Február/Únor 2012
Pridá sa k nám niekto s takým istým termínom?
@mrazulka tak si to vsetko naplno uzivajme 😅
@kokorunecka no ja somtaka ista,este ze si mi to pripomenula
@amouramour tak to by som aj ja,aspon by som castejsie videla nasho milacika,ak sa mu v brusku dari a co tam vystraja 😅
@veronika9686
A našla si niečo? Že kde to mám asi hľadať :D
ahojte babulky....aj ja sa k vam pridavam....
ahoj kočky ja som tiež februárovka 🙂 toto bude moje druhe bábo. Veľmi sa teším! Teraz som v 15- stom týždni a momentálne čakame na vysledky s genetiky. Dufam, že všetko bude o.k. Krásny deň želám ! 😉
inak februarovky maju aj sukromnu skupinu🙂
@kokorunecka neboj toho psíka zvládneš, poznám baby čo majú psov a bez problémov, musel sa prispôsobiť drobec aj pes ale dalo sa
inak ku výbavičke vám môžem z vlastnej skúsenosti povedať že na začiatok toho veľa netreba, naozaj len to najnevyhnutnejšie ostatné sa dokupuje podľa potreby, tie maličké vecičky sú fakt rozkošné ale veľa toho netreba
lebo dieťatko rýchlo rastie, mala som zopár vecí čo sme ani neobliekli, a potom sa stalo že niektoré veľkosti sme aj preskočili
a niektoré kojenecké potreby sme ani nepoužívali a niečo ani nepotrebovali 😉
Ahoj děvčata, chci se zeptat - už týden mám děsně suché bradavky a od včerejška i dost popraskané někde až do krve. Nevíte, co by mohlo být důvodem a jaká mast na toto zabírá? Připadá mi to nějak moc brzy na takové problémy! Mám strach, aby to nebylo chronické a já nechytila nějakou infekci a pak nemohla ani kojit :-/ Díky za tipy a rady!!!
@kristinaanna nooo presne ako pises... tiez mam taku skusenost, tak teraz sa drziiim.. zatial 😀
@amouramour ja by som chodila na utz kludne aj kazdy tyzden 🙂
@kokorunecka uz aby to bolo! 🙂
@errilo ja takisto, hlavne ked ma lekar zo zaciatku strasil so zamlknutym potratom....
Ahojte baby..Po celom dni mi konečne ide internet :D
Ale aj tak...Celé zle dnes...
Úplne zle mi je, podbruško ma bolí....Našťastie v pondelok idem ku gynekológovi.
Len ešte zvládnuť cestu na SVK...
@kristinaanna Veď, musíme sa nejako posnažiť :D Hlavne psík :D :D Len keď on je teraz v puberte... :D
@amouramour fuuuu... tak to ti verim... a preco ta strasil? co ti povedal?
napis, ci pomol recept starych materi ;)
@errilo no nevidel srdiecko v 8 tt podla tabuliek...az na to, ze neskor sa zistilo uz o ineho lekara, ze vsetko je ok a bez problemov...len posunute o 2 tyzdne, kedze ovu bola na 28.den:)
Ja mam nastesti znamu ktera dela primo na ultrazvuku takze jsem tam pecena- varena, skoro kazdy tyden..Kdyz uz jsem po jednem zamlklem tak mam strach jestli je vse ok, kdyz clovek jeste neciti pohyby...Zrovna dneska tam jdu a snad uz bude videt i pohlavi tak drzte palce 🙂.
@kokorunecka ahoj,este som sa na to nepozrela,nemala som cas,tak sa to pokusim dnes a dam ti vediet
čawte, kočky...čítam vaše príspevky a ja idem po výsledky z prvého odberu (12.8.) až 16.9., kedy mi bude brať ďalšiu krv...dosť neskoro, tak už len čakám a čakám..našťastie odchádzame na dovolenku v nedeľu, tak aspoň vypnem..práve som v práci, no ale dnes sa cítim ako mechom praštená úplne..ráno vracanie a teraz odpadávam od únavy..už máte aj brušká? mne sa zdá, že mi behom troch dní viditeľne vybehlo 🙂
@veronika9686
Budúcej mamičke sa bruško už pekne zaguľatilo, tehotenské oblečenie vytlačilo zo štatníka všetko „normálnej veľkosti“, známi na ulici ju pristavujú a zvedavo sa vypytujú na termín pôrodu. Tehuľka sa naplno zoznamuje so svojim novým stavom a plná očakávania, a možno i obáv, sa pripravuje na veľkú zmenu (nielen) vo svojom živote. Popri množstve dôležitých informácií o tehotenstve a materstve, potrebuje mamička vedieť, čo je potrebné si vybaviť pred pôrodom a čo po narodení bábätka.
Pred pôrodom je nutné vybaviť:
1. Materskú dovolenku a materské
Nárok na materskú dovolenku vyplýva tehotnej žene zo zákona (Zákonník práce § 166). V súčasnosti má žena nárok na materskú dovolenku v trvaní 28 týždňov pri narodení jedného dieťaťa. Pri narodení dvoch a viacerých detí je to 37 týždňov.
Počas materskej dovolenky poberá žena dávku nemocenského poistenia – materské a to v prípade, ak bola v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nemocensky poistená minimálne 270 dní. Ak poistená nebola, na materské nárok nemá. V tom prípade po narodení dieťaťa má nárok na rodičovský príspevok.
6 až 8 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu vystaví gynekológ tehotnej žene „Žiadosť o materské“, kde uvedie dátum nástupu na materskú dovolenku. Uvedené tlačivo odovzdá zamestnankyňa v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, pričom zamestnávateľovi nahlási nástup na materskú dovolenku. Prípadne môže „Žiadosť o materské“ dať zamestnávateľovi a ten (nie je to jeho povinnosť!) žiadosť podá do Sociálnej poisťovne spolu s „Potvrdením zamestnávateľa o zamestnancovi na účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku“.
Materské sa poskytuje za dni a vypláca sa mesačne pozadu.
2. Zvoliť si detského lekára a dohodnúť sa na starostlivosti
V pôrodnici od čerstvej matky žiadajú meno, adresu ordinácie a telefónne číslo detského lekára, ktorý sa bude o novonarodené dieťatko starať po návrate domov. Z toho dôvodu je nutné si pediatra dopredu zvoliť a dohodnúť sa s ním na starostlivosti o dieťa. Okrem toho je vhodné vedieť, či na prvú návštevu s novorodeniatkom je nutné prísť k nemu do ordinácie, alebo navštevuje novorodencov doma (návštevy doma sú skôr výnimkou než pravidlom). Treba si dať pozor, aby ste na prvú návštevu neprišli počas normálnych ordinačných hodín, keď je v čakárni množstvo chorých ľudí! Najlepšie je sa na návšteve dohodnúť telefonicky alebo prísť počas hodín poradne.
3. Iné možné vybavovačky
voľba pôrodnice a dohoda s pôrodníkom – môžete si pôrodnicu, kde chcete rodiť, prísť vopred pozrieť (pôrodnice zvyčajne majú určené „návštevné hodiny“). Môžete si zvoliť svojho pôrodníka ak s tým súhlasí (zvyčajne za poplatok).
súhlasné vyhlásenie o otcovstve – ak rodičia dieťaťa nie sú manželia. Priznanie sa k otcovstvu je možné urobiť pred pôrodom alebo po ňom a to na matrike alebo pred súdom.
odhlásenie rodičovského príspevku – treba tak vykonať na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a to vtedy, ak mamička prechádza z rodičovskej dovolenky rovno na materskú dovolenku („reťazové pôrody).
nahlásiť prechod na materskú v zdravotnej poisťovni – ak je žena zamestnaná, vykoná to za ňu zamestnávateľ.
@bianca2 ja mam tiez presne tento problem s velmi nizkym tlakom- ale vsetci mi hovoria ze na to este nikto neumrel -takze lepsie ako vysoky 😀 😀 😀
mna koli tomu aj dost casto boli hlava. ale kombinujem jednu kavu denne a zeleny caj a hlavne vela vela vody pit. jasne ze nie vzdy mi to stopro pomoze ale myslim ze je to asi najlepsie, a pohyb na vzduchu 😉
@kokorunecka moja so psom je to pohodicka. ved budes kocikovat tak mozno ho budes moct vencit viac ako inokedy 😀
inak ja mam macku 3 psy a este kadeco ine ale to tu nebudem vypisovat radsej 😝 😀
nahodou ked bude bejby starsie tak ho bude psik fascinovat 😉
inak som tiez nosila v satke alebo nositku, klokanku ti teda nedoporucujem- ja jednu mam co mi nasi kupili a fakt nielenze v tom dieta visi vselijak pokrivene ale navyse tie visiace nozky su neprakticke lebo budes do nich buchat vlastnymi stehnami...je tu kopec temn o tom tak pre kupou ti odporucam pozriet sa na to 😉
@martinakl no ten pomer je teda sice fakt dost zly ale tvoje babetko bude jedno z tych 24 zdravych takze vsetko bude ok. ja tomu verim 😉
@kokorunecka ty chodis na kontroly na slovensko?!? a kde budes rodit?
@amrash ja tiez odporucam lanolin
nera123-ahojky tak to vypada na kluka..presne jak jsem to celou dobu citila..tak jsem rada..a male vypada v pohode celkove tak uz jsem klidnejsi 🙂

@bianca2 joj, ja by som rada na ultrazvuk aj castejsie, naposledy som bola 11.08 a dalsi amm az 22.09