanstvo nepraktizovalo 🙂 To znamená, že sa nechodilo do kostola, nemodlilo pred jedlom (aspoň nie nahlas)... Moja mama má ku kresťanstvu (nie viere!) rovnako zatrpknutý postoj ako ty. Poznala dobre ľudí, ktorí chodili do kostola, a vedela ako žijú a správajú...
A ja som si z toho vybrala toto: Každý je sám zodpovedný za svoj život. Neprislúcha mi hodnotiť, kto je ako hriešny, kto "má právo" hlásiť sa ku kresťanstvu. Rovnako nevidím dôvod, na základe takýchto skúseností hodnotiť silu viery, či existenciu Boha.
Otázka viery, je intímna záležitosť každého človeka. Každý (aj kňazi) ju majú stále otvorenú a musia na nej pracovať celý život. Viera nie je len o chodení do kostola, svätení sviatkov, prijímaní sviatostí... Človek musí robiť zmenu v prvom rade vo svojom vnútri.
Pre mňa je kresťanstvo a to čo priniesol Ježiš veľmi dobrý "koncept" 🙂 ako prežiť dobrý život. Veľa vecí z Písma mi dáva odpovede na životné otázky, a uľahčuje ťažké chvíle. Modlitba je silná zbraň i liek na veľa trápení a neduhov... Všetko sú to odkazy a "techniky" využiteľné v bežnom živote. Niekto objavil meditáciu... A kresťanstvo mu ponúka už 2000 rokov modlitbu... Len to nevyzerá tak cool 😉
Takže keď to zhrniem, viera nie je o hriechoch tých druhých. Prestaň sledovať a hodnotiť život iných, je to ich cesta, ale pracuj na tom, aby si žila dobre TY 😉

terezka1947
24. nov 2017

@silverrko ved ja som kludna...uplne😀
ja sa s tebou rozpravam,nebojujem
tak pekny den

montemotherone
24. nov 2017

@silverrko veľa, veľa, veľa... rozprávaš... Očividne hľadáš odpoveď. Ale skús viac mlčať a rozmýšľať... Slovo je silná zbraň. Maj úctu k ľuďom, ktorí to vnímajú inak. Ak niekto dodržiava nejaké pravidlá "na tabuliach" (ako píšeš) neznamená, že je zlý. GBU🙏 Nekoleduj si o to, aby si nemusela prosiť na kolenách o pomoc. Život je vratký... Raz si hore, raz dole a raz môžeš byť ešte nižšie, aj keď si neverila že sa to ešte dá...

silverrko
24. nov 2017

@montemotherone nie nehladam odpoved prosim ta som jasne napisala ze ja uz viem. Kde vidis daaky utok? pekne mi zelas veru😕

vroni
24. nov 2017

@ankasek, skutocne? Potom asi citam nejaku inu diskusiu. Ano, niektore tu napisali slutocne krasne a hlboke prispevky (veriace, neveriace neveria a o tom sa hlboko pisat neda). Ale dost veriacich hned spustilo urazky, plamene pekelne a podobne reci. To sa akoze nerata, to je pohoda, lebo kopeme za rovnake muzstvo? Tak ako su posmesky urazanim jednej strany, tak su zvasty o plamenoch pekelnych, posmrtnych trestoch a sudoch urazanim neveriacoch. Alebo ta nekonecne stupidna, milionkrat sa opakujuca otazka, preco potom ateisti slavia Vianoce. No preco, z toho isteho dovodu ako krestania. Lebo si tento sviatok privlastnili (krestania ho prevzali od pohanov, ateisti od krestanov) Hoci je to fakticky absolutne spravna odpoved, vacsina veriacich by ju zrejme citila ako urazajucu. Ja akceptujem vieru ci nevieru kohokolvek. Rada sa o inom pohlade dozviem viac a kludne o tom budem diskutovat, ak bude mat protistrana zaujem. Ale bezduche zvastanie, ako to JA mam vidiet a citit,ako je to pre mna spravne, to ma nebavi a vypinam pocuvanie (to sa vlastne netyka len tejto temy)

silverrko
24. nov 2017

@montemotherone urcite si studovana nezaradujem ta medzi beznych ludi rodicia praktici mna neohuris to co si napisala uz davno viem.Praj a bude ti danne😝Nepotrebujem tvoje poucky to si nechaj pre svojich.Viac k teme nemam ani k tebe.Pekny den

cartridge
24. nov 2017

@montemotherone Veľmi pekne napísané.

silverrko
24. nov 2017

@cartridge Ano nastudovana psychologia👏🙏👍

lucia_9
24. nov 2017

Neskutocne zle si vsetko vysvetlujete.Viera nie je o tom ,ze veriaci idu do neba a neveriaci do pekla.Tak ako existuje dobro existuje aj zlo a pokusa kazdeho z nas.Ani jeden z tu pritomnych nema pravo nikoho sudit kto veri kto nie a kto kam pojde.Ani ja o sebe nemozem povedat aky som ja uzasny clovek.Neexistuje na tejto planete clovek ktory by bol bez hriechu! A najviac nerozumiem ako sa vsetci mozete navzajom osocovat a sudit kto kam pojde.Vsetci sme ludia zive bytosti...tak isto zvierata.Za prve najvacsia ubohost je tvrdit ,ze ludstvo je stredom vesmiru a znamename viac ako zvierata pretoze tie zvierata sa vedia spravat lepsie ako my ludia.Ludska inteligencia stale veri ,ze len to co je okom viditelne je mozne.Avsak aj vyssia moc vam moze zhmotnovat odkazy v tomto svete.Lenze na to treba byt viac vsimavy a pozorovat veci ktore sa nam deju kazdy den a treba si ich vsimat.Nic sa nedeje len tak ,ze stalo sa.A to netvrdia len veriaci.To potvrdi aj clovek ktory zacal verit sam sebe a vyssej moci ,zmenil zmyslanie a zmenil sa mu zivot.Uz len vesmir je sam o sebe zahadou a my sme snim prepojeni.Takze ci niekto veri alebo nie uz len zdravy rozum mi hovori ...nesud ak sam nechces byt sudeny.Kazdy z nas dostava novu sancu na zmenu kazdy den.Kazdy z nas sa dozvie raz co po tom nasleduje.A otazka viery by mala ostat sukromnou otazkou pre sameho seba.Nie kazdy veriaci chodi do kostola lebo vieru ma v sebe alebo tam nechodi kazdy den.Niektori sa tam pridu vyspovedat a myslia si ,ze mozu skodit dalej preto tam chodia...a niektori sa tam jednoducho citia dobre pretoze je to cca hodina v zivote ked ludia do seba nestrkaju nenadavaju si ,nehadaju sa...alebo maju pocit ,ze su blizsie k bohu.Kazdy clovek je tam z ineho dovodu.

Inak zaujimalo by ma z kade beriete tie hlody ,ze veriaci by mali spolu spat len ked sa jedna o plodenie.Zase asi niekto nieco zle pochopil :D Milujte sa a mnozte sa NIE (milujte sa aby ste sa rozmnozovali) ...nie sme stroje.Nikto z nas a logicky ked sa nad tym clovek zamysli.Ak nase telo funguje tak ako funguje je to priam somarina aby ludia mali sex 2 krat za zivot.Co sa tyka antikoncepcie ...to co povedal clovek neznamena ,ze to tvrdi aj Boh.Ja som ju brala a uz ju neberiem.Moje rozhodnutie 🙂. A preco? Lebo nemusim.Zase nie kazdy veriaci je fanatik a to neplati len pre nase nabozenstvo.Spytala som sa otazku moslimky co si mysli o tom kde skoncime ked pachame hriechy.Povedala mi ,ze nikto z nas nie je dokonali a Boh to tak ani nechce.Sme hriesnici a mali by sme sa snazit o zmenu ale kazdemu z nas bude ponuknuta ta sanca.Je len na nas ci ju potom prijmeme.O nicom inom viera nie je len o slobodnom rozhodovani.Takze nie nikto z vas v pekle horiet nebude pokial si tu cestu nezvolite po smrti vy...ak vobec nejake peklo je.A nie ziadny normalny veriaci vas nebude preklinat ani vasu rodinu ani vam hovorit kde skoncite ... uz len z dovodu ,ze kebyze ja zacnem hovorit kto kde skonci tak sa do toho pekla rucam ja.Z pohladu zdraveho rozumu.Takze vsetky tieto vase hadky kto je aky su ajtak k nicomu lebo nikto z nas nie je svaty.🙂

moni73
24. nov 2017

@lucia_9 suhlasim s tebou okrem tejto vety: O nicom inom viera nie je len o slobodnom rozhodovani.
Mozem sa rozhodovat, ze budem verit kolko chcem.... Nebudem, bohuzial. Aj ked napriklad ja by som verit chcela, tazko sa rozhodnem, ze zajtra sa zobudim a budem veriaca...

montemotherone
24. nov 2017

@silverrko ja ti neželám nič. Nepoznám Ťa.

silverrko
24. nov 2017

@lucia_9 Presne tak boh stvoril cloveka lebo sa mu to,,pacilo,,snad nepojde proti sebe. A nie len nas.Miluje nas takych aky sme s chybami aj bez . Ak spochymni mna -ako bytost tak ja spochybnim jeho-(seba som jeho dielo) .Aka reklamacia? Treba zacat od prahu🙂 ....

silverrko
24. nov 2017

@lucia_9 podla mna to bude tak ze sme sa nevedeli vpratat do koze tak nam zhodil navod len niekto to vzal ako modlu a prisiel jezis aby vysvetlil no pochodil ako pochodil .Boli sme schopni vrazdit kamenovat a to aj dnes pre kus,,navodu,,

lucia_9
24. nov 2017

@silverrko
@moni73

🙂 ono co sa tyka viery.Aj ja som chcela verit uprimne srdcom.Neslo mi to ...nechapala som tomu vlastne nicomu.A zrazu sa somnou nieco zacalo diat a dostala som na vyber.Nechcem o tom velmi pisat lebo pre mna to je tema na ktoru odpoved dostanem az neskor ale sled udalosti ma presvedcil o niecom o com som tusila ale nebola som si tym ista.Neda sa to vynutit.A nemozeme byt vsetci rovnaky.🙂 ...ja som verit chcela ...ale inym sposobom.Vzdy som verila v nieco vyssie pretoze mi nedava vyznam zit zomriet a koniec.A zacala som poslednu dobu vidiet znamenia ktore som si predtym nevsimala.Asi 4 krat sa mi ,, nahodne ,, zachranil zivot behom 3 mesiacov.Nahodne mi prisiel do zivota clovek ktory potreboval pomoc a ja tiez.A kopu dalsich veci ktore su racionalne nevysvetlitelne.Preto verim.Tiez konkretne neviem v co pretoze som clovek a tiez mam potrebu analyzovat co sa za tym skryva.Ale verim.Verim ,ze zivot pokracuje verim ,ze nic sa nedeje nahodou a verim ,ze ani ja tu nahodou nie som.🙂 Snazim sa spravat tak aby som vedela odpustit sama sebe a odpustam aj druhym a nie preto ,ze to niekto kaze ale preto ,ze to tak citim.A nepoviem o sebe ooooo aka som ja dokonala...ked viem ,ze non stop robim hovadiny.Ale od toho som tu aby som sa ucila.Takze nevidim vyznam v tom aby sa ludia hasterili o viere...Treba si uzivat to ,ze sme tu ,zivy ..ucme sa prijat ludi takych aky su a ak sa nam ich spravanie nepaci tak s nimi neudrzujme kontakt ale neurazajme sa navzajom.Strata casu.🙂 netreba sa brat tak vazne.

mirka_h
24. nov 2017

Odporucam stiahnut knihu alebo audio knihu Hovory s Bohom - Neale Donald Walsh.

silverrko
24. nov 2017

@lucia_9 krasne si to napisala prijemnu put🙂 ak je mozne bez hrbolov velkych.😉

damianadam
24. nov 2017

V boha verím, ale nechodíme do kostola ani nijako finančne nepodporujeme cirkev nakoľko si o tejto inštitúcii myslíme svoje. S deťmi sa modlíme len na Vianoce, inak si svoje "rozhovory" s bohom vybavujem sama pred spaním. Nepotrebujem to hlásať do sveta a ani falošne spinat ruky v kostole a po omši nenechať na nikom ani nitku suchú...

jana_eyre
24. nov 2017

@mirka_h to som citala v puberte.. Su to krasne knihy, plne pravdy a presne tak ako je to tam popisane to podla mna je..

majaxy
24. nov 2017

Fíha. Táto téma ma nejak potešila, ale ako už všetko na mk odbočenie od témy, ha ha.Myslela som, že sa tu vyjadria nejaké pocity, či ano preto,alebo nie preto. Že si tu pokecáme o pocitoch, a nie o mudrlantských rečiach rôzneho typu. Pocit, uvedomenie = ja, zákony, knihy, = niekto iný. Už sa mi dalej ani nechce písať, ale ved sa už uvedomte že forum je o pocitoch, skúsenostiach, nie o uz vzniknutých veciach. Za vyjadrenia dakujem

junova
24. nov 2017

Ja verím a prečo? Neviem, proste to tak cítim. V problémoch mi vždy pomohla modlitba a keď som šťastná, tak nezabudam sa poďakovať. Snažím sa byť dobrým človekom. A áno, chodím do kostola lebo tam cítim pokoj. Jasné, že človek môže byť dobrý aj bez kolenackovania v kostole ale mne nerobí problem si tam kľaknúť. A nestarám sa akí ľudia chodia do kostola, je to na každého svedomi. To je ako myslieť si, že všetci čo chodia do školy majú dobré známky. A prečo verím v Boha, keď ho nikto nevidel? Nikto nevidel ani zlo, ani dobro, ani lásku a predsa v ňu ľudia veria. Aj tí viackrát rozvedení. Pekný večer.

katrin69
25. nov 2017

@junova Pripomenuli ste mi verš u Jakoba 5,13... "Trpí niekto medzi vami? Nech sa modlí. Je niekto veselej mysle? Nech spieva žalmy." A tam som si dala odvolávku na 27 žalm. 🙂

ankastevko
autor
25. nov 2017

@majaxy presne chcela aom aj ja vediet preco veria a preco nie no moc som sa nedozvedela.

babulkomale
25. nov 2017

@ankastevko preco ludia veria? Lebo sa tak rozhodli. Keby boli pre vieru dokazy, uz by to nebola viera, ale fakty.

junova
25. nov 2017

@ankastevko Nedá sa vysvetliť prečo človek verí a prečo nie. Buď to tak cítiš alebo nie. Povedz mi pre zmenu prečo sa ľudia sobasia, keď každé druhé manželstvo sa rozpadá. Prečo je veľa žien v 40 také tehotných, veď dobre vedia, že vekom stúpa pravdepodobnosť, že sa narodí postihnuté. Prečo veľa ľudí fajčí aj keď vedia, že to je nedzrave. Žeby preto, že jedni veria, že im manželstvo vydrží, druhí veria, že im sa narodí zdravé dieťa a ďalší, že oni rakovinu pľúc nedostanu.