icon

Pôrod v novembri 2011

zuzkaqt
28. feb 2011

Ahojte tehulky,
tak túto diskusiu zakladám🙂 a prajem nám príjemné písanie a vymienanie informácii o naších rastúcich bruškách a uzlíkov v nich 🙂 😀 a dobojujeme to do koncaaaaa 😉 😀

stellamiapiccola
26. máj 2011

@eviiinka blahoželám ku chlapčekovi 🙂

tak dnes som volala kôli genet. testom a všetko je ok!!! skvelé tak môžme ísť dovolenkovať 🙂 🙂 🙂

harper
26. máj 2011

@kiribaby tak potom teda neviem, a Ty uz si na takom bola? Teda chcela by som vediet ze ako vyzera taky pristroj, lebo tento ma na pohlad len taky obycajny klasicky ultrazvuk. Je pravda, ze ma takuto sukromnu ambulanciu asi rok mozno dva. Predtym som k nemu chodila do nemocnice.

kiribaby
26. máj 2011

@harper som iba v 16tt a prvýkrát tehotná, takže ma to ešte len čaká 🙂 Moja Dr. má iba klasický ultrazvuk, preto ma odporučila na súkr.ambulanciu, kde to bežne vykonávajú. Som objednaná v 20tt, ide v podstate o detailnú analýzu plodu, jeho orgánov, stav vývoja mozgu, rázštep pery..spočíta prsty na rukách na nohách..potvrdí pohlavie... Môže byť v kombinácii s 3D, ale nemusí

trinka
26. máj 2011

Ja idem zajtra do poradne a predpokladam, že mi bude brat krv na geneticke... dnes mi je tak smutno, sama som doma, Lili už spinka a kocura mame po kastrácii, tak mu paradne práši... rozdrel si do krvi zadok, ktorý ma vyholený ako makak a tri dni len periem... 😠 😠 😠 už sme dve noci kvoli nemu nespali, lebo ma golier a nemože ist von, tak vymraukava a nervači... a ja spolu s ním...

dominika_sk
26. máj 2011

@trinka gratulujem, prežiť v takom cirkuse, už by som bola zrela do blazinca 😠 😀 mne stačia tie dva mamuty čo mame vonku...ešteže nemraučia 😀 drž sa 😉

dominika_sk
26. máj 2011

ozaaaaaaj, zmena 😀 včera som si sťažovala že to moje semienko kope len doobeda a poobede už nič a že potom stresujem a dneska cely deń nič a teraz kope jak dive 😀

harper
26. máj 2011

@dominika_sk sa velmi netes, aby to takto nemalo obratene az do konca 😀 alebo aj po narodeni 😀 😀

dadka_11
26. máj 2011

@trinka aha.. tak ti pekne dakujem.. tak mna bude pozerat cez 2D,ked mi idu pozerat vrodene chyby.. tak snad bude vsetko dobre.. dakujem este raz

topa
27. máj 2011

ahojte, tak naše prvé genetické testy sú v poriadku, júúúúúúj tak sa veľmi tešíme 😀 😀 😀 😀 😀 😀

luci66
27. máj 2011

Bre ranko tehulky, pozeram,ze chvilku som tu nebola a ako ste sa rozpisali 🙂. No preventivku u zubarky ma za sebou, aj ked mam par kazov, povedala,ze mi ich robit nebude,ze az po porode a zotaveni,ze oni to neodporucaju..(tak dufam,ze sa nezacnu ozyvat). Inak ako sa mate? My mame s manzelom tichu domacnost uz 3 dni, ja som z toho na nervy a jemu je to uplne jedno, najradsej by som vypadla niekam prec od vsetkych aspon na chvilku...ale co uz. Inak mam na vas 2 otazocky. 1. Zmenila sa vam plet pocas tehotenstva, lebo ja mam stale take male pupaciky po tvari a neviem sa ich zbavit.2. Je nejake ovocie, ktore by mohlo skodit babu v tehotenstve? Lebo napr.mne velmi chutia jahody, ale neviem, ci to nemoze vyvolat nejaku buducu alergiu dietata, lebo ja som alergicka na nic neni a ani manzel. Diky a krasny den

dominika_sk
27. máj 2011

ahojte, tak volala som dokotorke kvoli vysledkom z triple testu, všetko je v poriadku, tešim sa 😉 klop klop 🙂 @harper no tak to dufam, že nie,že ma babtko necha vyspať aspoň do konca tehotenstva 😕 😀

eviiinka
27. máj 2011

@stellamiapiccola super, to sa teším 🙂 a dakujem 🙂

anny4885
27. máj 2011

Ahojte kocky...ja tiez cakam babenko v novembri, konkretne 5.11. Mam vsak problem teraz som v 16+5 tt a mam bolesti v podbrusku, ktore sa tahaju smerom hore po bokoch...su to take krce, ktore po chvili odzneju ale aj tak som z toho dost vyplasena, lebo je to dost intenzivne...doktor dnes neordinoval a povedal, ze to môze byt len natakovanim maternice....tak neviem... ☹

luci66
27. máj 2011

@niki_lv Ja mam zatial len ponozticky 🙂, chcem zacat nakupovat az po morfol. utz, ale laka ma to uz teraz, ale nechcem to zbytocne urychlovat 🙂

luci66
27. máj 2011

@harper Ahoj, pozeram,ze podla tyzdna tvojho tehu to morfol. utz urcite nebol. To bol asi ten screening sijoveho prejasnenia a merania nosovej kosticky, teda myslim....Lebo co som doteraz pocula ten morf.utz sa robi az okolo 20tt kedy sa meria uplne vsetko, nozicky, hlavicka atd...toto sa mi zda skoro

karap
27. máj 2011

ahojte babulky 🙂 Prave som ulozila maleho,poumyvala riady a oddychujem.Robila som zapekane cestoviny z kooopou syra a tak tu vonaju 😝 Uz nech je obed.
Ja mam zuby v poriadku,preventivka dopadla dobre.Este ma caka prehliadka u obvodaka,no tak sa mi tam nechce 😖 Ale ved mam este cas.
Joj,nevydrzim...Idem si nalozit 😀 Caute

harper
27. máj 2011

@karap aj obvodakovi treba ist? preco? chytit nieco v cakarni? 😒

lenica81
27. máj 2011

ahojte... super dievcata... gratulujem k dobrym vysledkom!
@stellamiapiccola prijemne podovolenkuj...
@dominika_sk no... netes sa... koniec tehotenstva tiez nebude med lizat... budes sa budit na to, ze furt musis cikat... a budes moct spat tak na jednom boku... 😅 takze ak mozes, spi teraz, lebo po porode sa nevyspis... sice, poznam aj take pripady, co deticky spia od narodenia celu noc... kiezby sa mne druhe take urodilo... 😀
@luci66 grep... tam je to co v toniku... ale je vela stranok, a aj protichodnych nazorov na to co mozes a co nie... tak je to prast jak uhod... a k tej pleti... mne sa zlepsila, i ked teraz si drazdim nos vreckovkami, tak je to trochu blbe, ale vlasy sa mi menej mastia... 😵

@harper ja som u obvodaka bola pre popis EKG... aj teraz asi pojdem tak... len to sa zas nacakam... 🙄

harper
27. máj 2011

@lenica81 vdaka 🙂 a nestras tolko dominiku, nech si to zatial uziva 😀

karap
27. máj 2011

@harper zensky mi hned na zaciatku tehu kazal urobit si preventivku u zubara a obvodneho lekara.Musim mat peciatku v tehuknizke.Aj u predchadzajucich 2deti som tak musela urobit.
Vari to nieje povinne vsade?Musim sa na to spytat sestricky.Bola by som radsej keby som to absolvovat nemusela.Nemam strach z bacilov,ved tie su vsade,no to cakanie v cakarni 😒

harper
27. máj 2011

@karap tak pravdu povediac si to pri prvom nepamatam, teda toho obvodaka. Zubar to viem. Ja s tym nemam problem, ja tam zavolam nez vojdem do ambulancie ze som prisla na preventivku a ze som tehotna a oni ma hned zavolaju ako vyjde pacient co je vo vnutri von. Aj ked ma obvodak stretne v meste a ze sa pozdravime, tak hned na mna - to ste vy s tym zelezom 🙂

luseta2000
27. máj 2011

@luci66 Ahoj, no ja jahody papam tiez tak dufam ze nebude mat male alergiu 🙂 , plet sa aj mne tak trosku zhorsila take male na dotyk hlavne citelne vyrazticky, inak vsetko ok

luseta2000
27. máj 2011

@dominika_sk super mna cakaju vysledky v pondelok kedy mam aj prvu poradnu tak drzte palceky ☹

harper
27. máj 2011

Jedlá a potraviny, ktoré rozhodne nie!

Podľa odborníkov by sa budúce mamičky mali vyhýbať všetkým:
veľmi mastným, slaným, korenistým a pikantným jedlám
chemicky spracovaným, konzervovaným a instantným, aromatizovaným potravinám plných emulgátorov, stabilizátorov a farbív, ktoré obsahujú veľa skrytej soli
mrazeným a nemrazeným polotovarom
nepasterizovaným mliečnym výrobkom (mlieku, syrom, bryndze). Tepelne upravené, pasterizované sú pravdaže povolené. Pozorne si preto prečítajte údaje na etikete výrobku.
všetkým jedlám s obsahom surových a nedostatočne tepelne upravených vajec (domáce majonézy, zmrzliny, ...)
pozor na nedovarené surové mäso, ryby, kurence
vynechať aj paštéty a pečeň ako takú – obsahuje veľké množstvo vitamínu A, ktorý môže bábätku uškodiť
ak máte v rodinnej anamnéze akékoľvek alergie, počas tehotenstva a dojčenia nejedzte arašidy ani iné orechy, exotické ovocie, čokoládu a kakaové výrobky
stop alkoholu – aj občasná konzumácia môže negatívne ovplyvniť vývoj mozgu vášho dieťatka
úplne nevhodné sú údeniny, slanina, zabíjačkové špeciality, smažené jedlá, hranolčeky, vyprážaný syr či rezne
nejedzte jedlá, ktoré boli viackrát zohrievané
pozor na výrobky s obsahom kofeínu

Môžeme vlastne niečo ? ☹

harper
27. máj 2011

Púšťajte hudbu bábätkám už v brušku!
Hudba je pre bábätká dôležitá. Neveríte? Je dokázané, že už v brušku si vedia zapamätať rôzne jednoduché melódie, ktoré im spievame, či púšťame ešte počas tehotenstva. Navyše hudba detičkám pomáha v napredovaní vo vývine!
Prvé zvuky
Existuje veľa vedeckých štúdií, ktoré sa zaoberajú prenatálnym vývojom dieťaťa ešte v maternici. Sluch je orgán, ktorý je prvým celkom vyvinutým zmyslom malého človiečika. Prvú hudbu teda môžeme začať svojmu bábätku púšťať už v 4. mesiaci gravidity. Nepočuje ju klasicky ušami ako my, ale vníma veľmi citlivo celým telíčkom vďaka frekvencie, ktorú jednotlivé melódie vysielajú.
Celkom prvé zvuky, ktoré dieťatko začína vnímať v brušku, je tlkot matkinho srdca, pulzovanie krvi v pupočnej šnúre, zvuky z trávenia obsahu žalúdka, dýchanie svojej matky, neskôr aj tlmené zvuky „z vonka“. Malé ušká začínajú počuť približne v siedmom mesiaci vnútromaternicového vývoja.
Vyskúšajte si to...
Ak sa hlavná melódia opakuje a daná skladba sa hrá častejšie, dieťatko na ňu veľmi intenzívne reaguje svojimi pohybmi. Vyskúšať si to môže každá budúca mamina veľmi jednoducho. Pustí hudbu, prípadne si začne spievať. Pokiaľ ide o príjemné melódie, dieťatko sa pohne, kope nôžkami, zvlášť ak sa jedná o opakované melódie, ktoré sú mu známe. Ak však začuje prenikavý, ostrý, silný zvuk (napr. niečo spadne na dlážku), zľakne sa a trhne celým telíčkom. Harmonické tóny a pokojná hudba navodzujú u dieťatka uvoľnenie a upokojenie tepovej frekvencie srdca. Silnejšie, prudšie pohyby sú známkou toho, že vybraná hudba, či zvuky mu prekážajú.
Pozor: výber hudby je dôležitý!
Výber hudby, pesničiek a skladieb musí byť dôsledný. Uprednostňovať by sa mali zvonivé, zvučné, melodické, spevavé, jednoduché a jemné melódie skladieb pred výraznými, hlučnými, dramatickými, výbušnými, málo melodickými.

harper
27. máj 2011

Dokedy je „to“ vlastne dovolené?
Ak sa pýtate, dokedy je vlastne sex v tehotenstve „dovolený“, vedzte, že obmedzenia v tomto smere neexistujú. Milovať sa teda pokojne môžete aj deň pred termínom pôrodu. Avšak opäť treba zdôrazniť, že toto platí pri zdravom a bezproblémovom tehotenstve. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že pravidelný sex v tehotenstve prispieva k ľahšiemu pôrodu. Či to skutočne platí, ťažko povedať, no za pokus predsa nič nedáte.
V niektorých prípadoch býva sex dokonca spúšťačom pôrodnej činnosti. To môže byť dobrá správa pre tehuľky, ktorých bábätku sa na svet príliš nechce. Čo takto vyskúšať, či táto príjemná metóda nezaberie?

harper
27. máj 2011

Zdravotné prehliadky
Zamestnávateľ má zo zákona (§141 ods. 2 Zákonníka práce) povinnosť poskytnúť tehotnej zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na všetky preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Prenatálne kurzy predpôrodnej prípravy
Pokiaľ chce budúca mamička navštevovať kurzy pre tehotné, môžete tak robiť mimo pracovnej doby. Zamestnávateľ totiž nemá povinnosť poskytovať na ne pracovné voľno s náhradou mzdy

harper
27. máj 2011

Kedy už šoférovanie nie je vhodné?

Pevná hranica, dokedy môže tehotná žena šoférovať, neexistuje. Všetko závisí od priebehu gravidity. Pokiaľ je vaše tehotenstvo klasifikované gynekológom ako rizikové, už by ste šoférovať nemali. Rovnako, ak sa na to vnútorne necítite. Neodporúčame ho ani v poslednom štádiu tehotenstva, v 8 . – 9. mesiaci, ani tesne pred pôrodom.

harper
27. máj 2011

Pozor: Ak budete fajčiť počas tehotenstva, váš syn môže byť neplodný!
Skoncovať s fajčením by mala nielen budúca mamička, ale aj otec... To, že fajčenie nie je práve zo zvykov, ktorý by mal mladé ženy a nastávajúce mamičky tešiť, vieme už veľmi dlho. Rovnako sme na našej stránke už písali o tom, že fajčiarky trpia v tehotenstve častejšie bolesťani ako ženy, ktoré nefajčia a azda všetci dobre vieme, že fajčením môžeme ohroziť zdravie plodu a spôsobiť predčasný pôrod, dokonca i potrat. To však stále nie je všetko.
Aspoň štvrť roka pred
Pokiaľ ide o ženy, najnegatívnejšie ovplyvniť zdravie svojho potomka môžu tie, ktoré fajčili pred otehotnením, ale fajčia aj počas tehotenstva. Ženy, ktoré fajčia aj v „posvätnom stave“, výrazne zvyšujú riziko, že ich syn bude v dospelosti neplodný. Fajčiarky by podľa odborníkov mali skoncovať so svojim zlozvykom minimálne tri až šesť mesiacov pred počatím, samozrejme, dlhšia pauza je lepšia. Obe spomínané štúdie boli zverejnené 8. septembra v on-line vydaní Human Reproduction.

harper
27. máj 2011

Hurá k vode!
Keďže ste s veľkým bruškom vystavená väčšej záťaži, aj teploty znášate oveľa citlivejšie ako inokedy. Váš organizmus sa rýchlejšie prehreje a horúčavami tak trpí aj vaše dieťatko. Obom vám prospeje príjemné ochladenie a plávanie zároveň uľaví opuchnutým nohám a namáhanej chrbtici.
Bazén
Ak máte bazén doma na záhrade, máte takmer po problémoch, pretože si čistotu vody aj chlórovanie regulujete sami. Rizikové sú pre vás však verejné kúpaliská. Najmä tie, kde sa voda nevymieňa často alebo ktoré navštevuje priveľa ľudí.
Všetky sú pravidelne kontrolované miestnymi hygienickými stanicami a to niekoľko krát v mesiaci. Výsledné hodnoty si môžete nájsť na stránke konkrétnej regionálnej stanice, prípadne kúpaliska či mesta a vyhnete sa tak spomínaným rizikám.
Jazerá a rybníky
Vo všeobecnosti sa neodporúča kúpať sa v stojatých vodách, ako sú napr. rybníky alebo nádrže. Voda sa tu nemá možnosť prirodzene sa filtrovať a preto sa v nej množia rôzne mikroflóry a sinice, spôsobujúce kožné a infekčné ochorenia. O niečo bezpečnejšie sú jazerá, štrkoviská a niektoré rieky, avšak tieto často nebývajú kontrolované a preto si nemáte ako overiť kvalitu vody.
Rovnako ako pri kúpaliskách, aj tu z veľkej časti ovplyvňuje čistotu návštevnosť. Čím je väčší počet kúpajúcich, tým viac nečistôt a rôznych baktérií sa do vody dostáva. A tá sa jednoducho nestíha samočistiť.
More
Je zo všetkých alternatív, okrem vlastného bazéna, najvhodnejšia.
Slaná voda nie je priateľským prostredím pre väčšinu nebezpečných mikroorganizmov a rozsiahlou plochou sa voda obmieňa skôr ako sa v nej špina a baktérie stihnú usadiť.
Dodržujte zásady
Hygiena je dôležitá vždy, no v tehotenstve by ste o ňu mali dbať oveľa zodpovednejšie, pretože sa nestaráte len o seba, ale aj o človiečika vo vás. Po každom kúpaní by ste sa mali osprchovať a intímnym gélom dôkladne umyť pošvu a jej okolie.
Zaobstarajte si dvojo plaviek, jedny na kúpanie a druhé na opaľovanie a pohyb po areáli kúpaliska alebo pláži. Nakoľko sa kvasinky množia vo vlhkom prostredí, nemali by ste byť pridlho v mokrých plavkách.
Pred dovolenkou sa zastavte v lekárni a informujte sa o voľne predajných gynekologických čípkoch, alebo krémoch, ktoré by ste si mali určite pribaliť do kozmetickej taštičky. Ak budete mať po kúpaní nepríjemný pocit, výtok alebo svrbenie, včasnou liečbou zabránite rozšíreniu infekcie.
Okrem toho si môžete v lekárni zakúpiť aj špeciálne tampóny na kúpanie, ktoré sú napustené špeciálnou olejnatou látkou, ktorá eliminuje prietok vody do pošvy. Majte na mysli, že ste citlivejšia na prechladnutie, nezdržiavajte sa vo vode pridlho, neseďte na studenom a po kúpaní sa vždy do sucha poutierajte!