Viera v Boha - áno či nie
Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.
Univerzitný profesor na jednej známej vysokej škole, vyzval svojich študentov otázkou:
„Stvoril Boh všetko čo existuje?“
A študent odvážne odpovedal: „Áno!“
„Stvoril Boh naozaj všetko?“ spýtal sa profesor.
„Áno ,iste,“ zopakoval študent.
No Profesor namietol: „Keď Boh stvoril všetko, čo existuje, tak stvoril aj zlo. A na základe toho na čo sme doteraz prišli môžeme tvrdiť že boh je zlo.“
Študent najprv nemal slov na túto definíciu, a stíchol.
Profesor bol so sebou spokojný a chvastal sa ostatným študentom, že mu dokázal že jeho viera bola iba mýtus.
No študent sa ešte prihlásil: „Môžem sa vás niečo spýtať profesor?“
„Samozrejme!“ odvetil profesor.
Študent sa spýtal : „Existuje zima?“
„Čo je to za otázku, samozrejme že existuje, tebe nikdy nebola zima?“
Ostatní študenti sa začali smiať na jeho otázke.
Mladý muž povedal: „V skutočnosti, pane, zima neexistuje. Podľa zákonov fyziky, keď uvážime, zima je v skutočnosti len neprítomnosť tepla. Každé telo alebo predmet je citlivý na zmenu prostredia alebo prenos energie. Absolútna nula je vlastne úplná neprítomnosť tepla. Vtedy sa všetka hmota stáva nehybnou a neschopnou reakcie v tejto teplote. Zima neexistuje.
Človek vymyslel toto slovo na vyjadrenie toho ako sa cíti keď cíti nedostatok tepla.“
Študent pokračoval: „Existuje tma?“
„Samozrejme!“ hovorí profesor.
No študent povedal: „Tma tiež neexistuje, tma je v skutočnosti neprítomnosť svetla. Svetlo môžeme skúmať, no tmu nie. V skutočnosti, môžeme použiť Newtonov pokus na lámanie bieleho svetla na mnoho farieb. Nemôžete odmerať tmu.
Jediný lúč svetla sa môže zlomiť v prostredí tmy a osvietiť ho.
Ako môžete odmerať ako tmavý je vesmír? No odmeriate silu svetla ktoré vydáva.
Nie je to správne? Tma je slovo, ktoré vymyslel človek, ktorý chce opísať čo sa deje keď niekde nie je svetlo.“
Nakoniec sa mladý muž spýtal profesora: „Pane, existuje zlo?“
„Samozrejme!“ ako vždy odvetil.
Vidíme ho každodenne v ľudskej nehumanite k blížnemu, zlo vidíme v mase kriminálnikov všade vo svete. To nemôže byť nič iné ako zlo.“
„V skutočnosti zlo neexistuje, pane, aspoň nie samo o sebe.
Zlo je absenciou Boha.
Je to ako s tmou a zimou.
Je to slovo ktorým chcel človek vyjadriť nedostatok Boha.
Boh nestvoril zlo.
Zlo je dôsledkom toho keď človek nemá dostatok Božej lásky.
Božia láska je jeho darom v našom srdci.
Je to ako zima, keď tu nie je teplo a tma keď tu nie je žiadne svetlo.“
Profesor si sadol.
Meno mladého študenta: Albert Einstein
V brušku tehotnej ženy boli raz tri embryá… Jeden z nich bol malý veriaci, druhý malý pochybovač a další bol malý skeptik.
Malý pochybovač sa pýta: Veríte vlastne v život po pôrode?
Malý veriaci:
Áno, je jasné, že to existuje. Náš život tu je (naplánovaný) len na to, aby sme rástli a aby sme sa pripravili na život po pôrode, aby sme boli potom dosť silní pre to, čo nás čaká.
Malý skeptik:
Blbosť, to predsa neexistuje. Ako by vôbec mal vyzerať život po pôrode?
Malý veriaci:
Ani ja to neviem presne. Ale určite tam bude oveľa jasnejšie ako tu. A možno tam budeme pobehovať a jesť ústami.
Malý skeptik:
To je haluz! Pobehovať, to sa predsa nedá. A jesť ústami, aká smiešna predstava. Existuje predsa pupočná šnúra, ktorá nás živí. Okrem toho je nemožné, aby bol život po pôrode, pretože pupočná šnúra je už teraz príliš krátka.
Malý veriaci:
Ale áno, určite je to možné. Bude to akurát všetko trochu inak.
Malý skeptik:
Ešte sa nikto nikdy nevrátil späť spoza pôrodu. Pôrodom sa život končí. A život je jedno trápenie a je temný.
Malý veriaci:
Aj keď tak presne neviem, ako bude vyzerať život po pôrode, v každom prípade budeme potom vidieť mamu a ona sa o nás postará.
Malý skeptik:
Mama?!? Ty veríš v nejakú mamu? A kdeže je?
Malý veriaci:
Veď tu všade okolo nás. Sme a žijeme v nej a skrze ňu. Bez nej vôbec nemôžeme existovať.
Malý skeptik:
Hlúposť! Nič z nejakej mamy som ešte nevidel, takže nemôže ani existovať.
Malý veriaci:
Niekedy, keď sme úplne ticho, môžeš ju počuť spievať. Alebo cítiť, keď hladká náš svet. V každom prípade verím, že náš vlastný život začne až potom!
@ilaryja Nie som jehovistka, ale na tom nezalezi.
A citala si v pisme pasaze, kde Panna Maria prehlasila k ludom: "Jeho posluchajte." ?
Na svatbe v Kaane Galilejskej, ked Maria od Jezisa ziadala, aby "doplnil" minajuce sa zasoby vina, co jej na to povedal Jezis? "Co to odo mna ziadas, zena, este neprisiel moj cas."
Maria bola vzdy v ustrani, nikdy sa nepovysovala a ani nezrovnavala s Jezisom. Tato Maria zo zjaveni dnesnej doby sice ospevuje Jezisa, ale taha pozornost na seba. "Modlite sa ku mne, drahe deti" alebo "zasvacujte mi svoje srdcia..." alebo este lepsie: "ja som spoluvykupitelka sveta..." ANO? Taka drzost. A co potom znamena Jezisov vyrok na krizi: "Dokonano jest?"
Mariu budu blahoslavit vsetky narody, lebo si ju vyvolil Boh pre pocatie svojho Syna, ale ona nie je stvrta Bozska osoba. Ludia, zobudte sa konecne. Uz ziadne verklikovanie ruzencov, radsej uprimba modlitba Pana: Otcenas. Tu naucil apostolov modlit sa Jezis, ked sa ho apostoli opytali, ako sa maju modlit. V tej modlitbe je obsiahnute vsetko dolezite. Jezis nikdy nikde nepovedal, aby sme sa modlili k Jeho matke. Ani ona to za svojho zivota nikdy nepovedala. Bola to pokorna zena.
@margotka112 ano súhlasím
@jennky13 ak by si si pozornejšie prečítala všetky moje komentáre a reakcie, zistila by si, že nikoho nepresviedčam, nikoho som sa nedotkla a ani nikoho neurazila (aj pre @sarah226), ale prezentujem len svoj vlastný názor, na ktorý mám právo. Toto nebola téma a diskusia len pre veriacich, mohol sa zapojiť kto chcel. O cirkvi sa už ďalej vyjadrovať nebudem, napísala som o nej už dosť a nestojí mi za ďalšie slová.
@margotka112 lenže toto je reálne, neviem, čo Tvoj príspevok dokazuje alebo " co tím chtěl básník říci ".
@monika2012 mas pravdu, ze Maria bola pokorna zena. Ona, ako aj svati, nie su spasitelmi - su brani ako sprostredkovatelia, a modlitbou k nim mozeme prosit o ich prihovor u Boha. a viera v Marianske zjavenia nie je povinna. ale zas, myslienky tlmocene z nich, ktore vyzyvaju k zlepseniu zivota a obrateniu, nemozu byt na skodu 😉
@maja22 pre mňa má život práve zmysel preto lebo "viem" (=myslím si), že nič po tom už nie je.. Práve to je pre mňa motiváciou žiť "naplno" a nečakať na nebo. AJ svojich najbližších si vážim viac lebo viem že tu nebudú večne..a že po smrti sa už neuvidíme.
@jennky13 ja to teda ako zázrak nevidím, je v ľudskej povahe veriť v niečo "vyššie", niečomu sa klaňať, hľadať vysvetlenia. väčšina ľudí podľa mňa verí preto, že "sa to má", a nejak extra o tom nepremýšľali, iní boli k tomu vedení rodinou, ďalší hľadajú nejakú barličku v tomto svete neistôt, a poniektorí sú radi súčasťou spoločenstva. Minimum ľudí podľa mňa žije ukážkovo ako kresťan, má to odpremýšľané a "zdôvodnené". Každopádne podľa mňa je veriacich stále menej (či sa mi to len zdá?) a do budúcna by som to tak aj videla, že ich bude stále menej.. Už nepotrebujeme boha, keď máme všetko čo potrebujeme, v obchodoch je jedlo, zdravotníctvo napreduje. Je prirodzené, že kedysi ľuďom ozaj neostávalo nič iné, ako sa modliť.. preto sa aj náboženstvám najviac darí tam kde je slabé vzdelanie, istoty, zabezpečenie, kde je chudoba.
@monika2012 🙂)) nie si,,,??? Tak bola si katolik a prešla s k jehovovým jahodam--obratený katolik....Ked na tom nezaleži,,tak napiš 😉
Ano citam Bibliu ,,,ale neprekladam si to po svojom tak ako Ty....Modlidba ku Precistej Divej Marii nie je modlitba ku nej ale v modlitbach sa piše orudaj za nas,,,Pros za nas u svojho syna.....
a tebe by som odporučala skor modlitbu VERIM V BOHA.....
@margotka112 Fúha, perfektné
V Boha verim, velmi verim. Verim v posmrtny zivot a raky spravedlnost,jak se ted nove rika karmu!hodne se tu ptate proc se rodi deti nemocne,postizene,umirajic brzy.. ja sama mam postizenou dverku a nikdy me nenapadlo z toho obvinovat Boha,teda vlastne na zacatku ano. Ale postupem casu Buh promenil moje srdce a postizeni dcery jsem prijala. Mozna je to kriz,ktery si mam nest za hrichy sveho mladi nebo pod. Anebo je to "vklad" do budoucnosti, ktery me ma zoceilit,posilit,změnit uhel pohledu a hlavne me to nuti hledat samu v sobe odpověď : v cem mohu byt lepsi,kde jsou naopak mpje slabiny,do jake miry me chovani, slova,skutky ovlivnuji zivoty,nazory druhych. Ono to neni jen o tom hledet si sam sebe a nestarat se do druhe.. prave naopak! Tot muj uhel pohledu..
Nečítala som príspevky, voláko ma to omrzelo. Som veriaca, v istom zmysle slova. Nebola som v kostole už dosť dlho, ale ked tam idem, dáva mi zmysel niečoho perfektného a ukludnujúceho, neviem prečo. Môj život sa aj tak zmieta v modlitbách, vždy k niečomu, čo práve chcem ,a vždy mi to vychádza. Resp mám pocit že niečo sa udeje preto, lebo udiať sa má. Nie som voláka spiritualistka ale... Veci ked sledujem, dejú sa vlastne možno podla mna, a hladám to dobro v tom zlom, a možno to zbadám až neskôr, ale funguje to. Funguje to... A to je pre mna dosť podstatné. Možno človek ospravedlní tie svoje veci volákou zásterkou, a možno sú to veci, ktoré on nemal robiť a spravil...Ale spravil..Sú to naše somariny, ktoré si vysvetlíme po svojom? Cítim pri sebe svojho anjela strážneho, beriem ho jak svojho priatela a poradcu. Verím v to, čo je možno pre niekoho čudné, v pomoc z druhej strany.Neviem či je to presne definované ani neviem povedať presne čo cítim, ale cítim že nie som sama
Neviem či som sa vyjadrila dost jasne, človek svoje pocity dáva ťažko na papier
@lucousik je skvele že sa nevzdavate a že v tom vidite nejaký "zmysel", ale existuje aj utrpenie kde je to ozaj ťažké.. Aký zmysel malo vraždenie detí mačetami pri rwandskej genocíde? Kto si z toho mal čo zobrať? aké poučenie? Alebo z holokaustu? Alebo aby sme boli aktuálnejší - ženy, obete islamského štátu, znásilňované tak že majú problémy sa vyprázdňovať? Tieto hrôzy ja proste so žiadnym bohom neviem zlúčiť - iba s bohom ktorého nezaujímame, určite nie s "láskavým bohom otcom".
@holubica555 Tiež sa zamýšlam...Boh určite nechce tieto hrôzy, ale tu ide o to čo dokážu ludia...Nie som náboženský fanatik, a nechcem povedať klišé boh to dopustil...Žiaľ, ludia sú velké hovädá či u nás či inde, a boh s tým nemá nič spoločné. Nechcela som to tak povedať, ale možno všetko čo sa deje, je vlastne na nás Ja sama žasnem nad tým, čo ludia vedia spraviť, a nemusia sa volať Hitler
@holubica555 rekla bych,ze skrze tyto ohavne lidske skutky nam Buh dává možnost a prilezitos se konecne a jednou pro vždy poucit z minulosti. Ale lid je nepoučitelný, kdyby se kazdy dokaual poucit z chyb vlastnich i z chyb druhych,bylo by tu snad az DOKONALO! Takto si vysvětluju zyto skutky ja. Jedine clovek si muze za vlastni utrpeni a kdyz se to utrpeni dotyka i druhych je to alarmujici,ze veci nefunguji tak,jak ny podle Boha mely. A to vse zacalo tim "Adamem".
@lucousik hmm takto ja neviem premýšľať, rozsekanému dieťaťu je už asi jedno či sa niekto iný poučí. Pre toto mi je lepšie bez boha (resp. jeho existencia mi je ukradnutá, ak aj existuje, nič sa tým pre mňa nemení), iným práve preto s bohom. Zvláštne že každý si z toho zla čo vidí okolo vezme niečo iné . Ale práve preto je zaujímavé si spolu podebatovať 🙂
@majaxy nuž pre mňa je toto kľúčová vec, neviem čo ľuďom prináša viera v boha.. ja by som sa potešila božej existencii keby nedopúšťala také veci aké sa dejú. ale keďže zlo existuje, načo mi je boh? Ďakovať mu - za čo? Modliť sa - prečo?? Prosiť ho? Zlo si evidentne nevyberá, tak prečo by som prosila. Postrádam proste dôvod veriť v neho. Pripustila by som poďakovať stvoriteľovi za stvorenie ako také - to aj občas robím. Myslím, že svet je fantastické miesto, ale nijako si k nemu neviem "dosadiť" boha ktorého ľudia zaujímajú. Maximálne nejakú neosobnú "silu"..
@holubica555 tak tak. Je fajn znat na veci i jiny uhel pohledu.. ja vim,ze tomu nevinnemu stvoreni je to jedno,jestli se z jeho krute smrti nekdo pouci. Ale jemu uz je na druhem brehu lepe a ti co tu zustali,at si to preberou. Ja se prptp snazim ze zlych veci vzit ppouceni do budpucna. Ale sampzrejme nektere chyby delam porad dokola..
@holubica555 vies,Boh dal ludom slobodnu volu....a to,ze robia svinstva,ze zabijaju,ze,ze,ze.....
niektorym veciam vieme zabranit a nezabranime im-v ovela memnsom meradle,napr.lezi na chodniku clovek-koko ludi prejde s tym,ze sam sebe nahovri,ze je opity a nech si lezi,kolko ludi sa pristavi aspon a kto skutocne nazoaj preskuma,ci tomu coveku nie je zle?ci nedostal porazku,pocikal sa pri nej,atd?
a v celosvetovom meradle...myslis,ze nasi predstavitelia sveta-kt,sa tak radi vidia ako vodcovia...myslsi,ze namaju v moci mnohe,mnohe krivdy a krviprelievanie,ci nespravodlivosti zastavit?
ale maju...ale sleduju svoj ciel
cize....teraz otazka...co ma boh urobit?
nerobime si zlo sami?najma nelaskou?
myslim,ze vela veci si ospravedlnujeme po svojom a lahsie je nam hrat sa na vlastnom piesocku-ja nic,ja toto a hento....lenze vsetci sme zodpovedni za vsetkych....minimalne za tych trpiacich okolo nas,lenze....hmmm...caso nemame cas a chut ani telefon dvihnut a opytat sa ako sa mas?
velmi zaujimava tema....
@holubica555 Každý má svoj názor a nikto mu ho nemôže zobrať. Bola som zatrpknutá na názor boha ja sama, viac menej z osobných skúseností. Milujem deti, a o to viac mi krváca srdce z detí z Afriky, napr, ale myslím že boh vdychol život a človek sa má postarať...ked to nevyšlo, možno dostane šancu niekde inde
@holubica555 Ja nepreferujem vieru v boha, ale vieru v niečo iné ,krásne.Neviem definovať...Som asi čudný element.Možno vieru v samej seba, mojich anjelov? Určite sa ti dobre darí, a nepotrebuješ modlitbu, želám ti to
Poznam jeden krasny citat.nevinem ho presne odcitovat ale znel nejako takto:ak Boh neexistuje a veris v neho tak je to v poriadku.nic sa nedeje.ak Boh existuje a neveris v neho tak mas prúser...podla mna dost vtipne a trefne zaroven 😊....mimochodom existuje dost knoh ktore napisali predtym "neveriaci"ludia alebo "inoverci", ktori sa neskor stali veriacimi v Boha a Jezisa Krista ma zaklade urcitych skusenosti a FAKTOV.super knihy😉...hlavne treba hladat hladat citat o tom vela...ked sa s tym clovek zaobera neexistuje ze vyluci existenciu Boha...vsetko okolo nas svedci o tom,ze to bolo stvorené vyssou laskavou inteligentnou silou prrsahujucou nase pozemske chapanie...slava Bohu!
@terezka1947 no so všetkým s tebou súhlasím, len to celé vidím bez boha. Čo sa mi ale nepáči je že je prezentovaný ako "láskavý a všemocný" a to sa mi proste nezlučuje so svetom. ja byť všemocná tak v afrike deti neumierajú na hnačku, neznásilňujú ich atď.. Áno, chápem že argumentuješ "ale on nám dal slobodnú vôlu" - no stojí to za to? Pýtal sa nás či ju chceme? Nechceli by sme žiť v radšej peknom svete kde sú ľudia normálni, bez slobodnej vôle? Ja si myslím že veľa ľudí veru áno 🙂 Neviem či tá sloboda za to utrpenie stojí. Neviem, ja mám všeobecne veľký problém s nespravodlivosťou, neviem predýchať že niekde decká jedia odpadky zo zeme a inde sú rozmaznané z toho, koľko toho majú na výber. Súhlasím že treba začať od seba a aspoň okolo seba robiť čo sa dá (i keď to africké deti nerieši). To (dobro) vieme robiť všetci, veriaci aj neveriaci 🙂
@ilaryja Nie som obrátený katolík, ale znovuzrodený kresťan. To znamená pokrstená na Biblický spôsob, v dospelosti, zo slobodnej vôle, ponorením do vody + pokrstená Duchom Svätým s darom hovorenia v jazykoch.
A áno, robíš si z Márie modlu. Sama si to uvedomuješ, preto reaguješ tak ostro. Ja nevyrývam, iba sa pokúšam otvoriť oči tým, ktorí to nevidia. Ale je to Tvoja cesta, už si z toho vyber, čo sama chceš a uznáš za vhodné. A naozaj neviem, prečo by mala Mária orodovať za mňa alebo za kohokoľvek u Boha. Prepáč, ale ja byť Bohom, dosť by ma urážalo, keby niekto nejde priamo ku mne, ale hľadá si nejakého prostredníka. A keď už prostredník, tak Ježiš. Prečo Ježiš? Lebo Ježiš sám bol a je Bohom. Mária je iba človek. Kde v Biblii čítaš opak?
Poznám Bibliu dosť dobre, aj keď ešte nerozumiem všetkému. Ale horeuvedené som jednoznačne pochopila. A áno, modlím sa Otčenáš a aj Verím v Boha. Možno niektoré slová vo Verím v Boha hovorím inak, hovorím ich, ako mi moja duša a moje srdce káže, a nie ako píše Katechizmus katolíckej cirkvi.
@majaxy veru darí, ďakujem 🙂 V niečo iné a krásne, to znie dobre 🙂 Od kresťanstva ma odrádza aj trestajúci boh a všetky tie "vyhrážky" peklom, tiež som istú dobu verila skôr v niečo k čomu sa vieme dopracovať (láskou, pochopením). Verila som na znamenia, hľadala vo veciach zmysel, aj som tak nejak dúfala že niekto / niečo mi vie pomôcť keď mám čisté úmysly. Teraz už neverím ani v to :D Ale žije sa mi krásne aj tak.

@libawet naco je dobre nadejat sa, ze bude nieco po smrti? Nuz, lebo tato nadej dava zmysel ludskemu utrpeniu a bola podporena Jezisovym zivotom, slovami a skutkami. Tak preto. 😉