Máj 2011. Je tu niekto, kto sa teší tak ako ja?
Ahojte 🙂
Je tu niekto, kto sa teší na MÁJ 2011 tak, ako ja?
Baby, sem sa sem! 🙂
@velvet26 @honeybunny81 zdielam vas nazor aj ja moju malu len kojim a len teraz ked su horucavy tak jej davam prevarenu vodu,alebo cajik a tiez jej to uplne staci,tiez krasne pribera,je to taky macko,ja urcite pockam do 6 mesiaca,ved o nic nepride a vsetko co potrebuje ma v mojom mliecku.Inac moja mala uz lozi po celej postielke,vecer ju ulozim spinkat a kym zaspi tak ju celu dookola prejde a aj tak zaspi uplne naopak a ked sa ma coho chytit tak sa uz snazi aj posadit,davate ich uz sediet ?
@vemako sediet este nie, my sme este len teraz mali 3 mesiace 😀
@velvet26 ja tiez kojim a nedavam ani caj ani vodu, ale mala si zato pyta aj kazdu hodinu v tomto teple... s prikrmami plne kojene deticky maju cas az od 6m. aj to iba vtedy ked budu chciet... tiez chcem vydrzat do plne do 6m a potom s prikrmami aj do troch rokov... minule som citala, ze priemerny svetovy cas dojcenia je viac ako 4roky, tak uvidime ako dlho vydrzime my 😉
@honeybunny81 ja som ani Vilka nekojila a zacala som s prikrmami az ked mal 5 a pol mesiaca a uplne to stacilo, zacal hned papat a ani sme nazacinali pomalym tempom, hned polievocky mixovane a potom od 6 mesiaca len rozdrvene vidlickou, chutilo mu to viacej a nic sme nezmeskali a vidis aky je z neho chlap a ani teraz sa nemienim ponahlat, uvidim odkedy zacneme, ked budem mat chut ja a viem, ze nic nezmeskame, zatial mu mliecko chuti a teraz aj toho poje male kedze je teplo, viacje vypije cajiku ako mliecka) 😉
Ahojte. Aj my mame doma majovciatko. Chcela by som sa spytat, ze ked sme uz skoro uplne na UM kedy ste zacali s prvymi prikrmami a co je prva zeleninka?Je to mrkva, petrzlen, kalerab, zeler a zemiak?neviem ci mam dobre info.dakujem
@mandy29 tiez radim pohotovost, davas prikrmy??? z nich?? alebo z liekov??? z horucky asi nie, ale fakt by som isla na pohotovost
@martuliena boli sme na pohotovosti dnes ráno, včera večer totiž ešte aj zvracal...vedela som že je to z toho debilného sirupu proti horúčke. Ukľudnil sa, zrejme niečo sa stihlo vstrebať do krvičky, lebo teplotka mu klesla. A dnes ráno zase.Dala som mu ale teraz nurofen a potom papať mliečko s ryžovým odvarom. Jak som ho prebaľovala lebo zase pustil hnačku tak pozerám a vyteka mu z nosa a z úst mliečko a potom šleha a všetko bolo vonku. Utekali sme teda na pohotovosť.Práve mali sanitačnú polhodinku. Riško si kopkal, smial sa akokeby mu ani nič nebolo. O 7,30 po zaklopaní že haló sme v čakárni( a to nás tam predtým lekárka videla) nás zobrali dnu. Zobrala som aj plienku zo sebou. Vysvetlila čo a ako a ona že či sme ochotný zaplatiť 4 eura za CRP vyšetrenie(u obvodnej lekárky sa za to platí 5 eura). Ja že hej, však snáď to niečomu napovie a určí nejakú inú liečbu. Tak mu CRP kleslo z 26 na 16 a jej verdikt. Tak liečbu teda meniť nebudem, i keď to vyzerá že to zvracanie je z antibiotik, tak mu dnes nedajte celý deň nič jesť, len rozpučte banán do čaju. Nechajte ho vyhladovieť a berte antibiotiká dalej. No načo bolo potom to vyšetrenie krvi za 4 eura ked aj tak s tým nič neurobila...taký sme boli zlostný...za to som Riškovi mohla kúpiť mliečko...som taká rozladená z toho zdravotníctva..mm mi hovorí že to sme nemuseli ísť ani na pohotovosť lebo to isté by som sa vyčítala aj na nete lebo nič, ale vôbec nič Riškovi neurobila. joj jaká som zlostná....
@paula1234 hej, musím kúpiť čípky, teraz mi lekárk ahovoril aže nech neskúšam dávať čípky. Zatiaľ(klop-klop)nemá od rána teplotku, spapl 150 ml mliečka, pol hodinku na to som mu dala antibiotikum a našťastie nezvracal a pekné od 10,30 spinká. Dala som mu do mliečka ryžový vývar dúfam že trochu pomôže...
@mandy29 a co mu mala na pohotovosti akoze urobit? Mne by stacilo vediet ze teda stav sa nezhorsil aj keby to malo stat 100 eur! Bolo by fajn zamysliet sa nad tym co by si mohla urobit ty. Kombinacia: mrkvicka zemiacik, antibiotika, nurofen, paralen, um s ryzovym odvarom a banan do caju, to sa veru ani na nete zadarmo nedocitam.
Prepac, ze ti to takto pisem, neber to v zlom. 😅
@honeybunny81 banán do čaju mi povedala lekárka že mám dať, nie som sprostá aby som to urobila a čo sa týka toho že čo mohla urobiť. povedala že to zvracanie má z tých antibiotík amoksiklavu a napriek tomu mu nezmenila liečbu ale povedala nech ho nechám vyhladovieť a dať mu čaj s banánom vo vnútri. Mne nevadí že som dala 4 eura ale ide o systém že to urobila aj tak len aby to napísala do papierov a nič viac chápeš. Ja by som dala aj kopec prachov za zdravie drobca, mňa len rozčuluje systém aký je v zdravotníctve. Vezmi že keď som bola na pohotovosti pred mesiacom nepotrebovala urobiť žiadne CRP aby mu určila liečbu a teraz treba keď má nasadené antibiotiká a ideš tám že zvracia a hnačkuje...chápeš o čo mi ide. A ja beriem v pohode každý názor...možno si ma zle pochopila....
@honeybunny81 a mnrkvičku a zemiačik papal keď ešte nebol chiručký a umelé mlieko s ryžovým odvarom som mu dala aby som zastavila hnačkovanie a tým dehydratáciu a na teplotku čo mu mám daťm, len tak sa pozerať...či ako si to myslela?
@mandy29 no hlavne som to nemyslela v zlom 😀 Chapem ze ta rozculuje zdravotnictvo, koho by to nerozculovalo, ze? To nechajme tak to nestoji za zmienku, ale vratme sa k dietatku. Vravis ze berie antibiotika, tak preto som ti povedala aby si sla na pohotovost, lebo teplota pri atb moze mat aj iny vyznam ako pricina ich uzivania.
A co sa tyka hnaciek tak ak berie atb ma oslabeny traviaci trakt a preto by som nespekulovala so ziadnymi prikrmami ani odvarom ba ani bananom, len mliecko. Moja sestra je lekarka a svagor pediater a chytaju sa za hlavu nad tym bananom do caju... To musela byt fakt sikovna pani doktorka 😒
A aku teplotu vlastne mal? (má)
@honeybunny81 včera ešte 39,2 a dnes ráno 38,3 ale zatiaľ od rána je pohoda...no a čo dávať len mliečko a probiotiká?
@honeybunny81 a čierny kratučko vyluhovaný čaj?že vraj aj to je dobré na zastavenie hnačiek, to mi zase detská moja lekárka povedala....
@mandy29 ano len mliecko aj probiotika su super. A cajik davaj taky aky si davala doteraz a do toho mu zaried trochu toho cierneho caju ak chces. A skus si odsledovat kedy mu stupa ta teplota, ci to je po podani tych liekov alebo kedy. A mozno este taka blba otazka, nejdu mu zubky? Tam by boli hnacky aj teploty na mieste 😅
@honeybunny81 ja som sa na tie zúbky tiež pýatal lekárky a ona hovorila že to by CRP nebolo 26 ale maximálne 8. A teplotku doteraz nemal(klop-klop) tak dúfam že bude ok. Len opäť zvracal ale až 3 hod. po podaní antibiotík. Prv len trošku mliečka a potom komplet celé. A keď mu chcem dať teraz tak nechce...vypil len fľašku čajíku a začína mať prepadnutú fontanelu, neviem do neho dostať viac čaju lebo mi začne strašne pri tom plakať...
@mandy29 skus mu nedavat par dni tie prikrmy, mozno ma hnacky aj z toho, ved este nema riadne vyvinuty traviaci trakt a asi mu to nesadlo...a na horucku mne dr. odporucila cipky nurofen, nie sirup, nastastie mala este horucku nikdy nemala, klop klop dufam, ze ani mat dlho nebude..tak drzim palce, nech sa ti maly rychlo vyzdravie a naozaj menej je niekedy viac, ja by som ostala na tvojom mieste len pri mlieku, ked ti prospieva, naco uz prikrmovat..
baby, chcem sa opytat, ked davate deticky spat do postielky, davate ich len na matrac? nic pod nich nedavate? ja mam ten kokosovy a zda sa mi tvrdsi, preto pod malu davam zavinovacku..neviem ci robim dobre, ale ma to takto maksie..cez den je tiez na zavinovacke, ked sa hra s hrkalkami, ked ju davam do postielky aby docahovala hracky tak je len na matraci, lebo sa snazi aj pretacat na bok uz..
@mandy29 a ako podavas tie antibiotika, ako ti kazali, pred krmenim alebo po? Je evidentne ze zvracia z tych liekov, chudacik. Ak to bude vsetko odmietat (tekutiny) skus po lyzickach, to musi prehltnut aj ked na silu. Daj potom vediet co a ako, ked tak sa opytam svagra.drzim palce hlavne nech nema teplotu.
@mandy29 neziaduce ucinky amoksiklavu su: Najčastejšie sa udávajú poruchy trávenia (nevoľnosť, dávenie, hnačka, strata chuti do jedla). Tieto ťažkosti samôžu zmenšiť, ak sa liek užíva s jedlom.
Tak skus podat lieky a potom hned zapit mlieckom. Tie lieky zacinaju vstrebavanie za cca 78 minut, dovtedy sa mliecko ujme.
@mandy29 ak tie hnacky neprejdu ani zajtra tak ten liek vysadte, je to napisane aj v letaku. To ti uz dnes ta koza v nemocnici mala povedat. Ach jaj. Tak sa drzte.
@mandy29 To je mi luto co mate za trapenie s Riskom. Snad uz budete ok. Ten banan som tiez nepochopila pre take male dietatko a zdravotnictvo je fakt hruza.
Citam o posadzovani babetiek, dufam, ze to nemyslite vazne. To je praktika 30 rokov strara, dieta sa nesmie posadzovat, podkladat vankusmi atd. dokial si samo nesadne. A malo by si sadnut cez bok, tj. najprv na 4 a potom si z toho sadne (samozrejme su vynimky, ale to musia deti same, aby boli dostatocne posilene svaly chrbatika.
k tomu posadzovaniu, ja davam malu do takeho lehatka od fisher price, kde ma aj hracky zavesene, velmi sa jej tam paci, aj sa to jemne hojda a ma vibracie..pisu ze je to pre deti od narodenia do 11 kg, tak hadam to je ok...ale podla mna ano, vsak nedavam ju tam nadlho, pokial sa jej tam paci, aj ked dnes ju viac zaujimal film v telke ako hracky, tak pozerala.. 😀 a v autosedacke dieta sedi uplne kolmo, v tomto pololezi..davate ich vy do takychto lehatok?
@velvet26 Lehatka su podla mna v poriadku, v rovnakej polohe je totiz babo aj v autosedacke a moja mala niekedy v nej presedi veru vela, ked ju cvaknem na kocim, malu si dam pri seba a varim. Nejde o sedenie a chrbtica sa nezatazuje, je to taky polosed - pololah 😉
@pran U nas boli nedavno na navsteve manzelovi rodicia (z Koree) a jeho mamina si nasu malu obcas posadila na chvilku do lona a podopierala jej popritom chrbatik, aj som v knihe o babatkach (od Johnsonu) citala, ze ta poloha je v poriadku, pokial ma babatko podoprety chrbatik....takze neviem, ale podla mna je to v o.k. ak to nie je nadlho 🙂
Inak ja nasu Klarku ani nebalim nasiroko, robila som to iba pocas 1.mesiaca a kedze potom prislo teplo, nechala som to tak, len sa chudatko moje v tom potila. Aj tak sa to robi len u nas a v Cechach... Na porovnanie v Koreii zase s babatkami cvicia tak, ze im davaju nozicky k sebe a zatlacaju kolienka na podlozku, vraj to podporuje rast 😀 Takze tak...a co si z toho teraz vybrat ? 😉
@mandy29 ja teda nechcem do toho kecat, mam uz druheho zbojnika, ale aj ja si myslim, ze si zacala moc skoro s prikrmami a hlavne to, ze ti zjedol uz celu misku to fakt asi pre neho vela, mne dr.povedal, ze mozem, ale tak po par lyzickach,..ale ja si este pockam, mame casu, este sa toho tolko naje, aj ja jaaaj..))) drzim palceky, nech sa skoro uzdravite) 😵
Autosedacka a lehatko je ok, teda nie na hodiny. Tiez drzanie babetka v klbku pred sebou ako pise Mipolka. Moj maly uz ma tendencie pritahovat sa do sedu cez brusko, to mu branim. Keby som ho podoprela vankusmi, tak snad uz aj sam sedi. A toto je prave nespravne.
V Cechach sa uz na siroko nebali minimalne 5 rokov, co ma moj starsi syn. Urobit utz jadierok uz v porodnici a potom este je kontorola na 6t a 3m myslim. Siroke balenie len na doporucenie ortopeda.
@paula1234 ja som sa lekárky presne pýtala na ten príkrm či to nemôže byť z toho a ona mi povedala že to by nemal CRP 26.6e je to jednoznačne zápal a kedže všetk mal čisté a na bruško nereagoval, tak že je to zápal močových ciest. Aj pred mesiacom mal presne také isté príznaky a mal hnis v moči a tiež to bol zápal močových ciest...teraz je len čisto na mliečku a neriešim žiadne príkrmy. Lekárka mi hovorila že keď malému chutí tak môže papať príkrmy. A celá miska to bolo v ponímaní mojom, v skutočnosti to bolo na spodku misky...to bola jedna malá mrvička a jeden malý zemiačik....
@honeybunny81 no konečne už nezvracia, včera poobede naposledy. Viem že by sa mal liek užívať pred jedlom ale práveže na to mi reagoval tak mu dám papať a zhruba takú pol hodinku na to mu dám antibiotiká. Vyskúšala so to včera večer a dnes ráno a zatiaľ je všetko ok. V noci som pri nom ležala a pozorovala ho skoro 2 hod. po papaní, kebyže chcel zvracať.Našťastie je to ok zatiaľ. Vypil skoro dve 150 ml fľašky s čajom ale večer mal trošku prepadnutú fontanelu. Tak vyskúšam do neho ešte viac dať...i ked teraz zakaždým jak som prešla okolo hneď fľaška do pusy. Vyskúšam mu teraz nedať čajík ale len vodičku dojčenskú. Kúpili sme probiotiká tak snáď čím skôr zaberú..zajtra hneď ráno nabehnem k lekárke tak uvidím čo porieši. Možno nás pošle na nefrologiu ako hovorila tá lekárka na pohotovosti.

@velvet26 ja tiez minimalne do konca 6.mesiaca a potom uvidime, ak bude priberat normalne tak potiahneme aj do konca 7.mesiaca.