Novembrové detičky 2012
Ahojte mamičky, celkom sa nám fajn písalo v novemrovkách-datum porodu, tak budem rada, keď sa aj tu podelíte o svoje radosti aj starosti s dedičkami 🙂
@nikiniki
@zdenkaa1811
inak to je sila, ale my sme boli teda do 5,5 len na MM a takmer sme strojnasobili vahu 😀
@ninison to mi je luto, snad to prejde 🙂 a miesas s mlieckom? to by snad mohlo pomoct troska riedsie, alebo vo ofmre iba vyvarov a stiav vsetko, ze mie rkvu napriklad struhanu, ale stavu z mrkvy, zemiak nie postruhany alebo mixovany al len stava z neho a tak...a az potom po novych spracovanych chutiach zmenit konzistenciu.........
@nikiniki ano, pridavam trosku MM. dnes som skusila viac mliecka, viac vodicky, a plus 2 lyzicky toho odvaru, takze to bolo naozaj take redsie. fiiiha, to ma nenapadlo ze skusit vyvar alebo stavu. a stavu myslis zo surovej mrkvy? mozem vyskusat. adelke inak chuti...pokojne by dala aj viac 🙂 s tym problem nemame. akurat to brusko nas trapi... a este to ze je to vrestan uvrestany 😀
@ninison presne viem, o čom píšeš...nám už koliky ustúpili - klop, klop.. ale stále dávam pozor, čo Ellke dávam papať. Doteraz neznesie kaleráb, karfiol, brokolicu jej dávam úplne bez stopiek, aj to len tak 1 hlavičku pridám do príkrmu..A včera som jej varila zeleninku a na zahustenie som pridala jednu lyžičku ovsených vločiek, tie sa tak super rozvarili a malá kakala včera 3x, takže jej to urobilo veľmi dobre na bruško... A začínali sme tiež s ryžovou kašičkou, tá bola bezproblémová, teraz už dávam aj instantnú osemzrnnú alebo instantnú krupičku.. tiež je to v pohode. Ale u nás tiež koliky neskončili v troch mesiacoch, ako hovorili múdre knižky, ale vymizli nám až okolo piateho mesiaca.. teraz už len výnimočne nás prekvapia 😠 . Tak držím palce, aby aj vám už vymizli, lebo to je strašné trápenie, keď bábo boli stále bruško ... Nám práve to zavádzanie príkrmov pomohlo.. Ale tak my sme od dvoch týždňoch na UM, tak je to trochu iné ako u kojených detí...
@tinuska1112 aké ovsené vločky dávaš malej do príkrmu? aj nám by sa zišli na kakanie... to ma ešte nenapadlo niečo také dať tam... nie že by nekakal, ale tak sa trápi, kým to vytlačí 😉
@slady to mi iba lekarka hovorila a nevim to lepsie tym padom vysvetlit, ze existuje rychly a pomaly a pomaly dokaze uplne odstavit aj zelene. tie pupavy a tak....ryhly to nedokaze. a ze su drahe okolo 300 eciek, snazim sa draheho na neho zlomit, ale to by chcelo strasne vela sexu a na dialku to nejde 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@tinuska1112 TO ma mrzi velmi ze sa tak trapite. Ako zistis v tomto veku ze ma koliku, , ako sa to u babatinka prejavuje? place? stiska brusko ci? ako sa to proste odlisi od normalneho placu, alebo toho "rozmaznaneho" ked sa che mojkat a dozaduje pozornost? lebo to ze krci nozky mi nepomoze moja ich krce cele dni lebo sa s nimi hra 🙂 a neviem kedy ju boli brusko a kedy nie preto sa pytam.
@tinasc úplne obyčajné z potravín ovsené vločky výberové... super zahustia príkrm, sú zdravé a bábo sa dobre vykaká... ale ak ste ešte nezačali s lepkom, opatrne, po pár vločkách treba začínať 😉
@nikiniki ja to na nej vidím tak, že ako keby pučí, kope s nožkami a po dlhom trápení si prdkne.. hockedy aj v noci takto vstane a masírujeme bruško.. to by som mohla knihu napísať od bábätka koľko sme sa s bruškom vytrápili.. ale ja to pripisujem umelému mlieku.. keď sme zmenili mlieko , trošku sa to polepšilo a veľmi nám pomohlo aj zavádzanie príkrmov.. 🙂
@tinuska1112 a to sa len tak surové prisypú do príkrmu uvariť, či sa musia nejako predpripraviť? no s lepkom, dávam mu žužlať rožok 😀
@tinasc normálne keď sa dovára zeleninka , tak pridám do tej vody a nechám ešte tak 10 minút povariť nech zmäknú.. toť vsjo 🙂))
@tinuska1112 aha, ďakujem 🙂
Vývoj a typy jedla
Postupný prechod od materského mlieka na rodinnú stravu súvisí samozrejme aj s vývojom zručností dieťaťa.
VEK DIEŤAŤA(mesiace)
REFLEXY/ ZRUČNOSTI
TYP JEDLA
PRÍKLADY
0 – 6
Satie a prehĺtanie
Tekutiny
Materské mlieko
4 – 7
Skoré „žutie“,
Väčšia sila satia
Pyré
Zelenina, ovocie, cereálie, mäso
7 – 12
Pohyb jazyka do strán,
hryzenie, žutie
Kaša,
strava do ruky
Varené mäso, rozmixovaná zelenina, chlieb
12 - 24
Rotačné žutie,
stabilita hryzenia
Rodinná strava
Som nasla podavam dalej
a tu je este nieco k tomu co sme vcera hovorili:
Niekoľko argumentov pre staršiu generáciu, prečo počkať až do ukončenia 6. (5.) mesiaca
Na začiatku nášho storočia trpelo na alergické ochorenia asi 0,5 % - 1% obyvateľstva. V súčasnosti trpí na rôzne formy alergie 10% - 15 %, niekde až 30 % detí.
Rizikové faktory vývinu alergie v podobe astmy zo strany dieťatka sú nízka pôrodná hmotnosť, ochorenia dýchacieho systému u predčasne narodených detí, no i kriesenie, pobyt v inkubátore. Rizikové sú pre rozvoj alergie i krátke dojčenie 3 a menej mesiacov, infekcie v 1. roku života a typ stravovacích návykov.
Za posledných 50 rokov sa naše potravinové zvyklosti zmenili viac ako za 1000 rokov predtým. Žijeme v určitom zemepisnom pásme, čomu zodpovedá určitá genetická výbava a imunologické vlastnosti. Naši predkovia nemali vo svojom jedálničku pomaranče, mandarínky, kiwi, mango, morské ryby, piškóty, sóju... Ak doprajeme dieťaťu tieto „lahôdky“ už od útleho veku, zaťažíme jeho imunitný systém.
Tráviaci a imunitný systém je po narodení pripravený na výživu materským mliekom. Predčasné pridanie mlieka iného živočíšneho druhu (kravské, kozie) a rôznych iných potravín (ovocné šťavy, zelenina, tuhá potrava, chlebová kôrka) kladie na nezrelý tráviaci a imunitný systém dieťaťa veľké nároky a môže byť príčinou vzniku potravinovej alergie.
Príliš včasné zavedenie nemliečnej stravy môže ohroziť jeho zdravie preťažením obličiek, kladením veľkých nárokov na jeho nezrelý imunitný a tráviaci systém, s následnou alergizáciou organizmu a anemizáciou z nedostatočného vstrebávania železa.
Nepriaznivo pôsobia na organizmus dieťaťa aj jednotlivé zložky príkrmov, ako sú sacharóza, dusíkaté látky, lepok a kuchynská soľ.
Mýty o tuhej strave
rodičia často volia nesprávny postup, keď je dôvodom predčasného zavedenia príkrmu počas dňa to, že dieťa vyžaduje častejšie pitie, obzvlášť, ak má menej ako 6 mesiacov,
nesprávne sa predčasne zavádza prikrmovanie na noc (ryžová kaša, krupičná kaša...) iba z dôvodu, aby sa dieťa nebudilo a aby celú noc prespalo,
zavádzajúce je odporúčanie začať s tuhou stravou vtedy, keď dieťatko zdvojnásobí svoju pôrodnú hmotnosť alebo keď dosiahne 6 kg. Hmotnosť dieťaťa nemá nič spoločného so schopnosťou tráviť tuhú stravu.
a uz dost nadnes 🙂 zdravotne okienko skoncilo he
M zase spinkame tertiu hodinu, cize takto ju budem nechavat, nebudem ju uz budit. Aj tak v noci vstala 3x co je este menej ako inokedy🙂 ak da aj popoludnajsi spanok ako vcera a vecerny cca pol hodka, cele dobre.
@mata884 super tortička, hned by som si dala kúsok 😉
Malý akurát spinká na balkone, dúfam že dá 2 hodky, fajne prší a aj je chladnejšie, to sa mu vtedy lepšie spinká.
Tie ovsené vločky sú super nápad, stačí ich aj vyvarit a pridať len vodičku z vývaru, pomáha to na vyprázdnovanie. Ja som jedla cez víkend koláčiky z ovsených vločiek a malá sa tiež pekne vykakala 😀 , aj ked nám koliky skoncili v 2,5 mesiaci a z príkrmov nemá problém ale tiež pijem ja každý den feniklový čaj, aj ten je super na bruško, dokonca aj mne pomáha ked som nafučaná.
inac ja som prave stravila 2,5 hodiny nutenym opalovanim vo vyhnanstve 🙂 muz ma vymkol na balkone 🙂

@nikiniki tu ovsenu nam odporucila kamaratka co ma predcasniatko a oni davali hodne skorej. dokonca nedavala odvar ale bio ovsene vlocky vyvarila a primiesala do prikrmu. to som sa bala, tak som zatial skusila len taky slabucky odvar. uvidim... dam vediet zajtra. alebo ak bude rev, tak pozajtra ze co bolo... zatial to u nas bolo tak, ze okolo obeda par lyziciek prikrmu a na druhy den opat, a poobede alebo k veceru zacala kolika ☹ po zemiaku sme dokonca prvy krat jeden den nekakali. co sa u nas nestava...