icon

Maminky rodiace a žijúce v Nemecku

zuna89
6. apr 2014

Ahojte baby,
potrebovala by som radu. Alebo skôr nejakú dobrú dušu čo by mi vedela poradiť na základe svojich skúseností. Vec sa má tak. Môj manžel pracuje v Nemecku,ja som ostala žiť na Slovensku, kým sa tam trošku zabýva a zariadi bývanie a podobne a kým ja dorobím školu. Teraz som v 18tt a chystám sa tam za ním. Byt je prenajatý a všetky veci viac-menej vybavené. Odcestovať sa chystám na prelome máj/jún. Moje plány tam sú zatiaľ také, že si tam nájdem nejaký intenzívny kurz nemčiny a popritom sa budem starať o manžela, domácnosť a pripravovať sa na bábätko (príde v septembri 😉 ). Teraz však začínam mať mierne obavy z pôrodu tam. Ide o to, že nie som veľmi jazykovo zdatná. Snažím sa už teraz učiť sa nemčinu sama pomocou kníh pre samoukov, pozerám filmy a seriály v nemčine, ale nejak nemám pocit, že by sa to zlepšovalo. Nakoľko pracujem, nesedia mi jazykové kurzy v okolí, pretože nebývam v meste a nestíham dochádzať spojmi, ktoré sú všelijaké. Ale doma sa tomu venujem takmer každý deň. Z čoho mám však obavu je, že pri pôrode a následnom pobyte v nemocnici nebudem vedieť čo vlastne odo mňa chcú a budem z toho zbytočne vystresovaná. Doma do mňa rodičia aj svokrovci hučia, aby som ostala do pôrodu tu na SVK porodila tu a až potom odišla. Problém je v tom, že si neviem predstaviť pôrod bez môjho manžela. Ja ho tam skrátka potrebujem. A aj keď viac kladov má pre mňa momentálne rodenie na Slovensku, táto jediná vec prevažuje nad tým všetkým. Manžel nechal toto rozhodnutie plne na mňa. A ja ani nechcem predlžovať čas čo sme od seba a žijeme takto na diaľku.
A ďalej by som chcela vedieť ako je to tam so všetkými tými byrokratickými vecami. Čo to už máme pozisťované, ale predsa len by bolo fajn mať dakoho na priamo.

smuhyta
6. apr 2014

Zdravim ja sice uz dlho nezijem na slovesku ,ale v nemecku som prave teraz 2 r. rodila som tu a moja nemcina?no hruza 😀 chodila som pekne sam k dr. aj na vsetky vysetrenia ,lebo mam dvojky jednovajecne v jednej placente aj v jednom obale boli -lakome slovenky baby moje,ale moj nazor nemenila by som za nic na svete perfektny pristup co som potrebovala k porodu vediet ohladom narkozy vytlacili mi to v 3 jazykoch v nemocke som lezala 6 tyzdñov pred porodom a vravim nasmiali sme sa ked som nevedela ze naco sa pytaju tak to vysvetlovanie stalo zato,,manzel mohol prist na izbu kedykolvek ,vsetko co potrebujes pre teba a babetko ti da nemocnica,,,a este jedna vec pre mna podstatna manzel bol cely cas pri mne ked som rodila a to sekciou urcite by som to nemenila aby on bol daleko,,vtedy potrebujes jeho on je cast rodiny ,,a svokra a mamina nech ti pridu potom pomost do nemecka kazda na jeden mesiac 🙂 a v akom meste budete byvat?

saska.t
6. apr 2014

@zuna89 rodila som v nemecku 2x, pri porode mojej prvej dcerky ssom vedela ledva pozdravit a zvladla som to,personal bol super chapavy,manzel bol cely cas pri mne,takze sme to zvladli,ak nie su komplikacie za 2 dni si Doma,takze urcite odporucam,v Momente rodenia ti bude aj tak jedno ci rozumies alebo nie-strach z neporozumenia pojde bokom,za porod na SK by som to nikdy nevymenila,ziadny rutinny nastrih,umely oxytocin,proste nic co by si sama nechcela,vrelo odporucam,napriek jazykovej bariere,tvoj muz moze ostat stale pri tebe a prekladat 😉

zuna89
autor
6. apr 2014

ďakujem baby, ja som bola rozhodnutá, že v júni sa už natrvalo sťahujem, ale nejak ma trochu nalomili a zneistili a vystrašili budúce babky... bývať budem v Darmstadte (30km od Frankfurtu).
a môžem sa Vás ešte popýtať na veci ohľadom papierovačiek a napríklad materskej a podobne? tu na SVK by som mala nárok na materskú. ako je to keď sa presťahujem? s čím môžeme v tomto smere počítať?

jahodka11
19. máj 2014

prepac, nestiham sa rozpisovat, druhe dieta som rodila v nemecku, nevedela som nic po nemecky, stacila mi anglictina....nemenila by som, urcite nerod na sk....ale pekne v nemecku, mozem porovnavat,kedze prvy porod bol na sk, a NEDA sa to ani len porovnat!!!! ta ochota a milota tu naokolo....urcite nepocuvaj buduce babky!!!! 😀

katint
30. máj 2014

@zuna89
Ahoj, rodila som v Nemecku a tuto skusenost doporucujem kazdemu, kto tuto moznost ma. Nemocnicu som si mohla vybrat (rozhodla som sa pre malu a kludnu nemocnicu), boli sme aj na "priprave". Niekto preferuje velku nemocnicu, teda hlavnu, pretoze tam na 99% je aj pediatria. Pre mna bolo dolezite, aby to nebol kolos a bola som si ista, ze pediatria nebude nutna. Aj v pripade, ze nie je oddelenie pediatrie, je tam aj pediater a babatko sa do 10minut prevezie. Sestricky a aj lekarka (ktore boli pri porode 4 hodiny z 4.5) boli absolutne fantasticke. Respekt, slusne a mile jednanie, proste tak, ako by to malo byt. Nikto vam neda najavo, ze ste na obtiaz. Vsetko ciste, socialne zariadenie, o ktorych sa na SK moze ludom iba snivat.
Ak mas akekolvek otazky, ozvi sa. Budeme v lete blizko Darmstadt-u, mame svokrovcov v Rheinland Pfalz 🙂
Prideme vas pozriet 🙂
Vsetko dobre.

philipha22
25. jún 2014

Ahojky... prosim ta ani nerozmyslaj nad porodom na Svk.... ja som prve rodila na Svk, druhe v DE.... proste NEPOROVNATELNEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.... ani nerozmyslaj a sup za manzelom.... toto rozhodnutie fakt ze nebudes lutovat 😉 V nemocniciach su ustretove sestricky... a Dr. tiez... ja som si neskutocne odychla tych par dni po porode co som tam lezala... /skoda ze len 3 dni/ kludne by som tam pobudla aj dlhsie 🙂

sovica
29. júl 2014

Neviem, či už nie je neskoro, ale pridávam info. Obe deti som rodila v DE. Pri prvom som bola s nemčinou veľmi biedne, ale všetko prebehlo v pohode. Manžel môže byť pri vás nepretržite. Hebamme (pôrodná asistentka) aj lekári boli veľmi milí. Mala som určité komplikácie, takže nakoniec ma odrodil Oberartz (ak nie sú komplikácie rodí len Hebamme a prípadne sa príde mrknúť lekár). Nemocnicu si môžete vybrať. Mávajú vybrané dni, kedy tam robia obhliadku a môžete sa tam ísť pozrieť (termíny nájdete vypísané na nete). Nie je sa čoho báť. Zvládnete to. Len ak sa prisťahujte do DE skôr ako tesne pred pôrodom, tak si treba nájsť gynekológa a chodiť na prehliadky. Ak budete mať šťastie, tak nájdete aj nejakého Slováka alebo Čecha (je ich tu dosť, treba sa popýtať). Ja som cez kamošku našla v Stuttgarte Čecha a kamoška, ktorá býva asi hodinu cesty od nás dokonca Bratislavčana.
Držím palce, nech všetko dobre dopane 🙂 a ak by ste mali ešte nejaké otázky, tak mi napíšte do súkromnej pošty. Rada odpoviem.

florianko
9. aug 2014

Ahojte mate skusenosti s cisarskym v DE Prve som rodila na Sk normalne a o 39 dni ma to caka zas 🙂 ale uz sme pri manzelovi DE Takze rodit budem tu...
A Doktor mi povedal ze tu si mozem vybrat bud normalny alebo cisarsky porod..

florianko
9. aug 2014

Kedy mas termin Zuna89?

florianko
9. aug 2014

@zuna89 Kedy mas termin?

zuna89
autor
9. aug 2014

@florianko ahoj 15. septembra ;)

stellamaris
9. aug 2014

@florianko ahoj,mozes si zvolit sekciu,ak chces,urobia ti,bez velkeho vypytovania sa,rovnako aj narkozu,ak sa rozhodnes rodit prirodzene,tak mas moznosti vyberu polohy,niecoho na uvolnenie od bolesti 😉

florianko
10. aug 2014

@stellamaris Dakujem za info aspon kus si ma ukudnila 🙂

florianko
10. aug 2014

@zuna89 ja 17 🙂

florianko
10. aug 2014

Nejaka Mamicka blizko Turkheim? 🙂

nikarobko
9. dec 2016

Ahojte mamičky chcem sa opýtať žijeme v ang. Už 11 rokov ale už mi to tu lezie na nervy.chceli by sme sa presťahovať do Nemecka ale vôbec neviem kde je pekne mame 3 deti 12 7 2 ročných. Myslite ze to bude ťažké?deti vedia super ang.tak neviem ako to bude s nem.viete mi poradiť nejaké pekné mesto. Alebo je tu nejaká mamina co odišla z UK do nemocnice. Dakujem

vera20
11. máj 2017

Neviete o lekároch hovoriacich slovenský , Česky v drazdanoch ? ( detský )

frantiseklotrinsky
4. jún 2019

Ja mám opačný problém. Žijem v Nemecku a rodiť chcem na Slovensku! Prvé 3-4 mesiace som navštevovala Nemeckého gynekológa. Ale teraz som si našla slovenského gyn. a pripravujem sa na pôrod na Slovensku.
Chcem vedieť, ako to prebieha s papierovým vybavovaním po porode.
Na čo a kde mám nárok.
Po pôrode po pár mesiacoch, týždňoch by som chcela potom sa presunúť do Nemecka
Ma s tým niekto skúsenosti? Potrebujem pomoc ako to funguje!