Viera v Boha - áno či nie
Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.
@katharines nabuduce klad normalne otazky a nie ironicke kraviny a dostane sa ti hned normalnej odpovede.
@h_petra ja kladiem normalne otazky, akurat ty to vnimas tak, ako chces.
@katharines vazne ti tato ustipacna dedukcia pride ako normalna otazka?
Nie ske vsetci taki sprosti, ako si ty mudra.
@h_petra tak si najprv precitaj svoju reakciu na mna kusok pred tym tiez este raz. Stale poukazujes na nieco, co ty sama nerobis.
@h_petra tiez som sa ta viackrat pytala, aky mas skutocny problem, no bez odozvy. Ze vraj pises o tom istom, co ja, no reagujes, akoby to tak nebolo. (Teraz hovorim o predchadzajucej diskusii). Tu ani neviem, ako si sa ocitla.
Len pre zaujímavosť, vyjasnenie pojmov 🙂 :
Světové názory v náboženství je možno dělit na
dualismus jako základ teismu,
monismus jako základ ateismu, popř. panteismu.
Pokud věřící věří pouze v jednoho boha, jedná se o monoteismus,
pokud ve více, jedná se o polyteismus.
Pokud ztotožňují boha s přírodou, jedná se o panteismus jakožto formu monismu.
Panteismu je velmi podobný panenteismus. Na rozdíl od panteismu, který říká, že všechno je bůh, panenteismus tvrdí, že všechno je v bohu, který ovšem existuje i mimo toto „všechno“, je tedy vlastně i formou teismu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Náboženství#Polyt...
Ešte trošku "okienka" na nakuknutie 🙂
Monoteizmus alebo jednobožstvo je viera v jediného Boha charakteristická najmä pre judaizmus, kresťanstvo, islam a bahaizmus.
(Peter, pomôžem ti pri tvojom gúglení - myslel si toto? : "Prvým pokusom o zavedenie monoteizmu sa preslávil egyptský faraón Achnaton, ktorý zaviedol kult boha Atona z čisto politických dôvodov, aby oslabil kňazov. Jeho náboženskú reformu zrušil jeho syn Tutanchamón.")
Hlavné súčasné polyteistické náboženstvá sú šintoizmus a veľká skupina hinduistických náboženstiev (v ktorých niektoré školy sú však monoteistické, ateistické, či panteistické). Aj mnohé mŕtve náboženstvá boli polyteistické, napr. grécke či škandinávske.
Odporcovia polyteizmu nazývajú tieto náboženstvá modloslužobníctvom.
Podľa niektorých predstáv je aj viera v kresťanskú Svätú Trojicu pozostatkom polyteistických náboženstiev. Budhizmus je náboženstvom bez Boha alebo bohov významne odlíšených od ľudstva, podľa niektorých názorov teda ani nejde o náboženstvo. Budhizmus sa v istých ohľadoch vyvinul ako reakcia na niektoré aspekty hinduizmu.
@katharines vies, ja sa ale aspon netvarim, ze kladiem NORMALNE otazky. Narozdiel od teba
@peter952 prosím ťa, napíš konkrétne. Čo ti hovoril moslim? Ako ti uškodili mladučkí veriaci kresťania? Ktoré konkrétne štáty sú sekulárne (názvy), ktoré nie (názvy - pomôžem ti - Islam je ideológia a priamo zahrňuje v sebe právne zákony) a kedy?
O tej krave, ktorú mi stále predkladáš, si si vygúglil?
@h_petra presne!!!!!
@tiimka toto je také uzkoprse a nepravdivé.
@h_petra 🤦♀️
Prajem ti krasny den 🌞🌞🌞
@peter952 pokrok? Vďaka moslimomským zápiskom sa uchavalo mnoho poznatkov.. Kto bol učený v minulosti na Slovensku? Vďaka komu máme vlastnú reč? Evanjelici boli tí, ktorým môžme vďačiť, kňazom sa dostávalo vzdelania, aj teraz mnoho náboženských spoločností buduje školy v oblastiach Afriky a pod.
@eva8 velmi.podareny preklep
@terezka1947 aj toto napríklad: Na jednej strane tvrdí, že veriaci sú nebezpeční a na druhej strane mi ponúka vieru v iné náboženstvá. Čo by sa pre neho zmenila? Bola by som nebezpečná tak, či tak 🙂 Aj preklepy typu "vzťah s bohom už mám", alebo podmieňovacie spojky... Presvedčený človek nepochybuje. Nechytám za slovíčka, ale tu pracuje podvedomie 🙂
... alebo povrchnosť....
@eva8 ja petra neriesim....robi si srandu z veriacich celkovo a dobre sa bavi.
Pouziva zopar fraz,kt.opakuje dookola,ale respektujem to.
No nemam preco mu vysvetlovat,preco verim-to je intimna vec pre kazdeho a na tu temu sa da bavit s ludmi,co tiez veria-uz je jedno v co. Ale uprimne to ziju.
Ved snad nemame 5r.ze tu par pismenok na fore niekoho viery.zbavi,ci k viere privedie. Boh obracia srdcia,kt.po nom uprimne tuzia. My tak mozme seno obracat.
Naco sa petom nechat zatahovat do.diskusie,kt.s nim diskusiou ani nie je.
@peter952 ty vidis to,co vidiet chcies....Este ani historia ti nejde.
Lebo vzdy nejaka filozofia,nabozenstvo,ci -izmus nieco hodnotne znicil a hodnotnych ludi zabil.
A ked uz sme pri zovseobecnovani.....boli to konkretni ludia,kt.vtedy vyhovovalo,ze robili,co robili a upevnovali svoje pozicie,ci zaujmy. Jeden den boli veriaci v budbu,dryhy den katolici,v treti zidia,stvrty komunisti.
Vzdy vsetko padlo na ludoch....
@terezka1947 mňa zas Peter podnecuje premýšľať, vďaka nemu som si pozrela indické náboženstvá hlbšie. A vlastne ma nevedomky utvrdzuje v mojej viere 🙂
Skoda,ze nevidis prinos ci evanjelikov,ci katolikov v historickom kontexte pre tuto krajinu. Lebo ine staty a nabozenstva nemam podrobne nastudovane,ale napriek tomu verim,ze aj v nich su super ludia...taky dalajlama nikomu tiez neublizuje. A este tym,ze som katolicka ho nebudem nijako hanit,ani odcudzovat....
Ide tu aj o ludsky respekt.
Ty len odsudzujes....ani nevies co,skratka odcudzujes,zopar vetami dookola opakujes svoje "varovania"...
Ale som rada....clovek pri tebe aspon prehodnoti mnohe veci. Este viac si vazim ateistov a ludi inych vierovyznani...uprimnych v ich ziti.

@h_petra dakujem za normalnu odpoved i tvoj nazor. Ja ti ho neberiem. Rob, ako uznas za vhodne.