icon

Babuľky zo Švajčiarska ozvite sa

liana111
15. nov 2011

Sťahujeme sa do švajčiarska, tak by sme potrebovali trošku poradiť 😉 sme vďačný za každú radu 😀

Strana
z7
bubelko
7. máj 2012

@zoe911 na tehu sa nevztahuje spoluucast, mozes ich poslat hned po zaplateni. alebo si nazbierat 2-3 a poslat potom, ako chces. ja som tusim posielala raz za dva mesiace.
az teraz, ked uz mam po tehu, tak zbieram, ale 2500chf sa nenazbiera tak rychlo, takze teraz posielam len detske.
ozaj - babo ste uz dali poistit? to urob este pred narodenim, nie az po narodeni. ako da sa aj potom, ale ak by boli u baba po porode nejake komplikacie (co teda nezelam a dufam, ze nebudu), tak ti ich nepreplatia. 😉
pancuchy som nosila od nejakeho 5.mesiaca pri prvom tehu, pri druhom som nepotrebovala vobec 😉
uz som ta pridala 🙂

evicka1971
7. máj 2012

@zoe911 To posilej hned ty je musis zaplatit a vzdy ti ktomu prijde jeste jeden papir pro pojistovnu a jak to posles tak pojistovna ti posle tak do trech tydnu ty penize na ucet

zoe911
7. máj 2012

nie to je na mesiac tych tristo,to platim poistovni ale ked idem k lekarke si musim plus seky do tristo platit sama a nad tristo mi preplaca poistovna.len to som nevedla,ze co sa tyka tehotenstva ako to je ci potom na konci mozem vsetky seky poslat na preplatenie,ale asi to tak vyzera ,ze ano.inac gratulujem k B2 , urcite to budes mat zaujimave v novej robote.drzim palce

lubik78
7. máj 2012

@milena123 no jasne,potom sa ozvi cez IP 😉
@bambi2,no napis ako to tebe vyhovuje.ja sa uz do Sargans nejako dostavim 🙂od stvrtku hlasia zase ok pocasie 🙂aj ked sa sto furt meni.

zoe911
7. máj 2012

@bubelko ahaa,vobec s tym nemam skusenosti.predtym mi platil poistenie zamestnavatel a on sa o to staral a neskor ked som zmenila robotu na inu som bola samoplatca,ale vobec som nebyvala chora,takze som sa nejak nezaujimala o poistenie.a teraz naraz vsetko mi to pride nove 🙂 dakujem za rady.cize maleho je lepsie este pred narodenim poistit?my sme s muzom mysleli,ze si dame urobit rodinne poistenia vraj sa to oplati,takze to sa da spravit este pred porodom,fuhaaa,dobre ,ze si mi napisala,lepsie je sa uistit,ze ked drobec pride na svet ma vsetko zaobstarane ,keby nieco.inac dakujem za pridanie,este musim preskumat poriadne stranku,kde co je 😀

zoe911
7. máj 2012

@evicka1971 uz som sa pomaly zorientovala 🙂 akurat mi tiez presne to iste jedna kocka napisala,nemam v tom prehlad,lebo predtym som si platila poistenie,ale nebola som nikdy u lekara,vkuse len v robote a teraz je to pre mna nove.dakujem este dnes si pojdem pohladat vsetky tie seky a poslem ich im pekne 🙂 dakujem za rady

bambi2
7. máj 2012

@lubik78 no tento tyzden mam este behacky ale buduci by sme hadam dobehli.. dam ti este vediet podla pocasia... 🙂

bubelko
7. máj 2012
zoe911
7. máj 2012

kocky dakujem vam velmi pekne za rady 😉 zatial pa

margotka666
17. máj 2012

ahojte baby, neviete mi nahodou pomoct?
pracujem na svajciarsku zmluvu, ale dala som vypoved, nakolko som tehotna - mala som aj problem a praca sa mi neda prisposobit.. informovala som sa co mam urobit ak sa vratim na slovensko a nastupim na PN, odpovedali mi, ze o nemocenske si mam ziadat vo svajciarsku, lebo tam som bola naposledy nemocensky poistena.. ale vobec neviem teraz, ci sa mam prihlasit normalne do zdravotnej na slovensku, a potom PN poslat na svajciarsku "socialnu poistovnu".. alebo zas nahlasit vo zvajciarskej zdravotnej poistovni chcem pokracovat ako samopolatca.. vobec tomu nerozumiem (hlavne ze v slovenskej socialnej poistovni su mudri)..
trvaly pobyt mam na slovensku, vo svajciarsku nemam ani prechodny pobyt nic..
tak neviem ci take veci sa daju riesit aj na dialku, a vobec netusim ani ake urady vo svajciarsku su (mam na mysli nieco ako slovenska socialna poistovna)
dakujem pekne za pomoc
dakujem pekne

zuzupet
6. aug 2012

ahojte prosim vas vie ma niekto pridat do tej sukromnej skupiny? Stahujeme sa do Svajciarska a som vdacna za vsetky informacie. Dakujem

dazdovka
12. sep 2012

Ahoj maminy, potrebovala by som poradit s ubytovanim v Zurichu. Kde hladat, ako a tak... Ideme tam zit od januara do konca augusta minimalne, kvoli muzovej praci, dostal sa na post-doc v Birmensdorfe (WSL) a ideme s nim. Musime si sami pozhanat byvanie (stacil by 2izb. byt), nie velmi drahe, bo setrime (na SK sme prave kupili dom). Prosim, poradite mi? Dakujem 🙂

bubelko
13. sep 2012

@dazdovka ahoj. do 2 izboveho vas asi nepustia - kedze ste 4. hladala by som asi 3 az 3,5 izbovy priamo v birmensdorfe alebo v blizkom okoli.
skus pozriet aj: http://www.homegate.ch/mieten/wohnung-und-haus/...

dazdovka
13. sep 2012

fiiiha @bubelko 😀 to ako ze nas nepustia? musime drzat uroven? No vidim, ze to nebude ziadna sranda 😀

bubelko
13. sep 2012

@dazdovka no skusit to mozete, ale pochybujem, ze vam niekto prenajme 2 izbovy byt pre 4. a tiez - ak bude mat muz 2 izbovy a vy budete chciet prist za nim, nemusia vam dat povolenie, lebo nemate v podstate kde byvat 😉 kvoli comu to je, netusim. mozno kvoli tomu, aby sa im nestalo, ze v jednej izbe bude 10 cudzincov. 😉 pripadne skus este napisat @lleniak . ak sa dobre pamatam, oni mali tiez problem, ze ich nechceli ani do 3 izboveho pustit, lebo su styria. (leni ak sa mylim, tak sorry 😉 )

lleniak
13. sep 2012

@bubelko @dazdovka my sme rovno hladali vacsi byt, takze netusim, ale nebola by som prekvapena, keby mali pravidla na pocet osob/pocet izieb. my sme to tak mali v kalifornii, ze v 2-izbaku sme 4 nemohli byt

@zuzupet @bubelko ta moze pridat

bubelko
13. sep 2012

@lleniak tak potom fakt neviem, kto mi to vravel 😉 viem urcite, ze ja ked som sem isla, tak pani si zapisovala, kolko izieb ma byt kam sa mam pristahovat.

dazdovka
13. sep 2012

@lleniak @bubelko ok, nie som nijako upnuta na predstavu 2izbaku, ale prekvapena trosku, lebo ved by nam stacil 🙂 pozrela som ten link co si postla, dik dik 🙂

bubelko
13. sep 2012

@dazdovka my sme tiez 4 a teda, nam by 2- izbak nestacil 🙂 ale asi je to aj o zvyku 😉 a co sa najmov tyka - velky rozdiel medzi 2- a 3-izbakmi ani nie je. 😉

zuzupet
13. sep 2012

dakujem, uz som tam 🙂

gudulo
13. sep 2012

@dazdovka @bubelko my ked sme hladali byt, tak nam nechcela realitka prenajat mensi ako 4,5 izbovy pretoze sme 5

bubelko
14. sep 2012

@gudulo vdaka, ze si sa pripomenula. ja som vedela, ze to niekto spominal 😉

Strana
z7