Pôrod v apríli 2012. Máte rovnaký termín?
tak zakladam tuto temu aby vsetky tehulky co maju termin na april 2012 boli pokope 🙂
@anabelleee
@janka273 ten som si pri prvom tehu kupila aj ja a hned po prvom natreti som sa z neho taaaaak vyhadzala,ze uz nikdy viac 😒 Cele brucho som mala samy cerveny pupienok,az som sa bala,trvalo 3 dni,kym mi to zmyzlo 😖 😖 😖 Potom som pouzivala obycajny detsky olej Aviril a modru Indulonu a nemam ani striu 😀 😀 😀 😀 Tiez som pribrala 18 kg 😝 😝 😝
@janka273 ved jasne,ale dufam ze to moja koza vydrzi aj tentokrat 😀 😀 😀 😀 nerada by som strie 😝 😝 😝 😝 Ja si nejaky olejcek kupim,uz len tak pre pocit 😉 😉 😉 😉
A neviem,kto to uz pisal o vitaminoch,ja tiez beriem Centrum materna.Brala som aj pri prvom tehu a super.Si myslim,ze teraz na zimu su tie vitaminy potrebne,lebo nebude tolko cerstvej zeleninky a ovocia a vitaminu D zo slniecka 😎 😎 😎 😎
@darinkazv tak to neviem, čo to je za skratku - nech ťa to netrápi, akcia srdca je označená inak, toto so našla 🙂
Čo znamenajú značky v tehotenskej knižke
Tehotenská knižka má niekoľko strán a je v nej množstvo údajov o vašom zdravotnom stave. Nie všetky vám môžu byť jasné, a preto vám niektoré na prvý pohľad nezrozumiteľné skratky, objasníme.
RA: rodinná anamnéza (údaje o závažných ochoreniach v rodine).
OA: vaša osobná anamnéza (údaje o ochoreniach, ktoré ste prekonali alebo ktorými trpíte, a operácie, ktoré ste podstúpili. Najviac vás môžu ohroziť choroby srdca, vysoký krvný tlak, endokrinné ochorenia vrátane cukrovky, choroby pľúc, pečene, močových ciest, choroby a úrazy chrbtice a panvy)
Ab. rok/g.m. – samovoľné potraty – rok, kedy sa udiali (g.m. gestačný mesiac – dĺžka tehotnosti v mesiacoch, kedy sa potrat udial)
UPT: rok/g.m. – umelé prerušenia tehotnosti, rok, kedy boli vykonané a dĺžka tehotnosti v mesiacoch;
PM – dátum prvého dňa poslednej menštruácie.
Cervikálne skóre – bodovanie vlastností maternicového čipku, ktoré určia pripravenosť krčka maternice na pôrod.
CI nad MT – cervikálne skóre (index), je väčšie ako maximálna tolerancia a tehotná by mala byť vyšetrená v ambulancií pre rizikové tehotné
OP – ozvy plodu (v termíne pôrodu od 120 – 160 úderov za minútu).
Fundus – spona v cm – meranie vzdialenosti od horného okraja lonovej kosti po vrchol maternice pomocou krajčírskeho metra.
CRL – cranium rumph lenght – dĺžka plodu od hlavičky po zadoček (meria sa do 15. až 16. týždňa).
KS + Rh muža – krvná skupina partnera – otca dieťaťa;
Protilátky – u Rh negatívnych matiek sa robí 3x za tehotnosť odber krvi na zistenie eventuálnej tvorby protilátok proti Rh faktoru;
Ery – (erytrocyty) počet červených krviniek;
Hb – (hemoglobín) koncentrácia krvného farbiva;
Ht – (hematokrit) pomer červených krviniek ku plazme;
Le – (leukocyty) biele krvinky;
Tr- (trombocity) doštičky;
Lues 2 x – odber krvi na zisťovanie sifylisu
HIV – odber krvi na pozitivitu HIV;
HbsAg – zisťovanie prítomnosti žltačky typu B;
TOXO – zisťovanie protilátok na toxoplazmózu;
Screening GDM – vyšetrenie krvi na tehotenskú cukrovku;
MOP p.p. – mikróbny obraz pošvový – vyšetrenie náteru pošvy pod mikroskopom;
Str. agalactiae – vyhľadávanie prítomnosti streptokoka skupiny B v pošve a konečníku
TK – krvný tlak
P – pulz
FHR – reakcia srdca
Bpn - bez pozitívneho nálezu (napr. pri normálnom výsledku vyšetrenia moču)
B – bielkoviny (B +/- = bielkoviny v moči prítomné/neprítomné)
C – cukor
H – hnis
MOP – mikrobiologický obraz pošvy
GLYKÉMIA– hladina cukru v krvi
Rh – Rh faktor
Ekg – elektrokardiografia, kontrola pravidelnej činnosti srdca
Bpn – bez patologického nálezu
AS – akcia srdca
OPP/OPN (OP+/-) – ozvy plodu počuteľné/ nepočuteľné; približne od 14. týždňa
OPPP – ozvy plodu počuteľné, pravidelné (srdce dieťatka pulzuje takmer dvakrát rýchlejšie ako srdce budúcej mamičky- približne 140 úderov za minútu, mamička 72 úderov za minútu - a zvukovo pripomína cval koníčaťa)
Ceph – cefalická poloha – hlavičkou nadol
Vx – vertex – hlavičkou nadol
Kp – koncom panvovým – hlavičkou nahor
L – pozdĺžna poloha plodu
BPP – priemer hlavičky dieťaťa
APAD – predozadný priemer bruška plodu
TAD – priečny priemer bruška plodu
AC – obvod bruška ploduHC – obvod hlavičky plodu
BPD – biparietálny priemer - vzdialenosť temenných kostí hlavičky plodu
SF - vzdialenosť medzi symfýzou (lonová spona) a fundusom (dno maternice); udáva sa v centimetroch a vyjadruje mieru rastu maternice; meria sa od horného konca spony po oblasť, do ktorej dosahuje maternica; dá sa z nej odhadnúť postup tehotnosti
PRIMI – gravidita – žena, ktorá je tehotná prvýkrát
MULTI - gravidita – žena, ktorá už rodila
1 para – primipara, prvorodička
0 para – nulipara, nerodička
OTP – očakávaný dátum pôrodu
TP – termín pôrodu
Trim – trimester
RG – riziková gravidita
SC (s.c.) – cisársky rez (sectio caesarea)
Cx – krčok maternice
PPK – pôrod panvovým koncom
Dobre ranko zeny .))maminky🙂)
uz se mi to konecne krati, uz jsme za pulkou v cekani na sono naseho pipiska.))uz jen 12dni a vidime ho🙂)
v 12tt, byl s vami uz i muz?
@strihalka so mnou bol manžel na UTZ teraz v pondelok, to som bola 10+4 😉 drobček sa mu krásne predviedol, pekne kopkal, hýbal ručičkami, bolo to fakt úúúúúúúúúúžasnéééééééééééé
Ja idem k doktrorkovi v utorok 🙂 Neviem, ci mi bude robit sono, najradsej by som bola, keby nie 😒 aj ked som strasne zvedava, ako rastieme. Myslim si, ze uz mu vyfasujem knizku, ved to uz budem skoro 12 tt.
Doteraz som u toho mojeho este ani raz nebola a bude to moja treti kontrola od objavenia // 😀
Muz urcite nopojde, bo je v rusku 😠 tak ako aj pri druhej kontrole. Ale na prvej bol a to bolo cc v 6 tt.
sunday1 zvlastne, ze prave doktorka to nema rada 😕 Ved nerobi to vag.sono sebe 😉 😀 😀
mne robil sono abdominálne, teda zvrchu
a muža zavolala sestrička do ambulancie až keď sa vo mne Dr. "nerýpal" 😝 😉
@urma Môj už tiež bol pri kope mojich ultrazvukov pri predchádzajúcich tehu, ale nechcem zbytočne vystrájať, že ho tam chcem mať za každú cenu. Tešil sa z fotečky, ale nemala som pocit, že sa cíti byť ukrátený. Ešte tie 2 týždne vydrží a bude malé vidieť. Ono sa to ťažko vysvetľuje a pre mnohých je to asi nepochopiteľné, ale my sme si už kadečím prešli, a preto si trošku obaja držíme odstup. Samozrejme, veľmi sa tešíme, ale nevyberáme mená ani kočík, dokonca si zatiaľ neobzerám ani tehu oblečenie.
@sunday1 no jaska...ved ani my nemame mena ani kocik ani ziaden plienky a dudliky 🙂
Tesim sa velmi na to, ked to budeme riesit, ale mne samej sa to zda skoro, presne pre ten akoby odstup. Ale mm sa ma pytal uz snad pred 3 tyzdnami, ze kedy budeme nakupovat vecicky 😀 A ked teraz spolu volame, zakazdym nechava babatko pozdravovat 😅 Takze ja som viacej ta, co ten "odstup" riesi...ale skorej ten vonkajsi ako vnutorny 😀 No ved rozumieme si 😉
@sunday1 skús kuk do môjho albumu. ak sa ti nezobrazí, tak si ma hoď do priateľov, lebo ho mám len pre priateľov prístupný. tam to pekne vidno
@janka273 jej, aspoň sa budem vyznať v tehu knižke 😉 ale už som kľudnejšia. angelsounds som hodila do skrine a kašlem na to. tak či onak, bábo si aj tak nechám. nech sa deje čokoľvek. je to môj miláčik 🙂

@sunday1 ja som to skúšala. na ľavej strane nad lonovou kosťou a tlačiť som musela dosť, aby som to zachytila. uvidím o 2tt, keď budem v 12tt a budú mi robiť už aj sono, ktoré určí TP poriadne 🙂 teraz mi na sone nepustili srdiečko, tak som nepočula. ale tak snáď mu to tam pomeralo 😉