Babuľky zo Švajčiarska ozvite sa
Sťahujeme sa do švajčiarska, tak by sme potrebovali trošku poradiť 😉 sme vďačný za každú radu 😀
@elephant ahoj, tak keď si tam išla ako tehula 🙂) tak si teda logicky tam aj rodila 🙂 či?? Muž má stále problém s tým, že odchod musíme odložiť preto, že chcem druhé bábo. Ale tak ja mu zas hovorím, že keď porodím tu hneď tam môžeme ísť, alebo že tam poďme hneď a budem rodiť tam, ale trochu sa toho bojí (aj ja) lebo s malou som bola na rizikovom :( chcela ísť na svet už v 20tt :(
@ludka77 A prečo presne si bola na rizikovom? Je pravdepodobné, že sa to bude opakovať? Bola si kôli tomu v nemocnici? Tu je to tak, že keď dostaneš povolenie k pobytu, tak si môžeš začať platiť zdravotnú poistku (tá je teda o dosť drahšia než v SR) ale čo sa týka tehotenstva, tak to väčšinu pokrýva poistka.
Ja som sem prišla asi v šiestom mesiaci, do poradne som chodila už k pôrodnej asistentke, ktorá má vlastnú prax. Tá mi robila i krvné odbery na vyšetrenia (tie stáli cca 90-100 frankov, ktoré poisťovňa neprepláca 100%, prepláca maximálne 90% v závislosti na type poistky, mne nepreplatila nič) Na pôrod som šla normálne do pôrodnice, a ten už bol 100% preplatený poisťovňou. No a samozrejme pôrod v CH versus pôrod (v mojom prípade) v ČR, to sa nedá porovnať! Tu je to skutočne niečo super, čoho sa rodičky v ČR ešte niekoľko desaťročí nedočkajú.
Mmch, z hľadiska zdravotného poistenia je lepšie prísť do Švajčiarska, začať si platiť poistenie a až potom otehotnieť, pretože mne, ktorá som sa poisťovala už tehotná, tak sa nedalo na tehotenstvo a pôrod pripoistiť nad rámec základného poistenia.
@elephant no na 90% sa to zopakuje. Robili mi serklaz teda zasivali krcok v 20tt. Zatiaľ to vyzerá tak že mi to budú robiť preventívne aj pri druhom to sa uvidí v nejakom 15tt. Toho sa bojíme najviac. Asi to predsa len odlozime aspoň do pôrodu. Moc ďakujem za odpoveď. Ja som bola so starostlivosťou spokojná ale primár môj pôrodnik je manželov kamarát 🙂 nevadí ak ťa budem este otravovať? :D
@ludka77 nie, v pohode. 🙂 Ale inak, stále doporučujem diskusiu: https://www.modrykonik.sk/forum/spolocny-termin-miesto/slovenky-a-cesky-vo-svajciarsku-pridajte-sa/ napísať si bubelko, aby ťa vpustila, tam je veľa skúsenejších, čo sú tu už dlhé roky. 🙂
Ahojte 🙂
Mozem sa pridat? My sa v lete stahujeme do Svajciarska 😵
@mia258 ahoj, už si sa aj pridala do súkromnej? či berú len tie čo tam už žijú? ešte som stále zakladateľke nanapísala či ma tam pridá, ale večer si už k tomu fakt sadnem 🙂 Musím to vtedy keď budem mať čas lebo už sa vidím ako budem potom pri téme sedieť 4 hodiny 🙂)
kukám že si tehu🙂 gratulujem, kde presne idete?? Teda tam budeš aj rodiť, či to prídeš sem? máte tam prácu či idete za niekým známym?? my tam ideme s malou teraz v apríli v máji aspoň na mesiac a potom uvidíme čo ďalej. Ja chcem tiež druhé bábo a stále riešime to isté či počkať tehotnestvo tu (mala som rizikové, teraz som potratila a určite budem mať rizikové aj to druhé :( ) ale ísť tam a odrodiť tam 🙂 hmm
@ludka77 aspoň budete mať v niekom oporu 😉 Ja si musím tiež nájsť takého človeka 😅
Jazyk neviete vôbec? Alebo máte aspoň základy? Mm vie francúzsky ale nemecky nie, takže bude musieť zamakať, ja mám z nemčiny základy ešte zo školy, tak mi to snáď pôjde. A francúzsky ako-tak viem, na začiatok sa snáď dohovorím nejako.
ahojte. mozem sa pridat? ako citam tak je tu polovica z vas presne v mojej situacii. my sa tiez chystame prestahovat do CH, konkretne do Dietikonu pri Zurichu. mozno nejake blizke okolie. iba zhanam info o vsetkom co mozem. neviem ci ste poculi ze svajciari urobili nejake zmeny tykajuce sa mnozstva slovakov a ludi z nejakych inych nami okolitych statov. a to ze vraj rocne bude mat iba 2000 slovakov povolenie na pracu. hlavne o tom nam ide ze ako co sa vybavuje a ake su podmienky. neporadi niekto?
ja nemecky sa da povedat ze viem, akurat si ju musim oprasit, lebo teraz ked zijem v Irsku mi vsetko ide na anglicky. ale to nie je problem ked tam prideme aby som za par tyzdnov bola zas nemecky hovoriaca 😅 . a snad ked sa tam nastahujeme aby som uz mala aj s kym na kavu mozno aj ist keby ze niekto byval v okoli Zurichu z vas. 🙂
Ahojte maminky.Pridam sa aj ja.Ja som uz tu vo vo Svaj. 12 r. konkretne pri basileji. 😵
@bambi2 ahoj. dakujem. tak ja by som asi hlavne potrebovala vediet kde zacat 😀 . nasli sme si par stranok kde hladat byvanie. ako tak viem ako to chodi tam s byvanim a nejakymi ich podmienkami. co vsetko treba na zaregistrovanie ze tam chcemem zit. ci je lepsie napriklad si zavolat na ambasadu a tam zacat, alebo je lepsie uz ked tam budeme zacat vybavovat. nepoznas nejake vecerne skoly? myslim nie co sa tyka jazyka, ale nejake - rada by som studovala cestovny ruch. nevies kde je najlacnjsie byvanie? manzel by chcel Zurich alebo okolie. samozrejme by som brala tam kde nie je vela albancov a turkov 😝 - xixi asi som ta aj vystrasila svojimi otazkami, ale snad pomozes aj inym dievcatam co sa chystaju stahovat. dakujem velmi pekne. urcite ma napadne este veeeeeeeeeeeeela otazok.
Baby, ako dlho je v CH materská?
@lubi ak nechces vela cudzincov tak radim radsej mimo mesto, skor na dedinu niekde. tu kde sme my ich vela nie je, sme asi 18km od Zürichu.
s vybavovanim by si mohla zacat uz teraz, ale vy uz mate pracu vybavenu a co povolenia?? ci este nemate nic?
najlacnejsie byvanie- vo svajci je vsetko drahe, musis mat stastie aby si natrafila na velky a lacny byt a este k tomu dobre miesto. treba hladat, ak chces poslem ti nejake stranky...
@mia258 teba asi nepotesim, matersku tu nedostatnes. musis predtym nez otehotnies robit uz neviem ako dlho ale myslim, ze 9 mesiacov ci ako to je. budete musiet zit z jedneho platu... ☹ to je na tom blbe. inak na MD mozes zostat ako dlho chces. ale peniaze od statu nebudu.. a ak si pracovala, dostanes naraz vyplatene 1 matersku, vlastne su to 3 mesacne platy ale tusim iba vlastne 90% z platu teda x3. tak to tu chodi u nas...
ahoj,ja jsem taky ve Svajcu uz dvanact let.Jsem u AArau .Je nas tu vic dve kocky se Slovenska a moje neter.Vracet uz se taky nebudu.

@liana111 v lete je super Zürich.. v zime trochu horsie lebo fakt neviem kam s detmi okrem mesta 🙂 ale to bude vsade tak...