Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
@janusha33 Ja som sama v rodinnom dome skoro stale a v dedine skoro nikoho nepoznam,kedze sme sa pristahovali a mm chodi na 12h smeny,takze nic moc....obcas sa bojim,ked vonku nieco buchne,ale stale si poviem...ze vietor 🙂,no a nema kto ku mne chodit,kazdy pracuje... 😒.Inak sa snaz odburat ten strach,lebo to nieje dobre,ja na to vobec nemyslim,uz som sa zmierila s tym,ze to prezijem a nejako to uz dopadne....a inak ja pouzivam tehotensky vankus,neskutocne mi pomohol na kríže,je tvrdsi ako vankuse a ked sa opriem,tak mi je az lepsie,ja s nim aj spim,mam ho pod hlavou a tym padom som v lepsej polohe a spim celu noc,ale mam taky co ma skoro 1,5metra....mala si si usit,je to len kus latky a vo vnútri su gulicky- polystyrenove,ktore predavaju v baumaxe 🙂
@lilianka1199 No medzi nohami mam uz aj ja vankus taky velky som si usila ale je plneny molitanovou drtou len som si nejak nevedela zvyknut nanho tak som ho nepouzivala ale uz teraz dobre.......len to ze ja sa pretacam zo strany na stranu....tak vtedy mi vadi...
Ahojky 🙂 ja som si včera chystala tašku do pôrodnice a dala som tam vložky 2 baliky, nejaké podložky jednorazove, ponožky a už nemam ani na nič iné miesto 😀 😀
@lunnka mm môže pomôcť (môj pôhlad):
cvičenia na fitlopte 1.doba pôrodná:
- učili nás aby si mm sadol, roztiahne nohy, loptu si dá medzi nohy, ty si sadneš na fitloptu a oprieš sa o mm, tak aby si cítila pocit uvolnenia
- skackanie na fitlopte - toto vraj pomáha aby babatenko klesalo a podporovalo otváranie (mm slúži na to aby si nepadla)
- potom sme sa učili ulavovú polohu po stojačky - otočíte sa s mm tvárami k sebe, nohy na šírku (obaja) a celá sa nanho zavesíš, tak aby si mala pocit uvolnenia - toto si asi treba doma nacvičiť, aby to mm ustál resp. možno nech sa nejako oprie o stenu
celkovo ak si na lopte, on by mal fungovať ako bezpečnostná poistka aby si nespadla
dalej ho budem "používať" aby sledoval či dýcham správne v daných pôrodných dobách, potom počas samotného tlačenia mm učili ako nám majú držať hlavu - ako sa poznám, hned by som sa pozabudla a začala dýchať zle
tiež bude fungovať ako podpora, ked pôjdeš na WC, alebo ked budeš musieť ležať a bude ti treba cikať, tak nech nemusíš volať sestru ale pomôže ti s misou on
celkovo by mal pôsobiť ako taký tvoj asistent - ak by bolo treba rýchlo sestričku, lekára - mal by to obehať, pozhánať atd....
po pôrode zostáva s tebou ešte dve hodiny po pôrode (ale samozrejme záleží od nemocnice a prípadných komplikácii) - takže ak budeš mať babatko už pri sebe - tak bude fungovať aby dával pozor aby ti nepadlo resp. ak nebudeš vládať a budete ho mať na rukách, môže ho držať on
otecko nebude s tebou chodiť na vyšetrenie (resp. vraj nebýva prítomný), na monitor.
a čo som nevedela - aspon v BA vraj to tak je - ked dojdete do pôrodnice, otecko má 1-1,5 hod čas - až potom ho volajú - počas tejto doby ťa príjmajú, vypisujú sa papiere, vyšetrenia, monitor.....
aj ja som vcera vecer poriadne pobalila tasku. Uz tam mam vsetko. Pekne som si to rozdelila do dvoch, jednu na salu a jednu na izbu.
@1982zuzka Ja sa tiez na to spoloeham ze prinajhorsom ved ked uz by slo do tuheho tak mi odtecie aj voda a by som mala aj silnejsie bolesti....takze zatial som len z toho nervozna troska lebo neviem preco ma to obcas tak boli a preco ma tak neksutocne bolia krize a ci je s malym vsetko v poriadku.
@tiuska77 Presne aj som dala iba pupuce(zabky do sprchy),dve nocne kosele,zupan a 2 uteraky a 1 osusku a hotovo.....a to nehovorim ze nemam tam sapon,vlozky(tie nemam este ani kupene)knihu,.....podlozky na postel ani neberiem svagrina mi hovorila ze to mi tam bude zbytocne ze nech si ich setrim na doma,odsavacku nemam ani kupenu.....neviem ci vobec budem mat mlieko takze ju ani neriesim teraz.
Inak chystate sa niektora pit caj z malinika? Vraj to urychluje porod - podla diskusii to nezabera vsetkym rodickam, ale za pokus to stoji. Ja sa ho najblizsie chystam zohnat, ublizit by nemal a aspon budem dodrziavat pitny rezim....Mate s nim niektora skusenosti?...
ja nie, a ani sa na to nechystam 🙂
idem v stredu na streptokoka, tak som zvedava, co mi zasa objavia.
inak,pijete cajik malinovnik a papate lanove semienka,vraj sa to berie od 36 tyzdna....pre lepsi porod....
@tinci no,som si neprecitala tvoj prispevok predomnou, akurat o tom citam, no neposkodi to, tak budem pit🙂
@lilianka1199 nemoze to urychlit porod? jedna salka nezabije, kolko budete pit?
@lilianka1199 ahoj ja pijem malinik od 34tt 1xdenne a od 36tt sa ma pit 2xdenne mne velmi chutna a to inak bylinkove caje nemam rada.to lanove semienko neberiem ani neviem o tom viacej
@tinci ja ho pijem od 34tt 1xdenne a od 36tt budem pit 2xdenne,da sa zohnat v lekarni pod inym nazvom akurat si na to teraz nespomeniem ale je teda docela problem ho zohnat aspon u nas a musi sa objednavat
@lunnka neviem ako mi bude chutit,dnes si ho zajdem pozhanat do lekarne.....keby to urychlovalo,tak to nebudu odporucat pit 🙂....

Wau ze my to mame za 41.......a ja som mozno aj z toho taka vselijaka ze sa mi zu tazko hybe a vsetko mi dlho trva a na to ja nie som zvyknuta lebo ja som taky akcnejsi clovek ale ta co uz.....a aj to robi asi svoje ze neviem co je s drobcom,ci je vsetko ok,ci sa nahodou nieco nepokazilo a ci sa uz otocil lebo z cisarskeho nemam dobry pocit,to mi bude dlhsie trvat kym sa dam dokopy..a tiez preco ma tak neskoro vypisuje na matersku a na poradnu idem az na buduci tyzden..aj ked moj zlaty muzik uz pozeral ze ked mi ostane jazva tak sa to da prekryt ze robia take tetovanie ze to vobec potom nevidno jazvu......tak som mu vysvetlovala ze tu jazvu mi aj tak nebude vidno lebo nenosim bedrove nohavice lebo som hakliva na krize a ja ich potrebujem mat zakryte a tym padom aj brucho.....on sa boji o moju jazvu.....no dobre idem si ja zbalit nejake veci do porodnice