Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
Konecne Risko spapal polievku po lyzickach a nie z flase.....huraaaaaa.....este to docielit vecer pri kasicke a budem cela happy.Len ten spanok by si mohol poriesit lebo dalsia prebdetea noc....ja to zvadnem ale chudak moj muz co vstava rano do prace.....asi mu dnes usteliem na gauci v obyvacke nech sa kus vyspi chudak...
Baby pred nedavnom som pisala o tom, ze po zavedeni krupice do prikrmu mi maly zacal vela kakat. Dnes som bola u doktorky a bola som poucena, resp. sprdnuta, ze preco som dala krupicu, ze to nie je o lepku ale hlavne o vlaknine, ktora takemu malemu crievku moze sposobit prave to co nam (teda ze to je najpravdepodobnejsie). Ja som to o krupici vycitala v jednej poradni od pediatricky, ze tak sa ma zavadzat lepok, takze ak ste este niektore lepok nezaviedli, tak to nerobte formou tej krupice, moze sa Vam stat to co nam, ale radsej zacnite lizanim rozteka 🙂
@kikuska krupica to je hlavne skrob o vlaknine sa tu neda hovorit, ta je v obalovych castiach zrna, endosperm je bohaty akurat na ten skrob a lepok.. Tvoja lekarka sa bud poplietla alebo myslela nieco ine. Skus krupicu tyzden vynechat a potom uvidis, pred par rokmi bol vedecky nazor o zavadzani lepku u deti plne kojenych od ukonc. 7.mesiaca u deti na UM myslim, ze od 5. Teraz sa nazory roznia.
@oxiba No mama bola na nejakom seminari a doniesla mi brozuru o vyzive dojciat a tam bolo ze podla najnovsich studii sa ma lepok zavadzat medzi ukoncemym 4.a 7.mesiacom.My davame akurat krupicovu kasu od Hami co sa zalieva vodou.A maly kaka normalne tak ako doteraz.Ked hovorila o vlaknine ved aj v jablcku je vlaknina nie?ci?A jablcko papame uz davno.
@oxiba doktorka mi povedala doslova to, ze ta krupica nie je o lepku. Ja som nedavala ziadnu detsku instantnu ako janusha Hami, ale taku, na ktorej je napisane, ze od jedneho roka (ja som si to vsimla aj predtym, ale podla toho navodu co som isla mala byt pouzita presne tato). Myslim teda skor, ze urcite tam je aj nejaky lepok, ale ze to nie je ta spravna forma na lepok, lebo je tam aj vela vlakniny, co to dietatko nevie spravne spracovat. Ked pises o tych celozrnnych vyrobkoch, tak tu zas viem, ze tie sa detom neodporucaju a ze maju jedavat klasicke biele rozky, myslim, ze minimalne do roka. Takze v podstate mi to dava zmysel.
@kikuska ono je to s tym stravovanim cela veda, ci uz u deti alebo u dospelych. V psenicnej krupici je hlavne lepok a sacharidy vo forme skrobu, je to cosi, co je trosku tazsie stravitelne a obsahuje moc energie. Verim, ze sa moze stat, ze travenie dietatka este nie je pripravene na tolko skorbu (sacharidov), jedlo prebehne traviacim traktom minimalne spracovane a vysledkom je objemna stolica. Pocula som aj nazor, ze babatko je vtedy fyzicky pripravene na prikrm, ked nim potrava neprejde prirychlo a nestravena...lebo vtedy ten prikrm nema velmi pridanu hodnotu. Prave koli obrovskemu mnozstvu nazorov na zavadzanie potravin mne osobne vyhovuje pristup - pomalicky, postupne ... podla toho ako dietatko reaguje, tak zavadzat nove potraviny. Mala ma o 2 dni 7 mesiacov a prikrmujem mesiac, zatial papa psenovu, ryzovu kasu (nemliecnu, doma robenu vo vode) a asi 3 druhy zeleniny. Ine dieti v jej veku uz papkaju aj maso, jogurt, lepok...kazda mamina sa nakoniec musi rozhodnut sama podla seba, instinktu ci informacii, ktore si k tomu ziska.
@lilina22 hm, tak mozno povedala vlakninu a myslela skrob... V kazdom pripade povedala nieco podobne co ty a sice, ze vsetko so zdravym rozumom (len niekedy mi rozum uz nefunguje ked citam tolko roznosti 😒 ). Takze ja odteraz prestavat citat miliony clankov a pojdem pomalinky a presne podla pokynov mojej doktorky a v podstate tak ako som isla pri prvorodenej, kedy boli tie odporucania asi "pomalsie" ako teraz..
No baby tak som si presla opat tu knihu co mam medzi clankami o spanku deti,lebo som uz tak vycerpana.Nas Risko sa zobudi v noci a 3 hodiny sa chce hrat a vystraja,manzel je hotovy,ja uz tiez padam na hubu.Tak som si povedala dnes ze dost.Riska som okupala siestej,aj to krpec sa mi v sede vo vanicke natahoval za kacickou a prekoprcol sa dopredu do lahu na brucho 🙂,urobil to opakovane asi 4x.Pekne spapal kasicku,este som mu dala troska mliecka a supla teraz do postielky,chvilku sa zlostil,plakal,krical ale som si povedala ze pockam 5 minut a tak pojdem k nem......a on zlatko moje krasne do tych 5 minut zaspal 🙂.Tak som zvedava aka bude noc.Skusim ho este potom zobudit predtym nez pojdem spat a dam mu papat a uvidime dokedy vydrzi hajkat.Uvidime co sa nam podari dosiahnut.Ale tie zubky by uz mohli vyjst.
@janusha33 joj my mame to iste stale sa budi v noci,vcera som hej vecer dala kasu od hami prvy krat..je ale bez lepku, a vstala o pol noci najedla sa trocha pohrala a zaspala,potom o druhej sa napila a spala a zobudila sa o 6tej,takze super..inokedy je aj 5-6krat hore a ja tiez uz nevladzem,lebo ja este zakazdym musim odsavat a to je fakt narocne....tak uvidim co bude dnes....mala este nema zubky,ale tak agresivne si sucha dasienka,mam pocit,ze ani ten calgel nezabera..juj nech su uz von...
inak nemate niekto recepty na kase,nie kupovane?
Ahojte baby, tak sa hlasim do "prikrmovacej" temy 🙂 My uz papame mrkvicku, zemiak a dnes cuketa. Nemozem povedat, ze by to bol nejaky zazrak, ale ideme pomalicky a Lin uz ani tolko nepluje ako predtym. Cuketa ju moc neoslovila, tak som jej tam odstrekla trosku mliecka a hned sa rychlejsie minala 😉 Za jedlom, ked nas vidi jest, sa natahuje ako selma. Musime este pocvicit tie spravne pohyby jazyckom a bude to v pohode. Len neviem nikde zohnat domace masko ako kura, kralik alebo daco take. Pri prvej dcere som mala, ale teraz je nejako hlucho. Kde ste vy kupovali nejake "bio" alebo domace masko? Nemate nejake tipy?
@tiuska77 mne vlasy padaju jak dazd...nechavala som si na matersku dlhe, pre jednoduchost ucesu, spravim cop a hotovo, ale takto budem musiet ist zas pod noznice 🙂 z predchadzajucej skusenosti viem, ze padanie vlasov u mna zastavi az menej caste kojenie
@janusha33 aj nasa Lin zacala v noci strajkovat. Budi sa este castejsie ako predtym, co bolo tak 4-5 krat. TAkze tuto noc, som skoro nespala. A nie je to o hlade, lebo sa len prisaje a hned spi 😉 Normalne by som si ju dala k sebe do postele, ale posledne noci sa vzdy k nam priplahoci starsia, ktora ma teraz extremne ziarlive obdobie, tak ju necham so mnou spat, nech sa mozeme tulkat. No a ta kope jedna radost, takze nemozem ich tam mat obe, lebo to by som len strazila celu noc, ze kde ktora je. No ale aspon pospi do tej cca 6.30, co bol prednedavnom len moj sen 😀
@svetlusska Ja som davala tiež vrchnu časť brokoličky(bez nožičky)a nič mu nebolo,karfiol som ešte nedala,lebo som nezohnala bio,ale dam aj ten🙂
@babush Co sa tyka kury a kralika ja mam stastie,my to chovame.To budenie....ja uz neviem,pred chvilkou zaspal krasne sam,o pol hodinu bol hore,doteraz vystrajal,teraz este obcas zaplace z postielky ale nejdem tam,nech sa upokoji sam a zaspinka a uvidime co bude v noci,ale to kazdu chvilu bol hore a tiez len sa prisal,pocica a spal a akonahle som ho prelozila do postielky koniec sveta po chvilke.Lenze ja ked si ho necham v posteli tak na druhy den ma boli krk a z toho hlava a som nahrat a nic zo mna.Uz nech prejde to obdobie a vylezu zubky lebo uz som z toho vycerpana a cez den ja neviem zaspat zeby som si pospala ked on spi.
ahojte ja som dneska objavila malej prvy zubok 🙂 🙂 🙂 a chcem sa spytat uz ste davali spenat mam kupeny doma v mraziaku mrazeny ale neviem ci ho len rozmrazit a prihriat alebo ci treba aj prevarit ☹
@nena13 joj kiez by sa Maxik navnadil na ine nez moje mlieko, mne pripada, ze radsej by jedol papier nez zeleninu, letaky, noviny, obrusky vsetko mi napchal do pusinky, vcera normalne stihol odkusnut z letaku akciu na sunku, tak sme sa smiali, ze rovno na maso preskocil 🙂
Ked vidi lyzicku zatne pery a nic nechce do ust, no tak som mu davala len olyznut prst namoceny do mixovanej mrkvi a aspon na to sa dal nalakat, no nie je to ziadna slava..
@janusha33
@babush
@oxiba hmm diky baby... ste ma veľmi nepotešili...som dúfala, že to prejde čoskoro...asi si budem na narodky želať parochňu 😝
Dnes som si urobila krásny deň pre seba bola som na masáži a s kamoškami som si vyšla do kina na twillight sagu.......tak to bol krásny zažitok 🙂 ..ozaj dievčence tie čo ste zamestnané treba poslať aj zamestnávateľovi žiadosť o pridelenie rodičovskej dovolenky...trápne ale treba... 😀
@tinka9000 ????To nejak nechpaem teraz,o com bola rec?Najprv som bola na urade prace,tam mi povedali ze potrebujem zo socialnej poistovne taky papier,tak som isla tam ,tam mi dali potrvdenie odkedy dokedy som poberala matersku a to som odniesla na urad prace kde som to podlaa spolu s rodnym listom a ziadostou o rodicovsky prispevok.
@tiuska77 Cozeeee?O tom mi nikto nic nepovedal,akurat na socialke sa ma pytal ze ci pred nsatupom na rodicovsku dovolenku nebduem cerpat nevycerpanu dovolenku ze si chcem oddychnut(vtipne*) ale o tomto ja nic neviem takze nic nikde neposielam pokial ma nebdue sefka s tym kontaktovat ze nieco take treba.
@janusha33 No tak to ževraj je...proste musíš náhlasiť, že sa nemieniš vrátiť po 6 mesiacoch ...a na to sa dáva ta žiadosť aby to bolo oficiálne....ozaj Jani výsledky na štítnu si mala po pôrode a teraz kojení ok? Ja rozmýšľam či aj s toho mi nemôžu padať tak vlasy už som bola dnes na krv tak uvidím čo to úkáže..
@janusha33 mne volali z firmy, nech im pisomne zaslem oznamenie, ze ci sa vraciam do roboty, a ked nie, ze dokedy cca budem na rodicovskej. tak som im napisala. to kvoli tomu, aby vedeli nakolko maju dat zmluvu tej, co ma zastupuje...povedala mi, ze mi to hovori v jej dobrom zaujme...tak neviem, ake mate vztahy v praci, ale ked nieco take napises, nic tym nepokazis 😉

@tiuska77 Ja som mala obdobie kedy som videla ze padaju menej ale teraz sa zase nejak rozbehli...