Pôrod v novembri 2011
Ahojte tehulky,
tak túto diskusiu zakladám🙂 a prajem nám príjemné písanie a vymienanie informácii o naších rastúcich bruškách a uzlíkov v nich 🙂 😀 a dobojujeme to do koncaaaaa 😉 😀
@lolinkamaminka to je super 🙂 dakujeeem 🙂
@lolinkamaminka v podstate sme to nechali nato, že ak bude tak budeme radi, ak nebude, tak sa stresovať ešte nebudeme 🙂 ani mne sa nepáčia kočíky otanžový, ružový a tak, tie silné farby 🙂 teraz som našla velmi pekný, trojkombinácia, bielo čierny za cca 400 € nejde mi poslat ti ten link, ale budem sa snažiť a pošlem ti ho 🙂 maju tam celkom lacné a niektoré aj pkené kočíky, no počula som, že su aj dobré, pohodlne pre bábetko a hlavne bezpečné 🙂 dufam, že je to pravda s tým materinským inštinktom lebo ja som taký bojko, mám už teraz strach ako ho chytím a tak 😀 ale zas sa nanho neopísateľne teším 😀 v dalšej poradni by si už mala vedieť čo čakáš ? 🙂
ahojte baby tak ja od rana umieram... uz som bola 2x grcat a to som nic nezjedla len voda so mna ide... boli ma hrdlo tecie mi z nosa a citim ze mam vnutornu teplotu. nedala som si este ziadnu tabletku ale myslim ze si dam panadol. bolia ma oci a to skoro cely den spim.este dobre ze je mala u rodicov a ja mozem lezat...
baby mne nerobil este ten screening.v utorok tam mam ist na druhe geneticke odbery a to budem v 16tt tak dufam ze mi urobi aj ten screening...
@trinka ak ti môžem poradiť, ja by som malú nedávala tak skoro. V prvom rade, ako tu už niekto písal, bude zima. S dvomi malými deťmi by sa mi nechcelo ťahať. Po druhé, ja som dala dcérku v septembri do škôlky a od decembra je doma. Stále bola chorá. V januári síce bola v škôlke, ale koncom mesiaca dostala laringitídu a následne sa jej to zopakovalo. Teraz je doma, aj na odporúčanie alergologičky a je jej veľmi smutno za deťmi. Takže je to pre ňu dosť zlé. Ťažko jej vysvetlím, že ešte dlho do škôlky nepôjde. Ona vie, že je chorá, ale je smutná.
@lenka1108 ale nie 🙂 predtým mi ho tiež nerobili, pretože som o ňom nevedela. Ide vlastne o nadštandardné vyšetrenie, za ktoré si platíš. Teraz ti urobia krvné testy a tam sa tiež ukáže hodnota, ktorá by niečomu naznačovala. Ak by bolo niečo zlé. Máš možnosť amniocentézy od 15.tt. Ale to sa odporúča iba v prípade, že by si si choré deculo nechcela nechať. Kamarátke vyšli zlé krvné testy, amnio sa nevydarila a chlapček je zdravý 🙂 No a potom je tu ten morfologický ultrazvuk. Neboj, bábo bude v poriadku. 😵 😵 😵
@zvedava17p
@henrieta44 dakujem dievčatá, zdielam váš názor, tiež som sa všade dočítala, že screening na downa by mal byť realizovaný okolo 11-13tt, preto som sa dr. aj spýtala, kedy to bude robiť... Bol tou otázkou celkom zaskočený, najprv povedal, že nabudúce, v 15-16tt, potom začal rozprávať o nosovej kostičke (jej absencia je vraj najčastejším znakom downa), kedže bola prítomná, povedal, že to vyzerá byť ok (ale nezmeral ju, videla som tu na fóre, že niektoré viete presný rozmer 😕 ).
ahoj @duplinka čítam si tvoj príspevok o krvných testoch, čo presne znamená zlé krvné testy alebo zlé hodnoty? Mne zjavne nič zlé nevyšlo (okrem prekonanej toxoplazmózy, na ktorú mám teraz protilátky), ale predsa len, dôveruj ale preveruj 😔 tak by ma to zaujímalo, tiež mi totiž nerobili ten NT screening....
@dominika_sk ja som mala operované oči a prvý pôrod sekciou tak som si musela znovu vybaviť papier na sekciu aj keď asi by sa dalo dohodnúť s lekárkou ale takto to neplatím treba dať len lekárke ktorú si dohodnem!
@stellamiapiccola aj ja som mala operovane oci, teda tusim to bol excimer ci ako sa to volalo, skratka som nosila dioptrické okuliare a rodila som spontanne. operacia bola v 1996 a prvy porod 2006.
@kiribaby ahoj, tak zlé výsledky znamená, že budeš mať napríklad DS 1:200, alebo 1:500. Proste čím menší pomer, tým je väčší predpoklad, že bude bábo choré. Kámoške vyšli výsledky na DS 1:800. Samozrejme ju hneď poslali na amniocentézu, ale jej sa nekultivovali bunky, takže nič nevyriešili 😖 Čiže nevedela výsledok. Teraz má zdravého chlapčeka. Ak by si mala napríklad 1:100, je tam šanca, že bábo bude choré, ale stále maj na pamäti, že ty nemusíš byť tá "jedna". Je to stále iba pomer. Mne vyšli na skríningu (pretože aj tam sa robia kombinované testy z krvi) výsledky 1:20000. Mohla by som byť šťastná, ale nikde nie je napísané, že nie som práve ja to jedno percento. Chápeš? Preto sa hovorí, že tieto testy nie sú nikdy 100%. NT napovie lekárovi vďaka množstvu tekutiny. Teda tej hrúbke. Ja som mala 1,93. Norma je zhruba do 2,5. Takže je to pre mňa smerodatnejší výsledok, ako nejaké pravdepodobné štatistiky 1:20000. Hápeš? 😀 😀 😀 Takže neboj moja. Treba iba veriť, a všetko bude fajn.
@harper no ano excimer neni taký závažný ako to čo mám ja 😉 buď rada radšej by som rodila normálne je to menej bolestivé potom ja som mala lasik2000 a druhe ešte v detstve a 2003 cataracta complicata čo je mi všily umelú čočku do oka moju mi daly von.ono už je to v pohode ale lekáry sa nevedia dohodnuť . lekárka čo ma pozná od detstva tvrdí v žiadnom prípade rodiť normálne a další sa divia prečo chcem sekciu že už tam nemá čo hroziť. no ale oči mám len jedny a nechcem riskovať!
@kiribaby ale veď to je v pohode. Mňa napríklad moja gynek. poslala na scríning k jednému lekárovi, o ktorom som zistila, že na toto vyšetrenie vôbec nemá certifikát. Dokonca mi ho nerobil on, ale nejaká lekárka. Vôbec ma nevedela vyšetriť, vraj malé je schované pod pupkom. Vraj nech prídem v 20.tt. Hlavne, že peniažky zobrali ako by mi aj niečo zistili. 😠 Takže som zobrala iniciatívu do vlastných rúk a vybavila si lekára, ktorý certifikát má. On mi všetko zmeral, vysvetlil. Dokonca aj keď som volala o výsledky, nepovedali mi iba: Výsledky sú dobré, ako u prvého lekára, ale sestrička mi dala priamo lekára a on sám mi povedal, že je všetko v poriadku a povedal mi aj výsledky. Takže tak. Veľa krát sa musí žena obracať sama, ináč sa veľa nedozvie 😠
@eviiinka no pytala som sa na to, a povedal mi ze uz v 20tom tyzdni sa to da zistit, a ze nabuduce ked pridem tak to uz bude moct zistovat...ale ja budem vtedy asi v 18tom alebo 19-tom...tak uvidime...kazdopadne uz len nieco vyse mesiaca a bude to 😀 ale na nete som citala ze uz okolo 17tt sa da u niekoho... neviem ako to vyriesim s tym kocikom, lebo na to potrebujem pokec aj s drahym a evidentne momentalne nema na take veci bunky...esteze mam este cas 😝 vies co riesim momentalne? ako to je vlastne s tymi plienkami...mam z toho gulas lebo ktosi mi vravel ze na tie jednorazove sa davaju este tie klasicke latkove (tie take staromodne) aby bolo babo "nasiroko", a teraz som na nete nasla aj take latkove, co uz vyzeraju ako usite a maju tie take zapinatka, no a to nechapem ci sa davaju na holu ritku a peru sa potom, alebo sa davaju na tie jednorazove papierove...???? no proste som z toho blazon, myslela som si ze toto nebude pre mna problem, ale zistujem ze je to ovela tazsie ako sa zda 😖
@duplinka neviem aké ibfo máš od tvojho gynekológa, ale NT skríning nepatrí medzi nadštandartné výkony za ktoré si treba platiť, je plne preplácaný poisťovňou, a dokonca je to povinné vyšetrenie, ktoré by mala absolvovať každá budúca mamina v čase od 11+0 do 13+6tt, samozrejme každá mamina má právo toto vyšetrenie odmietnuť ale to len na vlastnú žiadosť ...takýto skríning sa môže aj platiť ale ln v prípade, že ideš naň k lekárovi ktorý nemá zmluvný vzťah s poisťovňami a teda všetky výkony sa u neho platia....toto je moje tretie tehotenstvo prvé bolo 2007 a už vtdey to patrilo k štanderdným vyšetrenia v prenatálnom období, takže ak ti tvoj gynekológ povedal že je to nadštandardné a platí sa to, tak ti klamal a samozrejme že takýto skríning môže robiť len lekár s certifikátom, ktorý by mal mať aj vystavený. lenže ja chápem, že tu se na Slovensku a nie každému lekárovi aj záleží na tom či pacientka dostane všetky náležité vyšetrenia na ktoré aj má nárok....a viem aj to takých ktorý tehotnej nedali urobiť ani krvné testy na vvojové vady, takže si myslím že je to fakt len o charaktere lekára a vo vlastnom záujme by si každá tehulka mala pozisťovať na aké vyšetrenia má nárok a tie si následne aj žiadať.
ja som bola teraz na NT skríningu pre porovnanie u dvoch gynekologov a fakt je ten, že ked si za niečo nezplatíš keš, tak to urobia dosť povrchne. bola som v centre kde príde XY žien za deň a aj tak vyzeralo to vyšetrenie , aj ked som mala v papieroch, že už sme mali postihnuté diežťatko s ťažkou vývojovou vadou, tak dr. mal sono hotové za tri minuty, jediné čo odmeral bola hrúbka NT a prítomnosť nosovej kostičky a dostala som papier s dvoma riadkami....ale ked somuž bola u súkromného dr.kde som si vyšetrenie zaplatila, tak sono trvalo bez mála hodinu a pomeral mi všetko a poriadne mi aj povysvetľoval čo je čo a či je to v norme , počula som aj srdiečko, pozeral mozgoé hemisféry , srdiečko či má zdravé chlopne či je rozdelené na predsiene a komory, prietoky pupočníkovej krvi ( či sú tam 3 cievy ako by malo byť) premeral celé dieťatko, nosovú kostičku a jej vzdialenosť k šíji a proste všetko, bolo to úpne iné, takže určite baby ak máte môžnosť navštíviť súkromného dr.tak chodte. ja som bola max.spokojná a ide k nemu opäť v 20tt.
@lolinkamaminka s tými látkvými čo sú už šité ako nohavičky je to na tebe môžeš ich dávať napriamo ale to musíš mať potom poriadnu kopu takých plienok a čo viem tak nie sú práve najlacnejšie alebo ich mlžeš dáva na tie papierové kôli širokému baleniu dieťatka aby malo bedrové kĺbiky v dobrej polohe. ja som dávala synovi papierové a jednu klasickú bavlnenú a tú plienkovu viazačku aby mu držala.
@henrieta44 Prosím ťa, koľko si platila za NT screening u súkromníka? To si sa na to normálne objednala ako na vyšetrenia typu 3D atď?
@lolinkamaminka no ono je to všetko o tom ako budeš aj veriť pediatrovy, ja som mala skvelú lekárku naučila ma veľa a čo som počula kamošky lekárky dali deťom do 1 roka antibiotiká keď boli choré ja som ich do dnes nepoužila . a tie plienky je dobre sa popýtať lekárky ona ti určí ako má nožičky pošle ťa na vyšetrenia na kľby ... dnes má každý iný názor veľa mamičiek už nedáva poštolky ako naše maminky no ja som dávala papierové pampersky tie sa osvadčily môže byť dieťa aj alergické a nezniesť dáku značku musíš skúsiť a na to som dávala plienočku klasika látkovú a poštolky mal to tak do 6m lekár na kĺbikoch kázal lebo mal asi 99 🙂 rokov tak tiež pre istotu a nakoniec som mu musela dávať 2 pár dní a určite to budem aj pri druhom.je normálne že máš z toho zmetok záleží na tebe !
dievčatá ja sa natieram krémom viac krát za deň a nepopraskala som ani trošku .
@eviiinka to je super máš termín ako ja ,ja som ti tuším neodpísala ...a z akej časti Ba si?
@henrieta44 tak ja som bola u dvoch a u oboch sa to platilo. A s poisťovňami zmluvy mali. Nadštandardné som myslela tak, že nie je povinné. Pri malej sa nerobilo. Tiež som rodila v roku 2007. V tom roku 2006 mi nič také nerobili. Ale v Ke sa to na 100% platí. Nehradí ti to poisťovňa.
Povinné je iba to, čo si mamička vydupe.

@kuratko aj ja to tak mám.... tiež som v 15 tt. len v utorok bude 16tt, a tu mi píše že už som v 16tt