Február/Únor 2012
Pridá sa k nám niekto s takým istým termínom?
saaska zatial nie :D ja asi skor dam na ten termin posledneho menzesu 😉 ved ten tyzden to je jedno :D ale fakt dakujem krasnucko 😉
Akosi Vás nestíham čítať, vždy tu toľko popíšete 😉
V prvom rade vítam nové maminy a držím palce všetkým, ktoré dnes čaká poradňa. Očakávam len samé dobré správy 🙂
@kaculiatko88 je mi ľúto, čím si prechádzate, ale dúfam, že sa čoskoro pridáš do ďalšej skupiny 😔
@gubcikova tak skoro prvé pohyby 😕 Pri prvom som cítili prvé bublinky v 17 tt, na prvorodičku to bolo aj tak skoro a som zvedavá, kedy to bude teraz.
Si ma inšpirovala, o koľko som na obvode väčšie a pozerám že + 2cm, ale váha ukazuje stále -2,5 kg pritom keď mi nie je zle, stále do seba niečo tlačím. Som zvedavá, čo mi v pondelok povie dr.
@adenka my požívame látkovky, ale len na doma. Mám baby lucy a classic a som s nimi spokojná. Dokopy ich mám asi 15. Začala som ich používať, keď mal malý cca 1 rok a veľmi nám to pomohlo, aby si uvedomoval, že je mokrý, či pokakaný. Nosí ich aj teraz, občas sa vypýta, občas mu ujde a vtedy vždy zahlási, že je mokrý, dá si dole sám plienku a odnesie na pranie 🙂 Čo sa týka prania, nemám väčšinou pocit, žeby som prala častejšie, teraz nám niekedy vydrží jedna plienka aj 2-3 dni, no sú dni, keď periem pomaly každý druhý deň.
silvia.t to je naozaj super urobena fotecka jaaaj taku ja asi mat nebudem ☹ a kolko si mala nameranu hodnotu NT?
@petrusew chcela by som aj ja vyskúšať od začiatku. Teraz som sa k tomu dostala relatívne neskoro, už nejaké skúsenosti mám, len mám veľký problém vždy zohnať separačnú vložku. Zatiaľ ju mám len z netu, no neďaleko nás otvorili predajňu s látkovkami, tak skúsim tam mrknúť 🙂
U nás sa občas niektorí členovia divia, načo sa trápim, ale citeľne to cítim najmä na peňaženke. Klasickú plienku dostane malý len na noc, alebo keď ideme na dlhšie preč. Predsa len, keď nemáš možnosť pocikané veci namočiť, je to riadny smrádeček 😝
Baby,akurat som sa dozvedala,ze kamoska,ktora bola uz v 4.mesiaci + par dni prisla o mimino. Dosla k lekarovi na kontrolu a ten jej povedal,ze ma v sebe uz 3 tyzdne mrtvy plod.Myslite, ze je mozne aby to 3 tyzdne nevedela,necitila nic???? Vraj nemala ziadne tazkosti,problemy,krvacanie........divne,nie? 😒
silvia.t nooo ja sa neviem nikde dopatrat k dajakym hodnotam, ktore su v poriadku ☹ teraz neviem ked ty mas hodnotu 0.9mm a ja mam 2.3 ci je to dobre alebo zle ☹
ahojky, taky jsem byla dnes na kontrole, dělal mi screening a NT máme 0,9mm a tuším že do 2,5mm je to ok.mimi se má čile k světu 😉
sara45 sem dala dobrý odklik aj s hodnotami http://www.femicare.org/?run=content&id=2194
Ahojte damy🙂
je vas tu tolik, ze se poradne neorientuji ... 😉 ale byl zde dotaz na zkratky pri UTZ ... tak pro vas vsechny, snad pomuze ke klidu🙂 ... je to v cz, urcite to date i Vy z sk😎
•PPH PI - poloha podélná hlavičkou, postavení první (záda plodu vlevo)
•PPH PII - poloha podélná hlavičkou, postavení druhé (záda plodu vpravo)
•PPKP - poloha podélná koncem pánevním
•Situs trasnversus - poloha příčná
•Situs obliquus - poloha šikmá
•DS - dolní segment (dolní část dělohy, jejíž hranice je v místě úponu močového měchýře)
•PV - plodová voda
•PA - pohybová aktivita plodu
•ASP - srdeční akce plodu
•CRL (crown-rump length) - vzdálenost mezi temenem a kostrčí zárodku, která se měří ultrazvukem. Podle naměřené velikosti se určuje délka těhotenství v prvním trimestru, tj. v prvních 12 týdnech těhotenství
•BPD (biparietal diameter) - vzdálenost temenních kostí plodu (spolu s dalšími rozměry plodu - FL, AC pomáhá určit předpokládanou váhu miminka)
•BPP - biparietální průměr (český ekvivalent BPD - viz. výše)
•AP - anterioposteriorní - předozadní průměr hrudníku
•AC (abdomen circumference) - obvod břicha plodu
•HC (head circumference) - obvod hlavy plodu
•FL (femur length) - délka stehenní kosti (spolu s dalšími rozměry plodu - BPD,HC a AC - lze určit předpokládanou váhu miminka)
•Doppler AU - měření průtokové rychlosti krve v pupečníkové cévě (hodnotí se parametry S/D, RI, PI), podle výsledku se dá zjistit, zda má miminko dostatek kyslíku a živin
•Doppler ACM - měření průtokové rychlosti v mozku plodu
•VVV - vrozené vývojové vady plodu
•VCC (VSV) - vrozená vada srdce
specialne pro @lenca.b 😉
•NT (nuchal translucence) - šíjové projasnění plodu ve 12. týdnu těhotenství, hodnota víc jak 3 mm svědčí pro možnou genetickou vadu plodu
•NB (nasal bone) - nosní kost, vyšetřuje se ve 12. týdnu těhotenství, její nepřítomnost upozorňuje na možnou genetickou vadu plodu
🙂
@lenca.b aj mne tak povedala, ze do 2,5 mm je to ok. ale tvoje mimco je starsie, nie? to zavisi aj dost od velkosti plodu.
@monicka23 toho sa bojim aj ja. teraz mam dalsiu kontrolu az za 1,5 mes. dovolenky a tak. ale nad 12 tt je riziko minimalne. mojej znamej sa to prihodilo tyzden pred terminom ☹ to bolo strasne, vsetko nachystane ....
no, palka riadna, u nas to normalne stoji okolo 150, NT a krv k tomu. tato ma nejaku specialnu sadzbu, aj ked mne to take skvele neprislo. a este je v tom toxo, to je hned dalsich 50 eur. to si hradi kazdy sam. a este pridu testy na HCM, dalsich 50. no lacny spas to nie je. poistne platim tiez riadne. 🙄 ale co uz. toto je nas posledny pokus. viac deti nebude, nech to dopadne akokolvek.
funny no to neivem dost sa mi odlisuje termin PM od UTZ terminu ☹ a babo malo 60 mm taaak teda neviem no ale tak ked to je hranica do 2.5 a ja mam 2.3 tak by to snad malo byt ok
našla som celkom fajn článok http://baby-web.topky.sk/Vyvoj-babatka.aspx
bacillka to je fajn clanok ale konkretne ciselka tam nie su najlepie by boli pomerne cisla k dlzke babatka a tyzdnu tehu

@lenca.b mam ti opravit termin v tabulke? a gratulujem k vysledkom 😉
@funny fuuu280?? dost 😕
@gubcikova jeho, to tak skoro mozu byt citit pohyby? sa tesim na ten pocit 😉