Viera v Boha - áno či nie
Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.
Zlo je dôsledkom aktívnej činnosti diabla, ktorý je inteligentny a závidí nám možnosť byť spaseni = v nebi.
Ďalej je tu už spominany rozum a slobodná vôľa, ktoré nám Boh dal. A platia zákony fyziky, chémie, biologie. ..nicime si životné prostredie? Máme tu dôsledky. Politicki vodcovia sú nenasytni? Máme tu vojny, neskutočne utrpenie. ..a podobne.
Každý z nás je hriesny. Robíme chyby. Vzišli sme z rôznych rodín, ovplyvnovani roznymi ľuďmi či udalostami. Niekto si prechadza v zivote obrovskym utrpenim a niekto si žije ako v bavlnke. Myslím si, že Boh toto všetko zohladni. ..
Raz som počula pribeh, že pri poslednom súde nebude boh našim sudcom, ale bude našim obhajcom! Súdiť a kydat na nás bude diabol. ..
A teda zmyslom života by mala byť láska a dobro v našich ľudských vzťahoch. A viera a dôvera v Boha.
Samozrejme to je cesta, proces a cieľ- ideál, xxx krát sa nám to nepodarí. Áno, preto aj "hriesni ľudia" chodia do kostola: ) Ale máme tu spoveď (sviatosť kde nám Boh odpusta a to btw človeka neskutočne očisťuje a dáva novú silu).
Už je otázka kto akú hlbokú osobnú vieru má a v čo verí. Aj ateista môže konať väčšie dobro ako praktizujuci kresťan chodiaci denne do kostola. Chce to pokoru a stále hľadanie. ..
@fidorkadoris Ano prene ved na zemi vládne momentálne diabol, veď už pri tom ako pokúšal Krista v púšti mu ponukal všetky krajiny na zemi keby tomu nevládol tak by to nemohol ponúknuť za zradu, ale dal nam slobodnú vôľu a ducha svätého,ktorý nam pomáha v živote na zemi.
...taká malá poznámka - nech to voláte ako chcete, či Boh, Ježiš, duch svätý, diabol či satan, peklo alebo nebo, či taká alebo onaká cirkev, či taká alebo onaká viera, či Biblia alebo Korán, také alebo onaké náboženstvo.....za všetkým je len človek. Človek, ktorý robí hriechy, človek ktorý robí dobro, človek ktorý robí zlo, človek, ktorý chce vládnuť a iných ovládať a zvolí si na to všetky možné prostriedky, človek, ktorý sa bojí....a to je všetko.
@libawet to nikto tu nepopiera,všetko stojí a pada na každom z nás.
@terezka1947 tak tým si nie som taká istá, že tu to nikto nepopiera....myslím, že Boha si silno veriaci katolíci rozhodne s človekom nespájajú 🙂....
@libawet nesuhlasim....alebo,neviem aku vzorku tých katolíkov ty poznáš,ale musia to byť ozaj cudáci,xi
Práve u katolíkov sa musí,teda..mala by spájať láska k Bohu a človeku,jedno bez druhého nemôže fungovať ...dokonca svojich blízkych by mali mať tak radi ako sami seba.
Lenže ako píšeš,všetko je to o ľuďoch.
Vieš,čo?
V tejto diskusii je to také pekné...najhorší sú zo všetkých katolíci,lebo,lebo.lebo
A najviac reči oboch majú ľudia,čo si sami vymysleli vlastnú filozofiu,kt. Veria a vlastné zákony,podľa toho,aby vyhovovali im.
Sú merateľné niekým a niečím?čím?
Ak katolíci boha nechápu a nechápu bibliu....tak ako kto vie,že práve to jeho chápanie je ok?na základe čoho?svojho úsudku?
Keby ľudia vo svete sa viac ľúbili....a nemrhalii čas na urážanie a ponižovanie druhých.
Ja som katolícka,ale nedovolila by som si uraziť a ponížiť iného veriaceho.....ale kto dal právo iným ponižovať mňa ako katolíka?
Je sloboda prejavu pre všetkých,no aj vyjadrovať vlastne nozory sa dá s úctou.
@ewellina v našej kultúre vieme o Ježišovi všetci. Je jedno, či mi o ňom porozprávala babička a tebe farár na katechizme. Sú ľudia, ktorí o ňom nemajú žiadne faktické informácie, nikdy nečítali bibliu, ani nový zákon a predsa žijú jeho učením. Základ pre pochopenie etických a morálnych zákonov máme v sebe zabudovaný, rodíme sa s ním. Je to niečo ako prijímač, ktorý buď necháme vypnutý, alebo naladíme na tie frekvencie, s ktorými chceme rezonovať. Naladiť sa na Ježišove "frekvencie" sa dá aj bez toho, aby človek vôbec tušil, že niekedy niekto taký žil. Jeho odkaz je stále tu a je univerzálny a prístupný pre všetkých, ktorí sa mu otvoria. Rovnako ako je univerzálne učenie budhizmu, alebo hinduizmu, alebo iných náboženstiev, ktoré obsahujú paralelu ku kresťanským desatoro. Chápanie viery ako niečo, čo je striktne ohraničené náboženstvom, úplne zbytočne obmedzuje schopnosť pochopiť túto univerzálnosť a to, ako nás tieto duchovné princípy presahujú. Krásne to vystihuje Kant vo svojom už kultovom výroku: Dve veci napĺňajú myseľ vždy novou a rastúcou úctou, čím častejšie a stálejšie sa nimi premýšľanie zaoberá: hviezdne nebo nado mnou a mravný zákon vo mne.“ ...
Kde sa vzal ten mravný zákon v tebe, vo mne? Nenaučil ťa to kňaz. Ty ho v sebe máš od kedy existuješ.
@ewellina tento koment je aj pre ostatné dievčatá - katolíčky, kresťanky - plne rešpektujem všetky náboženstvá aj vašu vieru a spôsob, akým sa k nej dostávate, alebo ako sa dostávate k duchovnému poznaniu. Je veľa ciest a každá je dobrá. Moje výhrady smerujú výlučne k politickej stránke RKC, ktorá mi je nesympatická. Nič viac.
@alaguema Iste, existencia mravného zákona v nás je zároveň krásnym dôkazom Božej existencie a nemáme ho naučený. No tento mravný zákon nám sám osebe nepovie, čo treba robiť, aby sme dosiahli spásu. Pri tomto zákone môžeme nanajvýš zistiť, že nie sme schopní ho stopercentne dodržať. Ježišove učenie to nie je len o tom, dodržiavať ten mravný zákon, ktorý je v nás. Je to oveľa viac. Keby nebolo Cirkvi, dnes by si netušila, že nejaký Ježiš niekedy existoval a práve to, že v najšej kultúre vieme o Ježišovi všetci, tá Tvoja prvá veta - je to len preto, lebo Cirkev celé tie stáročia učenie o Ňom uchovávala a podávala ďalej.
@ewellina Prosim ta povedz mi co okrem mravných princípov je este potrebne dodrzovat aby clovek dosiahol spasu?Ak mas na mysli ritualy a svetske obradnosti,tak tie nevedu k nicomu prevratnému su len barlickou,len velmi tvrde denne zasahy do / nizsej osobnosti-pudy,vasne,sklony/ prinasaju vysledky na duchovnej ceste.Napriklad v severnej vetve Budhismu/Mahajane je mravných prikazani viac ako 20.
@terezka1947 nie, asi si ma nepochopila, myslela som to tak, že silno veriaci katolíci nevidia "Boha ako človeka", že pre nich je Boh čosi ako nadprirodzená existencia niečoho, že teda nevidia za ním človeka. Pre mňa ako ateistu, je za Bohom človek, je to jeho výtvor ako nástroj na ovládanie, manipulovanie. Ty ako katolíčka vidíš a vnímaš Boha inak. Je to OK a beriem to. Už na začiatku tejto celej debaty/témy som písala, že toto je a bude veľmi krehká a emotívna debata, že to je a bude ako baviť sa o politike, nie je to práve dobrá téma, pretože každý sme o niečom presvedčený a nikto by nemal presviedčať druhého o tom, čomu verí sám, preto ani ja to nerobím a ani si to nedovolím.
@libawet je to tak,velmi intimna tema....a suhlasim
Verím
@ewellina ja nepopieram určitý prínos kresťanstva pre našu kultúru, ale vo forme, v ktorej existuje dnes, je už mnohým ľuďom cudzie. Tak isto absolútne neverím tomu, že by bolo nevyhnutné byť kresťanom, aby človek dosiahol spásu. Myslím si, že stačí dodržiavať ten mravný zákon v nás. Veď už aj to samo o sebe nie je vždy také jednoduché, ak teda nemáme na mysli len tie základné princípy, ale aj tie trošku náročnejšie na dodržanie - o neposudzovaní, o vážení slov, o pokore a skromnosti, o disciplíne a vedomom bytí...atď.
...ešte je jedna taká pekná veta, ktorú povedal Karel Čapek a stotožňujem sa s ňou :
" kto menil vieru, nemal žiadnu ".
/ „...Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstávají stejní, jenom teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky, kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždy jen na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky, kdo měnil víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš jenom se ti vybarví. Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to staletí, jenom davy můžeš vést dnes tak a zítra tak. Kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky, kde by se v něm tak najednou vzala! Kdo sloužil, bude sloužit dál, kdo chtěl dobré, bude zase chtít dobré. Ani vůle se nemění.Nedívej se do tváře, která se změnila, nikdo se nestane krásnější tím, že změnil tvář. Tvrdá zkouška je i tvrdé poznání. Budoucí foliant našich dějin bude mít jeden podtitul: Kdo byl kdo. I dobrá paměť patří k těm stálým věcem jichž je a bude třeba. " /
@libawet preco sa stostoznujes s touto vetou?
inak,velmi mudre slova...a aplikovatelne na mnohe oblasti a aj historiu,vo mne evokuju prave komunizmus,ludi,co v nom zili a najma-ako zili,atd,atd...uplne toto mi prve naskocilo,ked som si to precitala
@alaguema
@ostorha Áno, dodržiavanie mravného zákona môže viesť k spáse, teoreticky, ale prakticky nikto z ľudí (okrem Ježiša) mravný zákon stopercentne nedodržal, práve, keď to ponímame tak, ako napísala alaguema, aj s tými náročnejšími vecami. Vlastnými silami je nemožné dosiahnuť spásu. Ani rituály samé osebe nemajú tú moc, zabezpečiť nám spásu.
ja tiez verim v Boha..Boh dal kazdemu slobodnu volu a zalezi od kazdeho,aku si vyberie ci dobru alebo zlu..raz som videla jedno video,zenu ktora prezila klinicku smrt a rozpravala sa s Bohom..pytala sa,ze preco tolko nevinnych ludi(deti)na tomto svete nespravodlivo a trpia a on jej odvetil..predstav si,ze mas 2 deti..jedno je poslusne a druhe robi vsetko zle,nedrzi sa bozieho prikazania..ci uz vrazda,cudzolozstvo,perverznost..a teraz si vyber..jedno pojde do neba a druhe do pekla..a matka bude vzdy pytat o poslednu sancu,ze to jej dieta sa zmeni,len aby neslo do pekla..takze na svete je plno vrahov,nespravodlivych a chamtivych ludi a oni maju tiez svojich rodicov..ver mi kto ma zdravy rozum a je rodic by dal poslednu sancu dietatu len aby neskoncil zle..tak isto je to s Bohom..kazdeho miluje rovnako a je pre nas ako rodic..
@ewellina ak správne chápem význam slova spása v katolíckej terminológii, ide o záchranu duše po smrti. To je cieľ pre kresťana. Ale pre človeka s iným svetonázorom, to môže byť práve tá cesta, ktorá je dôležitá. Teda život sám a jeho práca na sebazdokonaľovaní a zušľachťovaní, na tom, aby bol v kontakte so svojou dušou, ktorá je dokonalá. Nerozmýšľať o zabezpečovaní spásy pre dušu. To je už o strachu, o presvedčení, že bez istých inštitúcií a rituálov, sa tvoja duša stratí niekde v neznáme....Ja v takýchto obavách nežijem 🙂
@alaguema Riesenie si musi najst kazdy sam 😉 Ja som chcela tym len povedat, ze aj ked niekto bol ako dieta pokrsteny v nejakej Cirkvi, moze sa postupom casu stat, ze sa nebude sa stotoznovat napriklad s jej fungovanim (ci lepsie povedane s tym, ako sa mu zda, ze dana Cirkev funguje). A potom sa moze teda - bud od Cirkvi distancovat, dokonca odpadnut od viery (ako sme videli, mnohych pohorsuje jednanie inych krestanov ci predstavitelov Cirkvi) [=akoby sa dat na anarchiu ako obcan ], alebo v nej "ostat" a zit si svoju vieru s tym, ze je kazdy zodpovedny sam za seba - aj ostatni veriaci, aj predstavitelia Vatikanu, atd [=sice dodrziavas zakonz a platis dane ako obcan, ale o vlade si myslis, ze by mala vladnut ovela lepsie].
Ja verim, ze pre vysluzenie sviatosti je Cirkev potrebna, a tiez, ze Cirkev ako ustanovizen je svata, ale ludia, co ju tvoria, su len ludia - takisto slabi vo svojej voli, alebo lenivi konat dobro, alebo nebojujuci so svojimi zlymi vlastnostami... ako ja. Rozhodne nemam dojem, ze Cirkev a jej predstavitelia svojim prikladom ludi najma pritahuju k viere, co je velka skoda... ale az budem mat pocit, ze zijem dokonalo, potom si dovolim hodnotit zivot a pracu inych - ale zatial nech sa "staraju" oni o seba a svoj priklad, a ja mam dost "roboty" so svojim zivotom a spravanim... 🐻
@alaguema Spása pre kresťana by nemala znamenať predovšetkým túžbu vyhnúť sa posmrtnej sankcii, ale skôr túžbu po Bohu, po zjednotení s Ním. To zahŕňa aj to, čo píšeš, "teda život sám a jeho práca na sebazdokonaľovaní a zušľachťovaní". Kresťan by naozaj nemal žiť v strachu, ale v láske. A práve dokonalá láska vyháňa strach. Spása je v podstate účasť na Božom živote. Ale vzniká opäť otázka, ako to dosiahnuť. Kresťanstvo na túto otázku ponúka odpoveď.
@bmuller predstavitelia cirkvi nepriťahujú ľudí k cirkvi, nie k viere. Viera nie je podmienená existenciou akejkoľvek cirkvi - to je moja pointa, ktorú som už v niekoľkých komentároch písala. Inak, súhlasím a nepotrebujem žiadneho z predstaviteľov cirkvi nijak riešiť. Je mi natoľko cudzia, že ani nesledujem tu spomínané kauzy, ani sa aktívne nepripájam ku kritike cirkvi aj tu som len zdôvodňovala môj postoj a hlavne trvám na tom, že viera a vzťah k bohu môžu existovať úplne nezávisle na akejkoľvek inštitúcii. Nie som jediná, ktorá to takto má, takže asi to funguje aj iným a nie je to žiadny ojedinelý postoj, ani prejav buričstva, alebo nejakej odmietavej pózy. RKC má určite naďalej svoje opodstatnenie, inak by proste neexistovala. Len ho nemá pre mňa, pre mnohých iných evidentne áno. To je úplne v poriadku.
@alaguema na jednej strane mas pravdu, na druhej - ako je potom mozne, ze niektori argumentuju tym, ze neveria/prestali verit/ kvoli zlemu prikladu napr. knazov ci cirkevnych predstavitelov... (ved aj diskusia je zalozena na podobnej "otazke")
(ale to uz je len taka recnicka otazka na margo zmyslania mozno mnohych dalsich ludi - lebo zda sa, ze konkretne my tu zmyslame inak - teda, ze nasa viera nestoji a nepada na prislusnosti k Cirkvi) 😉
@bmuller myslíš akože prestali veriť v boha kvôli korupcii v cirkvi? To som asi ešte ani nepočula... Myslím, že najskôr asi v neho nikdy neverili. Mne také tvrdenie nedáva žiadny zmysel. To je ako keby som povedala (opäť si požičiam príklad z politiky), že keďže politici sú skorumpovaní, tak si myslím, že dobro a láska neexistujú.
zly duch,Diabol bude vzdy utocit na silnych ludi (silno veriacich,knazov,mnisky ci dokonca biskupov) lebo slabych sa mu neoplati pokusat,bo tych ma viac menej v hrsti a je to prenho lahka korist..clovek preto pocuva,co sa deje v cikrvi ci Vatikane,zneuzivanie deti a podobne..ale oni su tiez len ludia,mozu lahko sklznut k pokuseniu,,a to je hlavne co chce diabol dosiahnut,aby ludia prestali verit a zatracovali cirkev..aj vo filme exorcismus of Emily Rose bolo o dievcine silno veriacej...

Neprekvapuje ma, že pre rozmýšľajúcich ľudí je ťažké uveriť evanjeliu Ježiša Krista, lebo skutočnosti, ktorými sa zaoberá, príliš presahujú ľudské možnosti porozumenia.
J. I. Packer