icon

Pôrod v novembri 2013

mariankamk
22. feb 2013

Pre všetky budúce novembrové mamy v roku 2013.

zofrinka
8. nov 2013

@havana_frost Ahoj, mám za sebou dva pôrody, na tretí sa chystám. Som zdravoťáčka, tak asi teraz budem troška za múdru 😀 ale za žiadnych okolností by som si dobrovoľne brucho rezať nedala. Vaginálny pôrod je preto "prirodzený", lebo to tak príroda zariadila, má to tak proste byť. Áno, je tu riziko potrhania, nástrihu, bolesť, bla bla bla, ale to je všetko za pár dní preč. (samozrejme, záleží na schopnosti organizmu regenerovať sa, ale bavme sa o zdravom tele a normálnom lekárovi pri šití). Aj pre dieťa je normálne a zdravé, ak si pôrodnými cestami prejde tak ako to už spomínaná matka príroda zariadila, pretože pri prechode pôrodnými cestami sa z hrudníčka stlačením dostane takmer všetka plodová voda von, dieťa je skôr schopné samostatného nádychu, atď. Deti narodené cisárskym majú väčšinou vodu v pľúckach, práve preto, že si neprešli pôrodným kanálom, ťažšie sa adaptujú na vonkajšie prostredie, bývajú plačlivejšie, horšie sa prisávajú k prsníku. Samozrejme, mamičke sa po pôrode cisárom neskôr začne tvoriť mliečko a niekedy aj vôbec nie. No a potom operačná rana na bruchu, ktorá zvykne hnisať, zapáliť sa, atď., ale zase, záleží na organizme!! nechcem nikoho plašiť, píšem len svoj názor, trošku odborný, ale z väčšej časti aj môj osobný. A viem ešte že sa hovorí, ale to je skôr také - jedna babka povedala - že po cisárskom sa žena cíti na h... presne celé šestonedelie, tak dlho vraj trvá, kým sa dá žena po cisárskom opäť dohromady. Ale to eviem ani potvrdiť, ani vyvrátiť, nakoľko som rodila prirodzene. A dopisujem miery - chlapec - 55cm, 4500g, dievča 53cm, 4060g. A som tu, žijem!! 😀 😀 😀

zofrinka
8. nov 2013

@jaja018 ja mám tiež ten pocit, tiež nie a nie vyliezť!! 😀

lerinka
8. nov 2013

@havana_frost moja osobná skúsenosť je opačná, bolestivé hojenie šitia po prirodzenom, neustále sprchovanie, plačlivá som bola len ja 🙂 čistenie celé týždne...po cisárskom v celkovej anestéze všetko ok, rana sa nezapálila, stehy perfektné, ešte v pôrodnici som vedela chodiť neporovnateľne, špinenie max. dva týždne, nakoľko maternicu dobre vyčistili, kolostrum a následne mlieko sa vytvorilo, ani som nevedela, že by mal byť problém po sekcii, nestresovala som, malý bol výlučne kojený sedem mesiacov a potom až do vyše dvoch rokov. Nepochybujem, že má význam keď dieťa prejde pôrodnými cestami, ako píše @zofrinka, je to to čo nazývame prirodzené...ale aj teraz uprednostňujem sekciu, proste každá čo zvládneme, mám strach (po prirodzenom som vravela, že tie bolesti sa nedajú "vydržať", len som ich proste prežila..) a keďže moja skúsenosť je, že sekciová rana bolí menej, rozhodujem sa za seba a takto....ale každý pôrod je iný...a každá máme telo uspôsobené zniesť iné rany....aj psychické aj fyzické, preto nás aj milujú rôzny muži 🙂

zofrinka
8. nov 2013

@lerinka to si napísala pekne, najmä en koniec!!

lerinka
8. nov 2013

koniec dobrý, všetko dobré 🙂 takto to nejak chceme všetky pri tehotenstve....ale nezabúdame, aj keď sa tak tvárime pri milovaní 😀 😀 😝
@zofrinka

zofrinka
8. nov 2013

@lerinka ako sa tvárime pri milovaní?? Tak ako pri pôrode?? No dúfam, že nie!! 😀 😀 😀

euka210
8. nov 2013

@poussin no aj ja mam akosi ten pocit, ze po druhom sa davam rychlejsie do kopy. Viem, ze schody boli problem pri prvom a som sa bala, co teraz v RD kde sme na dvoch poschodiach a v pohode aj s malym idem a nic neboli.

euka210
8. nov 2013

@zofrinka a mna kvoli velkosti supli na sekciu...a tak velmi som chcela normalne rodit :(

eevicka83
8. nov 2013

@zofrinka napisala si presne to co si myslim aj ja! treba rodit prirodzene zeny pokial to samozrejme dovoluje stav zeny a babetka... tak to priroda zariadila a urcite to ma vyznam.. ja by som sa rezat dobrovolne nedala!!sa cudujem vsetkym tym "celebritam" co si kazda vybavi cisarsky...

lerinka
8. nov 2013

@zofrinka snáď nie 😀 ale tvárime sa, že sme zabudli, hoci baby vravia, že sa zaprisahali, že už rodiť nepôjdu, resp. nedajú príležitosť si otehotnieť, ale rýchlo ich to prejde 😀 😀 😀
no humor, boli sme nakúpiť v tescu a mám dosť chodenia na dnes 😝 ... v pondelok poradňa, to je tuším zmysel môjho fungovania teraz 😉

inull5
8. nov 2013

@zofrinka ja pridám aj svoj názor - je to síce pekné že normálny pôrod, aj ja śom si predstavovala normálny, no čo ak to jednoducho NEJDE? mne dávali 5 dní vyvolávačky a nič, rezať ma museli lebo končil 42 týždeň. Pri tomto tehu som si povedala že CHCEM rodiť normálne, lebo je to prirodzené ako ty píšeš, no jednoducho to nejde, drobec si lebedí hore a vôbec sa neposúva, ja nemám žiadne bolesti, ani poslíčkov, proste som objednaná na sekciu, veľmi ma to mrzí, no nezmením to, aj keby som lietala 10 poschodí hore dolu, pila litre toniku, normálne neporodím.

mikinko223
8. nov 2013
zofrinka
9. nov 2013

@inull5 tak to je jasne, že keď to nejde inak, tak treba sekciu, ja som to myslela skôr na take tie vyfintene cicusky, celebrity a tak..... Väčšinou sa akého fainovky nechávajú dobrovoľne rezat!! Je mi jasne, že keď to nejde prirodzene, nejako to von ísť musí!! 😀

karotka83
9. nov 2013

dnes zaciname 41tt a nas drobec vobec nevyzera aby sa ponahlal von 🙂 este ani len poslickovia neprisli. Drzte palce, dufam ze to nebudeme pretahovat pridlho. Bojim sa aby sa teraz ku koncu nieco nepokazilo.

cobinka
9. nov 2013

@lerinka pekne si to napisala 😉 ja mam presne taku istu skusenost... prvy porod som mala sekciu a bola som fit do troch tyzdnov, mliecka som mala tolko, ze som zasobovala mliecnu banku 😎 maly bol cisty kludas-zrejme aj to dost napomohlo mojej regeneracii 🙂
teraz po 6-tich rokoch som bola uplne OK, jazva vobec nebolela, tak sme skusili prirodzeny porod, zatial mozem povedat, ze to bol neuveritelny zazitok a som zan velmi vdacna, ale jazva boli a boli a ked sa aj na chvilku ukludni, za par hodin sa zase ozve, mliecko sice mam, ale prave som zistila, ze mam horucku a neskutocne ma bolia prsia-takze odsavam a mala pije z flasky...a drobec je nepokojnejsi ako bol moj prvy...ale zase musim povedat, ze zatial sme len tyzden po...takze dost mozne, ze prehanam a vsetko bude za par dni lepsie 😉
a hlavne presne ako si napisala, kazda sme ina a kazda inak znasame bolesti 😉 😉

havana_frost
9. nov 2013

Prirodzený pôrod má isto svoj význam, ale ak sa má vyvolávať, čo tu čítam skoro od každej druhej, nestráca z polovice zmysel? Dieťa sa samo nerozhodlo, resp. to čo pôrod spúšťa, ide o umelo navodenú chemickú reakciu, nie?

poussin
9. nov 2013

@zofrinka hmm aj to je nazor. Ja som rodila 2x sekciou. Ani raz mi rana nehnisala. Teraz po tyzdni aj pol som fit akoby som ani nerodila. V prvom pripade som sa dostala do formy po 2-3 tyzdnoch. Neda sa tvoj vzorec aplikovat na vsetky pripady. Poznam zeny, ktore rodili prirodzene a davali sa dokopy ovela dlhsie.
Nevyhodou sekcie je prisavanie.. ako pises s oboma detmi mam problem pri kojeni. S vodou v plucach nemam skusenosti, ale nieco na tom mozno bude.
Sekciou som rodila lebo mam na to zdravotnu indikaciu a nechcela som riskovat svoje zdravie a tiez zdravie mojich deti. Nie som typ zeny, ktora tlaci na pilu a za kazdu cenu chce rodit prirodzene lebo niekde citala, ze to je to najlepsie. Pre mna je prvorade zdravie a bezpecnost mojich deti a tiez moje zdravie lebo kto sa o ne postara ak ja nebudem ok?

dulkagabulka
9. nov 2013

@havana_frost
dnes je v mode tzv." vyvolanie pre pohodlie"- preklad z anglictiny
to znamena vyvolanie nie zo zdravotnych pričin,ale preto,lebo si žena zazmluvni porodnika ten jej porod vyvola vo svojej službe, alebo preto,lebo si to mamička žela,lebo je pekny datum atd..
prirodzeny pôrod je taky,ktory sa sam začne, sam prebehne a sam skonči- bez zasahov

dnes vačšina ludi označuje prirodzenym pôrodom pôrod vaginalny

dulkagabulka
9. nov 2013

MUDr. Krcho, prednosta neonatologickej kliniky v KE vravi velmi zaujimavo o tom, ako babatka prezivaju to, ked sa maju narodit, čo sa u nich deje
budete prekvapene, ale BABATKO VIE, ZE SA IDE NARODIT- ak sa ide narodit prirodzene- teda NIE VYVOLANIM porodu

https://www.youtube.com/watch?v=3bOcT2qZNto
havana_frost
9. nov 2013

@dulkagabulka Ano, preto som predtým nazvala pôrod "vaginálny" a nie prirodzený. Odhliadnuc od vyvolania pre pohodlie, čo tu čítam, často sa vyvoláva kvôli prenášaniu a na to sa pýtam. Neneguje sa tým (z časti) funkcia vaginálneho pôrodu?

dulkagabulka
9. nov 2013

@havana_frost
čo sa tyka prenašania, je to tak, ze za "normalne" sa považuje ak sa dietatko narodi v 38-42tt
každá žena totiž otehotnie v iny den cyklu
doktor Odent aj Ina May Gaskin opisuju pripady, kedy ženy zdravo a prirodzene a nevyvolane porodili zdrave babatka v 43 aj v 44tt
babatko ktore je "prenašane" by malo byt sledovane,ale ak placenta funguje spravne a babatko nejavi znamky stresu a mamička je zdrava, neviem, či je spravne vyvolat v 40 plus niečo, alebo 41 plus niečo..
ak sa porod vyvola a babatko nie je nachystane a žena tiez nei je hormonalne nachystana, porod sa nerozbehne a žena skonči cisarskym
kedže takto porodila prve babatko, uz ma strach rodit tak isto druhe- povedzme si pravdu, vyvolane kontrakcie su zvyčajne silnejšie a bolestivejšie ako tie prirodzene- tak si vybavi dalši cisarsky..
každym cisarskym sa zvyšuju predpoklady nežiaducich nasledov velkej brušnej operaice

niekedy sa prirodzene neda- su iste diagnozy,kedy je život zachranujuci cisarsky rez....
a babatka su velmi mudre tvory, oni nezidu dolu prirodzene, ak je tam nejaka prekažka- nie su to samovrahovia...takže niekedy naoyaj treba cisarsky,ktory odhali,ze babatko nezostupuje,lebo ma trebars šnuru pred hlavičkou atd..

vavrenka
9. nov 2013

@dulkagabulka moj maly, vlastne aj dcerka isli von indukovane - dcerka o tyzden skor mala zle prietoky a malo plodovej vody a sncek este skor - prestal prosperovat - nepriberal a v porodnickrj sprave mal tiez- ze malo lodovej vody- stale premyslam, ci v tomto pripade musel ist von - ci tam boli nejake rizika, alebo, keby este zostal, ci by to bolo ok.. a k tomu mam este trombofiliu.. aky mas na to nazor? ked deticky prestanu prospievat, musia ist von?

dulkagabulka
9. nov 2013

@vavrenka ak je z nejakeho dôvodu činnost placenty oslabena - stava sa tak, ak napriklad matka uživa nejake lieky...a babatko prestane prosperovat, vtedy je indukcia na mieste...videla si video MUDr.Krcha,čo som sem pridala? on o tom hovori

katyka11
9. nov 2013

@andy09 jaaaaj ani nehovor.... myslis ze by to.mohlo byt tym??? Malinky ma akosi otoceny rezim... az tuto noc sme sa konecne aj s tatinkom vyhajali... a ako sa mate??? My ideme na poradnu az 28.ho.. tak ani neviem kolko sme pribrali co sme doma... ale konecne po uziti ricinusu- homeopatk, sa mi rozbehlo mlieko az tak, ze z jedneho kojim a z druheho samovolne tecie... 🙂)) aleluja.

Neviem ako Vy baby.... ale ja si neviem toho mojho chlapa teraz vynachvalit... normalne ho nespoznavam...velmi mi pomaha... a stara sa o maleho... aj teraz ... ja vylozene nohy konecne, a drahy ma maleho na rukach 🙂))

vavrenka
9. nov 2013

@dulkagabulka myslis, ze to mohol sposobit fraxiparin? denne si picham az do konca setonedelia, od 8tt kvoli trombofilii. inak som ziadne lieky neuzivala, som dost proti liekom, dokonca aj proti vitaminom 😉

eevicka83
9. nov 2013

@inull5 to je v poriadku ked sa neda tak sa neda.. babetko musi ist von a je to ina situacia. my piseme o tom ked niekto chce radsej sekciu ako prirodzeny porod... ked to ale inak nejde tak je sekcia namieste.

eevicka83
9. nov 2013

@karotka83 neboooj ja som nemala absolutne ziadnych poslickov koncila som 40tt a prislo to na mna zrazu z hodiny na hodinu... a dovtedy absolutne nic.. ani jedno tvrdnunie brucha proste nic.

dulkagabulka
9. nov 2013

@vavrenka mozne to je ,ale to by vedel skor lekar povedat..
hlavna odbornicka MZ SR pre porodnu asistneciu sa vyjadrila v jednej diskusii,ze v poslednych rokoch prislis vela zien uziva fraxiparin v tehotenstve 😒 a vyjdarila pochybnosti o spravnosti tohto postupu..
ale ja to neviem posudit...zelam skore uzdravenie

zofrinka
9. nov 2013

@poussin Veď to je predsa jasné, nič sa nemá robiť nasilu, ani pôrod, ako som už písala komusi, myslela som skôr také maminky, ktoré dobrovoľne nechávajú bruchá rezať, nie také, ktoré na to majú zdravotnú indikáciu!! A žiaľ, takých, ktoré si dobrovoľne vyberajú sekciu je stále viac a viac!! Žiaľ, aj niektorí lekári už sa na to nechávajú nahovoriť! ☹

zofrinka
9. nov 2013

@karotka83 hm, ja zajtra začínam 39 tt a stále mám všetko, poslíčkov, hnačky, bolesti krížov......len pôrod nie....isto budem prenášať!! Ako aj tých dvoch predchádzajúcich!!! 🙂