Viera v Boha - áno či nie
Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.
@ankastevko ja v Boha verim, ale na omse nechodim a nie som ani pokrstena. Ked chcem idem sa pomodlit ku kaplnke alebo ku krizu, ale nenosim kriziky. Modlit sa viem lebo babky boli silne krestanky a ako mala som chodila s nimi do kostola. Nemozes kukat, ze aha henten je veriaci a hresi, tak verit je preto nezmysel. To by si takto mohla postupne odsudit vsetky nabozenstva.
@holubica555
Mt10,30: Vy však máte aj všetky vlasy na hlave spočítané.
❤
Pred kazdym velkym nestastim (tak aj pred I. I II svetovou vojnou) Boh upozornuje ludi i v sucasnosti, aby sa kajali za svoje hriechy (urobili napravu), aby sa zvratilo nestastie. No ludia si zatvrdili svoje srdcia a nielenze sa nekajaju, nemodlia, ale robia stale horsie veci a ruhaju sa.
Kiez by sme sa poucili ako Ninivcania, ku ktorym Boh poslal Jonasa a oni sa na jeho slovo kajali a tak zachranili cele mesto pred obrovskym nestastin (kniha Jonas).
@ktochytavzite napr. Babylonska veza
@katharines lezala som v nemocnici. Bola som odklonena od p. Boha (stale asi som, lebo si vsetko tranaformujem do svojej reci, pritom mi naozaj pomaha). Len tak pre skrarenie chvile, nie potreby som sla do nemocnicnej kaplny na kazen. Bola o Jonasovi, jeho ceste vo velrybe. "Odkaz, aby som neustavala vo viere?" Prebehlo mi vtedy vmysli 🙂
@tiimka Boha sa nemame bat. Strach z bozieho trestu vymysleli a podpoeovali ti, ktori chceli vladnut a ovladat pimocou nabozenstva. Bazen, pred Bohom je akoby ateklenie v bruchu, nie, nebudem robit zle, je to proti moralke, proti svojmu svedomiu, proti bozim prikazaniam. Najhorsia je poslusnost zo strachu. Vtedy prestanes mysliet
Este davbo, ked som z vlastnej vole zacala navstevovat nauku (pocas socializmu, potom padol) , neakor mladeznicke stretnutia, nevedela som prijat to, ze Jezis bol obetovany za moje hriechy. Bola som velmi hrda, aby niekto za nas trpel. Nedavalo mi to logiku. Po revolucii sa stavame konzumnym narodom, chyba nam pokora, prezije ten so sirokymi laktami, nabozenstvo sa stalo u niekoho modou, grazli aj vo vlade sa hraju na veriacich (su na nich tlaky z roznych stran, nemaju to ani oni lahke).
Uz vtedy som odmietala predstavu, ze zijem preto, aby som sa dostala do neba. Vsak zijem tu a teraz, je to prirodzene, nie preto, aby som sa bala pekla. To by bol zivot v strese. A iba klud moze sirit pokoj okolo seba. Kazdy ma svedomie. 10 bozich prikazani pomaha. Modlitba Otcenas ma xelmi silne alova. Nestastny clovek, ktory prezil vela zleho lahko sa stane bezboznikom. Tim by mal p. Boh pomahat. A myslim, ze aj pomaha. Mne sa lahko pise, ale poznala som vojaka vo Vietbame, ktory potom co zazil prestal verit v Boha. A dovodov na stratu viery , alebo na nenabudnutie viery, je mnoho. Ale je aj mnoho dovodov verit. Teda z nabozenskeho hladiska existuje zivot po smrti. Z ludskeho? Kde sa strati energia? Vedomie? Zive telo je sdrohom myslienok, po smrti uz ni neprodukuje, teda ani myslienky, energiu... Cize zivot po smrti ziadny. Ale... Nase myslienky pocas zivota boli vypustene. Zapisali sa niekde a stale su. Zeby bol posledny sud selekciayslienok? Sci-fi?
Sklznem dalej do "mojej" roviny, chapania. Odrazim sa od citatu spomenuteho v tejto teme, pretoze vystihuje to, ako celu zalezitost vnimam ja:
Vo mne žiješ, hýbeš sa, proste si… Sk 17, 27-28
Boh je vsade pritomny, nema pociatku, konca, vsetko vie, o kazdom vie, ako okoby neexistoval cas...
My sme sucastou p. Boha. My ho tvorime. On sa sklada aj z nasich predstav. Jeziz bol dokonaly, p. Boh je Dokonaly. Vesmir je obrovsky, teda nase zvratene myslienky ho len zranuju, ale neovplyvnia. My nimy privolavame skazu na Zemi, medzi sebou. Bola som cca pred 25rokmi vo velkej hale na stretnuti New Age. Velke halo, sirena nova, spravna viera americkymi "zvestovatelmi". V diskusii som sa opytala, ci v pripade, ze exisuje zivot na inej planete,ysliace bytosti tiez veria v toho isteho p. Boha. Ten clovek sa mi verejne. vysmial, ze ci myslim anjelov a pod, ze o com to rozpravam.... Teda pekny New Age prinasali - aroganciu a vysmech. Zakaz myslenia uz bol u nas. Za sociku....
Riadim sa tym, (parafrazujem, toto vsade opakovane hovorim), ze Boh je laska. A kto prebyva v laske, prebyva v Bohu a Boh prebyva v nom.
A ked si to tam dokopy s tym vyssie spomenutym citatom, my sme sucastou p. Boha, Boh stvoril nas a my tvorime jeho. A nase myslienky, modlidba ma silu zmenit svet. "Tvoja viera ta uzdravila.
Pripustam, ze vsetko , co pisem je blud, ale kvantovi fyzici objavuju nove skutocnosti, pisalo sa tu o urychlovaco h castic, pri zrazke dvoch castic bolo spociatku cielom objavit najmensiu casticu, alebo zistit ako to bolo pri velkom tresku, uvolnuje sa pri zrazke obrovka energia.... Lenze oni zistuju nie bezne spravanie sa castic. Moj predpoklad je, ze ako sa dokazal prenasat zvuk, neskor obraz, dokaze sa prenasat aj trojrozmerny predmet. Energia, vlnenie, myslienka sa budu dat pretransformovat. Je otazne, kto ovladne svet a ako s tym nalozi. Verim v rozpravkove "Dobro zvitazi nad zlom" 🙂. Aj ked aj to dobro i zlo su
len relativnymi pojmamy... 🙂
@eva8 Boh existuje aj bez nasho vedomia. On je Bytie samo, dokonaly a kedze Bohu nemozes nic vziat, ani dat, stvoril blizneho. A tomu mozes aj dat aj vziat:
Mt 25:
Posledný súd. - 31Až príde Syn človeka vo svojej sláve a s ním všetci anjeli, zasadne na trón svojej slávy. 32Vtedy sa pred ním zhromaždia všetky národy a on oddelí jedných od druhých, ako pastier oddeľuje ovce od capov. 33Ovce si postaví sprava a capov zľava. 34Potom Kráľ povie tým, čo budú po jeho pravici: »Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je pre vás pripravené od stvorenia sveta.35Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma; 36bol som nahý a priodeli ste ma; bol som chorý a navštívili ste ma; bol som vo väzení a prišli ste ku mne.« 37Vtedy mu spravodliví povedia: »Pane, a kedy sme ťa videli hladného a nakŕmili sme ťa, alebo smädného a dali sme ti piť? 38Kedy sme ťa videli ako pocestného a pritúlili sme ťa, alebo nahého a priodeli sme ťa? 39Kedy sme ťa videli chorého alebo vo väzení a prišli sme k tebe?« 40Kráľ im odpovie: »Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.« 41Potom povie aj tým, čo budú zľava: »Odíďte odo mňa, zlorečení, do večného ohňa, ktorý je pripravený diablovi a jeho anjelom! 42Lebo som bol hladný, a nedali ste mi jesť; bol som smädný, a nedali ste mi piť; 43bol som pocestný, a nepritúlili ste ma; bol som nahý, a nepriodeli ste ma; bol som chorý a vo väzení, a nenavštívili ste ma.« 44Vtedy mu aj oni povedia: »Pane, a kedy sme ťa videli hladného alebo smädného, alebo ako pocestného, alebo nahého, alebo chorého, alebo vo väzení, a neposlúžili sme ti?«45Vtedy im on odpovie: »Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste neurobili jednému z týchto najmenších, ani mne ste to neurobili.« 46A pôjdu títo do večného trápenia, kým spravodliví do večného života."
@katharines Ano, Boh existuje, aj bude existovat aj bez nasho vedomia. Dakujem.
Ale ked sme jeho detmi, vzdy budeme jeho sucastou. Zalezi mu na kazdom z nas. Je silny a vsemohuci, neovplyvnime ho. A tie vojny, kde trpia aj nevinni (hlavne nevinni) si vytvarame sami. A tak niekto zaziva to peklo uz na zemi.
Logiku by som neodmietala, vsak aj nabozenstvo ma svoju logiku. Taktiez poy ako relativita. Napr. tomu, co zije v 40 stupnovych mrazoch bude 20 stupnov povazovat za teplo a tomu, ktory je zvyknuty na 40 nad nulou, bud7e zima
@katharines homosexualna pedofilia /pedofilia všeobecne a LGBTI agenda sa predsa nedajú reálne porovnávať
@eva8 ta sa doteraz nenasla
@kikulienka94 nielenze sa daju porovnat, ale uzko to spolu suvisi
https://aeronet.cz/news/video-sokujici-video-z-...
Sexualna revolucia viedla tiez k neviazanemu sexu, HAK, ktora tiez vplyva na hormonalnu sustavu deticiek, volna laska..... a nasledne tazka kriza otcovstva, potraty, ivf.... a teraz ked z takych rodin vysli knazi a svoje zranenie neodovzdali Bohu, zranuju dalej. Kazdy hriech ma svoje nasledky.
@eva8 relativizmus sa tu mysli napr, kedy zacina zivot. Pre potratarov vlastne clovek je len zviera. No pravdou je, ze dusu dostava clovek hned, po splynuti spermie s vajickom.
Dalej sa relativizuje rodina a tiez sa do povedomia pretlacaju sexualne uchylky.
Toto je velmi zaujimavy clanok a zostenie jedneho sociologa tzv overtonove okno
http://www.protiprud.sk/duchovny-svet/1843.htm
@eva8 ludia su manipulovany cez TV, spravy, socialne siete....
Najnovsie fb blokuje citaty a vyroky svatych, ktore hovoria o tom, aby clovek zacal od seba
https://www.svetlosveta.sk/slider/uz-aj-sv-augu...
@katharines https://cs.wikipedia.org/wiki/Aeronet.cz moja zlatá... najprv si over, z akých zdrojov čerpáš informácie, potom ich následne šír do sveta. Ten tvoj Pán BOH ti dal mozog na to, aby si rozmýšlala, či..?
@katharines Aeronet.cz - V jeho obsahu ovšem převažují těžko ověřitelné zprávy a spekulace. Bezpečnostní informační služba označila v roce 2014 ve svých zprávách Aeronet.cz za zdroj nebezpečné ruské propagandy.[2] Ministerstvo vnitra České republiky vede Aeronet.cz na seznamu webových stránek šířících dezinformace.[3] Příspěvky na těchto stránkách jsou většinou nepodepsané a jejich zdroje obvykle anonymní, ale jejich zaměření je většinou jednoznačně proruské. Není zřejmé, kým je tento web financován.[4]
@kikulienka94 dragon kids su zial realitou. Mozes si pohladat aj ine "doverihodne zdroje".
Nedavno prebiehala aj peticia.
@kikulienka94 v Rusku je propaganda homosexuality, gender a pod detom trestnym cinom.
V anglicku je gender totalita uz rozsireny jav, ktory nici deti, rodiny.... a siri sa ako mor
@kikulienka94 a tebe je zrejme, kto financuje gender a lgbti propagandu?
@katharines Samozrejme predpokladam že prehnité západné media a Soros? :D
@ktochytavzite je to uhol pohladu. Podla wiki bola prva pisomna zmienka o nej, ked bola zamerne zni ena.. Teda uplne prve zaklady mohli spadat do obdobia davno predtym. Historicke dokazy su mozaikou faktov, roznych pramenov, domnienok.
@katharines 1 aka peticia?
2. v rusku je homosexualita legálna od 1993. len preto, že Rusi sú stredovekí homofóbovia, musíme byť aj my?
3. čo je to podla teba vlastne ten "Gender"
@ktochytavzite ale vcelku mas pravdu. Skutocny dokaz neexistuje 🙂

@holubica555 veľa vecí je ťažké pochopiť, zvlášť Boha. Ale áno, život je dar a mnohí napriek biede, vojne, násiliu, milujú Boha a žijú život v utrpení, pretože sa ich dotkla Božia láska. Pre mnohých nepochopiteľné, ale kto ju okúsil, prahne po nej a nechce sa jej vzdať a dokáže potom žiť život aj v utrpení.