icon

Pôrod v decembri 2011

chirabell
30. mar 2011

Hľadala som, či tu takáto téma už je, ale nenašla, tak si ju dovolím založiť....pre všetky tehuľky, ktorým sa narodia decembrové bábätka v roku 2011.

lucia0412
6. máj 2012

Tak som dala Kubkovi na zaciatok ochutnat par lyziciek mrkvicky, velmi mu chutila, na druhy den spapal viac a na treti den zacal odmietat mliecko 😠 . V noci este vypil no rano nic, o 11h nic a pritom bolo na nom vidno, ze je hladny. Dala som mu mrkvu a tu hltal o dusu, dokonca uz sam pekne otvaral pusinku.Vecer pred spanim som donho horko tazko natlacila mlieko. V noci sice v polospanku no pekne spapal mliecko. A rano sa to znova opakovalo, tak som mu dala kasicku lyzickou, bez problemov papal, naobed zemiak ale ten mu nechutil tak mrkva.
Mozem ho nechat cely den bez mlieka??? 😒 Myslite ze to je tymi prikrmami, alebo zubkami??

dazdovka
7. máj 2012

@fifi284 Ahoj, pozri stranku slobodavockovani.sk, tam najdes odpovede na vsetky otazky ohladom ockovania. Ja som sa riadila tym, co som si nastudovala. Aj ked, nech najdes akukolvek temu o pozitivnych ucinkoch a doporucenie na xy-cokolvek, najdes na internete aj tisic stranok o negativnej skusenosti na to iste a neodporucania k tomu... Velmi som sa trapila s malou dcerkou (mojou pubertackou) ked bola babo, vela som ju kojila, zdravo zila, nikdy som nebyvala chora, proste mame tuhy koren, ale babo nam do dvoch rokov vybralo hadam vsetky antibiotika pre zapaly priedusiek. Nechapala som, preco jej kazdy soplik prejde do tych neprijemnych kaslov a nejde sa z toho vystrabit. A to sme mali skvelu pediatricku, ktora nepredpisovala rada atb, skor nas nechala sa vymordovat s naparovanim nad slanou vodou, vyplachom nosika, bylinkovymi sirupmi, ja som si davala extravelke davky c-vitaminu z aceroly (najlepsie sa vstrebava), aby more vela preslo aj do mliecka a nic nejako nepomahalo... Teraz som si povedala, ze minimalne do 2 rokov ju nedam ockovat a spolahnem sa radsej na zdedenu imunitu (verim, ze ju dostala do vienka od nas, nasi stari rodicia boli zdravi ako repy, rodicia v podstate detto), ktoru nebudem ockovanim oslabovat.
Nasa detska lekarka (mame novu, prestahovali sme sa o 100km) nas nahlasila na regionalny urad verejneho zdravotnictva a ti nas maju predvolat na pohovor. Som si ista, ze odmietnem, najhorsie co sa moze stat s tymto odmietnutim bude, az po 3-4 rieseni na nejakom statnom organe, ktory to ma v kompetencii, ze nam vyrubu pokutu nieco cez 300€. Co uz z principu odmietnem zaplatit, ked dokazali zrusit povinne ockovanie na TBC, lebo si to rodicia nezelali, verim, ze dostatocny tlak zdola dokaze zmenit aj dalsie.

dazdovka
7. máj 2012

@lucia0412 ahoj, ja som pisala do temy ku prikrmovaniu babatiek o tom, ze detom sa maju zacat davat prikrmy s prichodom prvych zubkov. Pustili sa do mna ako kury na dvorci, ze teda kde som pocula taku sprostost. Mam vystudovanu ekologiu 3. stupne VS (Mgr. aj PhD.), okrem mojho profilu, ktory bol v specifickom spracovani informacii o zivych strukturach z infracervenych snimok, ma cely cas fascinovala najma etologia. A tam niekde som zachytila informaciu, ze cicavce zacinaju mlade krmit tuhou stravou az ked im vyjde prvy zubok, dovtedy nejavia zaujem o tuhu potravu, ani ju nepotrebuju, lebo mlieko im dodava vsetky potrebne stavebne a vyzivne latky na rast. Co je stara znama vec u prirodnych kmenov ludi. Clovek je cicavec, tak preco sa striktne riadit iba tabulkami (castokrat ovplyvnenymi nadnarodnymi spolocnostami, ktore maju pod palcom potravinarsky priemysel a lobisticky zasahuju do tvorby (medzi)narodnych strategii o vyzive), ked u kazdeho dietata moze byt individualna aj zrelost vnutornych organov na prijimanie inej potravy ako materskeho mlieka?! Urcite by som Ti ja radila, aby si neprestavala ponukat dietatku mliecko, je jedna z teorii, preco clovek expandoval vo svojom vyvoji, vo vyvine mozgu a zrucnosti, ze si dokazal zabezpecit prijimanie mliecnej stravy do vyssieho veku, aj nad ramec casu, ktory ine cicavce potrebuju vyhradne pre svoju vyzivu v case, kym si dokazu najst inu potravu. Este je malicky, mliecko potrebuje, je to po vode najlahsie stravitelna potravina, ktoru dietatu treba davat do toho minimalne jedneho roka. Ak kojis, to je to najlepsie pre dieta, ak nekojis a nechuti mu, skus zmenit znacku, mozno mu ine zachuti.

lucia0412
7. máj 2012

@dazdovka Dakujem, za radu, urcite sa budem snazit do neho dostat mliecko, niekedy je to dlhy boj, ale aspon nieco do neho dostanem. Vyskusam aj novu znacku mozno je to ozaj len preto, ze sa mu dala nova chut ( mrkva) a chut mliecka je preneho otrepana.
A tiez si myslim, ze kazde dieta je ine a striktne podla tabuliek sa riadit netreba.

gabriellka
7. máj 2012

@dazdovka kamarátka má dcéru, ktorá má 10 mesiacov a zuby ešte nemá. bola na um skoro od narodenia, podľa teba ešte nebol čas začať prikrmovať?

dazdovka
7. máj 2012

@gabriellka Ahoj, ja netvrdim ze neni vhodny cas vtedy a vtedy, 10 mesacne babo (ak bolo riadne donosene) je uz dost fyzicky aktivne, moja prva dcera uz aj chodila, hlavnu zlozku stravy tvorilo mlieko, ostatne jedla ako mrkva, cvikla, ovocie boli v jej strave skor esencialne, popri mlieku... Zub jej vysiel v 10-tich mesiacoch, na radu detskej lekarky som zacala v 6-tich postupne davat tuhu stravu a chutilo jej, to hej. Aj nejake mliecne ryzove kase som jej davala, ale kym jej vysiel zub, dovtedy ju strasne z toho zapekalo. Ved nevravim, ze sa nema, hovorim len, ze hlavna strava by mala byt mliecna, ostatne podla toho, co ako znasa. Stretavam sa s vela mamickami, co zacnu krmit babo v 4. mesiaci a potom zufaju, ze ma opakovane zapchy. Vedecke clanky o babyfood financuju vacsinou nadnarodne potravinarske spolocnosti, tie odporucaju (a lekari na zaklade toho v dobrej voli nariaduju) zacat krmit tuhou stravou v 6. mesiaci, ale stracaju sa tam nejako zmienky o nutnosti prijimania mlieka ako hlavnej potravy dna nadalej... Teraz som odhodlana zacat prikrmovat prave s prichodom prveho zubka, dam vediet ako nam to pojde 🙂
Co sa tyka UM, ked sa neda materskym mliekom, tie "mlieka" su uz na takej urovni, ze pokryju naroky na vyzivu, toho by som sa nebala, v materskom mlieku sa nachadzaju stopy po latkach, ktore nas obklopuju v nasom zivotnom prostredi, aj v praci a domovoch - od aditiv v potravinach, cez lepidla v nabytku, vsetko mozne, co sa nam prejde sliznicami (aj smrad z niecoho su vlastne uvolnene ciastocky tej latky, ktore sa nam dostanu do tela)... Kravy, z ktorych mlieka sa robi UM sa nestretaju vo svojom prostredi s tolkymi toxickymi latkami ako my. Poznam mamicku, ktora mala babo iba na UM a dieta zdrave ako buk... Ina zas, lekarka, dvaja synovia kojeni od narodenia do 2,5 roka pochytaju vsetky detske choroby, ktore poznas, furt chori... Ale tam mohlo zohrat ulohu vela faktorov (ja to tipujem na ockovanie, mamicka sa rada zapaja do vsetkych ockovacich kampani)

dazdovka
7. máj 2012

@gabriellka este jedna vec, aby nedoslo k omylu, aj napriek tomu co som pisala, je materske mlieko top strava, obsahuje protilatky na ochorenia, ktore matka prekonava, je lahko stravitelne, upevnuje sa citova vazba na inej urovni, ako krmenim z flasky...

fifi284
9. máj 2012

@lucia0412 ahoj, asi mame podobny problem ako vy. Malemu uz 3.den davam. 1-2 lyzicky mrkvicky a zrazu robi cirkus pri papkani mliecka. Predtym vypil v pohode 180ml a teraz niekedy iba cca 100ml. Niekedy vypije v pohode... Neviem,ci je to tym,ze dostal mrkvicku a ani to, ci sa koli hladu nezacne znova budit v noci :-/

lucia0412
9. máj 2012

@fifi284 Ahoj, len vydrz a skus donho dostat aspon nieco. Mne protestoval 3 dni, ale teraz uz v pohode pije, sice menej ako predtim, ale uz aspon nerobi sceny.
Zrejme je to tym, ze maju nove chute. Dnes som dala zemiak, ale ten mu tak nechuti ako mrkva, skoncili sme pri druhej lyzicke, som zvedava ci zajtra spapa viac.Drzim palce.

fifi284
9. máj 2012

Veď musím vydržať 😀 no už teraz sa bojím večerného papkania. Dúfam, že sa napapká, aby vedel spinkať. Ja chcem zajtra aj zemiačik, ale asi počkám ešte pár dní. Dostane iba mrkvičku. Som zvedavá na xichtíky 😀 Prvé dva dni si poriadne ani neuvedomoval, že mu niečo pribudlo do úst, no dnes už pekne posúval a hltal, no ale pri každej dávke sa táááák zatváril 😅 ale nevzdali sme to. Zatiaľ mu dávam len raz za deň, no potom ešte ide mliečko. Dnes napr. stiahol po mrkvičke 180ml a pri ďalšom papkaní iba 100ml. No som zvedavá ako dopadne papkanie po kúpaní. Napíš potom, ako dopadol zemiak 🙂

gabriellka
9. máj 2012

@fifi284 @lucia0412 tak my už toho máme za sebou viacej. laurika je plne dojčená, ale v poslednom čase málo priberala, tak sme začali dokrmovať trošku skôr ako bolo v pláne. my sme už mali aj zemiak, karfiol, brokolicu, mrkvu, jablčko, hrušku, výživu a plánujem skúsiť banán. zatial super, dnes na olovrant veselo sprášila celú hrušku 🙂 pekne prehĺta, pekne kaká. mám z nej obrovskú radosť. moja malá bambulka šikovná 🙂

viktoriasz
10. máj 2012

ahojte maminky.my sme tiez zacali prikrmovat...najprv zemiacikom a teraz uz aj mrkvicku...ale zda sa mi,ze viac grcka ako predtym...dnes som ho zdvihla po dvoch hodinach ako papal a dost sa vygrckal...myslite,ze je to normalne, kym si zaludok na to zvykne?
Inak aj mne prve dni ako sme zacali davat prikrmy, odmietal mliecko..bolo to minuly tyzden, ked boli take horucavy, takze mozno aj kvoli tomu...Ale teraz mu znovu chuti a spapa tak ako normalne...

fifi284
11. máj 2012

Viem, že je to individuálne asi ako všetko pri detičkách, ale asi aký čas je potrebný aby príkrm nahradil jednu dávku mlieka? Teda asi po akom čase by mal stačiť napr. na obed príkrm? Kedy by mal toľko zpapkať?

lucia0412
11. máj 2012

No tak zemiak nam vobec nechuti, dokt. povedala , ze ho mam zmiesat s mrkvou a tak to bez problemov spapal. Som ho troch oklamala.
Boli sme na poradni ma 70 cm a 6,89kg take moje rebierko 😀 . V cakarni bolo babetko, ktore malo 8tt a uz malo 6,5kg 😅 , mamina ma co nosit.
No a na licku ma strasny exem, ktoreho sa nie a nie zbavit tak v piatok ideme aj na kozne.

katusskaa
11. máj 2012

aj my mame za sebou poradnu, vcera - 67,5 cm a 7920 gramov. nepapa este nic, len ochutnava sem tam chlebik. aj ked, som z toho dost zmatena, lebo teraz sa ma lepok zavadzat skor, medzi tym ´4. az 6. mesiacom, ale ja mu este velmi nechcem davat jest - jednak, ze mu nic nechyba, pekne pribera, je spokojny, a jednak ze si nechcem pokazit dojcenie. ma tendenciu "strajkovat" aj pri minimalnej zamienke, akou bola naposledy napr. voda 😠 ale velmi zle spi, v noci, pokazil sa, neviem, ci to moze mat suvis...

lucia0412
14. máj 2012

@fifi284 Ahoj tak ako vam to ide s prikrmami? a teda aj s mlieckom? este protestuje? a co v noci?
U nas boduje len mrkva, tu vie zjest aj za pohar, s ostatnym je problem, v noci sa budi cca po 3-4h a cez den aj 7h bez mlieka co protestuje, ze ho nechce.

fifi284
14. máj 2012

@lucia0412 Ahoj, tak my sme sa polepšili 🙂 síce príkrmy máme zatiaľ iba mrkvičku so zemiačikom. To malému chutí, mliečko začal tiež celkom pekne papkať. V noci sa mi budí cca každé 2-3 hodiny, ale to budú skôr zúbky, lebo nie je úplne hore, len zaplače, pohladkám ho a spinká ďalej. Toto sa opakuje zatiaľ nie každú noc, ale čoraz častejšie. Cez deň je všetko po starom, papáme, hráme sa, spinkáme.

tatianka7
15. máj 2012

Ahojte decembrovky,ako prosperuju vase drobciatka?My sa uz otacame, kasickujeme a rastieme ako z vody 😀 .Mate niektora skusenosti z odmietanim cajika? Horko-tazko donho dostanem vodu,ale cajik absolutne nie.A dnes je to katastrofa-kazdu chvilu papat,spat ani nahodou a uz sa do koze nezmesti ☹

graceful9
15. máj 2012

@tatianka7 moja nechce tiež nič, dokonca ani hipp, hoci je sladký,,,,občas trošku vody, ale ak si všimne, že je to voda, opľuje ma ňou 😒 a aké kašičky dávaš? koľko drobec váži?

graceful9
15. máj 2012

@lucia0412 moja tiež tak vážila :D je to zaberák, už má vyše 8 kilo :D

tatianka7
15. máj 2012

@graceful9 Fuu.."drobec" ma 9 a pol kila,70cm a papali sme 3 dni mrkvicku-mala uspech,potom zemiacik-ten uz tak nechutil,dalej som skusala kuraci vyvar,ale ze ten uz vobec nechcel a to iste aj s ovocnou vyzivou.Vcera sme zacali s kupenskou masovo -mrkvovo-zemiakovou a tu celkom slusne papa.Potom skusime hrasok.A vy uz ake mate za sebou? S tou vodou sme presne tak aj my 😖 .A treba im popri mliecku aj inu tekutinu..aach jaj..

graceful9
15. máj 2012

@tatianka7 mrkva-nula bodov, zemiak detto,,,,musela som do mlieka rozpustiť,,,kašičku ryžovojablkovú ako tak papa,,,ale slabo,,,musím aj ja skúsiť,,,a akú značku si kúpila?

minuska8882
15. máj 2012

@katusskaa ahoj, my sme tiež plno dojčení, priberáme. Takže všetko v poriadku, ale začnem asi od 5teho mesiaca pomaly na večer aspoň 2-3 lyžičky kaše a dám mu to zapiť, a na obed dusenú zeleninku. Začína byť na všetko zvedaví, keď jeme pri ňom tak všetko sleduje, hrnček mi bere z ruky a dvíha k ústam... a kedysi sa deti prikrmovali už od 3tieho mesiaca a nič im nebolo... takže dúfam, že to bude ok. Ja som prikrmovaná od 4tého a nič mi nieje 😀
a ozaj, na bruško sa vie otočiť sám... ale naspäť nie... ako ho naučiť?...

katusskaa
15. máj 2012

@minuska8882 u na spresne tak, obkukuje vsetko, chcel by jest. tak som sa rozhodla, ze uz zacneme a zacnem tak, ako nas krmila moja mama. cize co budem varit, jemu odoberiem a prisposobim, postupne. vcera sme mali mrkvovu polievku, cize pred dochutenim som mu naberacku odlozila, len popucila, nemixujem, a tak mi to zjedol v pohode. skusim mu do tejto polievkoidnej konzistencie pridat aj chlebik, alebo som niekde citala, ze lepok sa da aj tak, ze do polievky nasypete trocha krupice. nemixovala som ani pri prvom synovi, a bolo to v pohode. kupenym veciam sa teraz chcem vyhnut, je jar, ide leto, nasi maju zahradku, tak budem experimentovat.

katusskaa
15. máj 2012

@minuska8882 aku planujes davat kasu? zas napisem to iste, ale nechcem tie kupovane instantne🙂) mozno neskor

tatianka7
15. máj 2012

@graceful9 Sunárek,ale to len túto zmesku..Tie predtým som varila sama..A Ty tú jablkovo-ryžovú si akú kúpila? 🙂 A náš je už prieberčivý aj na fľašky..Avent a hotovo 😖 ..Pritom si už chytá do rúčok,ale je mu široká.Skúšala som Nuby s rúčkami,ale skončili sme obaja od mliečka 😠 😠

minuska8882
15. máj 2012

@katusskaa no s tou krupicou v polievke som to aj ja niekde čítala... no ešte neviem ako s tou kašou, musím pozrieť v obchode...máme prvé bábo tak sa musím rozhliadnuť aké su vlastne, ale určite chcem radšej takú čo sa zarába do vody a potom ju zriedim materským mliekom... umele mu nechcem dávať pokial nemusím... a určite mu to budem dávať po lyžičke a nie z flaše

katusskaa
15. máj 2012

@minuska8882 ja som tak varila s mojim mliekom, kym sa dalo aspon trocha odstriekat. ale nesmie sa to varit, cize som vsetko uvarila a mlieko dala az nakoniec. pamatam si ze som zahustovala takou ryzovou krupickou, tusim od nestle? take ako mini vlocky to boli, v podstate bez chuti, a tym padom univerzalna - pouzivala som to aj do zeleninovych privarkov aj do ovocnych kasi. kasu z flase moj prvy syn nikdy nepil, ale to je asi tym, ze bol kojeny, krmila som ho lyzickou. flasa tusim az okolo jedneho roka, ked sa mi zdalo, ze uz je menej mlieka. nemam nic proti flasiam, ale dovtedy nebolo treba

graceful9
16. máj 2012

@tatianka7 my mám Mam antikolikovú a tieý chytá ostošesť, hoci je široká :D nutrilon je tá kaša,,,a celkom je fajná 🙂

tatianka7
16. máj 2012

@graceful9 No ved aj ja som si pochutila na tej marhuľovo-banánovo jablkovej 😀 😀 😀 😀 ..Chcem sa opýtať,nevieš,akú by som mohla vyskúšať fľašku,ked sa drobček vykrúca? Mám pocit,že mu pomaly tečie a to máme dvojku cumeľ.Skúšali sme sklenenú klasiku,potom umelú,že macko pú,tú Nuby a Avent,ale v poslednej dobe je pitie mliečka trápenie..Neviem si s tým rady...Ty máš vyskúšané aj iné?